Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti nowy czy używany

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich bow.gif

Parę lat mnie tu nie było, ale to przez to, że mój lanos nie potrzebował Waszej pomocy. Nadeszła jednak pora go wymienić (po 10-ciu latach i 150 kkm) winner.gif

Wybór padł na lacetti. Zastanawiam się tylko nad tym czy nowy-w tej chwili kombi 1,6 z klimą manualną 2x airbeg, ABS można kupić za 38 kpln (dla grup zawodowych wybranych). Druga opcja to używany diesel 2,0 z 2007-2008 czasem na gwarancji fabrycznej.

Proszę o Wasze sugestie co do trwałości 2,0 traktora i problemów z eksploatacją takiego motora. 1,6 benzynę znam- mam podobny w lanosie.

Pozdrawiam 20.GIF

Olas

Napisano

> Witam wszystkich

> Parę lat mnie tu nie było, ale to przez to, że mój lanos nie potrzebował Waszej pomocy. Nadeszła

> jednak pora go wymienić (po 10-ciu latach i 150 kkm)

> Wybór padł na lacetti. Zastanawiam się tylko nad tym czy nowy-w tej chwili kombi 1,6 z klimą

> manualną 2x airbeg, ABS można kupić za 38 kpln (dla grup zawodowych wybranych). Druga opcja to

> używany diesel 2,0 z 2007-2008 czasem na gwarancji fabrycznej.

> Proszę o Wasze sugestie co do trwałości 2,0 traktora i problemów z eksploatacją takiego motora. 1,6

> benzynę znam- mam podobny w lanosie.

> Pozdrawiam

> Olas

Ja tam kupiłem właśnie takie coś jak podałeś na początku. Nówka z salonu. I niezależnie od tego co kto powie i myśli ja jestem bardzo zadowolony.

Bałem się i boję się dalej kupić używanego samochodu. Może dlatego że jestem, hmm perfekcjonistą wink.gif i lubię mieć samochód w idealnym stanie, bez żadnej ryski, "świerszcza" itp. Dla mnie nie było co się zastanawiać - tylko nówka z salonu smile.gif

Mam drugi kupiony jako używany, to wiem jak wiele czasu poświęciłem żeby doprowadzić go do, no powiedzmy, ideału

Napisano

> Wybór padł na lacetti.

Dobrze przemyślałeś ? Wiem, że to dość naturalna droga po lanosie, ale chyba możesz lepiej wybrać.

Lacetti jest autem niszowym - kupują go w zasadzie wyłącznie ex-posiadacze Daewoo. Na rynku wtórnym auto niemal niesprzedawalne, kolosalna utrata wartości.

Ja po 4 DU (2 DU i 2 "chevy") przesiadłem się do Yeti. Rezzo, które wydawało się b. fajnym autem, przy Yeti mocno zbladło. Poziom wykończenia tych aut różnią 2-3 klasy.

Napisano

> Dobrze przemyślałeś ? Wiem, że to dość naturalna droga po lanosie, ale chyba możesz lepiej wybrać.

> Lacetti jest autem niszowym - kupują go w zasadzie wyłącznie ex-posiadacze Daewoo. Na rynku wtórnym

> auto niemal niesprzedawalne, kolosalna utrata wartości.

> Ja po 4 DU (2 DU i 2 "chevy") przesiadłem się do Yeti. Rezzo, które wydawało się b. fajnym autem,

> przy Yeti mocno zbladło. Poziom wykończenia tych aut różnią 2-3 klasy.

Ja nie miałem wcześniej Daewoo smile.gif

myślałem, porównywałem i wybór padł na to auto. Chciałem kombi z dobrym wyposażeniem i w miarę mocnym silnikiem (jak na tę cenę).

Przynajmniej ja nie znalazłem innego nowego auto z takim wyposażeniem za taką cenę. Wiem, że są lepsze ale i niestety droższe samochodu frown.gif

Myślałem o:

kia ceed kombi

hyundai i30 kombi

skoda octavia 1 kombi

renault clio grandtoura

o tym nawet nie myślałem. Zobaczyłem reklamę z dobrymi cenami i wszedłem z ciekawości do salonu smile.gif

utrata wartości jak ktoś jeździ dłużej samochodem też nie powinna przerażać (poprzedni miąłem 9 lat)

A z samochodu jestem bardziej niż zadowolony (moja rodzinka też).

A więc jeśli ktoś nie patrzy na markę, wygląd (design) nie jest najważniejszą sprawą, nie interesuje się opiniami sąsiadów, nie chce płacić dużo, a chce mieć nowe auto, to lacetti ciągle jest do zastanowienia.

Ale to prawda samochód jest wychodzącym modelem ze wszystkimi wadami z tym związanymi, więc zakup trzeba dobrze przemyśleć

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew.

Oczywiście rozważałem inne modele i marki, ale mój budżet to ok 40 tys. zł. Ponieważ auto musi być duże (rodzina) to nowy jedynie lacetti. Z Lanosem nie miałem żadnych problemów (pomimo, że mam LPG) więc taki wybór. Zastanawiam się tylko nad dieslem. W przypadku zakupu benzynowego zapewne założyłbym LPG. W tej chwili jednak nie ma nowych kombi z dieslem.

Napisano

> Dzięki za odzew.

> Oczywiście rozważałem inne modele i marki, ale mój budżet to ok 40 tys. zł. Ponieważ auto musi być

> duże (rodzina) to nowy jedynie lacetti. Z Lanosem nie miałem żadnych problemów (pomimo, że mam

> LPG) więc taki wybór. Zastanawiam się tylko nad dieslem. W przypadku zakupu benzynowego

> zapewne założyłbym LPG. W tej chwili jednak nie ma nowych kombi z dieslem.

200 - 300 zł dopłaty wymaga fabryczne dostosowanie do gazu (oczywiście jest to gratis od salonu smile.gif ) i nie ma problemów z gwarancją przy późniejszym zakładaniu gazu smile.gif

Napisano

Ciągle u nas pokutuje mit diesla.

Ja wziąłem takiego dlatego, że:

- benzyniak w tym modelu nie przejawia chęci do jazdy bez piłowania;

- musiałem mieć auto w 2 tygodnie max.

Ekonomiczny to on nie jest:

- przeglądy droższe;

- jak tankujesz lepsze paliwo ( ja płacę za GTL więcej niż kosztuje litr benzyny );

- nie przerywasz jazdy przy dopalaniu DPF wrrr.gif

- o późniejszych kosztach nawet nie myślę ( dwumas itd )

Nowoczesne benzyny nie są złe, byleby nie były "direct" bo tam nagar zasyfia głowicę już po 60 kkm i konie idą w las.

Napisano

Ja miałem podobny dylemat. szukałem nówki z mocniejszym dieslem. Głównym czynnikiem, który brałem pod uwagę była cena. Lacetti wygrało bo spełniało moje założenia przy najniższej cenie. Byc może jeździłbym teraz ceed-em SW ale wtedy dealer dopiero czekał na pierwszą dostawę tych aut. Z powodu ceny odpadł megane, astra, octawia. Na placu boju został stilo, ceed, lacetti. Corolla odpadła z powodu słabiutkiego diesla, a WV i Seat nie miały wersji kombi. Dodatkowym atutem była 3 letnia gwarancja, której nie oferowały inne "uznane" w Polsce marki. Co do diesla w laczku to silnik jest bezproblemowy mimo posiadania filtra DPF. W ciągu 3 lat przejechałem ponad 85kkm i nie miałem problemów z filtrem a jeżdżę 90% w mieście. Najsłabszym punktem laczka w dieslu jest przednie zawieszenie obciążone ciężkim silnikiem.

Napisano
  • Autor

Myśląc o dieslu miałem na uwadze to, że spala mniej o litr dwa od benzyny 1,6 i że większy moment obrotowy to też duży plus. Jeżdżę w pracy CADDY 2,0 diesel 75 KM i jeździ się super pomimo mniejszej mocy. Trwałość dzisiejszych silników benzynowych(w tym lacetti) chyba dorównuje dieslom. Na forum lanosa byli użytkownicy z przebiegami 300-400 kkm.

W gazie drażni mnie trochę częstość tankowania (a'propos -jaki zbiornik mieści się w miejsce dojazdówki lacetti) i to że trzeba dolewać benzyny- na rozpałkę smile.gif

Rozważam jeszcze opla astrę kombi/sedan, ale w tych pieniądzach to rocznik 07-08 lub octavię rocznik 05-07.

pozdrawiam

Napisano

> Oczywiście rozważałem inne modele i marki, ale mój budżet to ok 40 tys. zł. Ponieważ auto musi być

> duże (rodzina) to nowy jedynie lacetti.

Octavia Tour się w budżecie zmieści. W przyszłym roku ma być O II przed fl jako Tour - może być b.fajny pomysł.

Bierz pod uwagę ceny ofertowe, nie cennik.

Może i30/ceed ?

Napisano

Na równo z podłogą miałbyś zbiornik o wysokości 200 mm. Jeśli chodzi o średnicę to bezproblemowo wchodzi 600 mm, co dawałoby 42 litry pojemności wodnej (maks. 36 do zatankowania). Generalnie to samo, co w Lanosie.

Da się zamontować zbiornik fi 630x200 (47 litrów), ale wątpię, zeby go chcieli montować u dilera, bo taki zbiornik trzeba już nieco "upychać" do laczkowej wnęki koła zapasowego. Wiem, bo sam się w coś takiego bawiłem. Oryginalnie miałem zbiornik holenderski 62L, ale spłycał on bagażnik o jakieś 8, może nawet więcej cm.

Napisano

> Octavia Tour się w budżecie zmieści. W przyszłym roku ma być O II przed fl jako Tour - może być

> b.fajny pomysł.

> Bierz pod uwagę ceny ofertowe, nie cennik.

> Może i30/ceed ?

Coś się tak na dełu obraził?? smile.gif

Napisano

> Octavia Tour się w budżecie zmieści. W przyszłym roku ma być O II przed fl jako Tour - może być

> b.fajny pomysł.

> Bierz pod uwagę ceny ofertowe, nie cennik.

> Może i30/ceed ?

Ja właśnie tak patrzyłem na skodę frown.gif Tylko, że ceny są ładne ale za gołe samochody, jak się doposaży to już nie jest tak różowo, do tego u skody tanie równa się słabe (mało koni pod maską) frown.gif

Napisano

Ja ponad rok temu kupiłem 2-letnie lacetti kombi z sielnikiem diesla. W tej cenie mogłem mieć nowego lacka z silnikiem 1,6, ale zarówno silnik jak i wersja wyposażenia nie przemawiała do mnie. Wydać 38 kpln na golasa z kilmatyzacją manualną, dwiema poduszkami i brakiem wielu dodatków umilających jazdę (np. podłokietnik) zniechęciło mnie do tego zakupu. Kupiłem diesla, którym jeździł dyrektor ASO, auto miało jeszcze ponad rok fabrycznej gwarancji i patrząc z perspetkywy roku była to bardzo dobra decyzja.

Napisano

> Coś się tak na dełu obraził??

Ależ skąd bym się miał obrazić. Aktualnie ujeżdżam czwarte z kolei, trudno by tu było chyba znaleźć drugiego takiego.

Jako tanie używane jest OK, jako nowe miałbym niesmak.

Koreańce są na poziomie lat 90-tych japsów - auta poprawne, ale o materiały wnętrza nikt nie zadbał.

Napisano

>Tylko, że ceny są ładne ale za gołe samochody,

A pytałeś o cenę transakcyjną ? Bo cennik służy odstraszaniu klientów.

Ja się nastawiałem na O I Tour, a skończyło się na Yeti.

> to już nie jest tak różowo, do tego u skody tanie równa się słabe (mało koni pod maską)

Mam porównanie Rezzo (2,0 16v 121 KM) i Yeti (1,2 TSI, 105 KM) - Yeti jeździ się przyjemniej. Owszem, powyżej 140 km/h mocy brakuje, ale w warunkach codziennej jazdy sprawdza się lepiej - turbina daje ciąg od dołu.

Napisano

Jak sie sprawuje to 1.2 ? Spalanie, awaryjnosc ?

> Mam porównanie Rezzo (2,0 16v 121 KM) i Yeti (1,2 TSI, 105 KM) - Yeti jeździ się przyjemniej.

> Owszem, powyżej 140 km/h mocy brakuje, ale w warunkach codziennej jazdy sprawdza się lepiej -

> turbina daje ciąg od dołu.

Napisano

> Jak sie sprawuje to 1.2 ?

(w tym miejscu odpukuję)

ok.gifclaps.gifok.gifsmile.gif

Ale pewnie i tak po roku/po gwarancji zostanie dmuchnięty na jakieś 120 KM.

> Spalanie, awaryjnosc ?

Przejechało prawie 10 kkm - jakby wystąpiła jakaś awaryjność, to bym się domagał wypowiedzenia wojny czechom smile.gif

Spalanie - ostatnio się chyba zawstydził i uspokoił, w mieście (Kraków, szybsze ślimaki wyprzedzają korki) bywa ok. 7,6-7,8. Jak są megakorki to pomiędzy 8-9.

Na trasie standardowo 6-7, przy emeryckiej jeździe ok. 6.

Napisano

>Spalanie - ostatnio się chyba zawstydził i uspokoił, w mieście (Kraków, szybsze ślimaki wyprzedzają

> korki) bywa ok. 7,6-7,8.

W którą Krakowa jeździsz, ża tak się wyrażę i ile Rezzo na takiej trasie spala? Chciałem to porównać z moimi wynikami.

>Koreańce są na poziomie lat 90-tych japsów - auta poprawne, ale o materiały wnętrza nikt nie zadbał.

No niestety nie ma szału. Na szczęście ja mam póki co tak poustawiane priorytety, że nie wymiotuję na pseudodrewno w moim Laczku. smile.gif Cruze ma już środek zdecydowanie bardziej ludzki, ale z drugiej strony mimo tego polskich dróg GM nim raczej nie zaleje. Czegoś jednak brakuje...

Napisano

> i ile Rezzo na takiej trasie spala?

Dokąd dojeżdżam - wiesz wink.gif

Startuję z Bronowic (okolice ROK), przejeżdżam przez ścisłe centrum (szkoła, przedszkole), wracam też ostatnio przez centrum (lubicz, pl. matejki, długa).

Wychodzi ok. 15 l lpg, czasem mniej, ale na mniej niż 14 nie ma szans.

Instrukcyjnie Tacuma 2.0 ma zużycie w cyklu miejskim 12,9 benzyny - czyli w założeniu + 20-25% się mieści.

> Na szczęście ja mam póki co tak poustawiane priorytety, że nie wymiotuję

> na pseudodrewno w moim Laczku.

Ja też, ale grzech było z okazji nie skorzystać. No i porównanie samo wyszło tak, że nowego Lacetti bym nie kupił.

> Cruze ma już środek zdecydowanie bardziej ludzki, ale z

> drugiej strony mimo tego polskich dróg GM nim raczej nie zaleje. Czegoś jednak brakuje...

No właśnie - Cruze robi dużo lepsze wrażenie. Ale GM ma ewidentnie nadmiar bogactwa w segmencie kompaktów - lacetti, cruze, astra classic, astra.

Poza tym sedan to najmniej praktyczne nadwozie.

Napisano

> Nowoczesne benzyny nie są złe, byleby nie były "direct" bo tam nagar zasyfia głowicę już po 60 kkm

> i konie idą w las.

A co to są te? blush.gifniewiem.gif

Napisano

> Koreańce są na poziomie lat 90-tych japsów - auta poprawne, ale o materiały wnętrza nikt nie

> zadbał.

Chyba obecnej octavii tour nie widziales - nie porownuj jej z yeti ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestię bow.gif

Rzeczywiście Octavia Tour można kupić za 45 kpln, ale z gazem i EDS, który może się przydać w zimie do podjeżdżania do domu (mieszkam na górce). Poza tym wyposażenie jak wspomniane na wstępie Lacetti. Jutro idę go ogladać. A jakie są Wasze opinie nt Skody O Tour ?

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Dzięki za sugestię

> Rzeczywiście Octavia Tour można kupić za 45 kpln, ale z gazem i EDS, który może się przydać w zimie

> do podjeżdżania do domu (mieszkam na górce). Poza tym wyposażenie jak wspomniane na wstępie

> Lacetti. Jutro idę go ogladać. A jakie są Wasze opinie nt Skody O Tour ?

> pozdrawiam

To teraz ja się zapytam. To jest cena za hatchbacka z metalikiem, klimą i elektryką?

Jak patrzyłem w necie to jest silnik 1.6?

Napisano

> A jakie są Wasze opinie nt Skody O Tour ?

Jeśli chodzi o moją opinię, to to auto ma 2 cechy niemieckiego drwala - finezję i solidność.

Auto solidne do bólu, silnik 1,6 102 KM używany był już przez starożytne plemiona germańskie, ale psuć się nie chce.

Napisano

> Dzięki za sugestię

> Rzeczywiście Octavia Tour można kupić za 45 kpln, ale z gazem i EDS, który może się przydać w zimie

> do podjeżdżania do domu (mieszkam na górce). Poza tym wyposażenie jak wspomniane na wstępie

> Lacetti. Jutro idę go ogladać. A jakie są Wasze opinie nt Skody O Tour ?

> pozdrawiam

I jakie wrażenia?

smile.gif

Napisano
  • Autor

> I jakie wrażenia?

Sprawy powoli same się wyjasniają:

nowych lacetti kombi już nie ma, a w O Tour tylko siedziałem, umówiłem się na jazdę próbną i... się rozchorowałem. Ogólnie skoda ok, tylko ta ciemna tapicerka moje dzieci przeraża.

Teraz biorę pod uwagę nastepujace auta: lacetti diesel 2008r http://otomoto.pl/chevrolet-lacetti-2-0-diesel-premium-krajowy-C15806644.html , skoda uzywana z ładniejszą tapicerka, tyle, ze drogawo http://otomoto.pl/skoda-octavia-tour-C16002179.html i scenic grand http://www.autozbyt.autotrader.pl/pp4/details,20876,113935763.asp

ale co wybrac dalej nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Sprawy powoli same się wyjasniają:

> nowych lacetti kombi już nie ma, a w O Tour tylko siedziałem, umówiłem się na jazdę próbną i... się

> rozchorowałem. Ogólnie skoda ok, tylko ta ciemna tapicerka moje dzieci przeraża.

Ostatnio jechałem Skodą Tour ... pod względem ergonomii i przestrzeni nie zamieniłbym się z Lacetti.

Do tego wykonanie raczej tandetne, także pod wzgledem technicznym, np. po przebiegu niewiele przekraczajacym 70kkm auto ma bardzo ciężko chodzące sprzęgło (raczej do wymiany). Jeszcze coś tam nawalało, ale dokładnie nie pamiętam.

Napisano

> Teraz biorę pod uwagę nastepujace auta: lacetti diesel 2008r

Nie chcesz sedana. Miałem 2 i mówiłem nigdy więcej.

Napisano

> Nie chcesz sedana. Miałem 2 i mówiłem nigdy więcej.

Sedan ma tylko jedną zaletą w stosunku do hatchbacka - można włożyć długie narty grinser006.gif

Napisano

> Dokąd dojeżdżam - wiesz

> Startuję z Bronowic (okolice ROK), przejeżdżam przez ścisłe centrum (szkoła, przedszkole), wracam

> też ostatnio przez centrum (lubicz, pl. matejki, długa).

> Wychodzi ok. 15 l lpg, czasem mniej, ale na mniej niż 14 nie ma szans.

> Instrukcyjnie Tacuma 2.0 ma zużycie w cyklu miejskim 12,9 benzyny - czyli w założeniu + 20-25% się

> mieści.

Glos wart uwagi, szczegolnie wlascicielom aut z LPG, ktorym spala mniej LPG niz noPb, szczegolnie w miescie

Napisano

> Glos wart uwagi, szczegolnie wlascicielom aut z LPG, ktorym spala mniej LPG niz noPb, szczegolnie w

> miescie

na podstawie długookresowych obserwacji:

benzyna - 8,24

gaz - 10,65 + 0,39 benzyny na rozpałkę

wychodzi nawet 30% więcej ale na gazie mam więcej przebiegów w mieście

Napisano

> na podstawie długookresowych obserwacji:

> benzyna - 8,24

> gaz - 10,65 + 0,39 benzyny na rozpałkę

> wychodzi nawet 30% więcej ale na gazie mam więcej przebiegów w mieście

To mnie diesel kosztuje 3 zl wiecej na 100km, czyli nie jest zle.

Szczegolnie ze nie musze myslec co chwile o dodatkowych problemach z LPG i tankowaniu co 300km

Napisano

Z tych trzech to bralbym lacetti ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie bow.gif

Dziękując za wasze opinie chciałem się pochwalić swoim zakupem winner.gif

Jest to KIA CARENS 2,0 CRDI, 2007r (jeszcze na gwarancji).

Póki co moja opinia o autku jest super i mam nadzieją, że tak pozostanie.

Napisano

> Witam wszystkich ponownie

> Dziękując za wasze opinie chciałem się pochwalić swoim zakupem

> Jest to KIA CARENS 2,0 CRDI, 2007r (jeszcze na gwarancji).

> Póki co moja opinia o autku jest super i mam nadzieją, że tak pozostanie.

Carens to jest kurka rurka KAWAŁ WOZU - taki Ikarus rzeklbym waytogo.gif

Gratuluje 20.GIF

Napisano

Uwazam, ze to dobry wybor. Ja jedna fajna sprawe-kanape, a nie taborety jak w innych vanach.

Gratuluje

Arek Epica 09 LMV W-wa

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

hehe.gifDaleko od lacetti nie uciekłem. Jak się okazuje mam ten sam silnik co w lacettim 2,0 CRDI, tylko w Carens ma zmienną geometrię a w Lacettim stałą, Jest to konstrukcja Vs Motori.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.