Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze ojej :(

Featured Replies

Napisano

moj uniak bierze olej i ostatnio coraz wiecej. podejrzane sa uszczelniacze zaworow bo sie kiedys zagotowal kilka razy- wiadomo wersja wyposazeniowa "nic" bez termometró- mam nadzieje ze to nie pierscienie. czy wymiana uszczelniaczy jest skomplikowana? a moze to cos jeszcze innego?

Napisano

> moj uniak bierze olej

ile?

Napisano

trzeba zdjac glowice wiec i planowanko i ewentualnie jakies mody z zaworami. Jest opcja bez zdejmowania ale to jest smieszne i nei polecam nikomu takiego warsztatu. lepiej samemu sobie prz....... mlotkiem w glowe:)

Napisano

A ile bierze tego oleju. Moja strzała brała 3 setki na każdy 1000 km. Olej pełny syntetyk.

A co może być przyczyną: padnięte uszczelki - to możesz stwierdzić po ilości i stanie osadu na bloku silniku lub na głowicy. Pozostałe rzeczy to mogą być uszczelniacze na zaworach, to mogą być pierścienie albo np. uszczelniacz na wałku rozrządu. Słowem trzeba szukać. Zacznij od obejrzenia silnika z zewnątrz. Jak jest bardzo uwalony to spróbuj go umyć (sam lub na wyspecjalizowanych stacjach). Wtedy będziesz po jakimś czasie mógł ocenić czy przypadkiem nie cieknie olej w dużych ilościach. Jeżeli to nie pomoże to radzę zmierzyć ciśnienie na cylindrach. Wtedy będziesz wiedział, że z którymś z cylindrów lub częścią osprzętu głowicy przypisanego do tego cylindra dzieje się coś niedobrego. No a później proponuję udać się do jakiegoś magika lub też własnym sumptem i ściągnąć głowicę i ją rozbebeszyć. Przy okazji sprawdzić i ewentualnie zregenerować (wyczyścić) lub wymienić elementy wymagające takich interwencji. Głowicę splanować. Przy okazji sprawdzić stan gładzi cylindrów i ewentualnie zużycie pierścieni tłokowych oraz panewek korbowodowych(i tak już jedna robota). Można to zrobić po spuszczeniu oleju i odkręceniu miski olejowej od spodu silnika bez jego całkowitego demontażu.

A teraz koszty:

- komplet naprawczy do głowicy (uszczelka pod głowicę, uszczelka pod dekiel zaworów, uszczelniacze zaworów, uszczelniacz wałka rozrządu, uszczelka pod termostat, itp) to 100-150 PLN (ja nabyłem za 98 PLN);

- pierścienie 50-150 PLN w zależności od firmy i sprzedawcy

- panewki: 20-40 PLN

- planowanie głowicy: 25-50 PLN

- inne pierdoły (silikony wysokotemperaturowe, pasty np do miski olejowej) - koszty pewnie do 50 PLN

Pzdr

Napisano

> trzeba zdjac glowice wiec i planowanko i ewentualnie jakies mody z

> zaworami. Jest opcja bez zdejmowania ale to jest smieszne i

> nei polecam nikomu takiego warsztatu. lepiej samemu sobie

> prz....... mlotkiem w glowe:)

A możesz uzasadnić dlaczego nie można zmieniać uszczelniaczy na zaworach bez zdejmowania głowicy strasznie jestem ciekaw bo to jakaś nowa teoria Pozdrawiam i czekam

Napisano

podejzewam ze opierasz zawory o tlok i rozpinasz sprezyne. chyba ze masz specialny przyzad( nie młotek) to jest to mozliwe.

Napisano

> podejzewam ze opierasz zawory o tlok i rozpinasz sprezyne. chyba ze

> masz specialny przyzad( nie młotek) to jest to mozliwe.

Uważam że twoje pytanie jest nie na miejscu (baz sensu) przecież (pomijam metode na młotek bo w niej też nie opierasz zawora o tłok) te zawory trzeba potem złożyć a do tego niezbędny jest ściągacz do zaworów Ale myśle że to wiedziałeś tylko chciałeś się ze mną trochę podroczyć hehe.gif

Napisano

mowisz o rozpinaniu zaworow na silniku?? czy na samej glowic?? Jak na silniku to powiedz mi jak wyglada taki sciagacz?? Bo jeszcze nie widzialem!!

Ps. nie drocze sie tylko zaciagam dobrych porad:):)20.GIF

Napisano

> mowisz o rozpinaniu zaworow na silniku?? czy na samej glowic?? Jak

> na silniku to powiedz mi jak wyglada taki sciagacz?? Bo jeszcze

> nie widzialem!!

> Ps. nie drocze sie tylko zaciagam dobrych porad:):)

Widze że mało widziałeś co do ściągacza to po szukaj w archiwum jest gdzieś jego budowa( nie pamiętam może na cinqecento) wygląda jak żuraw (taki dzwig nie ptak)

Napisano

> 3setki ful syntetyka na 1000km to prawie wcale nie bierze

Według książki[grubej bardzo] SAMOCHODY OD A DO Z {WKiŁ 1978) na każde 1000km dopuszcza sie zużycie do 50ml oleju bez względu na gatunek. To znaczy że nic nie bierze oleju (30 ml yay.gif

Napisano

> Widze że mało widziałeś co do ściągacza to po szukaj w archiwum jest

> gdzieś jego budowa( nie pamiętam może na cinqecento) wygląda

> jak żuraw (taki dzwig nie ptak)

hahaha.....

tak tak ale to sciagacz do rozpinania zaworow na zdjetej glowicy??(bo mam takie) czy do zdejmowania na zalozonej glowicy na samochodzie:)

Napisano

> hahaha.....

> tak tak ale to sciagacz do rozpinania zaworow na zdjetej glowicy??(bo

> mam takie) czy do zdejmowania na zalozonej glowicy na

> samochodzie:)

A co to za różnica

Napisano

> Jeżeli to nie pomoże to radzę zmierzyć ciśnienie na cylindrach.

> Wtedy będziesz wiedział, że z którymś z cylindrów lub częścią

> osprzętu głowicy przypisanego do tego cylindra dzieje się coś

> niedobrego.

A jak kompresja jest ok, a olej mimo to znika?

Napisano

> A co to za różnica

hmm hmm Ja mam takie sciagacze co opieraja sie o zawor od str grzybka i o sprezyne , jest mimosrod obkrecamy i wyjmujemy zabezpieczenie. Wiec jak np. oprzec o zwawor na silniku?? Przez otwor swiecy?? (hihihi)

Napisano

> hmm hmm Ja mam takie sciagacze co opieraja sie o zawor od str grzybka

> i o sprezyne , jest mimosrod obkrecamy i wyjmujemy

> zabezpieczenie. Wiec jak np. oprzec o zwawor na silniku??

> Przez otwor swiecy?? (hihihi)

Widze że chcesz zasugerować że wsadzenie przyrządu w otwór świecy może doprowadzić do uszkodzenia silnika .Zapewniam cię że nic takiego nie ma miejsca gdyż siła z jaką naciska zawór jest w tym przypadku rzadna sciągaczem naciskamy na sprężyne(poprzez miske spr) a nie na zawór (mówie o zakładaniu-sciąga się troche inaczej jak jest zapieczone) Natomiast niepotrzebne sciąganie głowicy to dodatkowe koszty sam napisałeś planowanie głowicy itd ale każdy ma wybór może nawet kupić nową głowice A co sie tyczy tego że nie masz takich czy innych narzędzi to na to już nic nie poradze (przypominam że w archiwum jest opis jak taki ściągacz zrobić)

Napisano

> każde 1000km dopuszcza sie zużycie do 50ml oleju bez względu na

mi zjada 0,5L na 20kkm półsyntetyk lotosa

Napisano

zwracam honor:) 20.GIF znalazlem i u siebie taki sciagacz jak mowisz tyle ze z opcja ze pompuje sie w komore cylindra spez. powiterze i dopiero rozpina sprezyne:) Ah ta technika. smile.gif przyzwyczajony jestem do noramlnych sciagaczy bo pracuje w obrobce silnikow i robie przewaznie glowice podane na talerzu:) Pozdrawiam.

Napisano

> A jak kompresja jest ok, a olej mimo to znika?

To na 99% uszczelniacze na zaworach (jeżeli nie ma wycieków na zewnątrz)

Napisano

> zwracam honor:) znalazlem i u siebie taki sciagacz jak mowisz tyle

> ze z opcja ze pompuje sie w komore cylindra spez. powiterze i

> dopiero rozpina sprezyne:) Ah ta technika. przyzwyczajony

> jestem do noramlnych sciagaczy bo pracuje w obrobce silnikow i

> robie przewaznie glowice podane na talerzu:) Pozdrawiam.

20.GIF

Napisano
  • Autor

dzieki za pomoc, jeszcze tylko pytanka

czyli mozna ta naprawe zrobic samemu? jakie narzedzia sa potrzebne? czy da sie bez zdejmowania glowicy? na czym polega planowanie? uff

a ojeju!, bierze duzo, ale poki co mniej niz benzyny ( tongue.gif) to jest pólsyntetyk.

Napisano

> mi zjada 0,5L na 20kkm półsyntetyk lotosa

To ci nieżle silnik czyści. jak praca motorka, słyszałem że semi robi straszne spustoszenie w starszych motorkach.

Napisano

> To ci nieżle silnik czyści. jak praca motorka, słyszałem że semi

> robi straszne spustoszenie w starszych motorkach.

No syntetyk lepszy, ale półsyntetyk też nie jest zły grinser006.gif

Spustoszenie to robi minerał z supermarketu biglaugh.gif

Napisano

> No syntetyk lepszy, ale półsyntetyk też nie jest zły

> Spustoszenie to robi minerał z supermarketu

Najlepsze z marketów są skrzynki na narzędzia i składane kosze do bagażników. Oleje kupuje w autoryzowanych punktach.

Napisano

> Najlepsze z marketów są skrzynki na narzędzia i składane kosze do

> bagażników. Oleje kupuje w autoryzowanych punktach.

Ja też waytogo.gif

Jeden ze składanych koszy z marketu też się rozpadł, ale to przez przeciążenie piwem biglaugh.gif

A jeżeli chodzi o skrzynki na narzędzia to w większości są całkiem do pupa.gif Teraz wiem, że lepiej pare groszy dołożyć i kupić solidniejszą niż oszczędzać, bo w sumie takie oszczędzanie drożej wychodzi.

Napisano

> Ja też

> Jeden ze składanych koszy z marketu też się rozpadł, ale to przez

> przeciążenie piwem

> A jeżeli chodzi o skrzynki na narzędzia to w większości są całkiem do

> Teraz wiem, że lepiej pare groszy dołożyć i kupić solidniejszą

> niż oszczędzać, bo w sumie takie oszczędzanie drożej wychodzi.

Bydgoski OBi ma całkiem niezły wybór od 15 do 1500 zlociaków. Niektóre modele to bajka full opcja na klamoty + przedłużaczi aku mulator na przykład

Napisano

> Ja też

> Jeden ze składanych koszy z marketu też się rozpadł, ale to przez

> przeciążenie piwem

> A jeżeli chodzi o skrzynki na narzędzia to w większości są całkiem do

> Teraz wiem, że lepiej pare groszy dołożyć i kupić solidniejszą

> niż oszczędzać, bo w sumie takie oszczędzanie drożej wychodzi.

Czy jeszcze ktoś wie o czy jest ten wątek

Napisano

> Czy jeszcze ktoś wie o czy jest ten wątek

Wątek jest olejowy, ale weszło się nam na ceny i jakość olejów w marketach. Jakoś tak wyszło. Kiedy wymieniłem olej po zakupie auta we wrześniu to porównanie było takie litr oleju w warsztacie 25-50zł litr oleju w markecie ok. 7-20 zł. Wniosek nasówa się sam......

Wymiana uszczelniaczy zaworów w uno /sc/cc trwa w warsztacie ok 4h i po problemie nawet głowicy nie zwalają.

Napisano

a jakie ma to znaczenie gdzie kupujecie olej jesli na naklejsce jest np. mobil???

Napisano

> a jakie ma to znaczenie gdzie kupujecie olej jesli na naklejsce jest

> np. mobil???

Teoretycznie ta sama marka, ale jakość inna. Sieci ustalają ilości i ceny a za tym idzie jakość. Jednak producentom zależy żeby być na pólkach w markecie.

Przykład nieolejowy: za 50 zł jadę około 150 - 170 km jakzatankuje na sieciowej stacji{z reguły orlen lub BP] na zupie z Carrefoura pojechałem 80 gdzie jest połowa?

Napisano

> Wątek jest olejowy, ale weszło się nam na ceny i jakość olejów w

> marketach. Jakoś tak wyszło. Kiedy wymieniłem olej po zakupie

> auta we wrześniu to porównanie było takie litr oleju w

> warsztacie 25-50zł litr oleju w markecie ok. 7-20 zł. Wniosek

> nasówa się sam......

Za daleko idacy wniosek.... Porownaj obroty warsztatu i supermarketu i bedziesz wiedzial skad bieze sie roznica w cenie. Nie lubie supermarketow, ale szczerze watpie by duzi producenci olejowi wypuszczali inny towar do marketow, chyba ze jest to towar strikte pod marka np. leader price...

Napisano

> Za daleko idacy wniosek.... Porownaj obroty warsztatu i supermarketu

> i bedziesz wiedzial skad bieze sie roznica w cenie. Nie lubie

> supermarketow, ale szczerze watpie by duzi producenci olejowi

> wypuszczali inny towar do marketow, chyba ze jest to towar

> strikte pod marka np. leader price...

Mówiąc o olejach do pupa.gif z marketu mnie chodziło właśnie o jakieś dziwne marki o których nikt wcześniej nie słyszał. A oleje markowe w dużych sieciach handlowych są czasami droższe jak w sklepach motoryzacyjnych (przynajmniej u mnie tak jest). Dla przykładu Olej Mobil1 5W/50 w Auchan kosztuje 189zł, a w sklepie motoryzacyjnym 150 zł, nawt silikon do uszczelek w Auchan 8,99zł a w motoryzacyjnym ten sam 4,90 screwy.gif

Napisano

> Mówiąc o olejach do z marketu mnie chodziło właśnie o jakieś dziwne

> marki o których nikt wcześniej nie słyszał.

No to sie troche zamotales, bo wyzej napisales : "Teoretycznie ta sama marka, ale jakość inna". zlosnik.gif

Kto sie przejmuje jakimis tanimi sikami olejowymi, ktore mozna kupic tylko w konkretnym markecie i nigdzie indziej? hmm.gif Wiadomo, ze sa g... warte.

Napisano

> No to sie troche zamotales, bo wyzej napisales : "Teoretycznie ta

> sama marka, ale jakość inna".

> Kto sie przejmuje jakimis tanimi sikami olejowymi, ktore mozna kupic

> tylko w konkretnym markecie i nigdzie indziej? Wiadomo, ze sa

> g... warte.

Ale to nie ja napisałem zlosnik.gif

Napisano

> Ale to nie ja napisałem

A faktycznie zlosnik.gif , sorry 20.GIF

Napisano

> A faktycznie , sorry

Ja to napisałem i to z premedytacją zlosnik.gif. Współpracuje z sieciami i mam wgląd w wymagania odbiorców. Jest różnica w tym co kupisz na stacji czy autoryzowanym warsztacie a supermarketem i to duża. Nawet wódka ma mniej % niż ta z monopolowego. Za możliwością sprzedaży w sieci idą ogromne pieniądze i ucieka jakość. sciana.gifhmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.