Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprzedać auto...

Featured Replies

Napisano

sprowadziłem na własny użytek auto osobowe z zachodu, auto jest zarejestrowane dopiero 3miesiące a ja chciałbym je sprzedaż teraz. Jak to ugryź aby nie płacić tego słynnego wysokiego podatku?

Cena na umowie to 1100euro a auto chce sprzedać za 14000PLN. Muszę czekać kolejne 3miesiące czy można zrobić to inaczej?

Oczywiście pisanie umowy sprzedaży z datą późniejszą raczej odpada.

Napisano

> sprowadziłem na własny użytek auto osobowe z zachodu, auto jest zarejestrowane dopiero 3miesiące a

> ja chciałbym je sprzedaż teraz. Jak to ugryź aby nie płacić tego słynnego wysokiego podatku?

> Cena na umowie to 1100euro a auto chce sprzedać za 14000PLN. Muszę czekać kolejne 3miesiące czy

> można zrobić to inaczej?

> Oczywiście pisanie umowy sprzedaży z datą późniejszą raczej odpada.

sprzedaj za 1100 EUR ok.gif

Napisano
  • Autor

> sprzedaj za 1100 EUR

czyli w umowie sprzedaży wpisać np: 5000zł a skasować 14000zł tak? Myślisz że ktoś się na to zgodzi?

Napisano

> czyli w umowie sprzedaży wpisać np: 5000zł a skasować 14000zł tak? Myślisz że ktoś się na to

> zgodzi?

to Twój wniosek, ja Cię do unikania opodatkowania nie namawiam, w szczególności w sposób nielegalny swiety.gif

Napisano
  • Autor

> to Twój wniosek, ja Cię do unikania opodatkowania nie namawiam, w szczególności w sposób nielegalny

ok.gif

a jest może inne wyjście?

Napisano

> a jest może inne wyjście?

wydaje mi się, że jedynie odczekać, tak jak sam pisałeś

Napisano

> czyli w umowie sprzedaży wpisać np: 5000zł a skasować 14000zł tak? Myślisz że ktoś się na to

> zgodzi?

Nie, sprzedac za 1100E. Proste. Wtedy nei zaplacisz podatku. Jaki to samochod? Moze sie skusze? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nie, sprzedac za 1100E. Proste. Wtedy nei zaplacisz podatku. Jaki to samochod? Moze sie skusze?

wątpie wink.gif 147 z podpisu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> aż tak się sypie ?

no własnie że nie, kupiłem z uszkodzonym silnikiem, wymieniłem silnik, założyłem lpg, wymieniłem połowe zawieszenia i jakoś się trzyma ok.gif

ale mam jeszcze grande punto, a z tej racji ze dwa auta są mi raczej niepotrzebne, wiec jednego muszę sprzedać grinser006.gif

i myśle że ze sprzedażą 147 pójdzie lepiej... poza tym grande jest praktycznie nowe wiec powinien służyć bezawaryjnie któryś ładny kilometr.

Napisano

Ja (mój Ojciec , żona) kilka razy sprzedaliśmy auto po 1,2,3 miesiącach. Warunek jest jeden: 1 auto w roku! (nikt sie o nic nie czepiał - tak od ok.1998r ale nie co roku) Jak sie boisz możesz sprzedać np.14tys.zł a na umowie napisz 8tys.zł z adnotacją do naprawy mechanicznej lub blacharsko lakierniczej. (Do 1100euro dochodzi koszt transportu + wszystkie opłaty + drobne naprawy i 8tys. wyjdzie)

Napisano
  • Autor

> Ja (mój Ojciec , żona) kilka razy sprzedaliśmy auto po 1,2,3 miesiącach. Warunek jest jeden: 1 auto

> w roku! (nikt sie o nic nie czepiał - tak od ok.1998r ale nie co roku) Jak sie boisz możesz

> sprzedać np.14tys.zł a na umowie napisz 8tys.zł z adnotacją do naprawy mechanicznej lub

> blacharsko lakierniczej. (Do 1100euro dochodzi koszt transportu + wszystkie opłaty + drobne

> naprawy i 8tys. wyjdzie)

własnie tak słyszałem że jak się sprzedaje auto jedno na długi okres czasu to nawet nie ścigają za ten podatek. To myślicie że mogę sprzedawać bez problemu?

Napisano

> własnie tak słyszałem że jak się sprzedaje auto jedno na długi okres czasu to nawet nie ścigają za

> ten podatek. To myślicie że mogę sprzedawać bez problemu?

pande ledwo pusciłes sprawdzą cię

Napisano
  • Autor

> pande ledwo pusciłes sprawdzą cię

no fakt...

czyli lepiej sprzedać za powiedzmy 5000zł?

Napisano

> własnie tak słyszałem że jak się sprzedaje auto jedno na długi okres czasu to nawet nie ścigają za

> ten podatek. To myślicie że mogę sprzedawać bez problemu?

Ale to są dwie osobne kwestie:

1. Częste sprzedawanie samochodów - wolno to robić ale US może (nie musi ale może) uznać to za prowadzenie działalności w postaci handlu samochodami.

2. Sprzedaż samochodu w czasie 6 miesięcy liczone od końca miesiaca, w którym samochód zakupiono - należy opłacić podatek od dochodu, o ile wykazano dochód z tego tytułu.

Napisano

> no fakt...

> czyli lepiej sprzedać za powiedzmy 5000zł?

na fakturze o ile ktoś na to pójdzie

Napisano

> sprowadziłem na własny użytek auto osobowe z zachodu, auto jest zarejestrowane dopiero 3miesiące a

> ja chciałbym je sprzedaż teraz. Jak to ugryź aby nie płacić tego słynnego wysokiego podatku?

> Cena na umowie to 1100euro a auto chce sprzedać za 14000PLN. Muszę czekać kolejne 3miesiące czy

> można zrobić to inaczej?

> Oczywiście pisanie umowy sprzedaży z datą późniejszą raczej odpada.

Napiszcie umowę na niższą kwotę. Oblicz ile kosztowała Cię rejestracja auta dodaj do tego te 1100Euro + dolicz tam dajmy na to ten swój zarobek ze 300zł i tyle wpisz na umowie. Auto sprzedajesz za 14000PLN a od 300zł wykazanego zarobku zapłać ten podatek dla świętego spokoju co by się jakaś menda nie czepiła....

Nie pisz przypadkiem na umowie ,ze auto do napraw mechanicznych ani ,ze uszkodzone! Bo przy przerejestrowywaniu kupujący będzie musiał zrobić obowiązkowy przegląd.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.