Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wymusić start na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam, mam przelacznik-2.jpg taki przełącznik LPG-noPb. Czy da się jakoś "wymusić" start na gazie w przypadku padu pompy paliwa? Normalnie przełączenie następuje przy ok. 2,5k RPM, w pozycji "gaz". Jest jakiś trik żeby to obejść? Instalacja Landi 2gen.

Napisano

> Witam, mam taki przełącznik LPG-noPb. Czy da się jakoś "wymusić" start na gazie w przypadku padu

> pompy paliwa? Normalnie przełączenie następuje przy ok. 2,5k RPM, w pozycji "gaz". Jest jakiś

> trik żeby to obejść? Instalacja Landi 2gen.

przełącz dwa razy lub trzy na zapłonie gaz-benzyna-gaz (szybko) powinna się zapalić dioda od gazu na stałe i odpal.

Napisano
  • Autor

> przełącz dwa razy lub trzy na zapłonie gaz-benzyna-gaz (szybko) powinna się zapalić dioda od gazu

> na stałe i odpal.

OK dzięki, idę pod blok zobaczyć bo jak nie to beksa.gif

Napisano

> Witam, mam taki przełącznik LPG-noPb. Czy da się jakoś "wymusić" start na gazie w przypadku padu

> pompy paliwa? Normalnie przełączenie następuje przy ok. 2,5k RPM, w pozycji "gaz". Jest jakiś

> trik żeby to obejść? Instalacja Landi 2gen.

Spróbuj tak:

Centralka w pozycji noPB.

Włącz zapłon i wykonaj szybkie przełączenie ręcznie noPB ---> lpg ---> nopB ---> lpg.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj tak:

> Centralka w pozycji noPB.

> Włącz zapłon i wykonaj szybkie przełączenie ręcznie noPB ---> lpg ---> nopB ---> lpg.

Spróbuję i tak o ile baterii na testach nie wyjudłam.

Napisano
  • Autor

> przełącz dwa razy lub trzy na zapłonie gaz-benzyna-gaz (szybko) powinna się zapalić dioda od gazu

> na stałe i odpal.

Sposób okazał się skuteczny, ale pojawiło się dodatkowe pytanie: co może być nie tak, jeśli po odpaleniu na gazie, przejechaniu tak kilkunastu km i zgaszeniu ponownie pali na benzynie już bez problemu?

Dodam że immo nigdy nie było, a auto przed wystąpieniem problemu stało z tydzień nie ruszane. Jakiś pad elektryki byście podejrzewali, czy co? Na gazie awaryjnie odpalił ok, więc strzelałbym w element występujący tylko w noPb?

EDIT: auto to Volvo 940 2.0mpi

Napisano

> Sposób okazał się skuteczny, ale pojawiło się dodatkowe pytanie: co może być nie tak, jeśli po

> odpaleniu na gazie, przejechaniu tak kilkunastu km i zgaszeniu ponownie pali na benzynie już

> bez problemu?

> Dodam że immo nigdy nie było, a auto przed wystąpieniem problemu stało z tydzień nie ruszane. Jakiś

> pad elektryki byście podejrzewali, czy co? Na gazie awaryjnie odpalił ok, więc strzelałbym w

> element występujący tylko w noPb?

> EDIT: auto to Volvo 940 2.0mpi

pompa pracuje w ogóle? może przekaźnik pompy "nie styka"

ew. rozcięcie wtrysków wadliwe [również może być realizowane przekaźnikiem] - przy kłopocie z opałem sprawdzić czy idzie plus na wtryski.

Napisano
  • Autor

> pompa pracuje w ogóle? może przekaźnik pompy "nie styka"

> ew. rozcięcie wtrysków wadliwe [również może być realizowane przekaźnikiem] - przy kłopocie z

> opałem sprawdzić czy idzie plus na wtryski.

Co dziwne jak się rozgrzał przeskoczył bez problemu na benzynę. Po ostudzeniu problem się zakończył - teraz pali już i na tym i na tym, ale dalej mnie interesuje o co chodziło...

Napisano

> Co dziwne jak się rozgrzał przeskoczył bez problemu na benzynę. Po ostudzeniu problem się zakończył

> - teraz pali już i na tym i na tym, ale dalej mnie interesuje o co chodziło...

sądzę że jakiś problem elektryki i zapewne pojawi się kiedyś ponownie

Napisano
  • Autor

> sądzę że jakiś problem elektryki i zapewne pojawi się kiedyś ponownie

Biorąc pod uwagę główny problem tego auta podświadomie spodziewałem się takiej odpowiedzi. Ale zastanawia mnie na przykład, czy filtr paliwa zapchany mógłby coś takiego powodować, czy też pompa na przykład nie wyrabiać z dostarczeniem odpowiedniej dawki paliwa? Ale w przynajmneij tym drugim przypadku gdyby cokolwiek dawała powinien choćby "zaszczekać" niewiem.gif

Napisano

> zastanawia mnie na przykład, czy filtr paliwa zapchany mógłby coś takiego powodować, czy też

> pompa na przykład nie wyrabiać z dostarczeniem odpowiedniej dawki paliwa?

Podobnie miałem w SC miesiąc temu.

Po postoju w czasie deszczu pod centrum handlowym, nie odpalił na noPB. Odpaliłem awaryjnie na LPG tak jak Ty. W czasie jazdy próbowałem przełączać na benę, ale niestety bez rezultatu. Na drugi dzień opalił na noPB bez problemu i tak już ponad miesiąc nic się nie dzieje. Mechanik obstawiał pompę, sądził, że padnie do 2-ch tygodni a tu nic hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Podobnie miałem w SC miesiąc temu.

> Po postoju w czasie deszczu pod centrum handlowym, nie odpalił na noPB. Odpaliłem awaryjnie na LPG

> tak jak Ty. W czasie jazdy próbowałem przełączać na benę, ale niestety bez rezultatu. Na drugi

> dzień opalił na noPB bez problemu i tak już ponad miesiąc nic się nie dzieje. Mechanik

> obstawiał pompę, sądził, że padnie do 2-ch tygodni a tu nic

Zakłądając, że mieliśmy podobny problem, wskazuje to na elektrykę/zawilgocenie - pogoda też podobna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.