Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z rozmiarami felg/ rozstawami śrub w Astrze G?

Featured Replies

Napisano

Witam, lada dzień nabędę Asię G i mam parę pytań. Kupuję z alusami w których śruby przykrywają kapsle. Koła 15'' z oponą 195/60.

Widziałem ,że są felgi z rozstawem 4x100 i 5x100. Od kiedy robili większe rozstawy i od czego to zależy?

Co polecacie na zimę? Wkładali do Astr G stalówki 14''? Czy tylko 15'' były? Gdyby dało rade z mniejszymi to taniej wyszedłby zakup opon zimowych. Jaki rozmiar opon najlepiej na zimę jeśli się da do takiej 14''?

Z góry dziękuję za pomoc bow.gif

Napisano

Z tego co ja wiem to silniki 1.8 , 2.0 , 2.2 i 2,0 diesel oraz 2.2 diesel mają piasty 5x100 . Reszta 4x100 Jeśli sie mylę niech mnie ktos poprawi. Pzdr

Napisano

> Widziałem ,że są felgi z rozstawem 4x100 i 5x100. Od kiedy robili większe rozstawy i od czego to

> zależy?

Zależy od pojemności silnika. Nie wiem jak jest z dieslami ale benzynowe do 1,6 - 4 śruby, a powyżej 1,6 - 5 śrub.

> Co polecacie na zimę? Wkładali do Astr G stalówki 14''? Czy tylko 15'' były? Gdyby dało rade z

> mniejszymi to taniej wyszedłby zakup opon zimowych. Jaki rozmiar opon najlepiej na zimę jeśli

> się da do takiej 14''?

14" chyba było tylko w wersjach z silnikiem 1,2

Na zimę radzę kupić opony o jeden rozmiar węższe, a ostatecznie takie same jak letnie. Swoje zimówki kupiłem o takim samym rozmiarze jak letnie (195/60 15") i żałuję, bo auto trzyma się gorzej niż mój poprzedni samochód na tych samych oponach tylko węższych.

Jeżeli będziesz kupował węższe to policz dokładnie profil, żeby średnica zewnętrzna była taka sama. Np tym: > klik 1 < > klik 2 < Jeżeli będziesz chciał kupić zimówki 14" to nie widzę przeszkód, tylko też policz profil.

Napisano

> Co polecacie na zimę? Wkładali do Astr G stalówki 14''? Czy tylko 15'' były? Gdyby dało rade z

> mniejszymi to taniej wyszedłby zakup opon zimowych. Jaki rozmiar opon najlepiej na zimę jeśli

> się da do takiej 14''?

Ja tak właśnie zrobiłem i na zimę zakupiłem 14 calowe felgi (przy letnich 16), ale za to opony wyszły mi 550 zł za komplet - rozmiar chyba 175/70 (kupowane w NIemczech).

Napisano

> Na zimę radzę kupić opony o jeden rozmiar węższe, a ostatecznie takie same jak letnie. Swoje

> zimówki kupiłem o takim samym rozmiarze jak letnie (195/60 15") i żałuję, bo auto trzyma się

> gorzej niż mój poprzedni samochód na tych samych oponach tylko węższych.

Moja G na letnich alumach 15/6" 195/60 jak i zimowych stalówkach też w tym rozmiarze, trzyma się wyśmienicie smile.gif. Może padają ci amortyzatory albo masz liche opony tongue.gif (letnie mam Micheliny deszczówki a na zimę jakieś PointS kierunkowe)

Napisano

> Moja G na letnich alumach 15/6" 195/60 jak i zimowych stalówkach też w tym rozmiarze, trzyma się

> wyśmienicie . Może padają ci amortyzatory albo masz liche opony (letnie mam Micheliny

> deszczówki a na zimę jakieś PointS kierunkowe)

Nie mam lichych opon, a amortyzatory w idealnym stanie. Przeczytaj dokładnie mój post. Pisałem że są gorsze w porównaniu z takimi samymi oponami, tylko w mniejszym rozmiarze. Uwzględniłem nawet ich zużycie, bo jedne i drugie miałem od nowości. Chciałem tylko potwierdzić, to co mówią teoretycy i nie tylko oni, że na zimę lepiej kupić węższe opony. Szczególne znaczenie ma to na śniegu.

Napisano

> Widziałem ,że są felgi z rozstawem 4x100 i 5x100.

5x110 tak dla ścisłości ok.gif

Napisano

> 5x110 tak dla ścisłości

z tego co ja wiem w oplu sa 5x100, ale mogę się mylić.

Edyta:

a jednak się, myliłem 5x110 bow.gif

PZDR VEN

Napisano

> z tego co ja wiem w oplu sa 5x100, ale mogę się mylić.

No i się kolega myli - 5x110 jest ok.gif

A wielkość koła (14"- 15") nie była uzależniona od pojemności, bo w mojej byłej1,2 miałem fabrycznie 15"

Napisano

> No i się kolega myli - 5x110 jest

> A wielkość koła (14"- 15") nie była uzależniona od pojemności, bo w mojej byłej1,2 miałem fabrycznie 15"

No zgadza się co do rozstawu śrub, wcześniej dokonałem edycje.

A czy posiadana Astra weszła w Twoje ręce prosto z taśmy produkcyjnej.

PZDR VEN

Napisano

> No zgadza się co do rozstawu śrub, wcześniej dokonałem edycje.

O fakt, nie doczytałem

> A czy posiadana Astra weszła w Twoje ręce prosto z taśmy produkcyjnej.

> PZDR VEN

Nówka sztuka z salonu

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc bow.gif Już teraz wszystko wiem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.