Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] problem z przepustnicą? czy coś innego

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Ze 2-3 razy ostatnimi czasy zdarzyła mi się taka sytuacja, 1 auto zgasło na wolnych obrotach (silnik rozgrzany) i po zapaleniu trzeba trzymać na gazie bo sam nie trzyma wolnych obrotów. Drugim razem taka sytuacja zdarzyła się przy zapalaniu ciepłego silnika - zapalił i zgasł (choć przyjechałem przed 5 minutami i po wyjściu ze sklepu zonk). Po ponownym odpaleniu chodzi ale trzeba trzymać nogę "na gazie" bo jakby przepustnica nie reguluje jałowego. Auto po kilku minutach zapala jakby nigdy nic i problemu nie ma - jałowy jest super nic sie nie dzieje i tak już zostaje super. W sumie to narazie nie problem ale chciałbym wiedzieć co może dawać takie objawy ? Wszystko chodzi tylko jakby nie ma regulacji jałowych obrotów w momencie problemu. Problem jest niezależny od paliwa (noPb/lpg) nie wywala checka. W jaki sposób to zdiagnozować - może jakaś wtyczka/kabel nie łączy? Problem sie pojawia i nagle ustaje (w przeciągu 1500km ze 2 -3 razy) Co mogę sprawdzić - ew czy podłączyć pod jakiś skaner - nie mam w okolicy aso a problem jest czasowo mikroskopijny narazie i nie wiem czy coś wyjdzie jak jest ok.

Napisano

Jak check'a nie ma to skaner (OBDII) raczej nic nie pokaże.

Silniczek krokowy podejrzewam, że jest taki sam jak w NU.

Czasami coś tam się dzieje z przewodami. Poruszaj wiązką do silniczka / wypnij wepnij kable. Ew. do TCS, który zlokalizowany przy przepustnicy.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

W 1.4/1.6 jest chyba przepustnica elektryczna.

Tak czy owak wtyczki i przewody w ich okolicach oglądnąć można.

Napisano

> W 1.4/1.6 jest chyba przepustnica elektryczna.

> Tak czy owak wtyczki i przewody w ich okolicach oglądnąć można.

Dzięki za sprostowanie - myślałem, że to tak samo jest jak w 1,8 (czy 2,0 NU).

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> W 1.4/1.6 jest chyba przepustnica elektryczna.

> Tak czy owak wtyczki i przewody w ich okolicach oglądnąć można.

U mnie w 1.6 z 2006 r. jest na linkę. Obroty biegu jałowego są regulowane elektrycznie - co czuć pod stopą przy niewielkim wciśnięciu pedału gazu.

Napisano
  • Autor

> U mnie w 1.6 z 2006 r. jest na linkę. Obroty biegu jałowego są regulowane elektrycznie - co czuć

> pod stopą przy niewielkim wciśnięciu pedału gazu.

Tak właśnie jest. W każdym razie problem wygląda jednak na inny niż przepustnica - raczej jakiś "zimny lut" lub któryś czujnik podaje zły namiar przez moment bo po chwili jakby nigdy nic.

Narazie po zdjęciu osłony silnik wszystko podociskałem dokładnie kilka razy rozłączając wtyczki od poszczególnych czujników - ruszając kable itp. Albo to dobry trop albo problem się chwilowo uśpił bo narazie wszystko działa idealnie. Wygląda że komputer/przepustnica lub inne ustrojstwo nie wie co się dzieje chwilowo z obrotami i nie potrafi zareagować. Gazownicy podczas montażu lpg wspominali coś że czujnik położenia wału nie pozwala im się wpiąć (obroty dla lpg) bo pokazuje bład - wpieli się z cewkę. Dodam że przed lpg było podobnie wiec instalację bym raczej nie winił. Jakie objawy by dawał problem z czujnikiem wału ?

Napisano
  • Autor

Gdzie fizycznie znajduje się ten czujnik ? Jak zdejmę osłonę widzę jakiś czujnik od góry od strony rozrządu - jakby nakierowany na koła zębate rozrządu lub podobnie - ale do wału to jeszcze kawałek jest - gdzie znajduje się ten czujnik ? Wie ktoś może jaki jest jego symbol ?

Napisano

> Gdzie fizycznie znajduje się ten czujnik ? Jak zdejmę osłonę widzę jakiś czujnik od góry od strony

> rozrządu - jakby nakierowany na koła zębate rozrządu lub podobnie - ale do wału to jeszcze

> kawałek jest - gdzie znajduje się ten czujnik ? Wie ktoś może jaki jest jego symbol ?

Ten to pewnie czujnik wałka rozrządu.

Tamten powinien gdzieś od dołu być.

http://lacetti.com.ua/chevy-man/EN/documents/Nubira-Lacetti/start_Nubira-Lacetti.html

wejdź w dział: Service manual/ Engine/ 1.4/1.6/ Specifications

tam są rysunki złożeniowe silnika i m.in. czujniki

Napisano
  • Autor

> wejdź w dział: Service manual/ Engine/ 1.4/1.6/ Specifications

> tam są rysunki złożeniowe silnika i m.in. czujniki

Tak masz rację - są na schemacie - coraz bardziej sądzę iż to może być to - przeglądając sieć w innych markach padnięcie/niełączenie jednego z czujników powoduje identyczne objawy. Zainteresuje się tematem trochę i dam znać.

Napisano

> Tak masz rację - są na schemacie - coraz bardziej sądzę iż to może być to - przeglądając sieć w

> innych markach padnięcie/niełączenie jednego z czujników powoduje identyczne objawy.

> Zainteresuje się tematem trochę i dam znać.

powiem tak - u mnie w dluzszej prespektywie okazlo sie ze problemem byl reduktor od LPG skonczylo sie jego wymiana niestety :-( Jaka masz instalke?

Napisano
  • Autor

> sie jego wymiana niestety :-( Jaka masz instalke?

reduktor nowy jak reszta instalacji - ale takie zachowanie było przed lpg. Pozatym to nie jest objaw jak typowo przy kończącym się reduktorze - opadające - nietrzymające obroty itp. Dodatkowo diagnozę utrudnia (niestety ) bardzo rzadkie występowanie zjawiska( na szczęście). Skłaniam się jednak ku czujnikowi położenia wału - swój wykręciłem - przeczyściłem sprawdziłem wtyczkę na okoliczność niełączenia. Obserwacja w toku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.