Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ząbkowanie opon. Jak polepszyc?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam okazję kupić 4x15" opony Courier SnowFox. Używane krótko jeden sezon. Przód trochę starty - koło 6mm, tył momentami 6,5mm. Na wszystkich oponach po bokach są jeszcze fabryczne szpileczki produkcyjne. Nie są to koła kierunkowe - bynajmniej żadnych oznaczeń nie ma. Stan bdb, ale...

Jest jeden problem. Przód jest starty równo, tył natomiast jest wyząbkowany. Jedna opona ma miedzy "wyspami" z 1-1,5mm przeskoku. Czy warto się w to pakować?

Czy ew. szumy opon znikną z czasem, wiedząc, że ja zawieszenie mam sprawne?

Czy montować lepsze wyząbkowane na przód, czy zostawić tak jak miał poprzednik, czyli z przodu te bardziej zużyte, a na tyle lepsze wyząbkowane?

Auto to większe, z podpisu.

Napisano

ząbkowanie możesz zniwelować właśnie z przodu, z tyłu pojeździsz trochę i opony będą się nadawać tylko do kosza.

Można się pakować, wszystko zależy od tego jak mocne są zęby już ... jeżeli naprawdę da się to zetrzeć kilkunastoma mocniejszymi zakrętami to śmiało, jeśli będzie to mocniejsze to nie radze, bo zawieszenie jeszcze Ci powybija wink.gif

Napisano
  • Autor

> ząbkowanie możesz zniwelować właśnie z przodu, z tyłu pojeździsz trochę i opony będą się nadawać

> tylko do kosza.

> Można się pakować, wszystko zależy od tego jak mocne są zęby już ... jeżeli naprawdę da się to

> zetrzeć kilkunastoma mocniejszymi zakrętami to śmiało, jeśli będzie to mocniejsze to nie

> radze, bo zawieszenie jeszcze Ci powybija

To może z innej beczki. Wczoraj je testowo założyłem.

To mocniej wyząbkowane koło przy 80km/h wpada dźwiękowe wibracje. Wibracji nie czuć na kierownicy, ale słychać szum wraz z wzrostem prędkości.

Zastnawiam się nad kierunkiem - czy przypadkiem źle ich nie założyłęm i teraz mają pod włos. Musze to sprawdzić, ale za pmieci.

Kręcące się koło dać tak, aby asfalt zeskakiwał ze schodków czy aby podskakiwał pod schodek ?

Napisano

> To może z innej beczki. Wczoraj je testowo założyłem.

> To mocniej wyząbkowane koło przy 80km/h wpada dźwiękowe wibracje. Wibracji nie czuć na kierownicy,

> ale słychać szum wraz z wzrostem prędkości.

> Zastnawiam się nad kierunkiem - czy przypadkiem źle ich nie założyłęm i teraz mają pod włos. Musze

> to sprawdzić, ale za pmieci.

jeden z efektow wyzabkowanie to zwiekszony halas opon az po wycie

> Kręcące się koło dać tak, aby asfalt zeskakiwał ze schodków czy aby podskakiwał pod schodek ?

ten drugi sposob IMO szybciej wyrowna Ci opone

ale na pewno beda jeszcze glosniejsze

Napisano

> Witam!

> Mam okazję kupić 4x15" opony Courier SnowFox. Używane krótko jeden sezon. Przód trochę starty -

> koło 6mm, tył momentami 6,5mm. Na wszystkich oponach po bokach są jeszcze fabryczne szpileczki

> produkcyjne. Nie są to koła kierunkowe - bynajmniej żadnych oznaczeń nie ma. Stan bdb, ale...

> Jest jeden problem. Przód jest starty równo, tył natomiast jest wyząbkowany. Jedna opona ma miedzy

> "wyspami" z 1-1,5mm przeskoku. Czy warto się w to pakować?

> Czy ew. szumy opon znikną z czasem, wiedząc, że ja zawieszenie mam sprawne?

> Czy montować lepsze wyząbkowane na przód, czy zostawić tak jak miał poprzednik, czyli z przodu te

> bardziej zużyte, a na tyle lepsze wyząbkowane?

> Auto to większe, z podpisu.

Różnie bywa. Najczęściej wyząbkowane opony nadają się na śmietnik.

Mi udało się. Wyząbkowane opony założyłem odwrotnie i po kilku tys. km starły się.

Te z tyłu możesz założyć tez na tył, jeśli napęd na przód, bo wtedy szybciej dotrą się.

Załóż tak, by ścierało ząbki - czyli przy styku koła z jezdnią czołem ząbków do przodu - wtdy i przy jeździe (oś ciągnięta) i przy hamowaniu ząbki będą ścierały się.

Sensa zabawy jest, gdy te opony będą gratis zlosnik.gif

Napisano

> To może z innej beczki. Wczoraj je testowo założyłem.

> To mocniej wyząbkowane koło przy 80km/h wpada dźwiękowe wibracje. Wibracji nie czuć na kierownicy,

> ale słychać szum wraz z wzrostem prędkości.

> Zastnawiam się nad kierunkiem - czy przypadkiem źle ich nie założyłęm i teraz mają pod włos. Musze

> to sprawdzić, ale za pmieci.

> Kręcące się koło dać tak, aby asfalt zeskakiwał ze schodków czy aby podskakiwał pod schodek ?

jeśli z przodu napęd to tak, by czołem ząbków opona nacierała na asfalt przy jeździe

z tyłu tak, by przy ciągnięciu/hamowaniu ząbki ścierały - tył zawsze pracuje w jednym kierunku

przód przy napędzie pracuje w jedną, przy hamowaniu w drugą

Napisano

> Jest jeden problem. Przód jest starty równo, tył natomiast jest wyząbkowany. Jedna opona ma miedzy

> "wyspami" z 1-1,5mm przeskoku. Czy warto się w to pakować?

> Czy ew. szumy opon znikną z czasem, wiedząc, że ja zawieszenie mam sprawne?

> Czy montować lepsze wyząbkowane na przód, czy zostawić tak jak miał poprzednik, czyli z przodu te

> bardziej zużyte, a na tyle lepsze wyząbkowane?

> Auto to większe, z podpisu.

Na przód wyząbkowane, tak by wyższa część pierwsza dotykała asfaltu. Mam ten sam problem. Taki urok mało obciążanego tyłu w kombi. Wożę wózek dziecięcy, więc gabaryt a nie masa ładunku decydowała o wyborze wersji nadwozia. Co sezon zamieniam koła przód z tyłem i daje to pozytywny efekt. By przyspieszyć dotarcie wyząbkowania można co jakiś czas ruszyć z piskiem. Nie polecam tej metody, aczkolwiek jest skuteczna.

Napisano
  • Autor

> Na przód wyząbkowane, tak by wyższa część pierwsza dotykała asfaltu. Mam ten sam problem.

Koła założyłem - cena czyni cuda. Od tego momentu spala mi około 1l więcej. Aby utrzymać 100km/h na prostej chwilowo pokazuje mi koło 6,7l/100, a wcześniej potrafił brać 5,7l/100 w tej samej sytuacji.

Im szybciej jadę tym chwilowo więcej spala.

A czy to (wyząbkowanie) może wpłynąć na spalanie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.