Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G wyświetlacz + nieseryjne radio -problem z datą

Featured Replies

Napisano

Witam, znowu pytanie do Was mam smile.gif

Podłączyłem radyjko Sony gt220. Jeśli włączę CD to na wyświetlaczu oryginalnym wbudowanym w deskę wszystko się wyświetla(godzina, temperatura powietrza i data). Gdy przełączę na RADIO to gaśnie data a zostaje godzina i temperatura. Co trzeba zrobić/zmostkować na tej dodatkowej wtyczce która zostaje po oryginalnym radiu żeby data cały czas była wyświetlana? Przynajmniej tak mi się wydaje ,że to coś z tą wtyczką z oryginalnego radia jest nie tak.

Druga sprawa, jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i robi trzy razy "pip pip pip". Oznacza to brak zasilania czy co? Instrukcję radia mam po niemiecku zlosnik.gif

Z góry dziękuję za pomoc 20.GIF

Napisano

> Witam, znowu pytanie do Was mam

> Podłączyłem radyjko Sony gt220. Jeśli włączę CD to na wyświetlaczu oryginalnym wbudowanym w deskę

> wszystko się wyświetla(godzina, temperatura powietrza i data). Gdy przełączę na RADIO to

> gaśnie data a zostaje godzina i temperatura. Co trzeba zrobić/zmostkować na tej dodatkowej

> wtyczce która zostaje po oryginalnym radiu żeby data cały czas była wyświetlana? Przynajmniej

> tak mi się wydaje ,że to coś z tą wtyczką z oryginalnego radia jest nie tak.

dzieje się tak dlatego że wówczas kiedy włączasz tuner, radio podaje +12v na niebieski przewód (antena/akcesoria) a z niego brane jest zasilanie wzmacniacza anteny i sygnał do TIDa/MIDa że ma czytać dane z radia i dlatego wyłącza datę, aby tego uniknąć należy przeprogramować wyświetlacz,

> Druga sprawa, jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i robi trzy razy "pip pip pip".

nie wiem,

brat

Napisano

> Podłączyłem radyjko Sony gt220. Jeśli włączę CD to na wyświetlaczu oryginalnym wbudowanym w deskę

> wszystko się wyświetla(godzina, temperatura powietrza i data). Gdy przełączę na RADIO to

> gaśnie data a zostaje godzina i temperatura.

Tu już masz odpowiedź poniżej. Ale o ile pamiętam nie trzeba od razu ingerować w wyświetlacz. Możesz po prostu odłączyć ten konkretny kabel od wyświetlacza.

> Druga sprawa, jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i robi trzy razy "pip pip pip". Oznacza to

> brak zasilania czy co?

Prawdopodobnie oznacza to że radio ma przejściówkę pod standardowy układ kostki ISO a w oplowskiej wersji ISO jest zamieniony + z akumulatora z + po stacyjce (czerwony i czarny kabel). Jak wszystko jest włączone to nie ma problemu ale jak wyłączysz kluczyk to radio myśli że nie ma zasilania z akumulatora i się wydziera. wink.gif

Kenwood w przejściówce z radia na ISO ma na tych dwóch kablach w połowie konektory żeby można je łatwo zamienić, nie wiem czy w twoim Soniaku też tak jest. Jeśli nie to trzeba pogrzebać bezpośrednio w kostce ISO.

Pozdrowienia

Napisano

> Druga sprawa, jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i robi trzy razy "pip pip pip".

Miałem radio Sony które robiło identycznie zlosnik.gif

Jak się okazało jest to funkcja radia która przypomina że panel został w radiu. Zdejmij panel i wyciągnij kluczyk, na 99% nie będzie "pikać"

Napisano

> Druga sprawa, jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i robi trzy razy "pip pip pip". Oznacza to

> brak zasilania czy co? Instrukcję radia mam po niemiecku

> Z góry dziękuję za pomoc

Mam soniaka. Tak jak kolega napisał wyżej: jak nie zdejmiesz panela, to przypomina o sobie pikaniem. Pozostawiony panel w niczym nie przeszkadza, prądu nie pobiera.

Napisano

> Miałem radio Sony które robiło identycznie

> Jak się okazało jest to funkcja radia która przypomina że panel został w radiu. Zdejmij panel i

> wyciągnij kluczyk, na 99% nie będzie "pikać"

No proszę, ja tu kombinuję z zamienionymi zasilaniami a to po prostu amerykanizacja sprzętu - o wszystkim trzeba przypomnieć pikaniem. zlosnik.gif

Pozdrowienia

Napisano

o

> wszystkim trzeba przypomnieć pikaniem.

Po kilku tygodniach takiego pikania nie zwraca się już na to uwagi. Pik pik pik a panel i tak zostaje na noc w radiu. Pik pik pik

Napisano
  • Autor

> Miałem radio Sony które robiło identycznie

> Jak się okazało jest to funkcja radia która przypomina że panel został w radiu. Zdejmij panel i

> wyciągnij kluczyk, na 99% nie będzie "pikać"

A w CC mi nie pikało zlosnik.gif Tylko radio działało nawet bez kluczyka smile.gif

Napisano

> A w CC mi nie pikało Tylko radio działało nawet bez kluczyka

20.GIF

Jak sobie podłączysz, tak masz. smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> dzieje się tak dlatego że wówczas kiedy włączasz tuner, radio podaje +12v na niebieski przewód

> (antena/akcesoria) a z niego brane jest zasilanie wzmacniacza anteny i sygnał do TIDa/MIDa że

> ma czytać dane z radia i dlatego wyłącza datę, aby tego uniknąć

Czy potwierdzi ktoś słowa kolegi? Wystarczy odłączyć niebieski przewód i będzie data wyświetlana cały czas?

Odłączając go nie wyłączę zasilania wzmacniacza anteny ?

Napisano

> ... radio podaje +12v na niebieski przewód

284403072-radio.JPG

RDWH to przecież czerwono-biały (pin nr7).

post-73232-14352510495455_thumb.jpg

Napisano

> RDWH to przecież czerwono-biały (pin nr7).

niebieski jest (zestandaryzowany?) w radiach z kostką ISO sterowaniem akcesoriami - pisałem od strony radia, nie pamiętam jak jest na instalacji, ale pewnie tak jak na schemacie,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.