Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cabrio - astra g czy megane II cc ?

Featured Replies

Napisano

hej!

obecnie jezdze Astra G w wersji cabrio z silnikiem 2.2 benzyna 147KM, rocznik 2003. Dochodza mnie jednak mysli o zmianie auta, ukierunkowane glownie na Megane CC z rocznika pewnie 2004 - najchętniej z silnikiem 2.0T 163 KM - bo jednostka 2.0 136 konna bez turbiny bedzie chyba zbyt slaba.

Jakie są Wasze spostrzeżenia? Poniżej moje plusy i minusy względem jednej i drugiej.

Astra:

+ nowe sprzęgło, rozrząd, uszczelki (silnik suchy), elementy zawieszenia, amorki tył

+ nawet spory bagażnik astry jest niezależny od tego czy dach jest złożony czy też nie.

+ miękki dach jak przystało na prawdziwe cabrio zlosnik.gif Dach z najlepszego materiału sonnenland.

- jednostka 2.2 jest delikatna i droga w utrzymaniu clown.gif

- mniej bezpieczna, zwłaszcza dla osób z tyłu

- obawa o pocięcie dachu

Megane:

+ twardy w dodatku szklany panoramiczny dach

+ młodsza rocznikowo, pewnie z mniejszym przebiegiem. Wygląd może też nowocześniejszy hmm.gif

+ tańsze ubezpieczenie, a przynajmniej większy wybór ubezpieczalni bo jest to traktowane jako CC a nie cabrio.

- zmiana na Megane wymaga dopłaty i kosztów związanych z nowym autem hmm.gif

- mniejszy bagażnik współdzielony z przestrzenią na dach. Konieczność zasunięcia rolety, nawet przy pustym bagażniku.

- obawa o mechanizm składania dosyć cięzkiego dachu (w porównaniu z w miarę lekkim miękkim dachem)

- środek auta niby nowoczesny, ale można by dyskutować o gustach.

- CC to pseudo cabrio grinser006.gif

- być może Megane będzie jeszcze droższa w utrzymaniu i bardziej awaryjna, patrząc na jakość wykonania Laguny II, którą jeździ ojciec hmm.gif

No i co możecie podpowiedzieć? icon_rolleyes.gif

Napisano

ja bym wybrał w tej kwocie cenowej ... peugeot 307CC, sam choruje na takiego.

Wybór egzemplarzy robi się coraz większy.

Napisano
  • Autor

> ja bym wybrał w tej kwocie cenowej ... peugeot 307CC, sam choruje na takiego.

> Wybór egzemplarzy robi się coraz większy.

a dlaczego 307? bo imho jest to jedno z brzydszych CC zlosnik.gif nie proporcjonalnie straszne - krótki przód, jajowaty dach i długi ciężki tył. No i babskie zlosnik.gif

Jedyne co ma fajne to zegary w srodku i tylna kanape - profilowana wyłącznie dla 4 osób. Z tyłu fajne są również rączki z aluminium ok.gif

ale pod innymi wzgledami to w klasie CC wlasnie meganka wypada najlepiej.

Napisano

widzisz to wszystko kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje. smile.gif

Mi akurat P307CC podoba sie najbardziej, sylwetka, swiatła a szczegolne wnetrze wypada najfajniej z porownaniu z megane i astra. Dodatkowo P307cc jest coraz popularniejszym autem na rynku wtornym i mozna znalesc fajnie wyposazony typu bezowa skora, czujniki cofania, odpowieni kolor itp Szczegolnie podoba mi się coraz cześcij pojawiający sie na ulicach P308cc w kolorze białym... no ale to auto poza moim zasięgiem

Napisano

Zamień na Astrę H Twin Top biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> No i co możecie podpowiedzieć?

wada Megane moze byc (nie musi) skrzypiacy dach i/lub przeciekajacy dach

czemu roletke w Megane caly czas chcesz miec zasunieta? zeby miec mozliwosc otwarcia dachu bez podchodzenia do bagaznika?

zmieniac auto znane na rok mlodzsze to chyba bez sensu

No chyba, ze Megi Ci sie jakos wyjatkowo podoba bo looknalem na Astre i zbyt urodziwa to ona nie jest

Da rade z tym brezentem jezdzic zima?

Napisano

> hej!

> obecnie jezdze Astra G w wersji cabrio z silnikiem 2.2 benzyna 147KM, rocznik 2003. Dochodza mnie

> jednak mysli o zmianie auta, ukierunkowane glownie na Megane CC z rocznika pewnie 2004 -

> najchętniej z silnikiem 2.0T 163 KM - bo jednostka 2.0 136 konna bez turbiny bedzie chyba zbyt

> slaba.

> Jakie są Wasze spostrzeżenia? Poniżej moje plusy i minusy względem jednej i drugiej.

> Astra:

> + nowe sprzęgło, rozrząd, uszczelki (silnik suchy), elementy zawieszenia, amorki tył

> + nawet spory bagażnik astry jest niezależny od tego czy dach jest złożony czy też nie.

> + miękki dach jak przystało na prawdziwe cabrio Dach z najlepszego materiału sonnenland.

> - jednostka 2.2 jest delikatna i droga w utrzymaniu

> - mniej bezpieczna, zwłaszcza dla osób z tyłu

> - obawa o pocięcie dachu

> Megane:

> + twardy w dodatku szklany panoramiczny dach

> + młodsza rocznikowo, pewnie z mniejszym przebiegiem. Wygląd może też nowocześniejszy

> + tańsze ubezpieczenie, a przynajmniej większy wybór ubezpieczalni bo jest to traktowane jako CC a

> nie cabrio.

> - zmiana na Megane wymaga dopłaty i kosztów związanych z nowym autem

> - mniejszy bagażnik współdzielony z przestrzenią na dach. Konieczność zasunięcia rolety, nawet przy

> pustym bagażniku.

> - obawa o mechanizm składania dosyć cięzkiego dachu (w porównaniu z w miarę lekkim miękkim dachem)

> - środek auta niby nowoczesny, ale można by dyskutować o gustach.

> - CC to pseudo cabrio

> - być może Megane będzie jeszcze droższa w utrzymaniu i bardziej awaryjna, patrząc na jakość

> wykonania Laguny II, którą jeździ ojciec

No fajne to megane cc zlosnik.gif

Napisano

Krotko. Detale. Wiecej ich ma Astra.

Jesli boisz sie o szmate kup coupe jak pan Bog przykazal. zlosnik.gif

Napisano

A musi być czteromiejscowy?

Bo jak nie musi, to ja nieśmiało zaproponuję przefajny i kozacki kabriolet, klasyk w swoim gatunku = Mazda MX-5.

Dlaczego nie iść na całość?

Pozdro

Bartek

Napisano

Z takim budzetem można znlaeźć juz fajny egzemplarz MX5, to po pierwsze, a po drugie, teraz jest dobry czas na szukanie takich zabawek smile.gif

Napisano
  • Autor

> wada Megane moze byc (nie musi) skrzypiacy dach i/lub przeciekajacy dach

skrzypiacy moze byc ok.gif przeciekajacy to chyba raczej nie..

> czemu roletke w Megane caly czas chcesz miec zasunieta? zeby miec mozliwosc otwarcia dachu bez

> podchodzenia do bagaznika?

no dokladnie ok.gif

> zmieniac auto znane na rok mlodzsze to chyba bez sensu

> No chyba, ze Megi Ci sie jakos wyjatkowo podoba bo looknalem na Astre i zbyt urodziwa to ona nie

> jest

> Da rade z tym brezentem jezdzic zima?

nie obrazaj mnie bo to nie brezent zlosnik.gifzlosnik.gif to sonnenland, taki sam material jest w BMW serii 6 wink.gif jest to najlepsze pokrycie dachu jakie do tej pory jest. Przejezdzilem zime i nie mialem najmniejszych problemow, no jedynie denerwowalo mnie, ze lód który utworzył się na dachu nie mógł się roztopić - ale to świadczy o bardzo małej utracie ciepła przez dach. Dach jest izolowany ok.gif

Napisano
  • Autor

> A musi być czteromiejscowy?

> Bo jak nie musi, to ja nieśmiało zaproponuję przefajny i kozacki kabriolet, klasyk w swoim gatunku

> = Mazda MX-5.

> Dlaczego nie iść na całość?

> Pozdro

> Bartek

MX5 odpada. Po pierwsze jest dwumiejscowy a po drugie jest za maly jako samochod. Wiem, ze jest to bardzo dobrze prowadzacy sie roadster ale to auto to taki "pan samochodzik". Za male i za malo bezpieczne.

Napisano
  • Autor

> Z takim budzetem można znlaeźć juz fajny egzemplarz MX5, to po pierwsze, a po drugie, teraz jest

> dobry czas na szukanie takich zabawek

jak juz wyzej pisalem MX5 odpada, dodam jeszcze, ze dach MX5 czy MR2 nie da sie porownac do astry.

Napisano
  • Autor

> Krotko. Detale. Wiecej ich ma Astra.

> Jesli boisz sie o szmate kup coupe jak pan Bog przykazal.

bardziej o koszty eksploatacyjne sie boje. Po prostu za duzo kasy wlozylem w to auto i z jednej strony warto teraz nim jezdzic bo bedzie zrobione w nim chyba wszystko crazy.gif a z drugiej strony dochodza mysli, zeby sprzedac (niestety tracac na tym) i kupic cos innego z nadzieja, ze nie bedzie pochlanial kasy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No fajne to megane cc

a jednak icon_rolleyes.gif a liczylem na inne odpowiedzi zlosnik.gif

Napisano

> bardziej o koszty eksploatacyjne sie boje. Po prostu za duzo kasy wlozylem w to auto i z jednej

> strony warto teraz nim jezdzic bo bedzie zrobione w nim chyba wszystko a z drugiej strony

> dochodza mysli, zeby sprzedac (niestety tracac na tym) i kupic cos innego z nadzieja, ze nie

> bedzie pochlanial kasy

Moze bede mial Avensis na sprzedaz. hahaha.gif

Drugi raz "wszystko" sie nie zepsuje. Nawet w Oplu. zlosnik.gif

Zostaw Astre. ok.gif Megane to mutant bez polotu.

Napisano
  • Autor

> Moze bede mial Avensis na sprzedaz.

spytam tatę ok.gifzlosnik.gif

> Drugi raz "wszystko" sie nie zepsuje. Nawet w Oplu.

zlosnik.gif

> Zostaw Astre. Megane to mutant bez polotu.

megana fajna, choc chyba musze sie przejechac, posiedziec. Boje sie, ze wnetrze moglo by mi nie podpasowac. Ogolnie nowe wnetrza sa takie ... nijakie, przesadnie zabudowane.

Poza tym do swojej mam juz oryginalna konsole pod 5" navi i grill OPC biglaugh.gif

Krotko. Dzięki Radziu zlosnik.gif

Napisano

> spytam tatę

> megana fajna, choc chyba musze sie przejechac, posiedziec. Boje sie, ze wnetrze moglo by mi nie

> podpasowac. Ogolnie nowe wnetrza sa takie ... nijakie, przesadnie zabudowane.

> Poza tym do swojej mam juz oryginalna konsole pod 5" navi i grill OPC

> Krotko. Dzięki Radziu

Cabrio OPC??? brawo.gifbiglaugh.gif

A o Twin Topie myślałeś??

2,0T daje radę a przy tym wygląda.. serduszka.gif

stastracabrioside1.jpg

Napisano
  • Autor

> Cabrio OPC???

> A o Twin Topie myślałeś??

> 2,0T daje radę a przy tym wygląda..

wyglada bardzo smacznie food.gifzlosnik.gif w dodatku osiągi zadowalające. Niestety poza moim budżetem bo na TwinTopa i to nawet nie w wersji OPC ale na wypasie to trzeba miec 50 tysi.

Poza tym chwilowo mam uraz do łopla ;p

Napisano
  • Autor

> tak sie rozmarzylem przy watku odnosnie cabrio...

> http://allegro.pl/bmw-e46-330-ci-cabrio-full-wyposazenie-m-pakiet-i1237576102.html

ok.giffood.gif ale niestety nie podoba mi sie sposob skladania lusterek zlosnik.gifgrinser006.gif

> moze pomysl o czyms z tej stajni, tylko, ze tanszego bo pamietaj- samochod jak facet- musi miec

> wal

cel juz obralem i to z tej stajni zlosnik.gif

bmw-6-series-e64-cabriolet-convertible-lowered-eibach-springs-pro-kit-sevas-forged-s55-chrome-22-inch-rims-rear-view.jpg

Napisano

> ale niestety nie podoba mi sie sposob skladania lusterek

facepalm.gifzlosnik.gif

> cel juz obralem i to z tej stajni

heh... kiedys bedzie nas stac na auta z 2010 roku hehe.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.