Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

950 vs. 1300

Featured Replies

Napisano

A więc decyzja niemalże zapadła. wink.gif

Będzie Yamaha. Ale... 950 czy 1300?

XVS950A 2009-XVS950A-thumb_tcm65-265430.jpg XVS1300A 2009-XVS1300A-Midnight-Star-thumb_tcm65-268314.jpg

Czy między nimi jest zauważalna różnica w osiągach/prowadzeniu?

Cyferki na papierze nic mi (jeszcze) nie mówią.

Aaa... Zapomniałbym dodać. To będzie mój pierwszy moto. zeby.GIF

Napisano

> A więc decyzja niemalże zapadła.

> Będzie Yamaha. Ale... 950 czy 1300?

> XVS950A XVS1300A

> Czy między nimi jest zauważalna różnica w osiągach/prowadzeniu?

> Cyferki na papierze nic mi (jeszcze) nie mówią.

> Aaa... Zapomniałbym dodać. To będzie mój pierwszy moto.

Różnica w prowadzeniu będzie żadna. 1300 będzie bardziej stabilna, zwawsza i perspektywiczna. Jak na 1 moto bez problemu no chyba ze wazysz 60 kg i masz 160 zm wzrostu.

Napisano

> XVS950A XVS1300A

pomijam fakt, ze IMO 950 jest ladniejsze to kupowanie na pierwsze moto czegos co wazy 303 kg i ma 106 Nm nie jest dobrym pomyslem

Napisano

> pomijam fakt, ze IMO 950 jest ladniejsze to kupowanie na pierwsze moto czegos co wazy 303 kg i ma

> 106 Nm nie jest dobrym pomyslem

Czy ja wiem czy tym sie nie da jezdzic? Moze pojezdzi 2-3 miesiace i sprzeda bo stwierdzi ze tym sie nie da jezdzic, i jezeli wszystkie motocykle tak jezdza to woli spowrotem do samochodu biglaugh.gif

Napisano

> Czy ja wiem czy tym sie nie da jezdzic? Moze pojezdzi 2-3 miesiace i sprzeda bo stwierdzi ze tym

> sie nie da jezdzic, i jezeli wszystkie motocykle tak jezdza to woli spowrotem do samochodu

bo to generalnie autobus jest i do przeciskania sie w korkach nadaje sie tak samo jak ciezarowka

Napisano

Może pojeździj sobie trochę takim sprzętem, bo nie każdemu one podchodzą. Jak chcesz nówkie, to parę tzł będziesz w plecy, jak Ci się nie spodoba. Wyglądają fajnie, ale jazda dosyć specyficzna w porównaniu do innych moto. grinser006.gif

P.S. Yello i inni zwolennicy - nie twierdzę bynajmniej, że nie da się na takich jeździc. ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> pomijam fakt, ze IMO 950 jest ladniejsze to kupowanie na pierwsze moto czegos co wazy 303 kg i ma

> 106 Nm nie jest dobrym pomyslem

25kg przy 300kg zrobi mi różnicę? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Różnica w prowadzeniu będzie żadna. 1300 będzie bardziej stabilna, zwawsza i perspektywiczna. Jak

> na 1 moto bez problemu no chyba ze wazysz 60 kg i masz 160 zm wzrostu.

167cm i ~90kg wagi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 25kg przy 300kg zrobi mi różnicę?

przecież to blisko 10% masy jest. Więc uwierz, zrobi.

Napisano
  • Autor

> przecież to blisko 10% masy jest. Więc uwierz, zrobi.

Ja nie neguję tylko pytam. smile.gif

Napisano

Nie wiem jakie doswiadczenia maja koledzy. Ja swoje zdanie przedstawiam na bazie posiadania wymienionych nizej pojazdow (w kolejnosci chronologicznej) :

1. Yamaha virago 535

2. Honda VTX 1300

3. Kawasaki Vulcan 1500

4. Kawasaki Meanstreak 1600

5. kawasaki Vulcan Nomad 1600

6. Yamaha RS Warrior 1700.

Wszystkie poza virago 270751858-jezyk.gifP oscylowaly wagowo w okolicach 300 kg. 30+- nie robilo absolutnie zadnej roznicy. Juz bardziej konstrukcja i polozenie srodka ciezkosci.

Najprzyjemniejszym w prowadzeniu jest bezapelacyjnie Warrior. najwiekszy byl Nomad.

Mam 186 cm i 95 kg. Jezdzilem 400 kg Valkyre i Goldwingiem.

Byc moze jestem jakims odmiencem ale nie odczuwalem absolutnie zadnego dyskomfortu spowodowanego masa czy wielkoscia poruszajac sie ktorymkolwiek z wymienionych motocykli.

Mitem jest twierdzenie ze trzeba zaczynac od jak najmniejszych moto.

No ale ilu motocyklistow tyle opinii smile.gif

Pozdrawiam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> XVS950A XVS1300A

Czy ta decyzja zapadła po oglądnięciu kilku fotek i przeczytaniu kilku opini?

Może skorzystaj gdzieś z jazdy testowej i sam oceń.

Niedawno miałem okazję pojeździć na VN 1700 i po przejechaniu ok. 100km w trasie i po mieście skutecznie się wyleczyłem z tego motocykla! smile.gif

Te które Ciebie interesują są mniejsze ale sam musisz ocenić jak się na nich będziesz czuł.

Napisano
  • Autor

> Czy ta decyzja zapadła po oglądnięciu kilku fotek i przeczytaniu kilku opini?

> Może skorzystaj gdzieś z jazdy testowej i sam oceń.

> Niedawno miałem okazję pojeździć na VN 1700 i po przejechaniu ok. 100km w trasie i po mieście

> skutecznie się wyleczyłem z tego motocykla!

> Te które Ciebie interesują są mniejsze ale sam musisz ocenić jak się na nich będziesz czuł.

Decyzja "zapadła" po 2 wycieczkach do salonu Yamahy.

W sumie w sobotę jadę jeszcze do Suzuki, ale wątpię, żeby coś się zmieniło.

Co do jazd próbnych, to dopiero w przyszłym sezonie. Na razie się tylko "przysiadam". smile.gif

Napisano

Tak jak inni Koledzy, zawsze będę namawiał do przymierzenia się i przejechania kilku kilometrów ok.gif Nie znam osoby, która dobrze by się czuła na każdym sprzęcie oink.gif

Ja np. miałem tak z R1, która bardzo mi się podoba. Po przejażdżce stwierdziłem, że wygodniej będzie mi chodzić z parasolem w... oink.gif niż jeździć tym na co dzień zlosnik.gif

Napisano

> Tak jak inni Koledzy, zawsze będę namawiał do przymierzenia się i przejechania kilku kilometrów

> Nie znam osoby, która dobrze by się czuła na każdym sprzęcie

> Ja np. miałem tak z R1, która bardzo mi się podoba. Po przejażdżce stwierdziłem, że wygodniej

> będzie mi chodzić z parasolem w... niż jeździć tym na co dzień

Dokladnie ja tak samo. R1 jest dla mnie numerem 1. Mialem okazje smignac i sie wyleczylem bo nie wyobrazalem sobie jak codziennie dojezdzam tym do pracy (czy jade na dluzsza wycieczke).

Napisano

> XVS950A XVS1300A

nie wiem jak te sprzety, ale cruiser suzuki 1800 ccm bardzo kiepsko sprawował się w zakręcie na którym były nierowności. Od razu się prostował i była walka o utrzymanie się w łuku.

na sucho tego nie sprawdzisz, więc poproś dealera o sprzet na weekend.

w PolandPosition nie mieli z tym problemu.

Napisano

> Ja nie neguję tylko pytam.

ja w Bandicie czuję wyraźną różnicę nawet jak zatankuje pod korek

Napisano
  • Autor

> ja w Bandicie czuję wyraźną różnicę nawet jak zatankuje pod korek

Ale wtedy masz znaaacznie wyżej położony środek ciężkości. wink.gif

Napisano
  • Autor

No i wszystko już wiadome.

1300 mi się nie widzi i źle się na niej siedzi (znaczy się pozycja mi nie odpowiada).

950 FTW! biglaugh.gif

p.s.

Temat można już chyba zamknąć.

Napisano

> No i wszystko już wiadome.

> 1300 mi się nie widzi i źle się na niej siedzi (znaczy się pozycja mi nie odpowiada).

> 950 FTW!

> p.s.

> Temat można już chyba zamknąć.

950 CI pasuje lepiej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 950 CI pasuje lepiej

Wiem wiem... Ale tylko czarny. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Różnica w prowadzeniu będzie żadna. 1300 będzie bardziej stabilna, zwawsza i perspektywiczna. Jak

> na 1 moto bez problemu no chyba ze wazysz 60 kg i masz 160 zm wzrostu.

Zdajesz sobie sprawe ze pieprzysz bzdury? Na pierwsze moto proponujesz maly wagon z weglem, ktory nie tylko nie skreca ale rowniz ma naprawde dosc konkretne osiagi. Rzeczywiscie - 306kg to idealny sprzet na pierwsze moto bo bedzie "stabilny" screwy.gif

Mocy tez ma niewiele wiecej niz 950 screwy.gif

A waga jezdzca i jego wymiary maja tu male znaczenie - przty braku doswiadczenia i umiejetnosci nawet osoba majaca 2 metry i 160kg nie bedzie mogla sobie z tym poradzic.

Napisano

Coz pozostaje sie pochylic nad Twa wszechwiedza.

Nie bardzo wiem czym sie poruszasz na codzien. Ja wymienilem wszystkie jakie mialem przyjemnosc dosiadac i to co napisalem to moje wlasne doswiadczenia.

Mam tez wielu kolegow jezdzacych lata cruiserami. Zaczynali roznie jedni od 125, inni od 1300 a jeszcze inni od 1600.

Nie bardzo wiem co mialbym jeszcze tlumaczyc.

Czasem warto rozgladnac sie dookola i zauwazysz wtedy ze praktyka czesto ma niewiele wspolnego z teoria.

Napisano
  • Autor

> Zdajesz sobie sprawe ze pieprzysz bzdury? Na pierwsze moto proponujesz maly wagon z weglem, ktory

> nie tylko nie skreca ale rowniz ma naprawde dosc konkretne osiagi. Rzeczywiscie - 306kg to

> idealny sprzet na pierwsze moto bo bedzie "stabilny"

> Mocy tez ma niewiele wiecej niz 950

> A waga jezdzca i jego wymiary maja tu male znaczenie - przty braku doswiadczenia i umiejetnosci

> nawet osoba majaca 2 metry i 160kg nie bedzie mogla sobie z tym poradzic.

Podsumowując... Uważasz, że cruiser (nawet 950) to nie jest dobry materiał na pierwsze moto?

Napisano

> Podsumowując... Uważasz, że cruiser (nawet 950) to nie jest dobry materiał na pierwsze moto?

Dokladnie tak uwazam.

Napisano

> Coz pozostaje sie pochylic nad Twa wszechwiedza.

A w Twoim wypadku wypada pogratulowac wiary w umiejtnosci kazdego kto szuka pierwszego motocykla i postanowi püojsc za Twoja rada.

> Nie bardzo wiem czym sie poruszasz na codzien. Ja wymienilem wszystkie jakie mialem przyjemnosc

> dosiadac i to co napisalem to moje wlasne doswiadczenia.

A moje sa takie, ze poczatkujacy umiejacy poradzic z takim sprzetem "na pierwsze moto" to wyjatek potwierdzajacy regule. I zaznaczam - idzie mi o radzenie sobie z motocyklem a nie walke z maszyna przy pierrwszym zakrecie, korku itp. Bo ruszyc, rozpedzic sie czy z grubsza skrecic to ptorafi niemal kazdy i na wszystkim.

> Mam tez wielu kolegow jezdzacych lata cruiserami. Zaczynali roznie jedni od 125, inni od 1300 a

> jeszcze inni od 1600.

Zapytaj ich czy polecaja kazdemu 1600 na pierwsze moto.

> Nie bardzo wiem co mialbym jeszcze tlumaczyc.

> Czasem warto rozgladnac sie dookola i zauwazysz wtedy ze praktyka czesto ma niewiele wspolnego z

> teoria.

Tyle, ze w tym wypadku praktyka czesto konczy sie nagrobkiem gdy ktos kto wyjezdzil 20 godzin na kursie wsiada na motocykl sporo przereastajcy jego umiejetnosci i musi sobie poradzic w zaciesniajacym sie zakrecie albo naglym ominieciu przeszkody.

Napisano

Akurat nagrobkiem to koncza sie zwykle pierwsze proby na wszelkiego rodzaju motocyklach sportowych.

Na motocyklach typu chopper/cruiser/power cruiser takich przypadków jest co kot napłakał.

Kazdy zdajacy prawo jazdy oswaja sie z sama jazda na kursie, moze wykupic dodatkowe godziny i testowac 125/250 do woli.

Smierc na motocyklu nie wynika z pojemnosci na jakiej siedzisz tylko z pustki w głowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.