Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra - trochę już razem przekulaliśmy

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj stuknął mi w Viki taki oto magiczny przebieg:

284246781-licznik.jpg

Zbiegło się to w czasie, bo kilka dni temu skończyła się gwarancja. Jakby kto był zainteresowany, mogę podać kilka informacji o użytkowaniu auta. Z takich najważniejszych:

Motor 1,9 cdti 150 KM

Spalanie na odcinku 40 tysięcy km - 6,7 litra (mam dość ciężką, nawet bardzo ciężką nogę)

Usterki:

- zaraz na początku padł układ poziomowania ksenonów - od razy wymienili sterownik, do dziś bez problemów

- na ostatnim przeglądzie gwarancyjnym zgłosiłem zmechaconą tapicerkę fotela kierowcy, serwis jeszcze zdiagnozował luz na łączniku kolumny kierowniczej. Obydwie usterki wymienione na gwarancji.

Nie chcę przechwalić, ale jestem bardzo zadowolony z wyboru auta, chociaż na początku byłem dość sceptyczny. Zawieszenie jak nowe, wnętrze mało zniszczone, silnik żwawy, dynamiczny i oszczędny. Ksenony działają świetnie, raczej nie mam się do czego przyczepić. Serwisowanie tanie - mały przegląd niecałe 500 zł, duży przegląd ok. 800 zł. Oby tak dalej się wozić ok.gif

post-21394-14352509941312_thumb.jpg

Napisano

Opisz jak Ci leciały te kilometry z Vectrą. zlosnik.gif Jak pamiętam pytałeś się o to na MK chyba? I pamiętam że jak Ci padły ksenony to na początek wymienili lampę zamiast sterownika i byłeś nie zadowolony? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Opisz jak Ci leciały te kilometry z Vectrą. Jak pamiętam pytałeś się o to na MK chyba? I pamiętam

> że jak Ci padły ksenony to na początek wymienili lampę zamiast sterownika i byłeś nie

> zadowolony?

Więcej opiszę wieczorem, natomiast fakt - co do ksenonów, to było tak, że serwis uparł się, że to była lampa, bo podobno w lewej lampie są zintegrowane jakieś komputerki. Wymienili lampę, okazało się, że problem jak był tak jest. Od razu zamówili sterownik i wymienili. No ale, miałem dwie wizyty w serwisie zamiast jednej. Natomiast nie narzekałem, bo w ramach rekompensaty dali na weekend Insignie 2.0 Turbo smile.gif

Napisano
  • Autor

okay, to może trochę szczegółów odnośnie eksploatacji auta:

- jeśli chodzi o awarie, to już opisałem w pierwszym poście,

- silnik - malina. Raz tylko dolewałem oleju, po pierwszym przegonieniu auta przez kilkaset km po autostradzie. Wtedy wziął trochę oleju, dolałem i był spokój.

- jazda i właściwości trakcyjne - kompletnie nie rozumiem wieszania psów na Vectrze jeśli chodzi o trakcję. Prowadzi się pewnie, auto jest stabilne, systemy wspomagające działają pewnie.

- prędkości - fura dość szybka, nie zdarzyło mi się jeszcze w kraju, żeby mnie ktoś wyprzedził na autostradzie (raz się zdarzyło, policja zlosnik.gif). Za granicą jeździłem odcinki po kilkaset, nawet ponad tysiąc km na raz, z prędkością zbliżoną do Vmax, nigdy nie było żadnych negatywnych objawów. Wyprzedzanie, elastyczność - bardzo prawidłowa. Minus - w ciągu dwóch lat, byłem dwa razy pod kreską z punktami zlosnik.gif

- ekonomia - jest w porządku. Przeglądy dość tanie, spalanie jak pisałem. Przy oszczędnej jeździe można zejść jeszcze niżej, ale ja nie potrafię.

- wygląd - wg mnie prezentuje się całkiem nieźle, zastrzeżenia mam do lakieru. Wybrałem czarny grafit, czy jakoś tak. Nie sposób go umyć. Odbieram z myjni i widać zacieki. Nie wiem czy to kwestia koloru, lakieru czy pies wie czego.

- wnętrze - tu jest największy minus auta. Z tyłu brakuje odrobinę miejsca na nogi, jest dość ciasno. Poza tym jak to w oplu. Bez polotu, ale solidnie. Na plus się zmieniło dopiero w Insigni grinser006.gif

Mam nadzieję, że mój opis się przyda osobom szukającym opinii o Vectrze, w razie pytań uzupełnię.

Napisano

> okay, to może trochę szczegółów odnośnie eksploatacji auta:

> - jeśli chodzi o awarie, to już opisałem w pierwszym poście,

> - silnik - malina. Raz tylko dolewałem oleju, po pierwszym przegonieniu auta przez kilkaset km po

> autostradzie. Wtedy wziął trochę oleju, dolałem i był spokój.

> - jazda i właściwości trakcyjne - kompletnie nie rozumiem wieszania psów na Vectrze jeśli chodzi o

> trakcję. Prowadzi się pewnie, auto jest stabilne, systemy wspomagające działają pewnie.

> - prędkości - fura dość szybka, nie zdarzyło mi się jeszcze w kraju, żeby mnie ktoś wyprzedził na

> autostradzie (raz się zdarzyło, policja ). Za granicą jeździłem odcinki po kilkaset, nawet

> ponad tysiąc km na raz, z prędkością zbliżoną do Vmax, nigdy nie było żadnych negatywnych

> objawów. Wyprzedzanie, elastyczność - bardzo prawidłowa. Minus - w ciągu dwóch lat, byłem dwa

> razy pod kreską z punktami

> - ekonomia - jest w porządku. Przeglądy dość tanie, spalanie jak pisałem. Przy oszczędnej jeździe

> można zejść jeszcze niżej, ale ja nie potrafię.

> - wygląd - wg mnie prezentuje się całkiem nieźle, zastrzeżenia mam do lakieru. Wybrałem czarny

> grafit, czy jakoś tak. Nie sposób go umyć. Odbieram z myjni i widać zacieki. Nie wiem czy to

> kwestia koloru, lakieru czy pies wie czego.

> - wnętrze - tu jest największy minus auta. Z tyłu brakuje odrobinę miejsca na nogi, jest dość

> ciasno. Poza tym jak to w oplu. Bez polotu, ale solidnie. Na plus się zmieniło dopiero w

> Insigni

> Mam nadzieję, że mój opis się przyda osobom szukającym opinii o Vectrze, w razie pytań uzupełnię.

Jesteś jedną z niewielu osób która nie ma problemów z V-C 1,9 biglaugh.gif

Powodzenia i oby tak dalej.. ok.gif

Napisano

> - wnętrze - tu jest największy minus auta. Z tyłu brakuje odrobinę miejsca na nogi, jest dość

> ciasno. Poza tym jak to w oplu. Bez polotu, ale solidnie.

Masz sedana?? bo u mnie w kombi na brak miejsca z tyłu nie można narzekać.

Napisano

> Jesteś jedną z niewielu osób która nie ma problemów z V-C 1,9

U mnie w robocie jest nas pięciu z VC 1,9 (wersje 150 i 120 konne) i żaden nie narzeka. Więc chyba nie jest tak najgorzej.

> Powodzenia i oby tak dalej..

A dzięki i w imieniu kolegów również biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie w robocie jest nas pięciu z VC 1,9 (wersje 150 i 120 konne) i żaden nie narzeka. Więc chyba

> nie jest tak najgorzej.

> A dzięki i w imieniu kolegów również

pisałem koledze odpowiedź, ale odpuściłem, skoro wie lepiej zlosnik.gif

W każdym razie: mój kumpel kilka lat temu kupił wszystkim swoim pracownikom jeżdzącym po kraju i europie VC 1,9 150 km. Najstarszy ma już chyba z 250 kkm nalatane i nikt nie ma problemów. Także do mnie, do Ciebie można jeszcze doliczyć kilkanaście aut zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Masz sedana?? bo u mnie w kombi na brak miejsca z tyłu nie można narzekać.

mam hatchbacka. I słabo jest z miejscem z tyłu.

Napisano

> mam hatchbacka. I słabo jest z miejscem z tyłu.

Kombi ma płytę jak Signum - większy rozstaw osi. ok.gif A miejsca z tyłu to dopiero w Signum nie brakuje. shocked.gif

Napisano

> A miejsca z tyłu to dopiero w Signum nie brakuje.

Tu sie zgodze ok.gif choc bagaznik na tym cierpi zeby.GIF

Napisano

> Jesteś jedną z niewielu osób która nie ma problemów z V-C 1,9

> Powodzenia i oby tak dalej..

E tam, najwięcej kłopotów (także tych $$) rodzi się z tytułu niewiedzy jak użytkować takiego diesla - pałowanie na obrotach lekko powyżej 1000, deptanie w podłogę przy zimnym silniku/turbiny itp.

Ja na swoją też nie narzekam za bardzo:

zawór egr, termostat, sprężyna zawieszenia.

153kkm, to chyba normalne elementy eksploatacyjne?

Fakt, że lekko irytują mnie inne problemy, ale silnik daje radę; nawet rozważam ponowny zakup w przyszłym orku młodszej sztuki z którymś dieslem.

Napisano

> Fakt, że lekko irytują mnie inne problemy,

Jakie?

Napisano

> Jakie?

pierdzący fotel kierowcy - dość pospolite, do zrobienie ze własnym zakresie;

niedziałający TC - ostatnio zauważyłem gdy jest mokro, żadnych błędów/kontrolek a nie działa;

rozłączający/załączający się głośniczek koło lusterka kierowcy - pewnie poluzowany/naderwany kabel/lut;

niedziałające pokrętło główne sterowania radiem/navi, dobrze że jest jeszcze sterowanie z kierownicy.

pilot - działa jak mu się chce, przeważnie jest okej; dobrze, że jest automatyczne domykanie szyb więc mogę zamknąć auto od środka.

niedawno wygrałem wojnę z powodzią - winna uszczelka wokół przedniej szyby, pomogło jej wycięcie/wklejenie (150zł); nie obyło się bez ostrego suszenia (2 dni z głowy).

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kombi ma płytę jak Signum - większy rozstaw osi. A miejsca z tyłu to dopiero w Signum nie brakuje.

Ja również mam VC Kombi 1.9 150 KM. Dopiero od sierpnia 2010 ale juz poleciało 10 tyś km. Na razie nie narzekam, przesiadłem się z Passata B5 przed liftem. Viki jest stabilniejsza, szybsza i lepiej sie prowadzi. Przy zakupie podchodziłem z duzym dystansem, celowałem w Passata B6 2.0 140-170KM ale musiałbym kupić 2007r w zwyż żeby zadowalało mnie wyposażenie, jakość itp (pierwsze Passaty B6 nie były udane)i tu pojawiał sie problem ceny. Viki jak na razie się ciągle podoba. Do tej pory wymieniłem tarcze + klocki, łącznik stabilizatora.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja również mam VC Kombi 1.9 150 KM. Dopiero od sierpnia 2010 ale juz poleciało 10 tyś km. Na razie

> nie narzekam, przesiadłem się z Passata B5 przed liftem. Viki jest stabilniejsza, szybsza i

> lepiej sie prowadzi. Przy zakupie podchodziłem z duzym dystansem, celowałem w Passata B6 2.0

> 140-170KM ale musiałbym kupić 2007r w zwyż żeby zadowalało mnie wyposażenie, jakość itp

> (pierwsze Passaty B6 nie były udane)i tu pojawiał sie problem ceny. Viki jak na razie się

> ciągle podoba. Do tej pory wymieniłem tarcze + klocki, łącznik stabilizatora.

> Pozdrawiam

A tak pytanie o środek.

Brzęczą i trzeszczą plastiki, czy cicho jest?

Pytam, bo się rozglądam za takim autem w kombi.

Napisano

> A tak pytanie o środek.

> Brzęczą i trzeszczą plastiki, czy cicho jest?

> Pytam, bo się rozglądam za takim autem w kombi.

Jak na razie żadnych takich dziwactw nie zauważyłem i to jest plus.

Napisano

> A tak pytanie o środek.

> Brzęczą i trzeszczą plastiki, czy cicho jest?

> Pytam, bo się rozglądam za takim autem w kombi.

Miałem taką VC prze rok (cdti z 2005 roku) i co by nie mówić o vectrze to środek bez trzasków, pisków i stuków.

Napisano

> Jak na razie żadnych takich dziwactw nie zauważyłem i to jest plus.

Jak dla mnie to duży plus, bo traszki i piski z wnętrza drażnią mnie.

Napisano

>co by nie mówić o vectrze to środek bez trzasków,

> pisków i stuków.

Widać że Opel poprawia się z jakością i dbałością o szczegóły.

Napisano

> Widać że Opel poprawia się z jakością i dbałością o szczegóły.

rotfl.gif.

Chyba zartujesz hehe.gif.

Akurat u mnie w zasadzie nic sie nie trze, oprocz pasa bezpieczenstwa, ktory mi tam cicho skrzypi w ucho, i faktycznie poza tym, i czasem skrzypiacym fotelem, w zasadzie jest cicho.

Ale jakosc i dbalosc o szczegoly leci na leb na szyje - tapicerka skorzano-materialowa - material sie zmechacil paskudnie po 20kkm hehe.gif. Na szczescie wymiana na gwarancji. Obecne pokrycie fotela znow sie mechaci, ale troszke bardziej teraz dbam.

W Insigniach norma sa prujace sie fotele, nie wspomne o wzornictwie - wykonczenie - drewnopodobne, do tego kalmki wewnetrzne otwierania drzwi w chromie, plus wykonczeniowe listwy aluminiopodobne - jakby sie dalo, to jeszcze by tam nasrali (to odnosnie dbalosci o szczegoly). Podlokietnik dla kierowcy jeszcze jest, ale pasazer ma dziure rotfl.gif.

Wczoraj jechalem nowka Insignia - materialy na siedzeniach paskudne i wstretne jakosciowo i wygladowo no.gif. Ja wiem, ze podobne tendencje sa u innych producentow, ale IMO Opel troszke zbytnio przesadzil z oszczedzaniem.

Napisano

> .

> Chyba zartujesz .

Miałem na myśli porównanie z B

> Akurat u mnie w zasadzie nic sie nie trze, oprocz pasa bezpieczenstwa, ktory mi tam cicho skrzypi w

> ucho, i faktycznie poza tym, i czasem skrzypiacym fotelem, w zasadzie jest cicho.

> wygladowo . Ja wiem, ze podobne tendencje sa u innych producentow, ale IMO Opel troszke

Właśnie, i to mających droższe auta i uznawane za "lepsze"

Napisano
  • Autor

> Ale jakosc i dbalosc o szczegoly leci na leb na szyje - tapicerka skorzano-materialowa - material

> sie zmechacil paskudnie po 20kkm . Na szczescie wymiana na gwarancji. Obecne pokrycie fotela

> znow sie mechaci, ale troszke bardziej teraz dbam.

miałem to samo, ale też wymienili na gwarancji ok.gif nie narzekam, mogli się migać z wymianą.

> W Insigniach norma sa prujace sie fotele, nie wspomne o wzornictwie - wykonczenie - drewnopodobne,

> do tego kalmki wewnetrzne otwierania drzwi w chromie, plus wykonczeniowe listwy

> aluminiopodobne - jakby sie dalo, to jeszcze by tam nasrali (to odnosnie dbalosci o

> szczegoly). Podlokietnik dla kierowcy jeszcze jest, ale pasazer ma dziure .

> Wczoraj jechalem nowka Insignia - materialy na siedzeniach paskudne i wstretne jakosciowo i

> wygladowo . Ja wiem, ze podobne tendencje sa u innych producentow, ale IMO Opel troszke

> zbytnio przesadzil z oszczedzaniem.

chyba żartujesz yikes.gif Uważam, że Insignia jest bardzo dobrze wykonana, zarówno jakościowo jak i designersko. I jak dla mnie - świetnie skrojona.

Napisano

> miałem to samo, ale też wymienili na gwarancji nie narzekam, mogli się migać z wymianą.

> chyba żartujesz Uważam, że Insignia jest bardzo dobrze wykonana, zarówno jakościowo jak i

> designersko. I jak dla mnie - świetnie skrojona.

rozmawiałem ze szpecem od car audio, w jego firmie już kilka insygni wylondowało na wygłuszanie, bo trzeszczała i skrzypiała tapicerka sick.gif

Napisano

> chyba żartujesz Uważam, że Insignia jest bardzo dobrze wykonana, zarówno jakościowo jak i

> designersko. I jak dla mnie - świetnie skrojona.

Nie, po prostu Insignia mi sie nie widzi. Plus z tylu nie ma szansy, zebym sie wyprostowal, czy wygodniej usiadl, z czym nie mam problemu w Mondeo.

Jeden plus Insigni - diesel ma duzo lepsza kulture pracy od silnika w Fordzie - mowie 2.0 vs 2.0.

O ile jak zobaczylem pierwszy raz Insignie bylo serduszka.gif, o tyle jestem teraz dosc neutralny - jak juz mi cos pasuje, to zaraz znajduje cos, co mnie wkurza (wspomniane drewno, aluminium i chrom na ten przyklad, albo wysiwetlacz automatycznej klimy - ten dolny - rodem z kalkulatorow z lat osiemdziesiatych ubieglego wieku) rotfl.gif.

Napisano
  • Autor

> O ile jak zobaczylem pierwszy raz Insignie bylo , o tyle jestem teraz dosc neutralny - jak juz mi

> cos pasuje, to zaraz znajduje cos, co mnie wkurza (wspomniane drewno, aluminium i chrom na ten

> przyklad, albo wysiwetlacz automatycznej klimy - ten dolny - rodem z kalkulatorow z lat

> osiemdziesiatych ubieglego wieku) .

a ja miałem odwrotnie - jak pierwszy raz zobaczyłem Insignię to byłem rozczarowany. Za to jak pierwszy raz zobaczyłem nowego Mondka to mnie zachwycił. Jazdy próbne zmieniły to o 180 stopni - co prawda Insignią jeździłem o wiele bardziej wypasioną wersją niż Forda, za to Fordem przejechałem o wiele wiele więcej. I początkowe oczarowanie zmieniło się w odczucie, że to jednak bardzo nudne auto, zwłaszcza w środku. Natomiast jest tak jak piszesz - miejsca wewnątrz auta jest bardzo dużo ok.gif

Poza tym gust każdy ma swój i wiadomo jak jest ok.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> rozmawiałem ze szpecem od car audio, w jego firmie już kilka insygni wylondowało na wygłuszanie, bo

> trzeszczała i skrzypiała tapicerka

jak się montuje audio, to wygłusza się dodatkowo nawet jaguary ok.gif

Napisano

> jak się montuje audio, to wygłusza się dodatkowo nawet jaguary

bez audio , przyjechali na samo wygłuszenie tapicerek i deski rozdzielczej oslabiony.gif

Napisano

> a ja miałem odwrotnie - jak pierwszy raz zobaczyłem Insignię to byłem rozczarowany. Za to jak

> pierwszy raz zobaczyłem nowego Mondka to mnie zachwycił. Jazdy próbne zmieniły to o 180 stopni

> - co prawda Insignią jeździłem o wiele bardziej wypasioną wersją niż Forda, za to Fordem

> przejechałem o wiele wiele więcej. I początkowe oczarowanie zmieniło się w odczucie, że to

> jednak bardzo nudne auto, zwłaszcza w środku. Natomiast jest tak jak piszesz - miejsca

> wewnątrz auta jest bardzo dużo

> Poza tym gust każdy ma swój i wiadomo jak jest

mała uwaga, niektóre rozwiązaia muszą się obyć aby się podobały biglaugh.gif

Napisano

> a ja miałem odwrotnie - jak pierwszy raz zobaczyłem Insignię to byłem rozczarowany. Za to jak

> pierwszy raz zobaczyłem nowego Mondka to mnie zachwycił. Jazdy próbne zmieniły to o 180 stopni

> - co prawda Insignią jeździłem o wiele bardziej wypasioną wersją niż Forda, za to Fordem

> przejechałem o wiele wiele więcej. I początkowe oczarowanie zmieniło się w odczucie, że to

> jednak bardzo nudne auto, zwłaszcza w środku.

Hmm, mi akurat nie zalezy, by auto bylo nienudne w srodku - mi moja Vectra bardzo pasuje - konserwatywna, prosta - dla mnie idealna. Insignia faktycznie ma konsole srodkowa jakas przyjemniejsza od Mondka, i faktycznie jest taka troche nowczesniejsza - moze sie podobac.

> Natomiast jest tak jak piszesz - miejsca wewnątrz auta jest bardzo dużo

Wiesz, glownie jezdze jako kierowca, ale ostatnio jezdze jako pasazer i mam duzo czasu poobserwowac sobie rozne rzeczy - jakos bardziej podchodzi mi Mondek...

> Poza tym gust każdy ma swój i wiadomo jak jest

Dokladnie hehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.