Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ze waględu, że poszła mi chłodnica w Astrze to pomyślałem sobie , że wymienie również płyn w CCS.

I tu mam pytanie w jaki najlepiej sposób zlać stary płyn. Co polecacie zalać nowego.

Dzięki za wszystkie sugestie.

Napisano

> Witam,

> Ze waględu, że poszła mi chłodnica w Astrze to pomyślałem sobie , że wymienie również płyn w CCS.

> I tu mam pytanie w jaki najlepiej sposób zlać stary płyn. Co polecacie zalać nowego.

> Dzięki za wszystkie sugestie.

odkręcić cybant przy chłodnicy, oczywiście w tym najniższym miejscu, dodatkowo odkręcić korek zbiorniczka i odpowietrznik, a płyn to petrygo wystarczy ok.gif

Napisano

dokładnie jak kolega wyżej napisał, chyba najodpowiedniejszy sposób na zmianę płynu

Napisano
  • Autor

> odkręcić cybant przy chłodnicy, oczywiście w tym najniższym miejscu, dodatkowo odkręcić korek

> zbiorniczka i odpowietrznik, a płyn to petrygo wystarczy

Dzięki, a ile średnio wchodzi płynu do CCS

Napisano

> Dzięki, a ile średnio wchodzi płynu do CCS

okolo 4,5l powinno wejsc

Napisano

Podepne sie.

Ktorym wezem w SC plyn wplywa do nagrzewnicy a ktorym wyplywa? Tym nizej czy tym wyzej?

Napisano

miwerzylismy przyrzadem krzepliwość borygo eko w dwóch kolorach i było 4 stopnie lepiej jak podaje producent i jakiegos no nbame z tesco za 17 zl/5 litrow i tesco mialo niby minus 35 a wskaźnik podal minus 40 bo do tylu skala...

Napisano

Pojemność układu 4 litry. Przejedź się do Tesco mają płyn w promocji 5L / 16,99 do -35 stopni ok.gif

Napisano

> Pojemność układu 4 litry. Przejedź się do Tesco mają płyn w promocji 5L / 16,99 do -35 stopni

darrkus w kauflandzie jest za 14,99 hehe i tez do -35

Napisano

> darrkus w kauflandzie jest za 14,99 hehe i tez do -35

Nie każdy ma taki wynalazek jak Kaufland w swoim mieście pad.gif

Napisano

[motyla noga] przepłaciłem buu.gif ale może do spryskiwaczy a nie chłodnicy? wink.gif

Napisano

W lato to może ten płyn nie zamarznie

Napisano

> Witam,

> Ze waględu, że poszła mi chłodnica w Astrze to pomyślałem sobie , że wymienie również płyn w CCS.

> I tu mam pytanie w jaki najlepiej sposób zlać stary płyn. Co polecacie zalać nowego.

> Dzięki za wszystkie sugestie.

Odkręć wąż który jest przymocowany do chłodni (ten na dole). Układ polecam zalać Dynagel'em ok.gif

Napisano

> W lato to może ten płyn nie zamarznie

Dlaczego ? hmm.gif Czuczu pisał że testował ten z tesco za 16.99 i wykazał niższą temperaturę krzepnięcia niż borygo czy tam petrygoj jak to się zwie wink.gif

Napisano

> Dlaczego ? Czuczu pisał że testował ten z tesco za 16.99 i wykazał niższą temperaturę krzepnięcia

> niż borygo czy tam petrygoj jak to się zwie

Nie chodzi o to w jakiej temperaturze zamarza bo to nie jest najważniejsze, w tych tanich płynach są jakieś składniki które źle wpływają na układ - chłodnice, węże

Napisano

> Nie chodzi o to w jakiej temperaturze zamarza bo to nie jest najważniejsze, w tych tanich płynach

> są jakieś składniki które źle wpływają na układ - chłodnice, węże

Płyn to chyba nie jest żadna wielka filozofia.

Po prostu glikol i woda demineralizowana.

A sam glikol jest chyba tak tani, że nikt tu już kantów nie robi.

Do tego kolor, zapach i chyba to wszystko.

Napisano

> Płyn to chyba nie jest żadna wielka filozofia.

> Po prostu glikol i woda demineralizowana.

> A sam glikol jest chyba tak tani, że nikt tu już kantów nie robi.

> Do tego kolor, zapach i chyba to wszystko.

Jeżeli to tylko glikol i woda to czemu ceny są tak bardzo rozbieżne?

Napisano

> są jakieś składniki które źle wpływają na układ - chłodnice, węże

jakie? napisane jest że przeznaczone do układów z aluminium.

Napisano

> Do tego kolor, zapach i chyba to wszystko.

Poza kolorem nic się nie różni, zapach ten sam jak borygo czy tam petrygo , jedynie kolor - przezroczysty wink.gif

Napisano

> Jeżeli to tylko glikol i woda to czemu ceny są tak bardzo rozbieżne?

Marka panie, marka smile.gif

Napisano

> Marka panie, marka

Płyn to nie tylko marka,glikol i woda cfaniaczek.gif dodatki ponoć jeszcze są chemiczne przeciw osadzaniu się kamienia,przeciw korozji w przypadku stosowania różnych metali w układzie(płyn przechodzi przez blok,głowice,chłodnice - mamy żeliwo,alu a chłodnica różnie),konserwa gumy,coby przewody od temperatury i jej szybkich wahań nie parciały po roku....zdaje mi się,że takie założenia powinien spełniać płyn nawet za 17 zł zeby.GIF a czy tak rzeczywiście jest,nie wiem,nie piłem jeszcze wszystkich płynów do chłodnic biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.