Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra B 1,8 Kombi LPG

Featured Replies

Napisano

Czy w tym samochodzie i tym silniku występują jakieś sprawy które nakazywałyby żeby go omijać?

Zakładamy ze silnik niezakatowany. Czy jest to tak dobra jednostka jak pozostałe 16V które osobiście poznałem.

dokładnie ta VIKI

Napisano

> Czy w tym samochodzie i tym silniku występują jakieś sprawy które nakazywałyby żeby go omijać?

> Zakładamy ze silnik niezakatowany. Czy jest to tak dobra jednostka jak pozostałe 16V które

> osobiście poznałem.

> dokładnie ta VIKI

Ogólnie silniczek bardzo fajny, z 2000 roku może być Z18XE, w którym występuje elektorniczna przepustnica, którą należy co jakiś czas wyczyścić żeby obroty nie falowały,lub silnik X18XE1, bez elektornicznej przepustnicy, którą także należy czyścić co jakiś czas, w obu silnikach nie ma silnika krokowego, tylko jest on zintegrowany z przepustnicą, jeśli wyeliminuje się wszystkie usterki związane z falowaniem obrotów to pozostaje wymienić całą przepustnicę, zdarzały chyba sie modele co brały olej, moja na szczęście nie bierze, silnik robiony na small bloku. Ja nie narzekam i jak najbardziej pasuje mi ten silniczek. Spalanie gazu u mnie to w Warszawskich korkach 12-13 l/100, natomiast w trasie przy prędkościach do 130 km/h spalił mi 8 litrów. Szczezrze polecam.

Napisano
  • Autor

a po podanej mocy nie idzie dojść który to dokładnie silnik?

Napisano

> a po podanej mocy nie idzie dojść który to dokładnie silnik?

Jak ma 115 KM to X18XE1, jak 125 to Z18XE

Napisano

> Czy w tym samochodzie i tym silniku występują jakieś sprawy które nakazywałyby żeby go omijać?

Tak. Upierdliwe i czasem dość kosztowne awarie elektroniki.

Najgorszy jest pad komputera.

> Zakładamy ze silnik niezakatowany. Czy jest to tak dobra jednostka jak pozostałe 16V które

> osobiście poznałem.

Nie wiem jak pozostałe ale ja mam w zafirze A , x18xe1 i jeśli chodzi o sam silnik to przy 200tyś przebiegu póki co , nie mam z nim żadnych problemów. Z elektroniką jest nieco gorzej ...

No i mam ją zagazowaną , sekwencją i też problemów nie ma.

> dokładnie ta VIKI

I Ty wierzysz , że auto od handlarza z radomia ma 176 tyś. przebiegu? screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. Upierdliwe i czasem dość kosztowne awarie elektroniki.

> Najgorszy jest pad komputera.

> Nie wiem jak pozostałe ale ja mam w zafirze A , x18xe1 i jeśli chodzi o sam silnik to przy 200tyś

> przebiegu póki co , nie mam z nim żadnych problemów. Z elektroniką jest nieco gorzej ...

> No i mam ją zagazowaną , sekwencją i też problemów nie ma.

> I Ty wierzysz , że auto od handlarza z radomia ma 176 tyś. przebiegu?

A skąd kolega wie że to handlarz

Napisano

> Jak ma 115 KM to X18XE1, jak 125 to Z18XE

115 Km ma silnik X18XE montowany w przedliftach.

125 Km ma silnik X18XE1 montowany w poliftach.

Napisano

> 115 Km ma silnik X18XE montowany w przedliftach.

> 125 Km ma silnik X18XE1 montowany w poliftach.

co ty za pierdy opowiadasz icon_eek.gif

x18xe i x18xe1 maja po 115 KM ,a do piero z18xe ma 125 - lecz ten ostatni nie polecany mniej trwaly od pozostalych

faktem jest, ze x18xe1 montowany byl w poliftowkach

Napisano

> A skąd kolega wie że to handlarz

W radomiu to wszystkie handlarze wink.gif

Napisano

> W radomiu to wszystkie handlarze

Komisow to w Radomiu sporo jest...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Czy w tym samochodzie i tym silniku występują jakieś sprawy które nakazywałyby żeby go omijać? Zakładamy ze silnik niezakatowany. Czy jest to tak dobra jednostka jak pozostałe 16V które osobiście poznałem.

> dokładnie ta VIKI

ja napisze tak, moja VB to 18XE1, na liczniku 315tkm, z czego na LPG 110tkm. z wiekszych, nie planowanych napraw to wymiana kolektora ssacego, padly tam jakies lopatki, tzn. jeszcze nie padly do konca, ale strasznie halasowaly i zachodzila obawa ze sie pourywaja podczas jazdy. przy 295tkm pojechalismy na wakacje w gory austyjackie, jazda bezstresowa.

Olej, jak prawie kazdy Opel, bierze, ale zauwazylem pewna zaleznosc, jesli jezdzilem do 130km/h oleju ubywalo w bardzo malych ilosciach, natomiast przy wiekszych predkosciach olej schodzil szybciej, dodatkowo zapalala sie kontrolka "check engine".

z innych nietypowych objawow, to potrafiacy zawiesci sie ABS - problem rozwiazuje demontaż sterownika i przelutowanie zimnych lutów(za formu vectraklub polska)

Napisano

> Olej, jak prawie kazdy Opel, bierze, ale zauwazylem pewna zaleznosc, jesli jezdzilem do 130km/h

> oleju ubywalo w bardzo malych ilosciach, natomiast przy wiekszych predkosciach olej schodzil

> szybciej, dodatkowo zapalala sie kontrolka "check engine".

Z calym szacunkiem, ale co to za durny mit (co juz widze po raz n-ty, ze oplowskie silniki "lubia" olej i inne podobne glupoty) z tym "braniem" oleju...?! Silnik zuzywa olej albo z powodu wad konstrukcyjnych (zdarzaja sie), sposobu eksploatacji lub normalnego zuzycia...

Pozdrawiam

Napisano

> Z calym szacunkiem, ale co to za durny mit (co juz widze po raz n-ty, ze oplowskie silniki "lubia" olej i inne podobne glupoty) z tym "braniem" oleju...?! Silnik zuzywa olej albo z powodu wad konstrukcyjnych (zdarzaja sie), sposobu eksploatacji lub normalnego zuzycia...

> Pozdrawiam

zjezdzilem dwie VB i obie mialy tendencje do "brania", ta ktora teraz przekazalem w rodzinne rece, jezdzi na pelnym syntetyku(mobil 0W cos tam), i moze dlatego olej schodzi co nie co.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.