Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Jak się upewnić jaki jest płyn w chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wielkimi krokami zbliża się zima niestety... Mam dylemat co z płynem chłodzącym. Auto sprowadzone - serwisowane tzn wpisy są przy odpowiednich przebiegach (ostatni przy 120 kkm) ale raczej nie ma napisane co konkretnie było robione - przeglądy autoryzowane tak wygląda po książce.

Po zainstalowaniu LPG mam minimum płynu w zbiorniczku (tzn bezpieczne minimum ) i nie wiem czy wymieniać płyn czy dolać. Auto ma 124 kkm i płyn bezbarwno-jasno-żółty ciężko określić dokładnie kolor. Czym to można uzupełnić bezpiecznie ?

Auto to Nubira(lacetti) z 2004 roku - naczytałem się o jakichś innych płynach w chevroletach (krzemiankowych? ) i nie chciałbym sobie narobić kłopotu. Nie orientuje się ktoś do kiedy wlewali te "ichnie" płyny nieglikolowe ?

Napisano

> Witam.

> Wielkimi krokami zbliża się zima niestety... Mam dylemat co z płynem chłodzącym. Auto sprowadzone -

> serwisowane tzn wpisy są przy odpowiednich przebiegach (ostatni przy 120 kkm) ale raczej nie

> ma napisane co konkretnie było robione - przeglądy autoryzowane tak wygląda po książce.

> Po zainstalowaniu LPG mam minimum płynu w zbiorniczku (tzn bezpieczne minimum ) i nie wiem czy

> wymieniać płyn czy dolać. Auto ma 124 kkm i płyn bezbarwno-jasno-żółty ciężko określić

> dokładnie kolor. Czym to można uzupełnić bezpiecznie ?

> Auto to Nubira(lacetti) z 2004 roku - naczytałem się o jakichś innych płynach w chevroletach

> (krzemiankowych? ) i nie chciałbym sobie narobić kłopotu. Nie orientuje się ktoś do kiedy

> wlewali te "ichnie" płyny nieglikolowe ?

Zazwyczaj plyny sie nie gryza ze soba, ale jezeli masz watpliwosci to wymien. Plyn jest tani, wiec Cie nie zaboli.

Napisano

> Zazwyczaj plyny sie nie gryza ze soba, ale jezeli masz watpliwosci to wymien. Plyn jest tani, wiec

> Cie nie zaboli.

nie ma roznicy jaki masz plyn, generalnie jest zasada, ze kolor plynow wienien sie zgadzac, ale w praktyce to nie ma roznicy, wazne jest czy wlewasz plyn, który "mozna mieszac z innymi" - to powinno byc napisane na opakowaniu

Napisano

To może być koncentrat GM - właśnie taki dolałem i jest ok.

koncentrat

pozdrawiam,

Griba

Napisano

> To może być koncentrat GM - właśnie taki dolałem i jest ok.

> koncentrat

> pozdrawiam,

> Griba

A wie ktoś może czy ten płyn gm jest na glikolu?

Napisano

> A wie ktoś może czy ten płyn gm jest na glikolu?

Są różne.

Normalnie leją różowy. U mnie byli zdziwieni, że mam w Lacetti zielonkawy.

Ale już po zmianie na przeglądzie, zdaje się wlali różowy, ale musiałbym sprawdzić.

Napisano

> Są różne.

> Normalnie leją różowy. U mnie byli zdziwieni, że mam w Lacetti zielonkawy.

> Ale już po zmianie na przeglądzie, zdaje się wlali różowy, ale musiałbym sprawdzić.

A no właśnie , producent w instrukcji obsługi zaleca dziwny dex-cool który nie jest na glikolu i nie można go mieszac z innymi opartymi na glikolu, ponieważ podobno robi się żel . Dlatego się zastanawiam co tam oryginalnie leją, a podejrzewam że własnie ten GM , bo u mnie własnie jest różowy. Tylko teraz pytanie, czy ten różowy gm to zwykły na glikolu?

Napisano

> A no właśnie , producent w instrukcji obsługi zaleca dziwny dex-cool który nie jest na glikolu i

> nie można go mieszac z innymi opartymi na glikolu, ponieważ podobno robi się żel . Dlatego się

> zastanawiam co tam oryginalnie leją, a podejrzewam że własnie ten GM , bo u mnie własnie jest

> różowy. Tylko teraz pytanie, czy ten różowy gm to zwykły na glikolu?

Gdzieś czytałem, że ten zielony dex-cool nie na bazie glikolu wlewali gdzieś tam do 2006. Ja w aucie z 2007/8 miałem już wlany fabrycznie różowy GM na glikolu jak najbardziej mieszalny z np z "naszym" Petrygo (sprawdzone empirycznie).

Jeśli auto serwisowane wg. książki to przy 45kkm powinni w ASO zmienić już na nowy płyn na glikolu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.