Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 307 - opinie

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję opinii nt. autka Peugeot 307. Silnik - najlepiej diesel lub jakaś oszczędna benzyna.

Jakie są najczęstsze bolączki/problemy/wady tych autek.

Rozpoczynam mały rekonesans... Nadwozie 5d lub kombi, 3d odpada wink.gif

Cena... powiedzmy w okolicach 15tysi.

Czy da się w tej kwocie coś ciekawego znaleźć na kilka lat jazdy.

Autko potrzebne dla młodego małżeństwa (na razie 2os.) - dojazdy do pracy (dziennie około 10km w jedną stronę), wypady weekendowe i wakacyjne (tu preferowane kombi) wink.gif

Jeśli znajdzie się jakiś AK'owicz ujeżdżający 307 i mający rodzinkę z małym dzieckiem, poproszę o opinie jak z "pakownością" tych aut zwłaszcza w wersji hatchback (wózek, dziecięce klamoty)

P.S. jak 307 wypada w konfrontacji z Focusem? gdyż jest to drugi faworyt ewentualnych zakupów zlosnik.gif

Napisano

> Potrzebuję opinii nt. autka Peugeot 307. Silnik - najlepiej diesel lub jakaś oszczędna benzyna.

> Jakie są najczęstsze bolączki/problemy/wady tych autek.

> Rozpoczynam mały rekonesans... Nadwozie 5d lub kombi, 3d odpada

> Cena... powiedzmy w okolicach 15tysi.

> Czy da się w tej kwocie coś ciekawego znaleźć na kilka lat jazdy.

> Autko potrzebne dla młodego małżeństwa (na razie 2os.) - dojazdy do pracy (dziennie około 10km w

> jedną stronę), wypady weekendowe i wakacyjne (tu preferowane kombi)

> Jeśli znajdzie się jakiś AK'owicz ujeżdżający 307 i mający rodzinkę z małym dzieckiem, poproszę o

> opinie jak z "pakownością" tych aut zwłaszcza w wersji hatchback (wózek, dziecięce klamoty)

> P.S. jak 307 wypada w konfrontacji z Focusem? gdyż jest to drugi faworyt ewentualnych zakupów

Z pakownością jest nieźle, ja mam gaz zamontowany a bez problemy w 3 dorosłe osoby się na wakacje zmieściliśmy. Ale wózek ci nie wejdzie jak wsadzisz LPG. Samochód jest duży i ciężki (więcej niż passat b5 waży) więc jak go weźmiesz ze słabą benzyną to będziesz musiał cisnąć żeby to jechało co się czknie na stacji.

Chyba najlepszym kompromisem w temacie silnika jest hdi 90KM, nie ma filtra cząstek, mało pali i jeszcze jakoś jedzie.

Co do bolączek to jak to francuz potrafią się wysypać duperelki, często przepalają się światła mijania (chodź ja kupiłem w lipcu jakieś na promocji w Auchan za 6zł i wytrzymały już ponad 10kkm), potrafią padać przełączniki zespolone itp.

Co do porównania z focusem to pewne jest że będzie się lepiej prowadził i że go ruda zje. No i jest mnieszy

Napisano

Mamy 307 w kombi dosyć krótko, więc na szczęście nic się jeszcze nie zepsuło zlosnik.gif

Silnik to 1.6 HDI 90 KM. Demonem szybkosci nie jest, ale za to nie ma filtra cząstek który jest problematyczny i kosztowny w użytkowaniu.

Auto jest obszerne, zarówno bagażnik jak i miejsce dla pasażerów nie zmusza do kompromisów. Bagażnik duży i ustawny - wózek wejdzie Ci bez problemu. My juz jesteśmy na etapie roweru (wielkości dawnego Reksia zlosnik.gif) i swobodnie w całości wchodzi do bagarka wink.gif

Można liczyć na fajne wyposażenie, np automatyczna klimatyzacja (dwustrefowa dostępna od liftingu), pełna elektryka.

Opinie są raczej nieprzychylne dla tego auta. Ale ile z tego wynika ze stereotypów a ile z rzeczywistości przekonam się na własnej skórze zlosnik.gif

Ponoć wersja po liftingu boryka się z mniejszą ilością problemów (między innymi poprawili cosik z psującym się komputerkiem BSI).

Odnośnie porównania do Focusa I - nie wiem, nie miałem z Foką do czynienia. Wiem tylko że rdzewieje.

Napisano

Sam przymierzam się do zakupu takowego autka. skromny.gif

W moim przypadku w grę wchodzi jedynie wersja SW, jednak wybór ofert (autko z 2002/2003 roku napędzane silnikiem benzynowym) jest mocno ograniczony. oslabiony.gif

Ostatnio dzięki wielkiej pomocy i uprzejmości kolegi Denusa zaoszczędziłem na wycieczce - KLIKEJSZYN.

Po głowie chodzi mi jeszcze Xsara Picasso i sam nie wiem na co się zdecydować. hmm.gif

Napisano

> Samochód jest duży i ciężki (więcej

> niż passat b5 waży) więc jak go weźmiesz ze słabą benzyną to będziesz musiał cisnąć żeby to

> jechało co się czknie na stacji.

Sadzisz, że 1.6 będzie miał problem z rozbujaniem kombiaka? hmm.gif

Napisano

> Sadzisz, że 1.6 będzie miał problem z rozbujaniem kombiaka?

jednemu wystarczy ,drugiemu nie,atutem tdiesla sa Nm dostepne przy niewielkich obrotach tak wiec do "cieżkiego" puga 307, HDi wydaje sie byc dobrym wyborem.Jezdziłem 307 1.6benz. znajomego,a on jezdził moim HDi,oboje zgodnie stwierdzilismy ,że HDi jezdzi sie lepiej w typowym ,codziennym użytkowaniu,mowa o wersji 5d hatchback,a kombi pewnie troche cieższe

Napisano

> Sadzisz, że 1.6 będzie miał problem z rozbujaniem kombiaka?

potwierdzam to co powiedział _maku_ ja mam 2.0 benzynę ale sporo jeździłem 407 2.0hdi 136km i uważam że ten silnik jest lepszy, tzn przyjemniejszy w współpracy, Silnika 1.6 nie znam

Napisano

A czy znajomy mocno płacze przy dystrybutorze? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> ja mam 2.0 benzynę

Myślałem jeszcze o TYM egzemplarzu, ale trzeba by było na żywca obadać. niewiem.gif

Napisano

> Myślałem jeszcze o TYM egzemplarzu, ale trzeba by było na żywca obadać.

10 litrów gazu to on w trasie spali, w mieście dodaj 4 co najmniej. A tak to fajna wersja, dobrze wyposażona. Przebieg mały. Zobacz co było wymieniane bo przy tym przebiegu mi np poszło sprzęgło i trochę rzeczy w zawieszeniu, w okolicach 100-120kkm powinno się też zmienić rozrząd. A i co najważniejsze. Koniecznie trzeba zobaczyć jak samochód zachowuje się na benzynie po pierwszym odpaleniu. Co przeżyłem na własnej skórze wtryskiwacze są delikatne i może się okazać że po odpaleniu ma problemy z utrzymaniem obrotów (częsta bolączka tego silnika)

btw. coś mu się mocno kierownica świeci na tych zdjęciach ale może to jest skórzana...

Napisano

> A czy znajomy mocno płacze przy dystrybutorze?

Poczekaj jak JustRalf się pojawi, on ma 307 w 1.6noPB. Dwólitrówka w mieście pali 12 litrów waszki, w trasie mniej

Napisano

drugi faworyt ewentualnych zakupów

polecam to -> forum peugeota

i dzial o kupowaniu Puga jesli chcesz sie dowiedziec na temat zakupu i dzial 30X poswiecony wszystkim trzysetkom...

pozdr.

M.

Napisano

Moja, żona jeździła mondeo i auto było dla niej za duże. I spodobał jej się peugot 307SW.

Musze powiedziec, że jak za te pieniadze jestem milo zaskoczony szklany dach klimatyzacja automatyczna i jakies bajery. Zona jezdzi tym autkiem i jest bardzo zadowolona.

Fakt ma FAP ale naszczescie da sie go usunac gdyby cos, koszt napewno niższy niż wymiana na nowy.

Autko ma dynamiczny silnik 136KM i 140tys km najechane.

Cos mam wrazenie ze powoli odzywa sie kolo zamachowe, ale auto udalo sie kupic za male pieniadze i o tym wiedzialem.

Narazie przejechal 3tys km i zona jest bardzo zadowolona mam nadzieje, ze tak zostanie.

Napisano

Miałem 307 kombi 1,6 benzyna z lpg .

Według mnie to bardzo fajne autko-pojemne , wysoko poprowadzony dach powoduje, że w środku jest bardzo duży (generalnie jest to spore auto , o pojemności bagażnika , kabiny prawie jak w autach o klasę wyższych). Wnętrze wykończone dobrym-solidnym czarno szarym materiałem, w moim była klimatyzacja automatyczna , elektryczne szyby z przodu, orginalne radio z CD z fajnym joystickiem przy kierownicy( według mnie ten joy to wkład francuzów w motoryzację) , ABS/ESP. Zbiornik gazu był założony pod bagażnikiem : w miejscu koła zapasowego , koło woziłem w bagażniku- nigdy nie zdarzyło się żebyśmy mieli problem z zapakowaniem się : dwoje dorosłych i 5-7 letnie dziecko: pługa miałem ok 2 lat. Silnik -tylko 1,6 poj.benzyna około102 KM ale jak na moje chęci i możliwości w zupełności wystarczajacy, spalanie wg kompa około 8 litrów benzyny a w realu około 10 l lpg/100 km

Jedyny problem: chronicznie nawracający, to blush.gif"wyłażące" yikes.gif co jakiś czas awarie i odkrycia angryfire.gif wynikające z faktu ze kupiłem rozbitka z niemiec niechlujnie ( oględnie mówiąc) naprawionego (tzw okazja icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif ).

PAD = awaria wymagająca holowania : problemy były z elektroniką : padła cewka zaplonowa - PAD, przez kilka miesięcy problemy z ABS/ESP, kilka razy zapalała się kontrolka silnika-trzeba było wymienić katalizator, krótka walka z czujnikiem deszczu na przedniej szybie, raz padła pompa paliwa - PAD, raz padł alternator PAD, rozsypała się skrzynia biegów, raz wymiana drobnego elementu w przednim zawieszeniu.

Ostatecznie auto poległo w moich oczach po pożarze - zapalił się prawdopodobnie alternator po zatarciu łożyska PAD TOTALNY - po tym go sprzedałem icon_rolleyes.gif

Generalnie- baaardzo zaprzyjażniłem sie z jednym elektronikem samochodowym 270751858-jezyk.gif i doceniłem posiadanie autocasco angryfire.gif

ale generalnie autko bardzo mi się spodobało i miało zostać w rodzinie - kilka miesięcy przed pożarem planowłem zakup nowego innego auta - bardzo poważnie rozważałem zakup P308 kombi.

Jeżeli uda Ci się znależć peugota 307 "nie bitego" od pierwszego właściciela cool.gif to warto go wziąć pod uwagę albo kupić lekko rozbitego i dac do naprawy dobremu mechanikowi 270751858-jezyk.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.