Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamarza reduktor czy to bedzie co innego?

Featured Replies

Napisano

BRC Light. wczoraj i dzis, rano zimno jak pierniki. instalacja zalozona latem, wiec nie bylo jeszcze takich warunkow.

samochod odpala na benzynie. dziala ok. po przelaczeniu na benzyne jedzi eok przez 500-700m i zaczyna poszarpywac, az zdechnie. przelaczam na benzyne i odpalam. jedzie ok. jade az zagrzeje sie silnik, czyli jakies 5km, przelaczam na gaz i jest ok.

pozniej odpalam zimny samochod okolo 16stej, gdy jest juz cieplej i gaz zalacza sie jak latem i dziala poprawnie.

przymarza reduktor, bo przelacza sie za szybko na gaz, czy bedzie cos innego? pytam, bo do gazownika nie mam teraz czasu jechac... sick.gif

Napisano

za szybko przełącza i płyn z układu chłodzenia nie jest jeszcze dostatecznie ogrzany, aby ogrzewać reduktor

Napisano

> przymarza reduktor, bo przelacza sie za szybko na gaz, czy bedzie cos innego?

To akurat bardzo łatwo sprawdzisz - po tych 700 m jak zaczyna poszarpywać - otwórz maskę i sprawdź jaką temperaturę ma reduktor - wyczujesz czy ma 40 stopni czy jest lodowaty i wszystko będzie jasne w tej kwestii. W light'cie komputer sprawdza temperaturę i ciśnienie gazu na listwie i na tej podstawie "wylicza" sobie temperaturę parownika.

Swoją drogą jeśli nie ma przepływu gazu przez wtryskiwacze - w jaki sposób jest wykonywany pomiar temperatury gazu?

Napisano

Mogą być kiepskie wtryskiwacze i "kleją" się przy przełączaniu.

Napisano
  • Autor

> za szybko przełącza i płyn z układu chłodzenia nie jest jeszcze dostatecznie ogrzany, aby ogrzewać

> reduktor

gazownik wlasnie pytal przez telefon w jakim stanie jest plyn chlodzacy, czy nie ma wody. wymieniany z 6 tygodni temu na nowy, wiec powinno byc wszystko w normie.

jutro pomacam, ale z tego co kojarze, to wskazowka temp. jeszcze nie zaczyna sie podnosic, wiec jest ponizej 50 stopni...

Napisano

> gazownik wlasnie pytal przez telefon w jakim stanie jest plyn chlodzacy, czy nie ma wody.

> wymieniany z 6 tygodni temu na nowy, wiec powinno byc wszystko w normie.

> jutro pomacam, ale z tego co kojarze, to wskazowka temp. jeszcze nie zaczyna sie podnosic, wiec

> jest ponizej 50 stopni...

U mnie parownik normalnie pracuje przy 20 (ustawione mam na 25).

Najlepiej jakbyś miał laptopa wpiętego i jechał i obserwował...

Napisano

Mi obecnie przy temperaturze poniżej 8 stopni szarpie. Jak się zdrowo nagrzeje tak po 10km jest ok.

Kupiłem kabel, mam soft i rano muszę go zmontować i obserwować co się dzieje. W poniedziałek rano mam umówioną wizytę na regulację ale może sam coś zaobserwuję.

Czy autoadaptacja może coś pomóc?

Napisano

> gazownik wlasnie pytal przez telefon w jakim stanie jest plyn chlodzacy, czy nie ma wody.

facepalm.gif zmień gazownika

Napisano

4 stopnie na zewnątrz, temp przełączania 25 stopni. Nawet nie wiem kiedy przełącza. Prawdziwym testem nowych wtrysków będą mrozy

Napisano
  • Autor

> Mi obecnie przy temperaturze poniżej 8 stopni szarpie. Jak się zdrowo nagrzeje tak po 10km jest ok.

to tak jak u mnie - ciekawa sprawa.

daj namiar jaki masz interfejs i skad program wziales. smile.gif

jaka miales temp./czas przelaczania ustawiona?

Napisano

> Mi obecnie przy temperaturze poniżej 8 stopni szarpie. Jak się zdrowo nagrzeje tak po 10km jest ok.

> Kupiłem kabel, mam soft i rano muszę go zmontować i obserwować co się dzieje. W poniedziałek rano

> mam umówioną wizytę na regulację ale może sam coś zaobserwuję.

> Czy autoadaptacja może coś pomóc?

kombinujecie jak koń pod górkę. ustawcie przełączanie gazu przy 35st i będzie git

Napisano
  • Autor

> kombinujecie jak koń pod górkę. ustawcie przełączanie gazu przy 35st i będzie git

a w BRC Light czasem nie ma przelaczania "po czasie", a nie "od temperatury"? czytalem, ze wlasnie tylko tym sie SQ24 od SQ Light rozni...

Napisano

> kombinujecie jak koń pod górkę. ustawcie przełączanie gazu przy 35st i będzie git

Miałem ustawiona temperaturę przełączania na zimnym 49,9C i 60s

Na ciepłym było 39,9C i 5s i wcale nie było git!!!

Teraz mam 30C i 30sekunt i na ciepłym 40C i 5s

Kabel kupiony taki klik allegro

Program SEQUENT PLUG & DRIVE v3.01

Light przełącza przy danej temperaturze i po określonym czasie.

Napisano

Wina szarpanie leży po stronie kiepskich wtryskiwaczy. Jakiej firmy masz zamontowane ? Valteki ? MagicJety ?

Napisano

> a w BRC Light czasem nie ma przelaczania "po czasie", a nie "od temperatury"? czytalem, ze wlasnie

> tylko tym sie SQ24 od SQ Light rozni...

Różnią się jeszcze wtryskami a to zasadnicza sprawa. Dodatkowo nie jest tak różowo z tym przełączaniem w light - jest tam pomiar temperatury na listwie tylko i do tego czas a tym wszystkim steruje nie do końca jeszcze poznany algorytm producenta.

paweldk

w brc light pracują zavoli wtryskiwacze

Napisano

> a w BRC Light czasem nie ma przelaczania "po czasie", a nie "od temperatury"? czytalem, ze wlasnie

> tylko tym sie SQ24 od SQ Light rozni...

a ja Wam powiem tak, wina leży w braku podgrzewania wtryskiwaczy i jestem prawie w 100% tego pewien. Też miałem te same objawy zeszłej zimy na valtekach i musiałem przejechać 7-10km aż listwa nagrzała sie od silnika i wtedy zaczęło normalnie jechać, bo tak to szarpało że mało silnik nie wyskoczył z ramy i AFR spadał do 17-18:1. Wyspawałem sobie taki oto podgrzewacz z 0,8mm blachy nierdzewki

a77dcda9dd838bd4med.jpg

180c9307ec83bfa6med.jpg

a77dcda9dd838bd4med.jpg

splanowałem żeby dobrze przylegał do listwy i wpiąłem w obieg "wodny".

Od tamtej pory dosłownie jak ręką odjął, zero jakiegokolwiek szarpania czy zamulania na zimnym. temp przełączania mam 25stopni (i 4s po odpaleniu na gorącym).

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

problem rozwiazany:

- wymieniona cala listwe wtryskow na nowa, ale... zmontowano ja inaczej. wczesniej czujnik byl przed wtryskami, a teraz zalozyli go na samym koncu. patrz zdjecie:

wtryski_gazu.jpg

- zmieniono temperatury przelaczania. zastanawia mnie, czy za wczesne przelaczanie na gaz nie zabilo tych wtryskiwaczy czy poprostu byly tak slabe.

ustawienia_gazu.jpg

- dodatkowo wyszlo szydlo z worka, ze gazownik mnie oklamal. pytale, czy da sie cos zrobic ze wskanikiem poziomu gazu, bo na ostatniej diodzie przejezdzam polowe dystansu. dostalem informacje, ze mozna jedynie plywakiem regulowac. ale po kupnie interfejsu, ktory polecil Rabor tutaj [LiNK] jest taka opcja. teraz musze jeszcze policzyc objetosc mojego zbiornika toroidalnego i obliczyc dla jakich poziomow sa objetosci 1/4, 2/4, i 3/4.

ustawienia_wskaznika_poziomu_gazu.jpg

Napisano

> - dodatkowo wyszlo szydlo z worka, ze gazownik mnie oklamal.

Gdzie miesci sie ten gazownik w Poznaniu? Pytam dla potomnych - lepiej go oimijać szerokim łukiem...

Napisano
  • Autor

> Gdzie miesci sie ten gazownik w Poznaniu? Pytam dla potomnych - lepiej go oimijać szerokim

> łukiem...

ale gazownik z polecenia, polecany w miescie i robote wykonal ponoc lepiej niz inni. to, z eoklamal, nie dyskfalifikuje go IMO. nie mial ochoty pierdolami sie zajmowac, to nie...

Napisano

> problem rozwiazany:

> - wymieniona cala listwe wtryskow na nowa, ale... zmontowano ja inaczej. wczesniej czujnik byl

> przed wtryskami, a teraz zalozyli go na samym koncu. patrz zdjecie:

Ciekawe jak mają zamontowane inni użytkownicy lighta ?

> - zmieniono temperatury przelaczania.

swoją drogą dalej nie ma wiedzy w jaki sposób ten komputer sobie te temperatury przelicza - przecież czujnik jest na listwie - a dopóki gaz tam nie płynie to chyba nie bardzo jest pomiar ciśnienia i temperatury gazu? Mówię o tym algorytmie bo z temperatur ze zdjęcia widać iż są bardzo "bezpieczne"(wysokie) nawet te przed zmianą. Gdyby temperatura silnika(wody) była faktycznie 40st to nic nie ma prawa zamarzać -myślę że większość kierowców na lpg ma temperatury nawet niższe (25-35 st) więc z pewnością ten algorytm nie jest super inteligentny. Jak szybko przed zmianą Ci się przełączał na gaz (zimny silnik) a co się zmieniło teraz jeśli chodzi o czas/drogę przejazdu?

> - dodatkowo wyszlo szydlo z worka, ze gazownik mnie oklamal. pytale, czy da sie cos zrobic ze

> wskanikiem poziomu gazu, bo na ostatniej diodzie przejezdzam polowe dystansu. dostalem

> informacje, ze mozna jedynie plywakiem regulowac.

Też do tej pory sądziłem że jest możliwość tylko nieznacznej zmiany (środkowe 2 diody) ale ze screena widzę ze można dowolnie regulować cały zakres. Mnie gazownik "przestrzegł" że nie wie czemu ale teraz dostają takie "oczka" że diody gasną szybko a na ostatniej będe jeździł długo - i tak mam (po połowie dystansu zostaje mi jedna dioda - 100 przed końcem - miga) - pozostaje zatem samodzielna poprawa. Daj znać jak Ci poszła kalibracja i czy można zmienić wszystkie pola dowolnie (bez pobierania "zbiornik pełny - zbiornik pusty).

Napisano

Ja czujnik mam przed. Mi po montażu nawet temperatury nie ustawili była 49,9C na zimnym i 39,9 na ciepłym i wtryskiwacz na 1 cylindrze się zepsuł. Teraz ustawiłem 40 i 30 stopni i tak jeżdżę.

A przy kalibracji zbiornika można zmienić z procęntów na mV. W dolnym lewym rogu jest przełącznik. Zacznij od sczytania wartości na pustym zbiorniku i po napełnieniu.

Napisano
  • Autor

> ciepłym i wtryskiwacz na 1 cylindrze się zepsuł.

a u mnie raczej na 4rtym, ale chyba nikt nie bawil sie w sprawdzanie tego.

> Zacznij od sczytania wartości na pustym zbiorniku i po napełnieniu.

wiadomo. dodatkowo nalezy uwzglednic, ze zbiornik toroidalny ma dziure w srodku i charaktrystyka opadania poziomu nie jest liniowa.

Napisano

Najprościej skalibrować: Jechać na stację LPG z pustym zbiornikiem, zanotować stan na 0, wlać np rezerwę np 7litrów sczytać stan dla tych 7 litrów, następnie dolać kolejna porcję żeby było 1/4 zbiornika znów odczytać ile jest mV, znów dolać do 1/2 i odczytać, 3/4 i odczyt i do oporu i odczytać mV. Wszystko wprowadzić w program i gotowe. Dużo zabawy na stacji będzie bo gość będzie musiał zatrzymywać, dolewać itd. Ale do zrobienia tylko trzeba trafić na pracownika stacji który będzie chciał to zrobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.