Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki rozmiar zimowek do 14-stek abartha?

Featured Replies

Napisano

Witam,

zakupiłem sobie niedawno seicento, które stoi na felgach abartha 14 cali...o właśnie takich:

image-292525.png

autko stoi na letnich kapciach 175x50x14 i wygląda super...pytanie jaki rozmiar zimówek/całorocznych podejdzie do tej felgi?

czy 175/70 R14 lub 175/65R14 podejdą ? Nie będzie obcierać?

Napisano

Nie będzie taniej kupiś 13 i do tego używane felgi stalowe??

Napisano
  • Autor

myślę o całorocznych oponach...

Tym autem tylko po mieście będę się poruszać. A że obecne letnie opony 175/50 mam już w stanie agonalnym to właśnie myślę o całorocznych...rozwiązało by to sprawę letnich, zimowych i stalowych felg - mam nadzieję nie wydawać tysięcy na opony...

Szukam całorocznych i najbliżej widzę rozmiar 175/65 R14 i 175/70 R14...i takie by mi stykły - pod warunkiem że się zmieszczą...

Napisano

> myślę o całorocznych oponach...

> Tym autem tylko po mieście będę się poruszać. A że obecne letnie opony 175/50 mam już w stanie

> agonalnym to właśnie myślę o całorocznych...rozwiązało by to sprawę letnich, zimowych i

> stalowych felg - mam nadzieję nie wydawać tysięcy na opony...

> Szukam całorocznych i najbliżej widzę rozmiar 175/65 R14 i 175/70 R14...i takie by mi stykły - pod

> warunkiem że się zmieszczą...

Ja uważam że nie ma opon całorocznych albo sa zimowe albo letnie nie ma mieszanki gumy która by spełniała swoje własciwosci przy np -15 i np +20 i albo w zimie bedzie lipa albo latem zalezy od gumy

Jesli chodzi o rozmiary które podałes to raczej do SC sie nie nadaja bo auto bedzie wygladac conajmniej dziwnie a poza tym mozesz miec problem ze skrecaniem

To takie moje skromne zdanie

Napisano

> Witam,

> zakupiłem sobie niedawno seicento, które stoi na felgach abartha 14 cali...o właśnie takich:

> autko stoi na letnich kapciach 175x50x14 i wygląda super...pytanie jaki rozmiar

> zimówek/całorocznych podejdzie do tej felgi?

> czy 175/70 R14 lub 175/65R14 podejdą ? Nie będzie obcierać?

Jak zima to jest hankook 155/55r14

jak wielosezon 165/60r14 i tutaj jest kilka opcji.

Jak chcesz uniknąć stalówek to nic lepszego chyba sie nie wymyśli

Napisano

> Ja uważam że nie ma opon całorocznych albo sa zimowe albo letnie nie ma mieszanki gumy która by

> spełniała swoje własciwosci przy np -15 i np +20 i albo w zimie bedzie lipa albo latem zalezy

> od gumy

> Jesli chodzi o rozmiary które podałes to raczej do SC sie nie nadaja bo auto bedzie wygladac

> conajmniej dziwnie a poza tym mozesz miec problem ze skrecaniem

> To takie moje skromne zdanie

Krotko: Przeczytaj TEN artykul wink.gif

Napisano

> Jak zima to jest hankook 155/65r14

> jak wielosezon 165/60r14 i tutaj jest kilka opcji.

chyba ze dwie. I to cholernie drogie.

Napisano
  • Autor

wygooglalem jeszcze 185/55 R14...chyba ludzie wkladaja takie do SC i zyją wink.gif

Napisano
  • Autor

> chyba ze dwie. I to cholernie drogie.

zalezy gdzie szukasz...ja widzę co najmniej 8 rodzajów opon o tym rozmiarze...ceny od 176 zł za sztukę...

Napisano

> Szukam całorocznych i najbliżej widzę rozmiar 175/65 R14 i 175/70 R14...i takie by mi stykły - pod

> warunkiem że się zmieszczą...

175/65/14 będzie trochę wyższa niż to co masz teraz (nawet sporo) bo wchodzi mi jakieś 27mm na średnicy całkowitej opony.

Ale za to dostaniesz w tym rozmiarze navigatora 2 a to (podobno) nienajgorsza opona i dosyć tania. Nie wiem, nie jeździłem, nie znam się. Ogólnie wielosezonówki są jednak drogie.

Napisano

> wygooglalem jeszcze 185/55 R14...chyba ludzie wkladaja takie do SC i zyją

opona szerokości 185 do seryjnego seicento to delikatnie mówiąc nieporozumienie. spineyes.gif

Napisano

> opona szerokości 185 do seryjnego seicento to delikatnie mówiąc nieporozumienie.

No podpisuję się pod tym.... 185 to za szeroka guma już do 55KM. Ja pewien okres czasu śmigałem na 165/60/14 w 900ccm.... masakra. Samochód wolniej się rozpędzał, spadło Vmax (i tak mizerne jak to w 900) nie wspominając już o spalaniu... które poszło w górę i to wyraźnie.

Napisano
  • Autor

ok...dzięki za pomoc

czyli reasumując - do tych felg mogę załozyć 165/60 ? Nic nie będzie trzeć? hmmm...bardzo źle będzie autko wyglądać na takich kapciach?

Napisano

> ok...dzięki za pomoc

> czyli reasumując - do tych felg mogę załozyć 165/60 ? Nic nie będzie trzeć? hmmm...bardzo źle

> będzie autko wyglądać na takich kapciach?

spokojnie taki rozmiar wchodzi bez żadnego ocierania itp a wygląda w ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.