Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybijanie biegu

Featured Replies

Napisano

Panowie, co może być przyczyną (i jak ją zniwelować ) notorycznego wybijania drugiego biegu w skrzyni sportingowskiej. Bieg wchodzi z tzw. "zgrzytem" i często potrafi sobie wypaść po kilku sekundach.

Napisano

> Panowie, co może być przyczyną (i jak ją zniwelować ) notorycznego wybijania drugiego biegu w

> skrzyni sportingowskiej. Bieg wchodzi z tzw. "zgrzytem" i często potrafi sobie wypaść po kilku

> sekundach.

Zgrzyta bo synchronizator powiedział 30.GIF

Generalnie, skrzynka do remontu.

Napisano
  • Autor

> Zgrzyta bo synchronizator powiedział

> Generalnie, skrzynka do remontu.

No dobrze, ale czy on jest także odpowiedzialny za wybijanie biegu??

Napisano

> No dobrze, ale czy on jest także odpowiedzialny za wybijanie biegu??

Mam podobny problem.. Tylko w moim wypadku to 3 wchodzi ze zgrzytem np jak wbijam przy większej prędkości lub redukuję... Ale nie wybija jej potem.. confused.gifpanic.gif

Napisano

za wyskakiwanie biegu może być odpowiedzialne przytarte koło drugiego biegu. Czyli: synchronizator padł-> biegi wchodziły często ze zgrzytem-> wytarło się koło zębate-> bieg wyskakuje.

Szukaj używanej skrzyni.

Napisano

> Panowie, co może być przyczyną (i jak ją zniwelować ) notorycznego wybijania drugiego biegu w

> skrzyni sportingowskiej. Bieg wchodzi z tzw. "zgrzytem" i często potrafi sobie wypaść po kilku

> sekundach.

Najprawdopodobniej ścięły ci się zęby 2giego biegi i na przesuwce 1-2 , najlepiej poszukaj jakiejś na części skrzyni

Napisano
u mnie byla wina obwieszonej skrzyni/silnika na poduszce i w efekcie naciagnietej linki. wymian apomogla i nic nie wyskakiwalo pozniej.
Napisano

Za wypadanie biegu jest odpowiedzialny pośrednio - tzn. wbijając bieg bez sprawnego synchronizatora wyrobiłeś już sobie zęby które zazębiają łożysko w skrzyni. One już nie są kwadratowe tylko "trapezowe" i bieg wtedy lubi wyskoczyć.

Napisano

> Mam podobny problem.. Tylko w moim wypadku to 3 wchodzi ze zgrzytem np jak wbijam przy większej

> prędkości lub redukuję... Ale nie wybija jej potem..

też mam ten sam problem ze zgrzytaniem przy 3 biegu

wina synchronizatora, czyli bardziej opłaca się zmienić skrzynie niż wymieniać synchronizator

Napisano

> sekundach.

a ci co tak od razu mówią synchronizator kiedyś rozbierali skrzynie??

bo mym zdaniem najpierw pada koło przesuwne a potem koło zębate danego biegu, a to małe złote co niektórzy nazywają synchronizatorem ma tylko za zadanie naprowadzić przesuwkę na koło biegu. I tylko raz w swym doświadczeniu w remontach skrzyni natrafiłem na pęknięty. A i materiałowo twardszy od kółek.

tak z podejścia mechanicznego to koło drugiego biegu ma większą prędkość od koła przesuwnego w czasie zmiany biegu i ów koło biegu II robi powiedzmy jako element obrabiający. A potem zgrzyta a później wypada zeby.GIF

Napisano

> a ci co tak od razu mówią synchronizator kiedyś rozbierali skrzynie??

> bo mym zdaniem najpierw pada koło przesuwne a potem koło zębate danego biegu, a to małe złote co

> niektórzy nazywają synchronizatorem ma tylko za zadanie naprowadzić przesuwkę na koło biegu. I

> tylko raz w swym doświadczeniu w remontach skrzyni natrafiłem na pęknięty. A i materiałowo

> twardszy od kółek.

> tak z podejścia mechanicznego to koło drugiego biegu ma większą prędkość od koła przesuwnego w

> czasie zmiany biegu i ów koło biegu II robi powiedzmy jako element obrabiający. A potem

> zgrzyta a później wypada

W synchronizatorze nie wycierają się zęby. Czy jest on zużyty zauważysz dopiero po nałożeniu go na koło zębate.

Napisano

> W synchronizatorze nie wycierają się zęby. Czy jest on zużyty zauważysz dopiero po nałożeniu go na

> koło zębate.

a no wiem ale już się nie chciałem rozpisywać zeby.GIF tzn jest na stożku i ważna jest jego odległość od koła zębatego danego biegu

spoko pisało się prace o przekładniach smile.gif

Napisano

> a no wiem ale już się nie chciałem rozpisywać tzn jest na stożku i ważna jest jego odległość od

> koła zębatego danego biegu

> spoko pisało się prace o przekładniach

Już myślałem, że chciałeś stwierdzić czy synchronizator jest zużyty po stopniu wytarcia zębów biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.