Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno, problem z gazem na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Rozeznaję temat od jakiegoś czasu i w koncu postanowilem zwrócić się do Waszych doświadczeń i wiedzy ;-)

Posiadam Unolota 97' 1.0 Fire, instalacja gazowa od 5lat(?); reduktor/parownik Tomasetto at9.

Problem polega na tym, że na zimnym silniku, po przelaczeniu na gaz, auto gasnie kiedy spadaja obroty po wrzuceniu na luz. Jesli chodzi o Pb to działa bez zarzutu i na zimnym i na goracym, pali na dotyk.

zrozumiałbym gdyby trzeba bylo przejechac z 2km, by rozgrzac parownik, lecz czasem potrzeba dobre 8-10km zrobic by nie gasł.

Sprawdzilem układ chłodzenia, działa dobrze. juz po chwili od rozruchu nagrzewa sie przewod z woda IN; wiec parownik rozniez. wymienilem filtr gazu; ok. spuscilem szlam; chodzi powiedzialbym gorzej, bo potrzebuje wiecej czasu na dogrzanie sie do gazu.

Cóż więcej mogę napisać? Pomocy!

Pozdrawiam.

Napisano

Po pierwsze sprawdź, czy w momencie przełączenia na gaz pojawia się napięcie na elektrozaworze, bo może nie i nie dostaje gazu i gaśnie.

Druga rzecz to wyczyść silniczek krokowy LPG.

Napisano

> Witam,

> Rozeznaję temat od jakiegoś czasu i w koncu postanowilem zwrócić się do Waszych doświadczeń i

> wiedzy ;-)

> Posiadam Unolota 97' 1.0 Fire, instalacja gazowa od 5lat(?); reduktor/parownik Tomasetto at9.

> Problem polega na tym, że na zimnym silniku, po przelaczeniu na gaz, auto gasnie kiedy spadaja

> obroty po wrzuceniu na luz. Jesli chodzi o Pb to działa bez zarzutu i na zimnym i na goracym,

> pali na dotyk.

> zrozumiałbym gdyby trzeba bylo przejechac z 2km, by rozgrzac parownik, lecz czasem potrzeba dobre

> 8-10km zrobic by nie gasł.

> Sprawdzilem układ chłodzenia, działa dobrze. juz po chwili od rozruchu nagrzewa sie przewod z woda

> IN; wiec parownik rozniez. wymienilem filtr gazu; ok. spuscilem szlam; chodzi powiedzialbym

> gorzej, bo potrzebuje wiecej czasu na dogrzanie sie do gazu.

> Cóż więcej mogę napisać? Pomocy!

> Pozdrawiam.

stawiam na zużytą membranę. Regeneracja parownika lub nowy

Napisano

Napisz jaki przebieg auto zrobiło na LPG?

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze sprawdź, czy w momencie przełączenia na gaz pojawia się napięcie na elektrozaworze, bo

> może nie i nie dostaje gazu i gaśnie.

> Druga rzecz to wyczyść silniczek krokowy LPG.

To nie tak, że gaśnie permanentnie po przelączeniu. Przy odpowiediej ilości gazu chodzi sprawnie, płynnie.

> stawiam na zużytą membranę. Regeneracja parownika lub nowy

Tak, przymierzam się do regeneracji, ale postanowilem najpierw zapytac. Jesli mechanik na przegladach tego nie robil, ro filtr gazu i spuszczanie szalmu zrobilem dopiero ja, po tych 5 latach uzytkowania ; /

> Napisz jaki przebieg auto zrobiło na LPG?

Oj nie chciałbym skłamać, ale mysle ze, jesli teraz ma 142k km to mysle ze na LPG zrobilo z 50k?

Napisano

przebieg nie duży ale czas zrobił swoje

Napisano

no to ja mam podobnie-identycznie. Staram się nie wrzucać na luz. Tylko moja instalacja ma 1,5 roku i przebieg 40 tys km. Myślę że to nie wina parownika. Silnik krokowy przeczyszczałem i nie pomogło. A czy coś wspólnego z gaśnięciem może mieć sonda Lambda? Bo przy zakładaniu gazu sonda trochę nie prawidłowo funkcjonowała. Świece i kable Wn nowe.

Napisano
  • Autor

> przebieg nie duży ale czas zrobił swoje

Co więc sugerujesz? Regeneracja reduktora?

Napisano

> Co więc sugerujesz? Regeneracja reduktora?

bo tak sugerują objawy - sztywne membrany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.