Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

POMOCY po wymianie oleju klekoczą zawory !

Featured Replies

Napisano

Witam dziś wymieniałem olej i filtr miałem lotos 10/40 teraz wlałem mobil 10/40 ale to chyba bez znaczenia .

Olej na połowie kreski silnik ani razu nie chodził bez oleju pozatym na silniku brak wycieków, zawory nigdy nie były ustawiane itd. przebieg 100 tyś .

podczas stania auta na wolnych obrotach słychać taki metaliczny dźwięk klekotanie metaliczne jakby bicie młoteczkiem.

Dźwięk słychać z pod pokrywy zaworów, wcześniej też tak było z 6 tyś km temu przestało dziś po wymianie oleju słychać znów ale głośniej .

Klekotało już jak wyżej z 6-8 tyś km temu przestało brak awari a dziś znów zaczło stukać i to głośniej.

Gdy przyłożę ręke do cewki zapłonowej która jest po prawej stronie pokrywy zaworów, gdy poruszam energicznie dłonią naciskając na kable i spowrotem dźwięk się nasila i przestaje znów nasila i przestaje.

Na kablech wszystkich 4 które są w cewce po dociskaniu ich czyć takie wibracje bicie lekkie.

Co to może być pozatym auto normalnie chodzi.

Dziś będe ściągał pokrywę ale jak to sprawdzić jeśli coś jest luźne ??? !

Dzięki z góry za pomoc Uno 1.0 fre 2000 przebieg 100 tyś.

Napisano

jeżeli masz szczelinomierz to sprawdz luzy zaworowe

Napisano
  • Autor

A Panowie i po ściąganiu pokrywy zakładając ja nazot dać nową uszczelkę nie ?

Napisano

> A Panowie i po ściąganiu pokrywy zakładając ja nazot dać nową uszczelkę nie ?

albo wyczyść dobrze tą i na silikon ją

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez grand1

Napisano
  • Autor

CO to może być te klekotanie mam się bać ?

Dzwięk zbliżony do klokotania metalicznego jakby młoteczkiem pyk pyk pyk metaliczny dzwięk

A i nie jestem pewien czy to zawory tak napisałem dzwięk dobiega spod pokrywki zaworów.

Napisano
  • Autor

Też czasami jakby śmigło wiatraka palcem przytrzymać taki dzwięk ale do tego jeszcze dochodzi łącznie z tym takie bicie metaliczny klekot, podobne do stukania palaca kopułki zapłonowej w starszych wersjach, ale ja zamiast tego mam tam cewkę.

Dziwne auto postało godzinę odpaliłem i już nie stukało raz stuka raz nie może dopiero olej wszędzie dotarł.

Napisano

> Też czasami jakby śmigło wiatraka palcem przytrzymać taki dzwięk ale do tego jeszcze dochodzi

> łącznie z tym takie bicie metaliczny klekot, podobne do stukania palaca kopułki zapłonowej w

> starszych wersjach, ale ja zamiast tego mam tam cewkę.

> Dziwne auto postało godzinę odpaliłem i już nie stukało raz stuka raz nie może dopiero olej

> wszędzie dotarł.

ta olej wszędzie dotarł

no weź nie pisz głupot bo ludzie uwierzą

btw

ja na Twoim miejscu pozbyłbym sie tego parcha bo masz co chwila jakis klopot z tym samochodem

100tys dopiero a problem goni problem

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez grand1

Napisano
  • Autor

Zrobiłem rundkę znów klekocze ściągnołem pokrywe.

Dla nie których to błachostka a dla mnie mały kłopocik musi być zlikwidowany jestem idealistą .

W związku z tematem mam 3 pytania ściągnąłem już pokrywę.

1 . czy ustwienie zawórów wydechowy ssący sa takie same jak w 1,4 silniku i 1,0 fire ? kolejność.

2. Czy po ściągnieciu pokrywki można odpalić samochód czy raczej nie by sprawdzić co gdzie lata?

3. Na wałku między 1 krzywką jest kolor ceglany jakby przepalony a na innych jednakowy czy to jest

powodem do dalszego sprawdzania nie wiem przepalone gniazdo przepuszcza czy coś gdy jest taki

kolor? .

Napisano

> W związku z tematem mam 3 pytania ściągnąłem już głowicę .

facepalm.gifpad.gif

idealista a nie rozróżnia głowicy od pokrywy sciana.gif

> 1 . czy ustwienie zawórów wydechowy ssący sa takie same jak w 1,4 silniku i 1,0 fire ? kolejność.

> 2. Czy po ściągnieciu pokrywki można odpalić samochód czy raczej nie by sprawdzić co gdzie lata?

myślisz że tam luzy są jak w żuku na przekładni?

odpal to zobaczysz jak szybko olej dochodzi do wszystkich części silnika (tych zewnętrznych też) rotfl.gif

> 3. Na wałku między 1 krzywką jest kolor ceglany jakby przepalony a na innych jednakowy czy to jest

> powodem do dalszego sprawdzania nie wiem przepalone gniazdo przepuszcza czy coś gdy jest taki

> kolor? .

foto zrób a nie opisuj już nic

Napisano
  • Autor

Sory ale tak na szybko dałem odpowiedz bez zastanowienia. Z głowicą też tak sie walnąłem bo na szybko pisałem sorry dziewczyna,auto odwala,robota... . crazy.gif dziś mam młyn .

daje foto między 5 a 6 krzywką jest kolor wałka ceglany a wszystkie mają kolor brazowawy. Czy to jest efekt zużycia?.

Mierzyłem szczelinomierzem luzy zaworów i są w normie .

Aha i czy jest obojętne jak są ustawione te pierścienie pod krzywką wokoło zaworów tę pierścienie jakby tłokowe niepełne jakby z 2mm przerwą te co są pod krzywką na zaworze już na głowicy czy ich ustawienie jest obojętne bo są obrotowe?.

foto:.

http://img204.imageshack.us/img204/8596/2510101958.jpg

proszę o pilną pomoc.

Napisano

radzę Ci jechac do mechanika

albo zapoznać się z budową i działaniem silnika FIRE

co do foto:

fiat - dobrze że nie vw wybite biglaugh.gif

śróba - śruba zlosnik.gif

krzywki - nie są przytarte

ceglany - na wałku kolor w tym miejscu pomiędzy krzywkami jest bo tak wymyślili sobie grinser006.gif

KLIK

Napisano

> Sory ale tak na szybko dałem odpowiedz bez zastanowienia. Z głowicą też tak sie walnąłem bo na

> szybko pisałem sorry dziewczyna,auto odwala,robota... . dziś mam młyn .

> daje foto między 5 a 6 krzywką jest kolor wałka ceglany a wszystkie mają kolor brazowawy. Czy to

> jest efekt zużycia?.

> Mierzyłem szczelinomierzem luzy zaworów i są w normie .

> Aha i czy jest obojętne jak są ustawione te pierścienie pod krzywką wokoło zaworów tę pierścienie

> jakby tłokowe niepełne jakby z 2mm przerwą te co są pod krzywką na zaworze już na głowicy czy

> ich ustawienie jest obojętne bo są obrotowe?.

to nie pierścienie tylko szklanki popychaczy i ich ustawienie jest obojętne - on mają się obracać

> foto:.

> http://img204.imageshack.us/img204/8596/2510101958.jpg

> proszę o pilną pomoc.

kompletnie nic nie widać na tym zdjęciu.

Napisano
  • Autor

Wiem fota robiona telefonem.

A Myślałem że coś jest nie tak bo ceglane.

Luzy zaworów w normie śróby i wszystko pod pokrywą wygląda ok.

A tu macie dzwięk który dobiega spod pokrywki zaw, w 17,18 sek najlepiej słychać to terkotanie.

http://www.speedyshare.com/files/24871388/25-10-10_1753.mp3

Aha kiedyś gadałem z mechanikiem gadał coś że jest to dźwięk wyrobionej panewki mocującej wałek do głowicy od str cewki gadał że moge z tym jezdzic. Ale nie jestem pewny czy to to.

Napisano

> Wiem fota robiona telefonem.

> A Myślałem że coś jest nie tak bo ceglane.

> Luzy zaworów w normie śróby i wszystko pod pokrywą wygląda ok.

> A tu macie dzwięk który dobiega spod pokrywki zaw, w 17,18 sek najlepiej słychać to terkotanie.

> http://www.speedyshare.com/files/24871388/25-10-10_1753.mp3

Szczerze mówiąc to ciekawy ten dźwięk, gdyby nie to, że u Ciebie nie ma aparatu zapłonowego powiedziałbym, że stuka jeden z ciężarków od korektora odśrodkowego o obudowe... hmm.gif

Napisano

> Wiem fota robiona telefonem.

> A Myślałem że coś jest nie tak bo ceglane.

> Luzy zaworów w normie śróby i wszystko pod pokrywą wygląda ok.

> A tu macie dzwięk który dobiega spod pokrywki zaw, w 17,18 sek najlepiej słychać to terkotanie.

> http://www.speedyshare.com/files/24871388/25-10-10_1753.mp3

> Aha kiedyś gadałem z mechanikiem gadał coś że jest luźna panewka mocująca wałek od strony cewki.

> Gadal ze moge z tym jezdzic. Ale nie jestem pewny czy to to.

mi to na panwekę wygląda hmm.gif

a częstotliwość stukania rośnie wraz z obrotami?

Napisano
  • Autor

Aha kiedyś gadałem z mechanikiem gadał coś że jest to dźwięk wyrobionej panewki mocującej wałek do głowicy od str cewki gadał że moge z tym jezdzic. Ale nie jestem pewny czy to to.

No mam już cewkę, tak jak wyżej luzy zaw ok sprawdzałem panewki tez jak nówki zero luzów nic nie wyrobione a dźwiek właśnie dobiega i wibracje dociskajac mocno i puszczając cewkę w str rozrządu.

Wtedy słychać dźwięk jak w 17,18 sek pracy silnika z linku metaliczne klekotanie.

Częstotliwość rośnie ale do ok 1/4 gazu na niskich głównie, potem już nie pozatym i tak zagłusza już to silnik ale raczej na niskich.

Nie wiem już co z tym robić jeździć czy nie, nie chce rozwalić silnika! Ale z tym klekotem zrobiłęm już z 8 tyś km i dalej wszystko ok.

Czasmi klekota przez 3 tyś km, a potem nie przez cały 1000 km i znów dziwne.

Wydaje mi się że to mocowanie wałka do głowicy się wyrobiło od str cewki. Z tej strony sa największe wibracje gdy klekota kładac ręke na cewce.

Napisano

te mocowanie to panewka

a jeśli zapewniasz ze panweki jak nówki (nie mając odpowiedniej wiedzy) piszesz że mocowanie ma luz spineyes.gif

na odległośc nikt Ci tego nie oceni więc nie ma co kontynuować tematu

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o mocowanie wałka w głowicy tem jest wyrobione grinser006.gif.

Napisano

> Chodzi mi o mocowanie wałka w głowicy tem jest wyrobione .

dobra, jedź do mechanika i już nie opisuj swoich odkryć facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> dobra, jedź do mechanika i już nie opisuj swoich odkryć

Ok może i mylę pojęcia ale pierwszy raz śąciagałem pokrywę zaworów, nie jestem mechanikiem także nie łapcie mnie za każdą pomyłkę.

Napisano

> Ok może i mylę pojęcia ale pierwszy raz śąciagałem pokrywę zaworów, nie jestem mechanikiem także

> nie łapcie mnie za każdą pomyłkę.

jedź do mechanika albo do pawla_78 grinser006.gif

Napisano

> jedź do mechanika albo do pawla_78

w gliwicach ma Intera z centomani

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem luzy zaworów są w normie jeden miał 0,05mm za duży luz ale to chyba norma nie?

Wałek nie lata ani nie jest wyrobiony, jedynie co powoduje ten dźwięk to mocowanie wałka w głowicy od strony cewki.

Gadałem też dziś z mechanikiem gadał że tak mogę jeździć nic nie poowinno się dziać jeśli już z tym zrobiłem 8 tys km.

Założyłem nową uszczelkę i dalej kleczkocze.

A co wy o tym sądzicie?.

Napisano

Ale jest luźny ten element który go trzyma? może go dokręć? nie pamiętam już czy tam jest panewka. pamiętaj że wałek jeszcze się trzyma na środku

Napisano
  • Autor

Wszystko to oglądałem nigdzie nie ma luzu na wałku, dociągnołem te 2 śruby koło cewki nad końcem wałka ile nic nie dało nie były luźne.

Wszystkie elementy wałek, sruby, krzywki ok luzy też 1 zaw miał za dużo luzu o 0,05mm ale to norma nie? . Olej też wszędzie dochodzi bo odpaliłem po ściągnięciu pokrywki.

Dzwięk dochodzi dokładnie z niewidocznej części w głowicy gdzie jest osadzony wałek, od st cewki.

Dokładnie taki dźwięk jak w 17,18 sek nagrania metaliczny postuk.

http://www.speedyshare.com/files/24871388/25-10-10_1753.mp3

Napisano

> Wszystko to oglądałem nigdzie nie ma luzu na wałku, dociągnołem te 2 śruby koło cewki nad końcem

Takie rzeczy tylko dynamometrykiem!!!!!! Jak dociągniesz na hamca to na pewno będzie długo i bez awaryjnie działać sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.