Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bilstein b8 i sprężyny ....

Featured Replies

Napisano

no właśnie jakie sprężyny i z jakim obniżeniem?

amorków nie chcę zmieniać ale obecne sprężyny (nie do określenia jakie) są albo zużyte, albo obniżają na tyle, że samochód siedzi już bardzo nisko

założenie - podwyższyć samochód ze stanu obecnego (na kolejinach szuram, w zeszłym roku w zimie straciłem miskę zlosnik.gif) i jak się da poprawić "trochę" komfort cool.gif bo do twardości już przyzwyczajenie jesteśmy ale czasem w ekstremalnych warunkach polskich dróg jednak potrafi przeszkadzać (potrafi imo popingpongować na bardzo nierównej drodze)

co do zmiany na seryjne sprężyny (b8 jest krótszy) jakoś przekonany nie jestem ale może ktoś ma inne doświadczenia, co do obniżających to raczej przedział -30 do -35 mm albo z jeszcze mniejszym obniżeniem bo zabawy z -60/-40 to już za duzo

z dostępnych tańszych są MTS Technik, TaTechnik i sporo innych, weitec, vogtland już są droższe ale firmy rraczej bardziej uznane, z -35mm chyba były jeszcze eibachy hmm.gif

edit

pacjent to "golf w tedeiku"

Napisano
to ja polecam b6 i seryjne springi, wystarczajaco twardo
Napisano
  • Autor

> to ja polecam b6 i seryjne springi, wystarczajaco twardo

wiem ok.gif z historycznych wątków, z samego tylko AK, widać że zestaw jest polecany ale na dzisiaj nie mam ochoty bawić się w sprzedaż b8, po to żeby szukać używek b6 albo dokładać do takowych nówek

z innych forów wynika, że obniżenie -30 to i tak prawie jak seria zlosnik.gif więc coś takiego by mi raczej pasowało ale w starszych wątkach pojawiła się nazwa ORSI (-15mm) ale czegoś takiego odnaleźć nie potrafię

Napisano

Do B8 wzial bym Eibacha - 30 (czy -35 jak mowisz). Zalozysz nizsze i bedziesz przez skrzyzowanie musiał sie przetaczac zeby niczego nie urwac.

Napisano

> Do B8 wzial bym Eibacha - 30 (czy -35 jak mowisz). Zalozysz nizsze i bedziesz przez skrzyzowanie

> musiał sie przetaczac zeby niczego nie urwac.

Mialem b8 z eibachem.

Najwiekszy syf jaki mozna sobie wyobrazic.

Samochod dobijal nawet tam gdzie nie bylo dziur hehe.gif

Napisano

> wiem z historycznych wątków, z samego tylko AK, widać że zestaw jest polecany ale na dzisiaj nie

> mam ochoty bawić się w sprzedaż b8, po to żeby szukać używek b6 albo dokładać do takowych

> nówek

> z innych forów wynika, że obniżenie -30 to i tak prawie jak seria więc coś takiego by mi raczej

> pasowało ale w starszych wątkach pojawiła się nazwa ORSI (-15mm) ale czegoś takiego odnaleźć

> nie potrafię

Seryjna sprezyna + b8 - u mnie dzialalo calkiem niezle ok.gif

Mimo tego, ze teoretycznie b8 jest do krotszych sprezyn "blah blah blah"

Napisano
  • Autor

> Seryjna sprezyna + b8 - u mnie dzialalo calkiem niezle

> Mimo tego, ze teoretycznie b8 jest do krotszych sprezyn "blah blah blah"

dlatego pytam o wrażenia smile.gif

Napisano

> Mialem b8 z eibachem.

> Najwiekszy syf jaki mozna sobie wyobrazic.

> Samochod dobijal nawet tam gdzie nie bylo dziur

Ze sprezyn tylko H&R, wszystko inne ta strefe progresywna ma miekka jak guma arabska, czesto bardziej miekka niz na serii. A ta twarda czesc jest za krotka i latwo dobija.

Napisano

> Mialem b8 z eibachem.

> Najwiekszy syf jaki mozna sobie wyobrazic.

> Samochod dobijal nawet tam gdzie nie bylo dziur

U mnie na gwincie Koni + Eibach (progresywnym) bardzo milo sie jezdzilo wink.gif

Napisano

Polecam B6 na grubej rurze i do tego jakis progresywny spring. ok.gifObecnie mam u siebie "f tedeiku" weiteci,dla mnie nieco za twardo choć może to po częsci wina niskiego profilu.Za jakis tydzień mam zamiar zmienić na nowy zestaw czyli B6+dedykowany do nich niebieski eibach,wtedy powinno być nieco bardziej komfortowo,zdam relacje jak założe. ok.gif

Napisano
  • Autor

> .. wszystko inne ta strefe progresywna ma miekka jak guma arabska, czesto

> bardziej miekka niz na serii. A ta twarda czesc jest za krotka i latwo dobija.

są tylko progresywne?

Napisano

> dlatego pytam o wrażenia

Wrazenie calkiem spoko.

Niczego niepokojacego nie zauwazylem.

Kup normalne sprezyny jakies i zostaw b8.

"Bedzie Pan zadowolony" zlosnik.gif

Napisano

> Ze sprezyn tylko H&R, wszystko inne ta strefe progresywna ma miekka jak guma arabska, czesto

> bardziej miekka niz na serii. A ta twarda czesc jest za krotka i latwo dobija.

;D Ten pieprzony Eibach byl miekszy niz guma arabska hehe.gif

Napisano

> są tylko progresywne?

ZTCW to wszystkie sprezyny tzw. sportowe sa progresywne. Niestety.

Mozna kombinowac ze sprezynami do gwintow, one sa w wiekszosci liniowe ale trzeba wlasciwie dobrac twardosci i dlugosci.

Napisano

uderz tu

doradzą. Byćmoże dorobią sprężyny takie jak trzeba. A ten B8 to przypadkiem już nie jest do regeneracji? Może dlatego taki miękki.

Napisano

najlepszy zestaw to bilstein plus H&R

Napisano
  • Autor

> uderz tu

zapytam bo tam to generalnie były tyły w regeneracji ostatnio ale o doradztwie w sprawie sprężyn nie słyszałem

edit:

dzwoniłem i b8 sam z siebie jest krótszy o 2 cm i w celu podwyższenia auta należałoby wydłużyć skok i założyć sprężyny seryjne ale bez wydłużania amorka można też założyć seryjne sprężyny pod warunkiem tego że sprężyna "będzie napięta pomiędzy górnym a dolnym mocowaniem" hmm.gif - głupie pytanie ale można założyć, żeby nie była "napięta"?

> A ten B8 to przypadkiem już nie jest do

> regeneracji? Może dlatego taki miękki.

nie jest, tyły były robione u nich 3 msc temu i nie wpłynęło to na podniesienie auta- poza tym jak się sypią to walą i hałasują niemiłosiernie

zresztą fajna rzecz bo tyły regenerowałem już po raz drugi (nie przejechały chyba nawet 30tys.km) i na pytanie czemu tak słabo padło stwierdzenie, że przody są pancerne, ale tył już nie bardzo i w grupie VAGa w autach, jak to się wyrażono "ze skaczącym tyłem" te regeneracje są częste, zaproponowali też nowe ale na pytanie czy wytrzymają dłużej niż te regenerowane padło tylko, że "powinny" zlosnik.gif , na drugie pytanie czy żeby zniwelować efekt lekkiego (skaczącego) tyłu mam wozić jak w zimie, w polonezie dwa krawężniki nie otrzymałem już odpowiedzi rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.