Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokladne ustawienie zaplonu MPI

Featured Replies

Napisano

Jest taki problem. 1.4 8v sterowany elektronika z 1.1 MPI. Jako iz fiat namieszal troche z tym silnikiem to sa problemu z ustawienie zaplonu. Na poczatku silnik mial wolne obroty dobre, ale po dodaniu gazu silnik sie dlawil, strzelal i gasl, czyli zbyt pozny zaplon. Na szczescie gornym kolkiem rozrzadu mozna podrygulowac troche zaplon tak aby zawory wczesniej sie otwieraly, czyli przyspieszamy zaplon. Przyspieszylem tyle ile sie da - silnik sie nie dlawi, ale powoli wchodzi na obroty az przekroczy 4 tys i wtedy szybciej mu sie to udaje. Jezdzi wolniej od 700tki, ale to zrozumialem bo zawory w zlym momencie sie otwieraja. Ogolnie trzeba przyspieszyc zaplon. Zamowie regulowane kolko rozrzadu od -15 do + 15 stopni, aby dokladnie sobie podregulowac zaplon. Fiat Ecu Scan na wolnych obrotach pokazuje wyprzedzenie kata zaplonu na ok 22 stopnie co jest wedlug mnie troche duzo. Kolko pozwoli mi wyregulowac zaplon w zakresie jaki podalem wyzej. Tylko jak teraz wyliczyc / sprawdzic ile musze jeszcze ten zaplon przestawic, tak aby bylo idealnie ? Lampa ?? czy jakies inne sposoby jeszcze. Najgorsze jest to ze nie moge nigdzie znalezc informacji w ile stopni przed GMP ma sie otwierac zawor ssacy, np. wiem, ze dla 1.2 8v 60KM to 2 stopnie a tutaj nie wiem, bo ksiazek polskich brak do tego silnika.

Napisano

zapłon kółkiem rozrządu?? hmmm, jak dla mnie to przestawiasz fazy rozrządu, a nie moment zapłonu, przecież zapłon to trzeba w kompie pogmerać i w mapkach poprzestawiać

Napisano

facepalm.gif Co Ty kombinujesz? Przecież kółkiem ustawiasz fazy zaworów względem GMP i nie ma to nic wspólnego z kątem wyprzedzenia zapłonu. Mało tego, jeżli masz dobrze poskładany silnik, nie masz ani zjechanej głowicy, ani podniesionej przekładką, to nie powinieś nic tam ruszać, bo tylko popsujesz. A kąt wyprzedzenia tylko albo remapem albo jaką swinią czy innym ecumajstrem, jeżeli remapu się nie da zrobić.

Co do 22 stopni na wolnych: to są stabilne 22 stopnie, bez dużych skoków? Bo jak tak, to nie są to wolne obroty takie jak komp to rozumie, tylko nie może się z niczym wcelować i jest w trybie jazdy (czytaj nie umie sobie ustawić wolnych obrotów i zapłon bierze z mapy głównej a nie dla wolnych obrotów).

Napisano
  • Autor

> Co Ty kombinujesz? Przecież kółkiem ustawiasz fazy zaworów względem GMP i nie ma to nic wspólnego

> z kątem wyprzedzenia zapłonu. Mało tego, jeżli masz dobrze poskładany silnik, nie masz ani

> zjechanej głowicy, ani podniesionej przekładką, to nie powinieś nic tam ruszać, bo tylko

> popsujesz. A kąt wyprzedzenia tylko albo remapem albo jaką swinią czy innym ecumajstrem,

> jeżeli remapu się nie da zrobić.

> Co do 22 stopni na wolnych: to są stabilne 22 stopnie, bez dużych skoków? Bo jak tak, to nie są to

> wolne obroty takie jak komp to rozumie, tylko nie może się z niczym wcelować i jest w trybie

> jazdy (czytaj nie umie sobie ustawić wolnych obrotów i zapłon bierze z mapy głównej a nie dla

> wolnych obrotów).

moze od poczatku zle sie wyrazilem. Chodzi o to aby dokladnie ustawic odpowiednio walek rozrzadu wzgledem zaplonu silnika. Kolo jest regulowane juz w serii dlatego nie wiem dokladnie jak ustawic walek aby zawory otwieraly sie w odpowiednim momencie

Napisano

> moze od poczatku zle sie wyrazilem. Chodzi o to aby dokladnie ustawic odpowiednio walek rozrzadu

> wzgledem zaplonu silnika. Kolo jest regulowane juz w serii dlatego nie wiem dokladnie jak

> ustawic walek aby zawory otwieraly sie w odpowiednim momencie

OK, to wiem jak zrobić, bo sam to robiłem i dało mi się full profi w moim 1.2 8V. Tylko teraz niestety nie mam czasu pisać manuala, będziesz musiał zaczekać. Ale są na necie instrukcje, na pewno będziesz potrzebował do tego czujnik zegarowy ze stabilną podstawką (magnetyczną) i dane do tego silnika, który masz. Zobacz też na moje zdjęcia tutaj jest tam parę z ustawiania wałka.

Napisano
  • Autor

> OK, to wiem jak zrobić, bo sam to robiłem i dało mi się full profi w moim 1.2 8V. Tylko teraz

> niestety nie mam czasu pisać manuala, będziesz musiał zaczekać. Ale są na necie instrukcje, na

> pewno będziesz potrzebował do tego czujnik zegarowy ze stabilną podstawką (magnetyczną) i dane

> do tego silnika, który masz. Zobacz też na moje zdjęcia tutaj jest tam parę z ustawiania

> wałka.

chetnie poczekam biglaugh.gif skad mozna wziasc taka tarcze do odpowiedniegi ustawienia ??

Napisano

> chetnie poczekam skad mozna wziasc taka tarcze do odpowiedniegi ustawienia ??

Kółko zrobiłem sobie sam, ale potrzebne są dane. Zrobić drugie z innymi danymi żaden problem, jest robione programem, zajmuje mi zmiana danych jakieś 60 sekund zeby.GIF, tylko musisz te dane dostarczyć.

Napisano
  • Autor

> Kółko zrobiłem sobie sam, ale potrzebne są dane. Zrobić drugie z innymi danymi żaden problem, jest

> robione programem, zajmuje mi zmiana danych jakieś 60 sekund , tylko musisz te dane

> dostarczyć.

dane mi zbytnio nie potzrebne, zalezy mi na odpowiedniej podzialce biglaugh.gif potem ustawic zaplon na 0 stopni, cofnac o 7 stopni bo przy tylu jest poczatek otwarcia zaplonu ssacego i chyba powinno byc ustawione dobrze

Napisano

Zaplon to chyba mozna przestawic kolkiem ale tym na dole od czujnika polozenia walu. facepalm.gif

Napisano

> zapłon kółkiem rozrządu?? hmmm, jak dla mnie to przestawiasz fazy rozrządu, a nie moment zapłonu,

> przecież zapłon to trzeba w kompie pogmerać i w mapkach poprzestawiać

lub dolnym sie pobawic smile.gif

Napisano
  • Autor

ksiazka podaje, ze zawor ssacy ma sie otwierac 7 stopni przed GMP. Tak ustawie. Potem fasolki na kole i trzeba probowac jak najlepiej. Jeden zabek na kole to 6 stopni zaplonu

Napisano

> ksiazka podaje, ze zawor ssacy ma sie otwierac 7 stopni przed GMP. Tak ustawie. Potem fasolki na

> kole i trzeba probowac jak najlepiej. Jeden zabek na kole to 6 stopni zaplonu

Wojtek tak jak chlopaki pisza, dorwij drugie kolko dolne i zrob fasolki waytogo.gif

Napisano

powiedz mi dlaczego fazy rozrządu, nazywasz zapłonem? jak to się czyta to taki totalny bez sens wychodzi i nie wiadomo o co halo

Napisano

> dane mi zbytnio nie potzrebne, zalezy mi na odpowiedniej podzialce potem ustawic zaplon na 0

> stopni, cofnac o 7 stopni bo przy tylu jest poczatek otwarcia zaplonu ssacego i chyba powinno

> byc ustawione dobrze

Coś mi się wydaje, że ten manual to Ci się jednak przyda palacz.gif Ale nadal cierpię na chroniczny brak czasu, może jutro się uda.

Co do 7 stopni czy ilukolwiek początku otwarcia. Potrzebna Ci tak na prawdę jest wartość pełnego otwarcia zaworu, najlepiej jednego i drugiego do lepszej kontroli poprawności ustawienia. Czyli środek między początkiem otwarcia a końcem zamknięcia, to co tam na zdjęciu mam oznaczone IFO/EFO.

A i tak dalej mi się wydaje, że próbujesz tą metodą coś wycudować z kątem zapłonu... confused.gif

Napisano
  • Autor

> Coś mi się wydaje, że ten manual to Ci się jednak przyda Ale nadal cierpię na chroniczny brak

> czasu, może jutro się uda.

> Co do 7 stopni czy ilukolwiek początku otwarcia. Potrzebna Ci tak na prawdę jest wartość pełnego

> otwarcia zaworu, najlepiej jednego i drugiego do lepszej kontroli poprawności ustawienia.

> Czyli środek między początkiem otwarcia a końcem zamknięcia, to co tam na zdjęciu mam

> oznaczone IFO/EFO.

> A i tak dalej mi się wydaje, że próbujesz tą metodą coś wycudować z kątem zapłonu...

co do ustawienia to znalazlem juz taka tarcze, bede znaczyl i ustawial smile.gif

Zostalem oswiecony przez kolege bzyczek00, ktory juz przechodzil przez 1.4 8v, gdyz musi byc zalozone dolne kolo rozrzadu z 1.1 spi bo klin jest przesuniety o 1 zabek. Zamiast roztoczyc i zamontowac kolko z 1.1 spi to zrobilem odpowiedni znak na kole z 1.4, moje dzialanie bylo w 50% prawidlowe, gdyz zapomnialem, ze kolo pasowe przykrecone do kola rozrzadu dalej bedzie w zlym momencie. W srode stuninguje zapasowe kolo rozrzadu, nowy klin zrobie wedlug kola 1.1 spi, zaloze i sprawdze jak wtedy bedzie zaplon wypadal.

Napisano

> co do ustawienia to znalazlem juz taka tarcze, bede znaczyl i ustawial

> Zostalem oswiecony przez kolege bzyczek00, ktory juz przechodzil przez 1.4 8v, gdyz musi byc

> zalozone dolne kolo rozrzadu z 1.1 spi bo klin jest przesuniety o 1 zabek. Zamiast roztoczyc i

> zamontowac kolko z 1.1 spi to zrobilem odpowiedni znak na kole z 1.4, moje dzialanie bylo w

> 50% prawidlowe, gdyz zapomnialem, ze kolo pasowe przykrecone do kola rozrzadu dalej bedzie w

> zlym momencie. W srode stuninguje zapasowe kolo rozrzadu, nowy klin zrobie wedlug kola 1.1

> spi, zaloze i sprawdze jak wtedy bedzie zaplon wypadal.

na wolnych obrotach kąt wyprzedzenia ma być mniej więcej ok 6-8 stopni. 22 to jednak troche za dużo. Zapłon "reguluje się" tylko i wyłącznie fonicznym kółkiem. Górne ma być tak jak fabryka przykazała bo jak będzie za bardzo "wyprzedzona" faze to nie będziesz miał góry i przy 4-5tys rpm przestanie jechać, lub jeśli będzie faza będzie opoźniona to nie będziesz miał dołu

Napisano

> na wolnych obrotach kąt wyprzedzenia ma być mniej więcej ok 6-8 stopni. 22 to jednak troche za

> dużo. Zapłon "reguluje się" tylko i wyłącznie DOLNYM kółkiem rozrządu. Górne ma być tak jak

> fabryka przykazała bo jak będzie za bardzo "wyprzedzona" faze to nie będziesz miał góry i przy

> 4-5tys rpm przestanie jechać, lub jeśli będzie faza będzie opoźniona to nie będziesz miał dołu

Dolnym kółkiem tzn przestawiasz je tak, żeby komp rejestrował GMP w innym miejscu, tak? Sprowadza się to do przestawiania koła fonicznego znaczy się. Półśrodki...

Jak pisałem wcześniej, zapłon 22 stopnie jest jak najbardziej prawidłowy w przypadku, kiedy komp nie może sobie ustawić wolnych obrotów = warunki pracy silnika nie spełniają dla niego wymogów wolnych obrotów i wobec powyższego jest w trybie cruise. Przy kompie 1.1 MPI próbującym sterować silnikiem 1.4 jest to IMO jak najbardziej normalne i według mnie bez remapa inaczej nie będzie, czegokolwiek nie zrobisz z dolnym kółkiem, górnym, czy czymkolwiek innym. A w każdym razie jak ustawisz jedno to Ci się rozjedzie drugie, jak drugie, to Ci się rozjedzie gdzieś indziej. Komp daje się oszukiwać tylko w nieznacznym stopniu waytogo.gif

Wojtala, ustaw fazy rozrządu najbiżej jak potrafisz fabryki przy pomocy tego co masz, i koło foniczne też tak żeby prawidłowo pokazywało kompowi GMP i patrz co dalej.

Napisano

Tylko ciekawe kto mu zrobi remapa w tym kompie ... chyba blazej hehe.gif

Napisano

> Tylko ciekawe kto mu zrobi remapa w tym kompie ... chyba blazej

No ja nie wnikam dlaczego silnik 1.4 ma być sterowany kompem 1.1, bo moja wiedza na kompach 1.2MPI się (póki co) kończy, ale nie wnikam (domniemam, że jakiś spory problem z odpaleniem kompa 1.4). Piszę tylko co wiem i sam już doświadczyłem. A jak problem zostanie rozwiązany to confused.gif

Napisano
  • Autor

> No ja nie wnikam dlaczego silnik 1.4 ma być sterowany kompem 1.1, bo moja wiedza na kompach 1.2MPI

> się (póki co) kończy, ale nie wnikam (domniemam, że jakiś spory problem z odpaleniem kompa

> 1.4). Piszę tylko co wiem i sam już doświadczyłem. A jak problem zostanie rozwiązany to

komp 1.4 = body

Napisano
  • Autor

jak trza bedzie to oddam tam samochod

Napisano

> jak trza bedzie to oddam tam samochod

popytaj Huby...moze sie podejmie ok.gif

Napisano
  • Autor

> popytaj Huby...moze sie podejmie

czekam od 24 maja na odpowiedz

Napisano

w tym kompie remapa robi sie podpinając do wtyczki OBD czyli teroretycznie nawet maski nie trzeba podnosić smile.gif

pozostaje tylko kwestia sprzętu, oprogramowania do edycji map (które nie jest tanie) i znajomości tematu.

Napisano

> Dolnym kółkiem tzn przestawiasz je tak, żeby komp rejestrował GMP w innym miejscu, tak? Sprowadza

> się to do przestawiania koła fonicznego znaczy się. Półśrodki...

no chyba nie do końca sie zrozumieliśmy wink.gif Dobra powiem inaczej, trzeba by porównać oba kółka czyli od 1.4 i od 1.1 czy ten "znak" czyli to miejsce gdzie nie są wycięte 2 ząbki jest w tym samym miejscu na obu kółkach. Jeżeli tak, no to kombinowanie nic nie da i ta teoria o niemożliwości złapania wolnych obrotów która napisałeś poniżej jest główną przyczyną takiego stanu rzeczy,

> Jak pisałem wcześniej, zapłon 22 stopnie jest jak najbardziej prawidłowy w przypadku, kiedy komp

> nie może sobie ustawić wolnych obrotów = warunki pracy silnika nie spełniają dla niego wymogów

> wolnych obrotów i wobec powyższego jest w trybie cruise. Przy kompie 1.1 MPI próbującym

> sterować silnikiem 1.4 jest to IMO jak najbardziej normalne i według mnie bez remapa inaczej

> nie będzie, czegokolwiek nie zrobisz z dolnym kółkiem, górnym, czy czymkolwiek innym. A w

> każdym razie jak ustawisz jedno to Ci się rozjedzie drugie, jak drugie, to Ci się rozjedzie

> gdzieś indziej. Komp daje się oszukiwać tylko w nieznacznym stopniu

> Wojtala, ustaw fazy rozrządu najbiżej jak potrafisz fabryki przy pomocy tego co masz, i koło

> foniczne też tak żeby prawidłowo pokazywało kompowi GMP i patrz co dalej.

Napisano
  • Autor

> no chyba nie do końca sie zrozumieliśmy Dobra powiem inaczej, trzeba by porównać oba kółka czyli

> od 1.4 i od 1.1 czy ten "znak" czyli to miejsce gdzie nie są wycięte 2 ząbki jest w tym samym

> miejscu na obu kółkach. Jeżeli tak, no to kombinowanie nic nie da i ta teoria o niemożliwości

> złapania wolnych obrotów która napisałeś poniżej jest główną przyczyną takiego stanu rzeczy,

> > foniczne też tak żeby prawidłowo pokazywało kompowi GMP i patrz co dalej.

dolne kolka pasowe sa takie same tzn zeba i przerwa sa w tych samych miejscach. Roznica jest w dolnym kole rozrzadu, klin jest przesuniety o 1 zabek

Napisano

> dolne kolka pasowe sa takie same tzn zeba i przerwa sa w tych samych miejscach. Roznica jest w

> dolnym kole rozrzadu, klin jest przesuniety o 1 zabek

czy dolne kolko rozrzadu z 1.2 8V podpasuje do 1.4 8V ???

Napisano
  • Autor

> czy dolne kolko rozrzadu z 1.2 8V podpasuje do 1.4 8V ???

zalezy jakie masz. Stare 1.2 75KM z tego co kojarze jest na chudym wale. Nowe 1.4 jest na grubym wale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.