Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana rozrządu - co warto przy okazji

Featured Replies

Napisano

hej!

mam pytanie jak w temacie.

wymieniam pasek w Astrze z podpisu, pewnie będą rolki, ale co jeszcze? Pompa wody? Wstawiam auto jutro rano na wymianę i wolałbym konkretnie powiedzieć w warsztacie co mają jeszcze wymienić.

Z tego co się orientowałem:

pasek - Contitech

rolki - SKF

pompa - SKF ???

Napisano

> hej!

> mam pytanie jak w temacie.

> wymieniam pasek w Astrze z podpisu, pewnie będą rolki, ale co jeszcze? Pompa wody? Wstawiam auto

> jutro rano na wymianę i wolałbym konkretnie powiedzieć w warsztacie co mają jeszcze wymienić.

> Z tego co się orientowałem:

> pasek - Contitech

co do paska się zgadzam smile.gif

> rolki - SKF

ja wolałbym Ruville - pakują to co było w oryginale, jeżeli chodzi o rozrządy to do SKFa nie mam jakoś zaufania (choć sam nie wiem dlaczego)

> pompa - SKF ???

jeżeli chodzi o pompy to SKF jest OK,

tylko czy jest potrzeba? jeżeli mowa o aucie w Twoim sigu to OIDP pompa jest napędzana paskiem micro (mylę się?), one znacznie więcej wytrzymują niż te napędzane rozrządami, chyba że nikt nie wie kiedy była zmieniana to profilaktycznie można ją wymienić,

brat

Napisano
  • Autor

właśnie Astra była sprowadzona 65kkm temu i wymieniliśmy wtedy rozrząd i rolki. Co do pompy wody to ja nie wiem bo akurat wtedy nie interesowałem się tymi tematami. Może mechanior się pozna jak rozbierze.

Dzięki

Napisano

wymień pompę i zapomnisz o niej a nie codziennie martwić sie ile ona jeszcze wytrzyma... wink.gif

Napisano

Nie wiem jak w dieslach bo się kompletnie nie znam, ale w moich benzynach wymieniam też zawsze uszczelniacze wałów.

Napisano

> Nie wiem jak w dieslach bo się kompletnie nie znam, ale w moich benzynach wymieniam też zawsze

> uszczelniacze wałów.

w dieslach uszczelniacze też są biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> wymień pompę i zapomnisz o niej a nie codziennie martwić sie ile ona jeszcze wytrzyma...

ziomek powiedział że zobaczy pompe i zdecyduje.

rolki montują SKF, a co do paska to powiedział że od kilku lat kupuja gates i jeszcze nie mieli żadnego problemu, a że żyję z tym człowiekiem dobrze to powiedziałem że mu ufam i zdaję się na niego:)

Napisano

> że od kilku lat kupuja gates i jeszcze nie mieli

> żadnego problemu,

cos mi kołacze w głowie, że gdzies czytałem iż gates jest często podrabiany

ja u siebie zamontowałem Conti

Napisano

> cos mi kołacze w głowie, że gdzies czytałem iż gates jest często podrabiany

> ja u siebie zamontowałem Conti

Gates rzeczywiście był podrabiany. Mój mech widział jeden z nich i po rozcięciu okazało się, że ma jakoś mało włókien 9materiału w środku) w porównaniu z oryginałem.

Na wiosnę też czytałem na stronie Contitecha, że zaczęli go podrabiać. Wymieniali chyba nawet numery serii podróbek.

Obaj producenci jak zwykle zachęcali do korzystania z oficjalnej sieci dystrybucji.

Napisano

> Gates rzeczywiście był podrabiany. Mój mech widział jeden z nich i po rozcięciu okazało się, że ma

> jakoś mało włókien 9materiału w środku) w porównaniu z oryginałem.

> Na wiosnę też czytałem na stronie Contitecha, że zaczęli go podrabiać. Wymieniali chyba nawet

> numery serii podróbek.

> Obaj producenci jak zwykle zachęcali do korzystania z oficjalnej sieci dystrybucji.

myślę że jeżeli robi to warsztat to zaopatruje się w jakiejś hurtowni typu Intercars, AD czy innych więc nie ma problemu z podróbkami,

myślę że kupując na giełdzie, allegro itp można by się naciąć,

brat

Napisano

Podepnę się, żeby wątku nie zakładać nowego. Na dniach będę wymieniał rozrząd u siebie i mam pytanie odnośnie uszczelniania pompy wody silikonem tj użyć silikonu czy nie? Pompę kupiłem Ruville i uszczelka tam jest (raczej oring). To samo pytanie odnośnie termostatu-czy dawać silikon? I ostatnie bo jeszcze nie kupiłem jakiej firmy termostat warto kupić? Czy może nie wymieniać skoro jest sprawny?

Napisano

> Czy może nie

> wymieniać skoro jest sprawny?

jeżeli siedzi pod rozrządem to lepiej wymienić, majatku nie wydasz a nie bedzie trzeba drugi raz w razie jakis klopotów z nagrzewaniem silnika zwalać paska itd.

Napisano

> Podepnę się, żeby wątku nie zakładać nowego. Na dniach będę wymieniał rozrząd u siebie i mam

> pytanie odnośnie uszczelniania pompy wody silikonem tj użyć silikonu czy nie? Pompę kupiłem

> Ruville i uszczelka tam jest (raczej oring). To samo pytanie odnośnie termostatu-czy dawać

> silikon? I ostatnie bo jeszcze nie kupiłem jakiej firmy termostat warto kupić? Czy może nie

> wymieniać skoro jest sprawny?

Z tego co kojarzę koledzy na forum donosili o tym że powodem odrzucanych reklamacji na cieknące pompy cieczy był fakt uszczelniania ich silikonem podczas montażu - ponoć zawiera coś co przedostając się do cieczy potrafi uszkadzać uszczelnienia pompy, nie wiem czy to prawda ale fakt faktem, wobec powyższego byłbym ostrożny z dodatkowym uszczelnianiem pompy silikonem,

co do wymiany termostatu to IMO warto go wymienić, w oryginale dla GM termostaty robi Wahler, tylko że Wahlery kupowane na afermarket są zwyczajnie obecnie słabe, było parę wątków na ten temat,

ja sam zmieniłem Wahlera i teraz jeżdżę na francuskim Vernecie który też jest bardzo dobrą marką, coś więcej będzie można powiedzieć po dłuższym czasie, póki co po roku mam spokój,

ja bym zmienił na Verneta, koszt dwadzieścia kilka złotych a będziesz miał spokój, w razie czego trzeba praktycznie pół roboty wymiany rozrządu zrobić aby go wymienić, dlatego warto zrobić to teraz,

brat

Napisano

> hej!

> mam pytanie jak w temacie.

> wymieniam pasek w Astrze z podpisu, pewnie będą rolki, ale co jeszcze? Pompa wody? Wstawiam auto

> jutro rano na wymianę i wolałbym konkretnie powiedzieć w warsztacie co mają jeszcze wymienić.

> Z tego co się orientowałem:

> pasek - Contitech

> rolki - SKF

> pompa - SKF ???

W silniku Isuzu pompa wody jest napedzana paskiem klinowym, a nie paskiem zebatym rozrzadu, nie ma wiekszych problemow aby ja wymienic na parkingu, wystepuja 2 rodzaje pomp wodnych roznia sie wielkoscia flanszy do ktorej przykrecone jest kolo pasowe.

Napisano

Ok, dzięki, to mnie przekonuje do rezygnacji z silikonu, termostat wymienię dla świętego spokoju.

• 3 miesiące później...
Napisano

Ja na twoim miejscu nie wymieniał bym termostatu jeśli jest dobry bo nie wiesz na jaki trafisz nie ma pewności, że nowy będzie tak samo pracował jak ten co masz teraz. A jeśli jest on oryginalny to tym bardziej bym go nie ruszał. Koszt nowego termostatu oczywiście nie jest duży ale nikt nie odpowie ci na pytanie "Jaki kupić, jakiej firmy, który lepszy" itp. Przeglądając forum każdy chwali swoje albo pisze, żę są do bani jak np. Wahler, Vernet,Gates. Ja przerobiłem juz Wahlera i Vernet-a które raptem pochodziły każdy po roku teraz pora na Mera. Oryginał służył mi 4 lata! a kiedy był założony tego nikt nie wie być może kilka lat wcześniej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.