Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Pozdrawiam wszystkich. Moja Brava 1.2 z 2001r. ma przebieg 67kkm. Minęło więc już 9 lat. Czy Waszym zdaniem należałoby wymienić olej w skrzyni biegów pomimo że instrukcja obsługi mówi, że wymiana jest po przebiegu 120kkm?. Jaki typ oleju radzicie zastosować? Z góry dzięki za Wasze rady. Pozdro. : 30.GIF

Napisano

> Pozdrawiam wszystkich. Moja Brava 1.2 z 2001r. ma przebieg 67kkm. Minęło więc już 9 lat. Czy Waszym

> zdaniem należałoby wymienić olej w skrzyni biegów pomimo że instrukcja obsługi mówi, że

> wymiana jest po przebiegu 120kkm?.

Wymienić nie zaszkodzi. Zimą zauważysz różnicę.

> Jaki typ oleju radzicie zastosować?

taki jak podano w instrukcji...

Napisano

ja wymienialem olej po 10latach i przebiegu 120k km.. po wymianie biegi troche lepiej wchodzily, glownie 2 przy mrozie, bo to mnie sklonilo do wymiany... zmienilem na zalecana tutele zc75synth

Napisano

> Brava 1.2 z 2001r. ma przebieg 67kkm. Minęło więc już 9 lat.

hmmmm ten przebieg

> wymiana jest po przebiegu 120kkm

ja wymienialem po ok 250

> Jaki typ oleju radzicie zastosować?

tylko tutela car zc 75 synth

Napisano

Hej

Ja właśnie wymieniałem wczoraj smile.gif Wlałem Tutela ZC 75 SYNTH. Wchodzi niecałe 2 litry.

Napisano

Zabrałem się się za wymianę oleju wiec odkręcam korek spustowy ze skrzyni biegów a tu rozczarowanie susza 2 krople wyleciały wiec nalałem tutela car zc 75 synth ale okazuje się po przejechaniu że olej wycieka obiema półośkami po obu stronach skrzyni biegów i gdy auto ciągnie na biegu to słychać huczenie i buczenie dochodzące ze skrzyni biegów. domyślam się że olej wypłukał i mechanizm różnicowy jest na wykończeniu. teraz to najlepsze co można zrobić to skrzynie wymienić. Czy ktoś ma pomysł co by jeszcze można zrobić oprócz wymiany skrzyni.

Napisano

> wymienić. Czy ktoś ma pomysł co by jeszcze można zrobić oprócz wymiany skrzyni.

Wymiana skrzyni to najbardziej ekonomiczne wyjscie z sytuacji.

Oczywiście na używkę.

Napisano

> Hej

> Ja właśnie wymieniałem wczoraj Wlałem Tutela ZC 75 SYNTH. Wchodzi niecałe 2 litry.

Gdzie kupiłeś i za ile ?

Napisano

> Gdzie kupiłeś i za ile ?

Na szczęście nie musiałem kupować bo miałem jeszcze stary zapas smile.gif

Napisano

> Gdzie kupiłeś i za ile ?

Kupiłem w servisie Fiata 45 zł litr.

Napisano
  • Autor

> Zabrałem się się za wymianę oleju wiec odkręcam korek spustowy ze skrzyni biegów a tu rozczarowanie

> susza 2 krople wyleciały wiec nalałem tutela car zc 75 synth ale okazuje się po przejechaniu

> że olej wycieka obiema półośkami po obu stronach skrzyni biegów i gdy auto ciągnie na biegu to

Stąd może wniosek, że nie warto spieszyć się z wymianą oleju ale warto też kontrolować jego stan w skrzyni biegów. Szkoda, że nie zauważyłeś wcześniej wycieku.

Napisano

> Stąd może wniosek, że nie warto spieszyć się z wymianą oleju ale warto też kontrolować jego stan w

> skrzyni biegów. Szkoda, że nie zauważyłeś wcześniej wycieku.

Auto kupione rok temu nie było widać żadnych wycieków, wiec gdybym to zrobiłbym wcześniej byłoby to samo, olej musiał dawno temu wyciec. Biegi wchodziły lekko choć słychać było skrzynie podczas jazdy ale ostatnio po nalaniu oleju słychać jeszcze głośniej.

Napisano

Pytanie czy skrzynia biegów od silnika 1.8GT 16V będzie pasować do silnika 1.6 16V wysprzęgliki są te same na linkę. Czy są inne różnice w zamontowaniu.

Napisano

> Pozdrawiam wszystkich. Moja Brava 1.2 z 2001r. ma przebieg 67kkm. Minęło więc już 9 lat.

Mam taką samą Bravkę, ale niestety przebieg prawie stówę większy...

> Czy Waszym

> zdaniem należałoby wymienić olej w skrzyni biegów pomimo że instrukcja obsługi mówi, że

> wymiana jest po przebiegu 120kkm?. Jaki typ oleju radzicie zastosować? Z góry dzięki za Wasze

> rady. Pozdro. :

Przy przebiegu jak Twój pytałem o to w ASO. Mechanik sprawdził tylko czy poziom oleju jest ok odkręcając korek i stwierdził wtedy, że wymiana nie ma sensu. Ale autko nie maiło wtedy 9 lat jak Twoje teraz. Szczerze mówiąc moje ma tyle samo obecnie co Twoje, przebieg 150 tys. i tego oleju dalej nie zmieniłem, czas by to chyba zrobić.

Napisano
  • Autor

> Mam taką samą Bravkę, ale niestety przebieg prawie stówę większy...

> Przy przebiegu jak Twój pytałem o to w ASO. Mechanik sprawdził tylko czy poziom oleju jest ok

> odkręcając korek i stwierdził wtedy, że wymiana nie ma sensu.

Dzięki za info. W Twoim przypadku nie ma co się zastanawiać, tym bardziej, że zbliża się zima

Napisano

Napiszę tutaj, do JTD starczy 2 L oleju do skrzyni ?

Napisano
  • Autor

> Mam taką samą Bravkę, ale niestety przebieg prawie stówę większy...

> Przy przebiegu jak Twój pytałem o to w ASO. Mechanik sprawdził tylko czy poziom oleju jest ok

> odkręcając korek i stwierdził wtedy, że wymiana nie ma sensu. Ale autko nie maiło wtedy 9 lat

Nie wiem na ile informacja producenta, że olej w skrzyni biegów należy wymienić po przebiegu 120kkm jest precyzyjna. Przy moim rocznym przebiegu 6500km, oznaczałoby to wymianę po ok. 20 latach. Wątpie czy jakikolwiek olej zapewni dobre parametry smarne po tak długim okresie. Czyżby zakładano, że należy jeździć tak długo aż coś zacznie zgrzytać w skrzyni biegów lub przestaną wchodzić biegi?

Napisano

> starczy

fakt 20.GIF doczytałem że 1.98 wchodzi, to kieliszek na dolewke bedzie biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.