Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II - miękki tył...

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu ujeżdżam punciaka i od początku jest problem z miękkim zawieszeniem z tyłu. Tył siedział o 2-3 cm niżej niż przód. Oryginalne springi miały ponad 170000km... Zmieniłem na apexy -35mm chyba i nic to nie dało. Siedzi nisko jak na serii . No może troszkę rzadziej dobija... Przy trzech osobach, koło (felga) ociera o linkę ręcznego przy wahaczu. Zmieniłem na zimówki i teraz co zakręt czy dziura, odważnik stuka o wahacz. Wczoraj zamontowałem gaz i jest jeszcze gorzej. Może springi z vana? Niewiem już co robić. Mam dwu osobowe auto :/

Napisano

Mialem ten sam problem rok temu. Planujac trase z 4 osobami na pokladzie + bagaze, wrzucilem miedzy zwoje sprezyny takie gumowe spirale. Planowalem je wybrac po tej trasie. Jest duzo lepiej i tyl tak nie siada. Zapomnialem o wyjeciu tych spiral i jezdze na nich do dzisiaj. - troche druciarstwo, ale pomoglo smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mialem ten sam problem rok temu. Planujac trase z 4 osobami na pokladzie + bagaze, wrzucilem miedzy

> zwoje sprezyny takie gumowe spirale. Planowalem je wybrac po tej trasie. Jest duzo lepiej i

> tyl tak nie siada. Zapomnialem o wyjeciu tych spiral i jezdze na nich do dzisiaj. - troche

> druciarstwo, ale pomoglo

No właśnie nie chciałem drutu dlatego kupiłem te apexy... miałem kiedyś te "usztywniacze" w cc. Trochę pomogło ale to nie jest wyjście frown.gif

Napisano

> No właśnie nie chciałem drutu dlatego kupiłem te apexy... miałem kiedyś te "usztywniacze" w cc.

> Trochę pomogło ale to nie jest wyjście

Moze sprobuj sprezyny od palio ? Na AK kiedys padaly takie porady smile.gif

Napisano

pamiętaj że tył springi maja obciążalność 700kg

ty z gazem zwiększasz to do 800-900kg wiec nie dziw się ze ci przysiada

jedyne rozwiązanie to springi z wana, można rzeźbić z springami z palio które maja większą obciążalność lub zrobienie sobie na zamówienie springów o większej obciążalności i twardszych

Napisano
  • Autor

> pamiętaj że tył springi maja obciążalność 700kg

> ty z gazem zwiększasz to do 800-900kg wiec nie dziw się ze ci przysiada

> jedyne rozwiązanie to springi z wana, można rzeźbić z springami z palio które maja większą

> obciążalność lub zrobienie sobie na zamówienie springów o większej obciążalności i twardszych

Z tego co wyczytałem gdzieś to ładowność punto to ok 500kg. Auto niby pięcioosobowe a już przy 3 nie da się za bardzo jechać. Coś musi być nie tak. 4 osoby powinny podróżować bez żadnych przycierek... Może felgi jakieś niestandardowe... niby zwykle czarne stalówki.. moze et jakies inne, nie mam pojecia tongue.gif

Napisano

> jedyne rozwiązanie to springi z wana,

Mi springi z vana też już siedzą sick.gif

Napisano

> nie z van'a tylko z wersji CNG i po problemie.

no może waytogo.gif

w każdym bądź razie zwykłe maja obciążalność 700kg

Napisano

> nie z van'a tylko z wersji CNG i po problemie.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

282232152-Spr%EA%BFyny04-nowe.jpg

282232152-Sp%EA%BFyny03.jpg

przed wymianą, wysokość nadkola od podłoża 60,5 cm, po wymianie 63,5 cm

Wymiana przy 75 tys km, ok 35 tys z gazem

Napisano

> przed wymianą, wysokość nadkola od podłoża 60,5 cm, po wymianie 63,5 cm

> Wymiana przy 75 tys km, ok 35 tys z gazem

ale to jest pomiar bez obciazenia, prawda?

bardzo mnie ciekawi, jaka bedzie roznica, jakbys zaladowal 100kg do bagaznika...

Napisano

> ale to jest pomiar bez obciazenia, prawda?

tak

> bardzo mnie ciekawi, jaka bedzie roznica, jakbys zaladowal 100kg do bagaznika...

na aucie jechało 180 kg wiśni, fakt, że poukaladane w skrzynkach na calej powierzchni złozonej kanapy i bagaznika, czyli przed tylna osia i na niej. Przejechały ze mną 250 km w ten sposób, oczywiście się ugieły, niestety nie pomyślałem, żeby zmierzyć ile usiadł, ale z tego co pamiętam wcale nie tak duzo. Na dziurach nie dobijały do końca.

Przed zakupem sprawdzałem w elearnie - drut jest grubszy od std

Napisano

> niestety nie pomyślałem, żeby zmierzyć ile usiadł, ale z tego co

> pamiętam wcale nie tak duzo.

spodziewam sie, ze jak na pusto byly 3cm, to na pelnym bedzie roznica 1cm, bo d.pa w Punto II siada tak samo jak w cento i tyle...

Napisano

> spodziewam sie, ze jak na pusto byly 3cm, to na pelnym bedzie roznica 1cm, bo d.pa w Punto II siada

> tak samo jak w cento i tyle...

Generalnie zdecydowałem się na sprężyny z Bi-Fuela, bo miałem LPG, więc też bi-fuel, co prawda, inny gaz niż fabryka przewidziała, ale jednak.... stąd przez 15 tys do momentu jak go sprzedałem nie miałem już problemów z tyłem. wink.gif

Napisano

Spróbuj tutaj: http://www.zumi.pl/1984485,Federung._Tadeusz_Kopka,Lodz,firma.html

może coś doradzą. Rozciągnięcie i utwardzenie używanych od 30 zł za sztukę - w każdym razie ja tyle płaciłem.

Napisano

Panowie a czy HGT ma takie same sprężyny ? po założeniu LPG tył znacznie siadł :/

Napisano

> Witam. Od jakiegoś czasu ujeżdżam punciaka i od początku jest problem z miękkim zawieszeniem z

> tyłu. Tył siedział o 2-3 cm niżej niż przód. Oryginalne springi miały ponad 170000km...

> Zmieniłem na apexy -35mm chyba i nic to nie dało. Siedzi nisko jak na serii . No może troszkę

> rzadziej dobija... Przy trzech osobach, koło (felga) ociera o linkę ręcznego przy wahaczu.

> Zmieniłem na zimówki i teraz co zakręt czy dziura, odważnik stuka o wahacz. Wczoraj

> zamontowałem gaz i jest jeszcze gorzej. Może springi z vana? Niewiem już co robić. Mam dwu

> osobowe auto :/

a to że nisko to swoją drogą, ale może ocieranie o linkę ręcznego to jak dla mnie może felgi nie takie, bo u mnie też nisko siedzi, ale do linki to daleko mam, a i w cztery dorosłe osoby + dziecko + bagażu full jechałem i nic nie tarło.

Napisz jakie opony i jakie felgi. Czy z tyłu masz nadkola dołożone?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.