Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne praktyki na parkingach strzeżonych przed C.H.

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą rozmawiałem z kolegą przez telefon i mnie trochę zamurowało. Cała sprawa poniżej.

Kolega pojechał sobie do M1 na zakupy, godzina była coś po 17.30. Postawił auto na p. strzeżonym, który jest wydzielony siatką i bramkami od reszty placu. Na wjeździe ciec parkingowy udzielił informacji, ze parking czynny do 19.00 (M1 czynne do 21.00, więc mało logiczna sytuacja).

Na pytanie w zasadzie wynikające z powyższej informacji, a brzmiące "co się stanie jak wrócę o 19.20" otrzymał odpowiedź, że obok stoi regulamin. To też wjechał, postawił auto i udał się do owego regulaminu, w którym ostatni punkt informował, że w przypadku nie pojawienia się właściciela pojazdu przed zamknięciem parkingu pojazd zostaje odholowany na koszt właściciela. Koledze to nie wystarczyło (mi również by nie wystarczyło) i poszedł dopytać gdzie konkretnie odholowany.

usłyszał, że na parking policyjny i całość kosztów w tej sytuacji to lekko ponad 1.000zł.

Cieć zaczął być bardzo niemiły, gdy kolega zadał mu pytanie pt. " co jeśli np. spóźnię się 20min z powodu siły wyższej, typu np. dziecko małe zacznie mu wymiotować i będzie musiał iść do toalety. Padła odpowiedź, że "Panie, ja też się spieszę na autobus i czekał nie będę". Czyli laweta przyjedzie, sama sobie otworzy, sama zamknie, bez obecności pracownika parkingu?

Czy takie praktyki są dozwolone? Bo z punktu widzenia postrzegania przez klienta to strzelają sobie w stopę takim zagraniem. Ja np. ze zwykłego strachu bym nie postawił tam auta np. o 18.30, wiedząc ze przyjechałem np. tylko powiedzmy po odbiór kurtki z pralni, bo wystarczy, ze będzie kolejka albo będą problemy z czytnikiem do kart płatniczych i jest problem, bo mi auto odholują....

Napisano

wiesz ich parking ich zasady nie pasi to jechac na inny zeby.GIF

u nas tez tak jest sklep czynny do 21 a jakas inna firma wynajmuje plac na ktorym robi strzezony i np pracuja do 19 i nie przegadasz niestety palacz.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz ich parking ich zasady nie pasi to jechac na inny

> u nas tez tak jest sklep czynny do 21 a jakas inna firma wynajmuje plac na ktorym robi strzezony i

> np pracuja do 19 i nie przegadasz niestety

to jasne, że ich zasady, pytanie tylko jedno, a w sumie dwa:

1) dlaczego godziny zamknięcia nie są spójne z godz. zamk. CH?

2) dlaczego samochód zostaje odholowany? Logika wskazywałaby na to, że jeśli się nie zdąży na czas to zamykają bramy i czekaj sobie do rana.

Nie zdziwiłbym się, gdyby forma holująca była spółką córką i tylko czekała na zapominalskich, by o 19.01 ich odholowac.

Napisano

> to jasne, że ich zasady, pytanie tylko jedno,

dlaczego zamiast odholowywać auta nie zostawić otwartej bramy wg logiki, że strzeżony do 19:00, a później postój na własne ryzyko, tak jak na pozostałej powierzchni parkingowej niewiem.gif

Napisano

> usłyszał, że na parking policyjny i całość kosztów w tej sytuacji to lekko ponad 1.000zł.

> Cieć zaczął być bardzo niemiły, gdy kolega zadał mu pytanie pt. " co jeśli np. spóźnię się 20min z

> powodu siły wyższej,

Czy takie trudne jest po prostu nie korzystanie skoro Ci nie odpowiadają zasady obowiązujące na parkingu?

Nie daj im zarobić i tyle.

HanYs

Napisano

> dlaczego zamiast odholowywać auta nie zostawić otwartej bramy wg logiki, że strzeżony do 19:00, a

> później postój na własne ryzyko, tak jak na pozostałej powierzchni parkingowej

pewnie jakiś spryciul chce sobie na tym dorobić

HanYs

Napisano

> dlaczego zamiast odholowywać auta nie zostawić otwartej bramy wg logiki, że strzeżony do 19:00, a

> później postój na własne ryzyko, tak jak na pozostałej powierzchni parkingowej

hmm.gif Bo szwagier prezesa spółki, dzierżawiącej parking, jest właścicielem firmy holowniczej ?

Napisano
  • Autor

> Czy takie trudne jest po prostu nie korzystanie skoro Ci nie odpowiadają zasady obowiązujące na

> parkingu?

> Nie daj im zarobić i tyle.

> HanYs

idąc tym tokiem myślenia to praktycznie każda patologia społeczna może być tak "olewana" , bo przecież nie ma przymusu...

Rzecz w tym, by nie dać takim cwaniaczkom zarobić na czyjejś krzywdzie.

Napisano

> idąc tym tokiem myślenia to praktycznie każda patologia społeczna może być tak "olewana" , bo

> przecież nie ma przymusu...

> Rzecz w tym, by nie dać takim cwaniaczkom zarobić na czyjejś krzywdzie.

krzywdą nazywasz prawo do pełnego rozporządzania własnością ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> krzywdą nazywasz prawo do pełnego rozporządzania własnością ?

wiesz, moze nie mnóżmy tu usprawiedliwień dla tego typu praktyk. Ja się domyślam, że z pkt-u widzenia prawa wszystko jest ok, zwłaszcza, że działają juz tak chyba z 6rok. Ja jedynie poruszam sprawę z pobudek czysto moralnych, bo zgodzisz się ze mną, że tego typu proceder do moralnie nieskazitelnych nie należy.

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedno - w tym przypadku pełne rozporządzanie własnością miesza się z rozporządzaniem również własnością klienta, który w dobrej wierze wstawia samochód na parking strzeżony, by mu nie odjechał bez jego wiedzy. I tu jak na ironię ma szansę odjechac. Z miejsca wydawałoby się bezpiecznego. Ponadto chciałbym przeczytać dalszą część regulaminu jeśli ona istnieje, co się dzieje gdy np. samochód ulegnie zniszczeniu stojąc na parkingu policyjnym. Ja zawieram umowę o przechowanie/postój auta z w/w parkingiem i w momencie, gdy moje auto zostaje przekazane osobie trzeciej odpowiedzialność się mocno rozmywa.

Napisano

Już widzę miny kierowców, gdyby zawisła tabliczka:

Rudym, łysym i kobietom w ciąży wstęp na parking wzbroniony!

Napisano

> i jeszcze jedno - w tym przypadku pełne rozporządzanie własnością miesza się z rozporządzaniem

> również własnością klienta, który w dobrej wierze wstawia samochód na parking strzeżony, by mu

> nie odjechał bez jego wiedzy. I tu jak na ironię ma szansę odjechac. Z miejsca wydawałoby się

> bezpiecznego. Ponadto chciałbym przeczytać dalszą część regulaminu jeśli ona istnieje, co się

> dzieje gdy np. samochód ulegnie zniszczeniu stojąc na parkingu policyjnym. Ja zawieram umowę o

> przechowanie/postój auta z w/w parkingiem i w momencie, gdy moje auto zostaje przekazane

> osobie trzeciej odpowiedzialność się mocno rozmywa.

zawierasz umowę na parkowanie do 19 ... po 19 nie odbierając auta nie dotrzymujesz jej warunków

ps. zawierając umowę zgadzasz się na regulamin ziew.gif

Napisano
  • Autor

> zawierasz umowę na parkowanie do 19 ... po 19 nie odbierając auta nie dotrzymujesz jej warunków

> ps. zawierając umowę zgadzasz się na regulamin

no dobrze, tylko w regulaminie jak już wspomniałem nie ma napisane dokąd i za ile samochód zostanie odholowany to raz. Dwa, że to jest mniej wiecej podobnie jak z głośną sprawą przewozu osób zamiast TAXI. Masz małym druczkiem na szybie podane stawki, a na dachu kogut do złudzenia podobny to korporacyjnych taksówek. Wsiadasz i jedziesz. Potem zdziwnienie ale formalnie wszystko jest cacy. Zaakceptowałes cenę.

Tu jest podobnie. Sądzę, że na 100kierowców wjeżdzających na parking regulamin czyta moze z 8-12. Reszta uznaje, że własnie wjechała swoim pojazdem w bezpieczne miejsce jakim jest p. strzeżony, z resztą sama nazwa usypia czujność w tym zakresie.

Napisano

Bo np. właściciel trzyma tam swoje auto a nie widzi sensu opłacania ochrony dla zamkniętego parkingu. Jego plac, jego prawo.

Napisano

> Już widzę miny kierowców, gdyby zawisła tabliczka:

> Rudym, łysym i kobietom w ciąży wstęp na parking wzbroniony!

przesadzasz

Parking strzeżony nie jest obowiązkowy i nie jest niezbędny. Korzystasz z niego na własne życzenie i pod określonymi warunkami, nie spełniasz warunków lub się nie podobają - nie korzystasz.

Co innego parking ogólnodostępny

Napisano

> idąc tym tokiem myślenia to praktycznie każda patologia społeczna może być tak "olewana" , bo

> przecież nie ma przymusu...

to po poprostu biznes, na całym świecie golą frajerów na każdym kroku np. banki

> Rzecz w tym, by nie dać takim cwaniaczkom zarobić na czyjejś krzywdzie.

trzeba takie biznesy publicznie piętnować ,żeby inni się nie nadziali ale nie możesz wymagać żeby zmienili warunki 270751858-jezyk.gif

brzydko mówiąc kij im w nerki niech sobie sami tam parkują wink.gif

HanYs

Napisano

no dobra, odbiegajac troche od tematu czy to jets fair i tak dalej, ja mam inne pytanie: godz. 19:01, podjezdza wspomniany szwagier laweta, zabieraja auto i co dalej. jada na komende, pukaja w okienko i mowia, ze mamy auto do zrzucenia? zeby.GIF czy dzwonia na policje i mowia, ze na ich terenie jest auto, ktore tam byc nie powinno? to wtedy chyba powinna przyjechac (jesli oczywiscie jest to legalne i dziala tak szybko w PL) laweta, ktora ma umowe z policja... a wtedy znajomosci juz musialyby byc dosc mocne: parking => policja => laweciarz...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.