Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar a straż miejska

Featured Replies

Napisano

mam pytanie do znawców tematu. Mianowicie, czy prawdą jest, że po odmowie przyjęcia mandatu wystawionego na podstawie zdjęcia wykonanego przez straż miejską i przejęciu sprawy przez Sąd Grodzki naliczona kara idzie w całości do skarbu państwa a nie dla organu starającego się o ukaranie?

Napisano
  • Autor

> Tak, dochód z kar pieniężnych i grzywien jest źródłem dochodu jednostek samorządu terytorialnego

> (art. 4 ust. 1 pkt 6 ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego).

Czyli, straż miejska nie ma z tego nic, oprócz dodatkowej roboty?

Napisano
  • Autor

> Wprost nie. Ale straż miejska jest finansowana przez samorząd terytorialny więc pośrednio zarabiają

> i na siebie.

No tak-ale bezpośrednio nie dostaną od sprawcy nic, a za wynajęcie urządzenia i firmy obsługującej trzeba zapłacić... Dobrze knuję, jest to jakiś sposób na zniechęcenie straży miejskiej do używania fotoradarów? I sądy zbyt przychylnym okiem na straż miejską by nie patrzyły... Tak sobie knuję tylko zlosnik.gif

Napisano

> No tak-ale bezpośrednio nie dostaną od sprawcy nic, a za wynajęcie urządzenia i firmy obsługującej

> trzeba zapłacić...

Ale to jest zmartwienie gminy/miasta a nie komendanta. zlosnik.gif

Nie wiem ile w tym prawdy, ale jakiś czas temu czytałem, że straże dzierżawią urządzenia od prywatnych firm a nawet zlecają im część czynności związanych z ich obsługą. Więc zrzucają z siebie część obowiązków.

> Dobrze knuję, jest to jakiś sposób na zniechęcenie straży miejskiej do

> używania fotoradarów? I sądy zbyt przychylnym okiem na straż miejską by nie patrzyły... Tak

> sobie knuję tylko

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. zlosnik.gif

Napisano

ale chyba idac do sadu to Ty pokrywasz koszta sadowe?? nie wiem czy ludzie na to pojda

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem o czym piszesz.

Tak dla przykładu miasteczko pt. Pszczyna - strażnicy przez kilka miesięcy tego roku wystawili 15000 wezwań do zapłaty z fotoradarów. Toż sąd tego nie przerobi gdyby wszyscy poszli tą drogą zlosnik.gif Strażnikom też długopisów braknie hehe.gif

Napisano

> Tak dla przykładu miasteczko pt. Pszczyna - strażnicy przez kilka miesięcy tego roku wystawili

> 15000 wezwań do zapłaty z fotoradarów.

Obstawiam, że zdecydowana większość zapłaci po wezwaniu. Z resztą sądy sobie poradzą.

Napisano
  • Autor

> ale chyba idac do sadu to Ty pokrywasz koszta sadowe?? nie wiem czy ludzie na to pojda

Koszty sądowe oczywiście pokrywa ukarany-ale to już drobiazg.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam, że zdecydowana większość zapłaci po wezwaniu. Z resztą sądy sobie poradzą.

No też tak przypuszczam i zapytanie teoretyczne, ilość i miasto prawdziwe - ot, znaleźli sposób na łatwą kasę, a każdy sposób na zakręcenie tego kurka jest dobry, a straż miejska w wieeelu miastach zapewne działa podobnie. Od fotoradarów jest Polcja, nie straż miejska, chociaż ktoś im uprawnienia do korzystania dał...

Napisano

> Koszty sądowe oczywiście pokrywa ukarany-ale to już drobiazg.

ja Twoj post zrozumialem jako - robienie na zlosc SM, z kazdym zdjeciem (wyraznym i nie ) nie przyjmowanie mandatu

nigdy nie dostalem fotki, ale przypuszczam, ze koszta to pewnie jakies 100pln niewiem.gif

ale imho dla wielu osob bedzie szkoda kasy i czasu, chociaz tez bylbym za tym aby dokopac wszelkim straznikom, dla zasady

Napisano

> a każdy sposób na zakręcenie tego kurka jest dobry,

Jest jeden - bardzo prosty - wystarczy jeździć zgodnie z ograniczeniami prędkości.

Napisano
  • Autor

> Jest jeden - bardzo prosty - wystarczy jeździć zgodnie z ograniczeniami prędkości.

I dlatego pożytku ze mnie nie mają ani strażnicy miejscy, ani Policja - jeśli ktoś zgodnie z przepisami nie potrafi jeździć, to jego problem. Ale działania straży miejskiej z fotoradarami to lekkie przegięcie.

Napisano

> I dlatego pożytku ze mnie nie mają ani strażnicy miejscy, ani Policja - jeśli ktoś zgodnie z

> przepisami nie potrafi jeździć, to jego problem. Ale działania straży miejskiej z fotoradarami

> to lekkie przegięcie.

A może i przegięcie, ale czymś się muszą zajmować bo inaczej by ich "zlikwidowali".

Trafiło się, e pozwolili im fotki robić - to robią - ich "pracodawca" ma z tego kasę więc będą pracować dalej zlosnik.gif

Jakby zabronili im robić fotki to co by robili?

Znowu by babcie sprzedające pietruszkę musieli przeganiać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A może i przegięcie, ale czymś się muszą zajmować bo inaczej by ich "zlikwidowali".

> Trafiło się, e pozwolili im fotki robić - to robią - ich "pracodawca" ma z tego kasę więc będą

> pracować dalej

> Jakby zabronili im robić fotki to co by robili?

> Znowu by babcie sprzedające pietruszkę musieli przeganiać

Niech sobie blokady na koła zakładają dalej...Albo miejsc dla inwalidów pilnują - z tego też jest kasa, a ile mniej roboty z jej zdobyciem...I nikt pretensji na dodatek nie będzie o to miał zlosnik.gif

Napisano

Niedługo skończy się im to eldorado --> czytaj . W Sejmie już trwa obróbka.

Napisano

> Niedługo skończy się im to eldorado --> czytaj . W Sejmie już trwa obróbka.

Quote:

W myśl zmian, nie będzie można uniknąć kary w przypadku niewyraźnego zdjęcia i odmowy wskazania kierowcy. W tej sytuacji mandat otrzyma właściciel samochodu.

Myślę, że fundusze leasingowe są bardzo zadowolone z tych zmian zlosnik.gif

Albo właściciele firm transportowych, mających stado samochodów.... No chyba, że punkty zlikwidują przy tej okazji hmm.gif

Napisano

Jak zawsze nasi kochani wybrańcy komplikują rzeczy proste. A wystarczy zrobić poprawkę żeby kasa z mandatów szła do Skarbu Państwa. Myślę żeby to zlikwidowało patologie. I zaczęliby stawiać radary tam gdzie są potrzebne a nie tam gdzie mają zarabiać.

Napisano

> Jak zawsze nasi kochani wybrańcy komplikują rzeczy proste. A wystarczy zrobić poprawkę żeby kasa z

> mandatów szła do Skarbu Państwa. Myślę żeby to zlikwidowało patologie. I zaczęliby stawiać

> radary tam gdzie są potrzebne a nie tam gdzie mają zarabiać.

A co by zmieniło? Powstałby tylko dodatkowy (oficjalny lub nie) ranking gmin, od których wpływy z tytułu mandatów byłyby najwyższe. I te gminy dostawałyby większe fundusze z kasy państwowej. Administracja już sobie poradzi :/

Napisano

> Nie ma bata. Musieliby zmienić Konstytucję.

Znając ich radosną twórczość to wcale się nie zdziwię jak to uchwalą. Potem TK to uwali i prze następne 5 lat będą to odkręcać smile.gif

Napisano

> Znając ich radosną twórczość to wcale się nie zdziwię jak to uchwalą. Potem TK to uwali i prze

> następne 5 lat będą to odkręcać

Będzie powtórka z procesu legislacyjnego nowelizacji antydopalaczowych? hehe.gif

A tak całkiem poważnie - w przypadku fotoradarów nie ma presji społeczeństwa czy rządu. Nie chce mi się grzebać w poszukiwaniu projektu, ale w kształcie przedstawianym przez media nowelizacja zwyczajnie przejść nie może. Łamie przynajmniej kilka konstytucyjnych wolności i podstaw procedury karnej.

Napisano

> Będzie powtórka z procesu legislacyjnego nowelizacji antydopalaczowych?

Z dopalaczy można się śmiać bo najwyżej Państwo zapłaci kilka odszkodowań. Ja myślę raczej o sytuacji z przed kilku lat, kiedy PiS się bawił Kodeksem Karnym w imię sprawnego ścigania najcięższych przestępstw. Efektem tego było uwalenie ustawy przez TK i konieczność zaczynania procesów o najcięższe przestępstwa od nowa. Jeśli to prawda co piszą media (a może to być zwyczajny stek bzdur) to ten Sejm nic się nie nauczył. Bo liczy się głównie populizm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.