Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich smile.gif jestem nabywcą Fiata Uno od 3 dni. Rocznik autka 1996. Poj. 998cm3. Pojawił się u mnie problem ze spaleniem, autko pali ponad 10l na 100KM w szybkim przeliczeniu. Chciałbym prosić o porady gdzie się muszę skierować aby naprawić ową przyczynę... ja biorę pod uwagę sondę lambda, podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu, oraz silnik krokowy... jeżeli ma ktoś jakiś pomysł, bądź tak samo spotkał się z tym problemem, proszę o poradę smile.gif

Napisano

> Witam Wszystkich jestem nabywcą Fiata Uno od 3 dni. Rocznik autka 1996. Poj. 998cm3. Pojawił się u

> mnie problem ze spaleniem, autko pali ponad 10l na 100KM w szybkim przeliczeniu. Chciałbym

> prosić o porady gdzie się muszę skierować aby naprawić ową przyczynę... ja biorę pod uwagę

> sondę lambda, podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu, oraz silnik krokowy... jeżeli ma ktoś

> jakiś pomysł, bądź tak samo spotkał się z tym problemem, proszę o poradę

Oj panikujesz, mój nie schodzi nigdy poniżej 10 i jakoś nie płaczę rotfl.gif

Napisano

> Witam Wszystkich jestem nabywcą Fiata Uno od 3 dni. Rocznik autka 1996. Poj. 998cm3. Pojawił się u

> mnie problem ze spaleniem, autko pali ponad 10l na 100KM w szybkim przeliczeniu. Chciałbym

> prosić o porady gdzie się muszę skierować aby naprawić ową przyczynę... ja biorę pod uwagę

> sondę lambda, podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu, oraz silnik krokowy... jeżeli ma ktoś

> jakiś pomysł, bądź tak samo spotkał się z tym problemem, proszę o poradę

W jeździe miejskiej na krótkich odcinkach? Niewykluczone, że tyle będzie spalał,

Przejedź dłużej, jakąś trasę czy dłuższe odcinki i sprawdź średnie spalanie dla ok. 1k km .

Co do przyczyn które wymieniłeś najbardziej chyba pasuje sonda. Jeśli daje złe wskazania to lepiej ją odłączyć, jej sygnały zostaną zemulowane przez komp do domyślnych. ok.gif

Napisano

> W jeździe miejskiej na krótkich odcinkach? Niewykluczone, że tyle będzie spalał,

mi nawet przy największych 20* mrozach tyle nie palił

nie piszę o butowaniu czy bączkach na śniegu biglaugh.gif

Napisano

Quote:

podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu

Moj typ ok.gif

Napisano
  • Autor

Panowie z miejsca przepraszam za styl i pisownie, jestem nowy na forum i zagubiony smile.gif Uno kupiłem od szwagra, mówił mi że w mieście UNO wcześniej paliło max 8l na 100KM. trasa ok 6-7lit. jak ostatnio zalałem je za 20 zł aby pojechać na przegląd, to starczyło mi to na 9km. także na pewno jest coś nie tak. zapomniałem dodać, że po odpaleniu silnik ma strasznie niskie obroty, tak jakby miał zgasnąć, lub gaśnie, dopiero po jakimś czasie trzymania na pedale gazu załapuje normalne obroty na luzie i można zacząć jechać. z góry dziękuje za udzielone podpowiedzi.

Napisano

to zacznijmy od podstaw:

- zrób reset kompa, tj odepnij akku na jakieś 10 minut

- zabrudzone filtry

- kable, kopułka, świece (bez kopułki jak masz wtrysk monomotronic)

- zły odczyt temp, sondy lambda

zacznij od punktu pierwszego

Napisano

> pewno jest coś nie tak. zapomniałem dodać, że po odpaleniu silnik ma strasznie niskie obroty,

> tak jakby miał zgasnąć, lub gaśnie, dopiero po jakimś czasie trzymania na pedale gazu załapuje

> normalne obroty na luzie i można zacząć jechać. z góry dziękuje za udzielone podpowiedzi.

A to widzisz zmienia postać rzeczy. Sprawdź czujnik temperatury, a potem sondę jak pisałem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> A to widzisz zmienia postać rzeczy. Sprawdź czujnik temperatury, a potem sondę jak pisałem.

a więc tak, wymieniłem olej, filtr oleju oraz powietrza, wymieniłem podciśnieniowy przyspieszacz zapłonu i... d.pa. Silnik jak wcześniej na luzie kręcił 1,5 tyś obr/min to teraz kręci 2tyś obr/min. już nie mam konkretnych pomysłów. czy w silniczku krokowym powinien się cofać ten "bolec" jak silnik auta jest nagrzany?? Czy silnik krokowy jest w tym aucie połączony z czujnikiem temperatury, bądź sondą lambda, tzn. chodzi mi o to czy jakieś parametry z tych czujników mają trafiać do niego?? Szkoda, że nie kupiłem Hummera... spalanie to samo, ale na Uno sie tak nie patrzą smile.gif

Napisano

> a więc tak, wymieniłem olej, filtr oleju oraz powietrza, wymieniłem podciśnieniowy przyspieszacz

> zapłonu i... d.pa. Silnik jak wcześniej na luzie kręcił 1,5 tyś obr/min to teraz kręci 2tyś

> obr/min. już nie mam konkretnych pomysłów. czy w silniczku krokowym powinien się cofać ten

> "bolec" jak silnik auta jest nagrzany??

Nie, cofac się powinien po naciśnięciu gazu.

> Czy silnik krokowy jest w tym aucie połączony z

> czujnikiem temperatury, bądź sondą lambda, tzn. chodzi mi o to czy jakieś parametry z tych

> czujników mają trafiać do niego??

Tak, te dane zbierane sa do kompa i na ich podstawie komp steruje krokowym poprzez czujnik położenia przepustnicy.

> Szkoda, że nie kupiłem Hummera... spalanie to samo, ale na

> Uno sie tak nie patrzą

275123014-zielony.gif ale cena inna. zlosnik.gif

Trzeba sprawdzić czujnik temperatury i sondę lambda. ok.gif

Napisano
  • Autor

Jaki wężyk od regulatora?? Silniczek krokowy ani rusz, ani w te a ni we wte. Jak paluchami go dopcham to obroty spadają. ale strasznie ciężko tam wcisnąć ten patent. a więc tak jutro pojade na sprawdzian tych 2 rzeczy. Ostatnio jeden "mechanik elektryk" próbował się połączyć z Uniakiem, ale jego starania na marne. zapytałem dlaczego nie można? on mi na to: poprostu nie można i tyle... Dziękuje za rady, jutro albo pojutrze powinienem dać sprawozdanie smile.gif

Napisano

> Ostatnio jeden "mechanik elektryk" próbował się połączyć z > Uniakiem , ale jego starania na marne. zapytałem dlaczego nie można? on mi na to: poprostu nie

> można i tyle...

Możesz coś więcej napisać o tym tajemniczym połączeniu? podłączał go do kompa? hmm.gif a może dzwonił do uniaka? icon_eek.gifbiglaugh.gif albo chciał się połączyć bardziej intymnie, ale mu nie wyszło... hehe.gif30.GIF

Napisano
  • Autor

Usterka naprawiona, jak się okazało czujnik położenia przepustnicy. Lambda i czujnik temp. silnika ok. Dziękuje za porady smile.gif Miłego Dnia smile.gif

Napisano

> Usterka naprawiona. Dziękuje za porady Miłego Dnia

a teraz klik wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.