Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trasa - Włochy - bus, a rozliczenie kilometrów - brak tacho.

Featured Replies

Napisano

Kat. B, bus bez tacho, trafia mi się kurs na Włochy, a później Niemcy, słyszałem, że wymagają jakieś książki kilometrów/czasu jazdy ?

Prawda to hmm.gif

Bo może ruszę już w środę spineyes.gif

Napisano

> Kat. B, bus bez tacho, trafia mi się kurs na Włochy, a później Niemcy, słyszałem, że wymagają

> jakieś książki kilometrów/czasu jazdy ?

> Prawda to

> Bo może ruszę już w środę

tu masz troche\

s7_new.gif

dostepne TU w Lodzi tez powinna byc dostepna ale cena x2

czas jazdy chyba max 10h, przerwa chyba po 4h minimum 30min. - wynika to z prawa pracy bo przynajmniej w PL WE 561 tego nie dotyczy.

jak jest w DE niewiem,

ale dla powyzej 3,5t to masz 4,5h jazdy 45min przerwy, 4,5h jazdy i pauza 11h, mozna 2 razy na tydzien skrocic do 9 i 2 razy na tyczien jazde wydluzyc o godzine, stosujac przed tym 45min przerwy. - to tak w skrocie

Napisano
  • Autor

> tu masz troche\

A powiedzmy jak jadę nie na działalności ? Ale autem które jest na działalność ?

Bo tam nie ma spójnej odpowiedzi na to pytanie.

No i jak to jest z busami 3,5t, liczy się DMC wpisana w dowód czy jak bo niby do 2,8t bez książki a powyżej z

> dostepne TU w Lodzi tez powinna byc d niewiem.gifostepna ale cena x2

> czas jazdy chyba max 10h, przerwa chyba po 4h minimum 30min. - wynika to z prawa pracy bo

> przynajmniej w PL WE 561 tego nie dotyczy.

> jak jest w DE niewiem,

> ale dla powyzej 3,5t to masz 4,5h jazdy 45min przerwy, 4,5h jazdy i pauza 11h, mozna 2 razy na

> tydzien skrocic do 9 i 2 razy na tyczien jazde wydluzyc o godzine, stosujac przed tym 45min

> przerwy. - to tak w skrocie

Właśnie dostałem info, że chyba do Ozdu będzie kurs.

Szkoda, bo liczyłem na Włochy.

I Nokia mi padła angryfire.gif

Napisano

Panowie!

od 2,8 T do 3,5 T kontrolbuch owszem ale dla NIEMCÓW!!!!

Nas obowiązują przepisy dyrektywy EU nr 561 oraz konwencji AETR (obowiazuje poza UE) gdzie stoi jak byk :

kontrola czasu pracy kierowców tylko powyzej 3,5 T DMC (pojazd lub zestaw)

Nie róbmy z siebie ludzi II-giej kategorii dla niemieckiej policji czy BAG i nie ulegajmy ich "widzimisię"

Od mandatu za to wykroczenie (?) należy się odwołać i sprawa jest WYGRANA.

P.S. I

Wypowiedzi na zalinkowanym forum są w większosci błędne...

P.S. II

To, że f-ma Sieradzki zarabia na "nie znających" tematu to inny problem... Ich książka nigdy nie powinna trafić w ręce polskich kierowców jadących samochodem lub zestawem o DMC do 3,5 T

P.S. III

Wypowiedź, że dla busa 3,5 T + laweta wystarczy kontrolbuch jest nieprawdziwa. W takim przypadku TYLKO I WYŁĄCZNIE TACHO. O licencji, wypisie, wpisie do ewidencji i dokumentacji kierowcy już nawet nie wspominam.

Chyba, że to przejazd prywatny (nie zarobkowy) ale tylko do 7,5 T DMC

Polecam lekturę:

http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzenie_561_2006.pdf

art 2 pkt 1 i 2

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Kat. B, bus bez tacho, trafia mi się kurs na Włochy, a później Niemcy, słyszałem, że wymagają

> jakieś książki kilometrów/czasu jazdy ?

> Prawda to

> Bo może ruszę już w środę

Witam. Pozwolę sobie wtrącić

Śmiagam od kilku miesięcy autolawetą na Niemcy i miałem nie raz juz kontrole policji w niemczech. I jeszcze ani razu mnie nie spytał żaden policjant o jakies karty czy tacho. Tylko prawko i dowód osobisty i oczywiscie dokuenty od samochodu. I to wszystko. Nie wiem o co z tym chodzi ale moi znajomi tez smigaja i to autolaweta + laweta i tez nie raz byla kontrola i tez żadnego problemu. jedynie co si pytaja to czy przypadkiem nie ma gdzieś ukrytego paliwa ale normy tez sie zwiększyly wię tez takie pytania sporadycznie. Z tego co wiem to karty zamiast tacho obowiązują niemców nie polaków.

Napisano

>... Śmiagam od kilku miesięcy autolawetą na Niemcy i miałem nie raz juz kontrole policji w niemczech. I

> jeszcze ani razu mnie nie spytał żaden policjant o jakies karty czy tacho. Tylko prawko i dowód osobisty i oczywiscie dokuenty od samochodu. I to wszystko.

Przy przewozach na cele prywatne i samochodami lub zestawem do 3,5 T DMC przepisy dyr. 561 nie maja zastosowania.

Ale jeżeli masz cięższe (pow. 3,5 T) auto i bardziej dociekliwy kontrolujący stwierdzi, że wykonujesz usługę (przewożony samochód jest np. zakupiony na inne nazwisko) lub wykonujesz transport na potrzeby własne (autokomis) to nie będzie już tak wesoło.

>...Nie wiem o co z tym chodzi ale moi znajomi tez smigaja i to autolaweta + laweta i tez nie raz byla kontrola i tez żadnego problemu...

Do czasu...

Wcześniej takich jak Ty było dużo więcej ale działania BAG-u, krokodyli (ITD) i policji troszkę te szeregi przetrzebiły.

Napisano

> Przy przewozach na cele prywatne i samochodami lub zestawem do 3,5 T DMC przepisy dyr. 561 nie maja

> zastosowania.

> Ale jeżeli masz cięższe (pow. 3,5 T) auto i bardziej dociekliwy kontrolujący stwierdzi, że

> wykonujesz usługę (przewożony samochód jest np. zakupiony na inne nazwisko) lub wykonujesz

> transport na potrzeby własne (autokomis) to nie będzie już tak wesoło.

> Do czasu...

> Wcześniej takich jak Ty było dużo więcej ale działania BAG-u, krokodyli (ITD) i policji troszkę te

> szeregi przetrzebiły.

No nie wiem. Ostatnio miałem małą awarię podczas jazdy i nie właśnie BAG sciągnoł , oczywiscie pojawiła sie policja, sprawdzili dokumenty, powiedziałe im o co chodzi z moim autem i kazali mi poprostu usunąć awarię. BAG właściwie sie o nic nie pytał jak przyjechala polcja odjechali. I po sprawie. Z tydzień temu jechałem z kolega właśnie składem autolaweta + lawetka podpieta i znowu BAG i polcja i wlaściwie sie doczepili ze mamy za duzo paliwska dodatkowo i dostaliśmy mandat 30E za paliwo i też zero pytań o jakieś tacho. Wydaje mi się ze to chyba zależy na kogo się trafi. Słyszałe od niektórych że niby podostawali mandaty za brak tacho przy VW sharan z lawetą . Ale jakoś mi się nie chce w to wieżyć.

Napisano

> No nie wiem. Ostatnio miałem małą awarię podczas jazdy i nie właśnie BAG sciągnoł , oczywiscie

> pojawiła sie policja, sprawdzili dokumenty, powiedziałe im o co chodzi z moim autem i kazali

> mi poprostu usunąć awarię. BAG właściwie sie o nic nie pytał jak przyjechala polcja odjechali.

> I po sprawie. Z tydzień temu jechałem z kolega właśnie składem autolaweta + lawetka podpieta i

> znowu BAG i polcja i wlaściwie sie doczepili ze mamy za duzo paliwska dodatkowo i dostaliśmy

> mandat 30E za paliwo i też zero pytań o jakieś tacho. Wydaje mi się ze to chyba zależy na kogo

> się trafi. Słyszałe od niektórych że niby podostawali mandaty za brak tacho przy VW sharan z

> lawetą . Ale jakoś mi się nie chce w to wieżyć.

O co chodzi z tym paliwem? Przecież odkąd nie ma granic nie ma już limitów paliwa. Czy się mylę?

Napisano

> O co chodzi z tym paliwem? Przecież odkąd nie ma granic nie ma już limitów paliwa. Czy się mylę?

Mylisz się. Można przewozić tyle ile zmieści się do oryginalnego homologowanego zbiornika.

Napisano

> Mylisz się. Można przewozić tyle ile zmieści się do oryginalnego homologowanego zbiornika.

A to wiem. Ale nie było mowy o dodatkowych kotłach tylko o zbyt dużej ilości paliwa.

Napisano

Paliwa tyle, ile mieści się w homologowanych zbiornikach. Górna granica to chyba 1500l. W większości ciężarówek poj.zbiorników to 1200l. I nikt się nigdy nie czepiał moich 1200l zbiorników (no może poza złodziejami angryfire.gif )

Napisano

> A to wiem. Ale nie było mowy o dodatkowych kotłach tylko o zbyt dużej ilości paliwa.

Nie można przewozić dodatkowego paliwa, jedynie 10l kanister "na zapas".

Napisano

> Paliwa tyle, ile mieści się w homologowanych zbiornikach. Górna granica to chyba 1500l. W

> większości ciężarówek poj.zbiorników to 1200l. I nikt się nigdy nie czepiał moich 1200l

> zbiorników (no może poza złodziejami )

Możesz mieć więcej niż 1500 litrów ale jeździsz cały czas na otwartych tablicach adr wink.gif

A to, że nie można sobie ot tak założyć dodatkowych kotłów to ja wiem. Tylko kiedyś był zakaz wjazdu do Niemiec z więcej jak 200 l w baku i myślałem, że o tym mowa.

Napisano

> Możesz mieć więcej niż 1500 litrów ale jeździsz cały czas na otwartych tablicach adr

> A to, że nie można sobie ot tak założyć dodatkowych kotłów to ja wiem. Tylko kiedyś był zakaz

> wjazdu do Niemiec z więcej jak 200 l w baku i myślałem, że o tym mowa.

No na pewno zawsze sprawdzają czy gdzies pod spodem nie ma dodatkowego zbiornika bo to zakazane, ale chodzi o dodatkowe karnistry czy beczki z paliwem. I powiem szczerze ze nie wiem jaki jest limit , w naszym przypadku mielismy 90litrów a niby 60 mozna czy cos takiego i dostaliśmy 30E niby 10E za 10Litrów. Tak było. I o nic więcej nie pytali. Mi się wydaje że to naprawde chyba zależy na kogo sie trafi ale w tamtym przypadku to jakaś chyba akcja byla bo sporo ich tam było.

Napisano

> No na pewno zawsze sprawdzają czy gdzies pod spodem nie ma dodatkowego zbiornika bo to zakazane,

> ale chodzi o dodatkowe karnistry czy beczki z paliwem. I powiem szczerze ze nie wiem jaki jest

> limit , w naszym przypadku mielismy 90litrów a niby 60 mozna czy cos takiego i dostaliśmy 30E

> niby 10E za 10Litrów. Tak było. I o nic więcej nie pytali. Mi się wydaje że to naprawde chyba

> zależy na kogo sie trafi ale w tamtym przypadku to jakaś chyba akcja byla bo sporo ich tam

> było.

Ale macie taki zbiornik czy faktycznie w jakichś kanistrach to wieźliście? Bo 90 litrów na busa to przecież żadna checa chyba nie?

Napisano

> Ale macie taki zbiornik czy faktycznie w jakichś kanistrach to wieźliście? Bo 90 litrów na busa to

> przecież żadna checa chyba nie?

Normalnie na pace 3 x 30litrów. Związane paskami , Ja ma inaczej w swoim rozwiazane bo mam pod kanapą 7 x 10L zlosnik.gif i nic nie widac a jak nie widac to w oczy nie szczypie hehe.gif

Napisano

> Normalnie na pace 3 x 30litrów. Związane paskami , Ja ma inaczej w swoim rozwiazane bo mam pod

> kanapą 7 x 10L i nic nie widac a jak nie widac to w oczy nie szczypie

Sięgnąłbym pod podręcznik adr, żeby to sprawdzić ale leżę jeszcze w łóżku palacz.gif Wydaje mi się, że chodzi właśnie o przekroczenie wyłączeń. A to do odpalenia ściąganych fur?

Napisano

>...No nie wiem. Ostatnio miałem małą awarię podczas jazdy i nie właśnie BAG sciągnoł , oczywiscie pojawiła sie policja, sprawdzili dokumenty, powiedziałe im o co chodzi z moim autem i kazali mi poprostu usunąć awarię...

"Potraktowali" Cię jako osobę "prywatną" bez wnikania co i jak...

>... Słyszałe od niektórych że niby podostawali mandaty za brak tacho przy VW sharan z lawetą . Ale jakoś mi się nie chce w to wieżyć.

Jeżeli był zarejestrowany jako LKW (ciężarówka) to mogło tak być...DMC WV Sharan to 2510 kg Całość z lawetą przekracza 3,5 T.

Napisano

>...Ja ma inaczej w swoim rozwiazane bo mam pod kanapą 7 x 10L i nic nie widac a jak nie widac to w oczy nie szczypie...

Myślałem, że juz nikt w to sie nie bawi...

Cena ON w Niemczech srednio 1.20 EUR = 4,79 ZŁ

cena ON w Polsce średnio 4.30 ZŁ

różnicą w cenie 0,49 ZŁ

razy 70 l (w 10-ciu bańkach!) 34,30 ZŁ

Chce Ci się za te oszczędności (?) bawić w przelewanie, smród w kabinie, zagrożenie pożarowe etc?

A pomyślałeś co się będzie działo w razie (odpukać !!!) W?

Napisano

> Myślałem, że juz nikt w to sie nie bawi...

> Cena ON w Niemczech srednio 1.20 EUR = 4,79 ZŁ

> cena ON w Polsce średnio 4.30 ZŁ

> różnicą w cenie 0,49 ZŁ

> razy 70 l (w 10-ciu bańkach!) 34,30 ZŁ

> Chce Ci się za te oszczędności (?) bawić w przelewanie, smród w kabinie, zagrożenie pożarowe etc?

> A pomyślałeś co się będzie działo w razie (odpukać !!!) W?

Też sobie to przeliczałem i masz racje się nie opłaca. Ale tam gdzie śmigalem akurat starczało mi na styk dojazd i niestety daleko do CPN. Więc zawsze na miejscu sobie do pelna i na spokojnie powrót do domku. Ale masz racje ryzyko dość spore, a smród do zniesienia.

teraz bede śmigal w inne rejony i raczej sie już nie bede bawil w ten sposób a to dlatego że jakośc paliw w niemczech na prawdę odbiega na plus w jakości od naszych paliw. Druga istotną sprawą bylo to że zawsze tankowalem na jednej sprawdzonej stacji i wiedzialem co leje, a że jestem do przesady uczulony na mój samochodzik wiedzial bym co od czego się w razie awarii stalo. A 3 sprawa tankując u kuzyna na stacji dostawałem dość spory rabat także zawsze do przodu byłem około 40pln + różnica miedzy cenami polskimi a niemieckimi czyli okolo 35 = 75 pln a to już nocleg w hotelu. Takze jak sie chce zarobic to trzeba liczyc wszystko.

Napisano

> Z tydzień temu jechałem z kolega właśnie składem autolaweta + lawetka podpieta i

to byla pomoc drogowa z kogutami? zarejestrowana jako auto specjalistyczne ? bo jak tak to takie auta traktuje sie jako samochody do przewozow okazjonalnych i ich nie obejmuje tachograf nawet powyzej 3.5T

Napisano

> to byla pomoc drogowa z kogutami? zarejestrowana jako auto specjalistyczne ? bo jak tak to takie

> auta traktuje sie jako samochody do przewozow okazjonalnych i ich nie obejmuje tachograf nawet

> powyzej 3.5T

Nie. Normalna autolaweta + lawetka . Pojazd zarejestrowany jako ciężarowy do przewozu pojazdów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.