Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko pracujące sprzęgło, linka?

Featured Replies

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu pedał sprzęgła ciężko się wciska i do tego jeszcze skrzypi confused.gif W związku z tym mam pytanie czy wymiana i przy okazji przesmarowanie nowej linki pomoże żeby pedał wciskał się lżej czy to już może być wina sprzęgła, które ma nalatane ok. 265 kkm ?

Napisano

Ja w tym roku zmieniłem już dwie linki (chyba zacznę wozić zapas to może po złości ta ni pęknie) i nic się nie zmieniło.

Odgłosy (skrzypienie) przy końcu wciskania to najprawdopodobniej łożysko pracujące na słoneczku w docisku - przynajmniej u mnie.

Napisano
  • Autor

> Odgłosy (skrzypienie) przy końcu wciskania to najprawdopodobniej łożysko pracujące na słoneczku w docisku - przynajmniej u mnie.

mi wydaje się, że hałasuje pedał bo nie skrzypi cały czas i nie są to jednostajne dźwięki, ale mogę się mylić.

Napisano

Zawsze możesz poprosić drugą osobę żeby wsadziła głowę pod maskę i posłuchała skąd dochodzi hałas.

Gdyby skrzypiała linka to chyba właśnie cały czas, a u mnie trzeszczy dopiero pod koniec wciskania pedała i przy początku puszczania niewiem.gif

Poczekajmy na innych, niech nas oświecą biglaugh.gif

Napisano

Polecam lekturę zawartą w .... astra 99% techniki zeby.GIF

Kilka linków z szukajki: KLIK1 , KLIK2 , KLIK3

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Polecam lekturę zawartą w .... astra 99% techniki

> Kilka linków z szukajki: KLIK1 , KLIK2 , KLIK3

> PZDR VEN

hehe, kolego nie jestem tu od wczoraj i wiem do czego służy szukajka. Przejrzałem archiwum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie o ciężko pracujące sprzęgło bo na tym najbardziej mi zależy, skrzypienie można zagłuszyć radiem albo pasażerką grinser006.gif

Napisano

> Odgłosy (skrzypienie) przy końcu wciskania to najprawdopodobniej łożysko pracujące na słoneczku w

> docisku - przynajmniej u mnie.

U mnie tak było, nie udało mi się tego wyeliminować. Jednocześnie sama linka chodziła luźno.

Napisano

co Ci szkodzi wymontować linkę i nasmarować ją,

jak się poprawi to będziesz w domu... wink.gif

Napisano
  • Autor

> co Ci szkodzi wymontować linkę i nasmarować ją,

> jak się poprawi to będziesz w domu...

w sumie nic, ale może ktoś się już spotkał z takim przypadkiem ciężko chodzącego pedału sprzęgła, bo może to już sprzęgło dokonuje swojego żywota.

Ewentualnie jakie marki wybierać a jakich unikać przy wyborze linki?

Mam do wyboru: ATE, GEMO, JC AUTO, KOREA, SACHS ( shocked.gif cena ok. 150 zł), TOPRAN, TRW, VECA czyli to co dostępne w IC.

Napisano

> Jednocześnie sama linka chodziła luźno.

no właśnie - nowa też chodzi luźno smile.gif

> nie udało mi się tego wyeliminować.

a czy w międzyczasie wymieniałeś sprzęgło?

Napisano

> a czy międzyczasie wymieniałeś sprzęgło?

Nie, stara linka chodziła cicho i lekko, wymieniłem bo była mocno nadgnita w jednym miejscu i nie chciałem niespodzianki... nowa już niestety skrzypiała.

Napisano

> w sumie nic,

o to to zlosnik.gif

> ale może ktoś się już spotkał z takim przypadkiem ciężko chodzącego pedału sprzęgła...

swego czasu miałem coś podobnego (o ile to nie było to samo)

pedał chodził ciężko i skrzypiał zawsze jak było sucho...

jak padał deszcz, objawy ustępowały, nic nie skrzypiało a pedał wciskał się bez oporów... spineyes.gif

wymontowałem linkę z auta, rozruszałem porządnie z pomocą wd-40,

a na koniec zalałem olejem (10w-40 GM, tylko to miałem wtedy tłustego pod ręką hehe.gifgrinser006.gif)

po tym zabiegu sprzęgło chodziło jak hydrauliczne... biglaugh.gif

Napisano

> Witam. Od dłuższego czasu pedał sprzęgła ciężko się wciska i do tego jeszcze skrzypi W związku z

> tym mam pytanie czy wymiana i przy okazji przesmarowanie nowej linki pomoże żeby pedał wciskał

> się lżej czy to już może być wina sprzęgła, które ma nalatane ok. 265 kkm ?

Akurat jestem tydzień po wymianie linki - stara miała takie same objawy jak piszesz - smarowanie sworznia pedałów nie pomagało na dłuższą metę. Teraz jak wstrzeliła okazało się że była zardzewiała tak z 10cm od mocowania do pedału. Tak na oko to w miejscu gdzie pancerz za ścianą grodziową wygina się w łuk.

Widać fabryczne smarowanie tam nie doszło w ogóle. Skrzypiała rok aż w końcu trzasła. Nowa linka i...nie czuję że wciskam wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nowa linka i...nie czuję że wciskam

a pamiętasz jakiej firmy kupiłeś linkę?

Napisano

> a pamiętasz jakiej firmy kupiłeś linkę?

Inter Cars

Quote:

Linka sprzęgła

JC AUTO

F6X017JC 38,83 zł

Przy czym cennik nie aktualizowany jest bo kosztowała 40,88zł

Napisano

> może ktoś się już spotkał z takim przypadkiem ciężko chodzącego pedału sprzęgła,

Ja.

> bo może to już sprzęgło dokonuje swojego żywota.

Niestety wszystko na to wskazuje. Częste wymiany linek, skrzypienie przy wciskaniu sprzęgła zwłaszcza po rozgrzaniu zespołu. Nisko biorący mimo wysokiego położenia pedał sprzęgła. Niepełne rozłączanie i zgrzytanie wstecznego oraz to, że wszystko poza sprzęgłem jest OK.

Swego czasu zrobiliśmy u kogoś tak na szybko dziurę w obudowie sprzęgła i okazało się, że w środku był taki syf (ścier z tarczy) że zacierał się wysprzęglik na tulei. Po oczyszczeniu tego przez ten otwór przez jakiś czas było dużo lepiej, ale to tylko na krótki czas odłożyło wymianę kompletu sprzęgła (tylko LUK lub SACHS). Mam zdjęcia z tej operacji ale nie wiem jak je wkleić... To raptem dwa zdjęcia ale warto popatrzeć - mogę je wysłać do kogoś kto będzie je umiał wkleić.

Napisano
  • Autor

> Niestety wszystko na to wskazuje. Częste wymiany linek, skrzypienie przy wciskaniu sprzęgła zwłaszcza po rozgrzaniu zespołu. Nisko biorący mimo wysokiego położenia pedał sprzęgła.

> Niepełne rozłączanie i zgrzytanie wstecznego oraz to, że wszystko poza sprzęgłem jest OK.

ok.gif

>Mam zdjęcia z tej operacji ale nie wiem jak je

> wkleić... To raptem dwa zdjęcia ale warto popatrzeć - mogę je wysłać do kogoś kto będzie je

> umiał wkleić.

tu możesz się zapoznać jak wklejać zdjęcia klik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.