Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodu na aukcji grzeczn. allegro - kto płaci?

Featured Replies

Napisano

Cześć!!

Pomóżcie.

Mój znajomy sprzedaje samochód na allegro z konta kolegi. Znaczy się grzecznościowo...

Samochód przekroczy wartość 4.000zł

Kto ma zapłacić podatek skarbówce? Bo ten użyczający konta na allegro się obawia...

Poproszę o podpowiedź

20.GIF

Napisano

> Cześć!!

> Pomóżcie.

> Mój znajomy sprzedaje samochód na allegro z konta kolegi. Znaczy się grzecznościowo...

> Samochód przekroczy wartość 4.000zł

> Kto ma zapłacić podatek skarbówce? Bo ten użyczający konta na allegro się obawia...

> Poproszę o podpowiedź

Podatek jest od czynności cywilnoprawnej. Płaci ten, kto jest stroną umowy kupna-sprzedaży.

Napisano

> Cześć!!

> Pomóżcie.

> Mój znajomy sprzedaje samochód na allegro z konta kolegi. Znaczy się grzecznościowo...

> Samochód przekroczy wartość 4.000zł

> Kto ma zapłacić podatek skarbówce? Bo ten użyczający konta na allegro się obawia...

> Poproszę o podpowiedź

hmm.gifkupujący?

Napisano
  • Autor

> Podatek jest od czynności cywilnoprawnej. Płaci ten, kto jest stroną umowy kupna-sprzedaży.

Oki, a jak w rzeczywistości patrzy skarbówka na sprzedającego allegrowicza?? Nie przyjdzie po latach do niego jakieś wezwanie...Wtedy powinien udowodnić, że to nie on jest stroną, czy ma zrobić to teraz?? Wiem, głupie pytanie, ale takowych spodziewam się od zainteresowanych wink.gif

bow.gif

Napisano

> Oki, a jak w rzeczywistości patrzy skarbówka na sprzedającego allegrowicza?? Nie przyjdzie po

> latach do niego jakieś wezwanie...Wtedy powinien udowodnić, że to nie on jest stroną, czy ma

> zrobić to teraz?? Wiem, głupie pytanie, ale takowych spodziewam się od zainteresowanych

Nijak nie patrzy. Interesuje ich tylko kto widnieje w umowie K-S. Sprzedawcą (w sensie umieszczenia oferty) może być ktokolwiek. Handlarz, komis, wujek, ciotka. Umowa jest pomiędzy właścicielem a nowym nabywcą i to na nich ciążą obowiązki podatkowe.

Napisano

> Oki, a jak w rzeczywistości patrzy skarbówka na sprzedającego allegrowicza?? Nie przyjdzie po

> latach do niego jakieś wezwanie...Wtedy powinien udowodnić, że to nie on jest stroną, czy ma

> zrobić to teraz?? Wiem, głupie pytanie, ale takowych spodziewam się od zainteresowanych

Allegro jest tablica ogloszeniowa. Jesli twoj kumpel powiesi na niej ogloszenie twoje ogloszneie i tokonasz transakcji, to pacisz ty, bo dlaczego ma to robic kumepl, jedynie za powieszenie ogloszenia?

Napisano
  • Autor

> Nijak nie patrzy. Interesuje ich tylko kto widnieje w umowie K-S. Sprzedawcą (w sensie umieszczenia

> oferty) może być ktokolwiek. Handlarz, komis, wujek, ciotka. Umowa jest pomiędzy właścicielem

> a nowym nabywcą i to na nich ciążą obowiązki podatkowe.

Oki, dzięki... Przekażę info... Trzy głosy przeciw jednemu smile.gif Ty, Żuraw i ja...

20.GIF

Napisano

jedynie to allegro moze :

1/ zawiesic konto sprzedajacemu

2/ w przypadku transakcji wyciagnie lape po prowizje zgodnie z cennikiem

Napisano

> Allegro jest tablica ogloszeniowa.

no nie do końca,

za regulaminem allegro:

5.3. Poprzez wystawienie Towaru Sprzedający oświadcza, że obrót wystawionym Towarem nie narusza przepisów obowiązującego prawa lub praw osób trzecich a także, że jest uprawniony do zawarcia i wykonania umowy, w celu zawarcia której została rozpoczęta Aukcja.

7.2 ... zawarcie umowy pomiędzy Sprzedającym a zwycięzcą licytacji następuje z chwilą przybicia, natomiast umowy pomiędzy Sprzedającym a Kupującym, korzystającym z opcji Kup Teraz...

i przypomnę tutaj też głośne sprawy samochodów sprzedanych za przysłowiowe 2zł biglaugh.gif

Napisano

allegro to nie tablica ogłoszeń. Tablica ogłoszeń to OTOMOTO a jeśli kolega wystawił licytacje to jest to forma sprzeży. Co do obaw to ja bym się nie przejmował, na kontrolę mogą liczyc ci co duzo sprzedają a tacy prywatni mogą spać spokojnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.