Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie tylnej szyby- czym naprawić?

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie, nie grzeje mi jedna z "nitek" grzejnych tylnej szyby. Jakim sprawdzonym środkiem to naprawić?

Napisano

Zwykły lakier przewodzący. Chyba było już na forum.

Musisz z taśmy izolacyjnej zrobić coś jakby szablon, nanieść lakier i od razu ściągnąć szablon zanim lakier wyschnie.

Napisano

> z sekcji faq

Nie chciało mi się szukać oink.gif

hmm.. wymontowywanie klapy to trochę przesada. pwloch nie musisz tego robić.

Nie pisało tam nic o robieniu szablonu, a bez niego ciężko będzie zrobić to estetycznie.

Napisano

akurat ostatnio przeglądałem faq'a bo wydawało mi się coś tam kiedyś widziałem.

A szablon to po prostu dwa paski taśmy po bokach 'ścieżki'. Chyba nawet w zestawie z klejem/lakierem/srebrzykiem jest taka folia samoprzylepna. Tylko trzeba dokładnie przyklejać, bo jak wyjdzie za grubo (szeroko) to podobno dla odmiany zaczyna grzać tylko w tym miejscu smile.gif Tylko nie wiem czy to nie legenda jakaś

A wyjmowanie klapy?? Chyba jak ktoś ma dużo czasu, to spoko. Ja wolę poświęcić dwie minuty więcej na szablon i mieć ładnie, niż kombinować potem jak założyć klapę (bo zdjąć to chyba łatwiej).

Ale się nie znam na tym - mam sedana grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Bardziej chodziło mi konkretnie o markę kleju/lakieru niż samą technikę naprawy. Spotkałem się z opiniami, że niektóre specyfiki nie przewodzą prądu.

Napisano

hm, w takim razie to chyba będzie ciężko frown.gif

może sprawdź opinie o samych producentach jakich spotkasz.

Przykładowo mogę powiedzieć, że dawno temu widziałem specyfik pakowany w stylu tubka + kartonik i wszystko zawinięte w plastikową wytłoczkę (blister to się chyba fachowo nazywa). Kartonik był głównie koloru zielonego, pod tubką były właśnie te folie do 'szablonu', kosztowało chyba 24 zeta (4 lata temu)

Później właśnie od słowa do słowa ze znajomym dowiedziałem się, że to zastosował (z tego samego sklepu - ja byłem przypadkiem, on mieszkał niedaleko) i osiągnął efekt grzania tylko na tej 'zaprawce'. Niby tam potem poskrobał i był dobrze, ale jak wspomniałem to nie wiem czy to nie była jego legenda bo troszkę lubił bajki pisać.

Faktem jest, że wcześniej miał porwane ścieżki, później działały wszystkie, więc chyba było dobre

Napisano

> Bardziej chodziło mi konkretnie o markę kleju/lakieru niż samą technikę naprawy.

Ja używałem lakieru Pulsar Volt. Z tym, że nie robiłem z taśmy szablonu, bo gdy tylko zbliżyłem palce do szyby od razu pokrywała się lekko parą. Zaznaczyłem sobie miejsca gdzie były ubytki i robiłem w tym miejscu kropeczkę lakierem. Trzeba to robić szybko i zdecydowanie, bo ten lakier schnie w ciągu kilku sekund. Ale od czasu naprawy ogrzewanie działa już ze 2 lata bez poprawek.

Napisano

> Ja używałem lakieru Pulsar Volt. Z tym, że nie robiłem z taśmy szablonu, bo gdy tylko zbliżyłem

> palce do szyby od razu pokrywała się lekko parą. Zaznaczyłem sobie miejsca gdzie były ubytki i

> robiłem w tym miejscu kropeczkę lakierem. Trzeba to robić szybko i zdecydowanie, bo ten lakier

> schnie w ciągu kilku sekund. Ale od czasu naprawy ogrzewanie działa już ze 2 lata bez

> poprawek.

w sklepach elektronicznych kupuje się lakier grafitowy i wszystko gra yay.gif

Napisano

> klejem/lakierem/srebrzykiem jest taka folia samoprzylepna. Tylko trzeba dokładnie przyklejać,

> bo jak wyjdzie za grubo (szeroko) to podobno dla odmiany zaczyna grzać tylko w tym miejscu

> Tylko nie wiem czy to nie legenda jakaś

Zdecydowanie legenda. Im grubiej tym może ewentualnie mniej w tym miejscu grzać(prawo ohma) - a że punkt niewielki więc i problema nie ma. Wg mnie ważne jest dobre odtłuszczenie oryginalnych fragmentów pasków grzejnych aby klej dobrze zakontaktował elektrycznie. Słaby kontakt może właśnie spowodować grzanie punktowe

Napisano

> Zdecydowanie legenda. Im grubiej tym może ewentualnie mniej w tym miejscu grzać (prawo ohma) - a że punkt niewielki więc i problema nie ma.

Czy mógłbyś to bardziej wyjaśnić??

PZDR VEN

Napisano

> Czy mógłbyś to bardziej wyjaśnić??

no właśnie też mi to nie pasowało i stwierdziłem że to legenda

exp: im grubiej tym mniejszy opór, który jest odwrotnie proporcjonalny do przekroju przewodnika (i wprost proporcjonalny do jego długości) - przynajmniej mnie tak uczyli chyba to miał na myśli wszim

a ciepło jest wydzielane jako efekt pracy prądu na 'oporze' (tak w potocznym rozumowaniu)

więc: im grubiej -> tym mniejszy opór -> miejsce mniej się grzeje

Napisano

> a ciepło jest wydzielane jako efekt pracy prądu na 'oporze' (tak w potocznym rozumowaniu)

> więc: im grubiej -> tym mniejszy opór -> miejsce mniej się grzeje

wink.gifok.gif

Napisano

Skoro już przywołujemy śp Ohma:

P = U^2 / R

Więc: im mniejszy opór tym większa moc się wydziela wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Skoro już przywołujemy śp Ohma:

> P = U^2 / R

> Więc: im mniejszy opór tym większa moc się wydziela

> Pozdroofka

> Skoro już przywołujemy śp Ohma:

> P = U^2 / R

> Więc: im mniejszy opór tym większa moc się wydziela

> Pozdroofka

Ale tu mamy do czynienia z szeregowym połączeniem dwóch rezystancji, czyli U dla każdego będzie inne, zależne od ich stosunku.

Hipotetycznie przyjmując że Rg(grzałki)=100ohm a Rl(łaczenia)=10ohm to z podziału napięć otrzymamy Ug=10,9V a Ul=1,1V i adekwatnie Pg=1,19W i Pl=0,12W.

gdyby Rl=40ohm to Ug=8,57V a Ul=3,43V i adekwatnie Pg=0,73W i Pl=0,29W.

tu wykazałem że rezystancja łączenia wzrosła i wzrosła moc na nim wydzielana, a spadła moc na grzałce, a także sumaryczna moc w całej gałęzi.

Niby na łączeniu mniejsza moc niż na grzałce ale....

.. wydziela się ona na obszarze ok 2mm a ta 0,73W z grzałki na długości 1metra. Wtedy ten punkt już może być ciepławy, gdy o połowę mniejsza moc grzałki niż nominalna nie rozgrzeje dobrze tak dużego obszaru.

Napisano

Ot, opisałeś się a wystarczyło zerknąć na emotke w moim poście: wink.gif

Widzę dzielnik napięcia jaki tworzy się kiedy pomalujemy lakierem. To co napisałem odnosiło się do wywodu KSZYH00, który:

1. najpierw przyjął prawidłowe założenia:

> im grubiej tym mniejszy opór, który jest odwrotnie proporcjonalny do przekroju przewodnika (i wprost proporcjonalny do jego długości)

2. następnie wykonał prawidłową interpretację:

> ciepło jest wydzielane jako efekt pracy prądu na 'oporze' (tak w potocznym rozumowaniu)

3. Po czym wyciągnął błędny wniosek w świetle prawa ohma :

> im grubiej -> tym mniejszy opór -> miejsce mniej się grzeje

który o dziwo brzmi prawdziwie w przypadku naprawy ścieżek, bo trzeba wziąć pod uwagę tworzący się dzielnik napięcia.

Stąd moje przypomnienie o Ohmie i emotka na końcu smile.gif

Pozdroofka

Napisano
blush.gif aaa.. bo gdyby nie ten Ohm ileż piękniejszy byłby świat alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.