Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena stanu tarczy hamulcowej

Featured Replies

Napisano

witajcie

jest sobie tarcza i są sobie klocki które będę wymieniał nie wiem w sumie czy wymieniać tarczę, gdzie na tarczy są ograniczniki?

Napisano

> witajcie

> jest sobie tarcza i są sobie klocki które będę wymieniał nie wiem w sumie czy wymieniać tarczę,

> gdzie na tarczy są ograniczniki?

Ogranicznikiem jest grubość tarczy podana przez producenta.

Napisano
  • Autor

> Ogranicznikiem jest grubość tarczy podana przez producenta.

no właśnie, tylko nie wiem co to za producent tej tarczy jest, a jak oglądałem nowe 3 rodzaje to były 3 różne grubości. I teraz zgłupiałem.

Napisano

nie wiem, czy to reguła, ale widywałem cyferki wybite na zewnętrznym brzegu tarcz - może tam poszukaj?

Napisano

> no właśnie, tylko nie wiem co to za producent tej tarczy jest, a jak oglądałem nowe 3 rodzaje to

> były 3 różne grubości. I teraz zgłupiałem.

W serwisówce powinno to być ile wynosi minimalna grubośc tarczy bo to jest związane z zaciskami.

Napisano
  • Autor

> W serwisówce powinno to być ile wynosi minimalna grubośc tarczy bo to jest związane z zaciskami.

też tak myślałem, orientuje się ktoś może, jak to powinno wyglądać w caddy 1.9 tdi z 99roku?

Napisano

> też tak myślałem, orientuje się ktoś może, jak to powinno wyglądać w caddy 1.9 tdi z 99roku?

Code:

VW

CADDY II kombi (9K9B)

1.9 TDI

Code:

VW

CADDY II nadwozie pełne (9K9A)

1.9 TDI

Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 20 mm, Min. grubość: 18 mm

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 20 mm, Min. grubość: 18 mm

Dziękuje się należy piwo.gif

Napisano

> nie wiem, czy to reguła, ale widywałem cyferki wybite na zewnętrznym brzegu tarcz - może tam

> poszukaj?

Właśnie chyba nie reguła. U mnie na tylnych jest wybite, a na przednich nie...

Napisano

> witajcie

> jest sobie tarcza i są sobie klocki które będę wymieniał nie wiem w sumie czy wymieniać tarczę,

Ostatnio jak chcialem zmienic tarcze to mnie tesciu zjechal, ze nie trzeba. Ja sie pytam skad wie to mi mowi, ze widzi, ze jeszcze grube sa. Oczywiscie nie mierzyl nic wczesniej.

Tak wiec mozna tez na oko : )

A tak na serio to kazdy producent auta podaje jaka ma byc min grubosc tarczy. W sumie to troche lipa, bo ford cmax moze zjechac z przodu max 2mm z grubosci i tarcze do wymiany. Nowa: 25, grubosc min to 23mm...

Napisano

1. Tarcze przed wymianą klocków należałoby splanować czy jak to się po polsku nazywa. Dopiero po tej operacji mierzyć grubość.

2. Moim zdaniem nie ma co skąpić i najlepiej zmieniać tarcze co 100 tys. km, nawet jeżeli mają 1-2 mm zapasu grubości. W końcu od tego elementu zależy nasze bezpieczeństwo = lepiej nie ryzykować

Napisano

> 1. Tarcze przed wymianą klocków należałoby splanować czy jak to się po polsku nazywa. Dopiero po

> tej operacji mierzyć grubość.

jeśli są równo zużyte to nie musisz. Jeśli są nierówno zużyte to trzeba się zastanowić dlaczego. przetoczenie tarcz jest często niewiele tańsze niż nowy komplet. Czyli bez sensu. na obwodzie tarczy robi się zwykle mały próg, wystarczy zrobić pomiar z podłożonymi dwoma monetami pod suwmiarkę żeby ograniczyć błąd. Ja tak robię

> 2. Moim zdaniem nie ma co skąpić i najlepiej zmieniać tarcze co 100 tys. km, nawet jeżeli mają 1-2

> mm zapasu grubości. W końcu od tego elementu zależy nasze bezpieczeństwo = lepiej nie

> ryzykować

moim zdaniem przy wymianie klocków sprawdzić czy jeszcze dadzą rade wytrzymać ten komplet i jeśli nie jesteśmy pewni to zmienić.

Napisano

> jeśli są równo zużyte to nie musisz.

Nie musisz, ale lepiej to zrobić - tarcza może być np. troszkę zwichrowana.

> Jeśli są nierówno zużyte to trzeba się zastanowić dlaczego.

Powodów może być setki - od kiepskiej jakości klocków, poprzez źle założone klocki a skończywszy na problemach z zaciskiem, tłoczkami itp. Zauważyłem że tylne tarcze zazwyczaj nie wymagają przetaczania, natomiast przednie najczęściej lepiej przetoczyć.

> przetoczenie tarcz jest często niewiele tańsze niż nowy komplet.

U mnie przetoczenie to $20, a nowe to tyle ile zechcesz wydać - najtańsze też pewnie w okolicach $20-$30.

> Czyli bez sensu.

Jak masz tarcze za $200, to przetoczenie za $20 może się opłacać (tylko pewnie nie daje się ich wtedy przetaczać). Jak masz takie za $80, to jest to już dyskusyjne.

P.S. Ja zawsze wymieniam, przede wszystkim z takiego powodu że musiałbym zostawić samochód na kołkach przez cały dzień. A nie lubię tego...

Napisano

>Zauważyłem że tylne tarcze zazwyczaj nie wymagają

> przetaczania, natomiast przednie najczęściej lepiej przetoczyć.

Zauważ też ,że wytrzymują dłuższe przebiegi

Bo siła hamowania z tyłu jest mniejsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.