Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odparowują skrajne cele w akumulatorze

Featured Replies

Napisano

Rok temu wymieniłem akumulator. poprzedni miał 2 lata i nie trzymał. Po demontarzu okazało się, że skrajne cele (przy klemach) są suche.Kupiłem Bosch S4 i wczoraj też stwierdziłem, ze słabo trzyma napięcie. Po włączeniu zapłonu 11,7V, podczas rozruchu napięcie spadło do ok. 8V. Otwieram klapkę i widzę... w skrajnych celach mało wody pad.gif

Oczywiście wodę uzupełniłem i ładowałem go przez ok. 16 godzin.

Napięcie ładowania 14,1V w całym zakresie obrotów, średni przebieg roczny to 13tys.km.

Czyżny regualtor napięcia / alternator wytarzał jakiś "dziwny" przebieg napięcia, którego nie pokazuje woltomeirz i ma to dziwny wpływ na akumulator?

Problem występuje w Bravo II z silnikiem 1,4 16V.

Napisano

> słabo

> trzyma napięcie. Po włączeniu zapłonu 11,7V, podczas rozruchu napięcie spadło do ok. 8V.

Ej... ale te parametry są jak najbardziej prawidłowe.

> Otwieram klapkę i widzę... w skrajnych celach mało wody

Bo nawet bezobsługowe (z nazwy) tracą wodę z elektrolitu. Trzeba uzupełniać.

Napisano

> Ej... ale te parametry są jak najbardziej prawidłowe.

8v przy rozruchu jest prawidlowe ? hehe.gif

Napisano

> 8v przy rozruchu jest prawidlowe ?

Badaniami naukowymi się nie podeprę, ale idę o zakład, że w instrukcji do auta przeczytałem, że przy rozruchu spadek napięcia na akumulatorze do poziomu mniej niż 9V jest jak najbardziej możliwy i elektronika ma rodzaj zabezpieczeń, żeby przy takim spadku napięcia elementy komputera i np deski rozdzielczej pracowały prawidłowo i nie generowały błędów.

A wg Ciebie jaki spadek napięcia na zaciskach akumulatora podczas rozruchu silnika jest dopuszczalny?

Napisano

> Badaniami naukowymi się nie podeprę, ale idę o zakład, że w instrukcji do auta przeczytałem, że

> przy rozruchu spadek napięcia na akumulatorze do poziomu mniej niż 9V jest jak najbardziej

> możliwy i elektronika ma rodzaj zabezpieczeń, żeby przy takim spadku napięcia elementy

> komputera i np deski rozdzielczej pracowały prawidłowo i nie generowały błędów.

> A wg Ciebie jaki spadek napięcia na zaciskach akumulatora podczas rozruchu silnika jest

> dopuszczalny?

empirycznie ci powiem ze 9V dla fiata z silnikiem diesla jest niewystarczajace i nawet nie kwęknie rozrusznik.

Napisano

> empirycznie ci powiem ze 9V dla fiata z silnikiem diesla jest niewystarczajace i nawet nie kwęknie

> rozrusznik.

Przy napięciu 9V na akumulatorze to i owszem, ale tu chodzi o SPADEK napięcia podczas rozruchu - a właśnie spadek ponizej 9V podczas rozruchu dobrze nie świadczy. Tym bardziej 11,7V w "spoczynku". Jedna sprawna cela ma mieć bodajże 2,2V, x6 to jest trochę więcej smile.gif

Napisano

> spadek napięcia na akumulatorze do poziomu mniej niż 9V jest jak najbardziej

> możliwy i elektronika ma rodzaj zabezpieczeń, żeby przy takim spadku napięcia elementy

> komputera i np deski rozdzielczej pracowały prawidłowo i nie generowały błędów.

Że elektronika nie ma wariować przy spadku do jakiejś wartości to nie znaczy że spadek do 8V na akumulatorze świadczy o jego sprawności, a raczej że ma mało energii i jest słabowity.

Napisano

> Przy napięciu 9V na akumulatorze to i owszem, ale tu chodzi o SPADEK napięcia podczas rozruchu - a

> właśnie spadek ponizej 9V podczas rozruchu dobrze nie świadczy. Tym bardziej 11,7V w

> "spoczynku". Jedna sprawna cela ma mieć bodajże 2,2V, x6 to jest trochę więcej

a ja mowie o czyms innym ?

Napisano

> Ej... ale te parametry są jak najbardziej prawidłowe.

a ja jestem księdzem.

Aq powinien mieć napiecie minimum 12,5V po całonocnym postoju, nic mniej. (a najlepiej, to 12,6-12,7)

Jeśli jest mniej, to albo aq zdycha, abo ładowanie niedomaga.

A co do rozruchu. 8V może się zdarzyć, ale to przy niezbyt mocnym aq i mrozie -20. Przy obecnych warunkach napięcie nie powinno spadac poniżej 9.5-10V

Napisano

> Przy obecnych

> warunkach napięcie nie powinno spadac poniżej 9.5-10V

Mam u siebie podpięty voltomierz na stałe - i mniej niż 9,8V nawet przy zimnym silniku nie miałem (akku ma 3 lata + silnik to diesel).

Napisano
  • Autor

> elektronika ma rodzaj zabezpieczeń, żeby przy takim spadku napięcia elementy

Problem jest właśnie z błędami. Pojawiają mi się błędy airbag. Poprzednio po wymianei aku jak ręką odjął na 1 rok, teraz po naładowaniu aku też błąd przestał się wyświetlać. Błędy te wiążę właśnie z akumulatorem.

Nigdy błędy airbag nie pojawiły się w czasie jazdy, zawsze zaraz po uruchomieniu silnika.

Poza tym dlaczego w dwie skrajne cele nalałem ok. 200ml wody, a cztery środkowe są pełne?

W poprzednim akumulatorze Magneti Marelli było to samo hmm.gif

Napisano

> a ja mowie o czyms innym ?

Odnoszę nieodparte wrażenie, że tak zlosnik.gif Proponuję koledze eksperyment z woltomierzem podłączonym do akumulatora i obserwowanie go podczas rozruchu, a może być kolega mocno zdziwiony zlosnik.gif Tym niemniej, spadek napięcia na akumulatorze podczas rozruchu poniżej 9V dobrze o akumulatorze nie świadczy.

Napisano

A moze po prostu masz za goraco pod maska? Nieszczelny kolektor wydechowy?

Napisano

> Odnoszę nieodparte wrażenie, że tak Proponuję koledze eksperyment z woltomierzem podłączonym do

> akumulatora i obserwowanie go podczas rozruchu, a może być kolega mocno zdziwiony Tym

> niemniej, spadek napięcia na akumulatorze podczas rozruchu poniżej 9V dobrze o akumulatorze

> nie świadczy.

facepalm.gif wybrales sobie niedobre miejsce na "wejscie" w watek. Zobacz co napisalem "wyzej" nim sie odezwales ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.