Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lexus HS 250h mikrotest

Featured Replies

Napisano

Czyli mówiąc inaczej subiektywny test krzyżówki między Toyotą Prius (układ napędowy) a Toyotą Avensis z posypką Lexusowych emblematów.

Pierwsze wrażenie - jaki ten samochód jest maleńki! W garażu sprawia wrażenie zagubionego. Do tego wygląda raczej na karykaturę samochodu luksusowego - niby wszystko co trzeba jest (skóra, szyberdach, chłodzone i grzane siedzenia, automatyczna, dwustrefowa klima, pełna elektryka, nawigacja, Mark Levinson, kamery, czujniki parkowania z przodu i tyłu itp.), ale wszystko wygląda razem jak zbieranina nie do końca pasujących stylistycznie produktów. Do tego w podłokietniku zamiast porządnego schowka jest jakaś półeczka na komórkę i tyle. Miejsca za kierownicą jest sporo, ale kosztem miejsca z tyłu, choć i tak jest chyba więcej niż np. w IS'ie. Materiały wykończeniowe bardzo ładne - miękka i miła w dotyku skóra, plastiki dobrej jakości - Lexus nie żałował.

Pierwszy problem dla właściciela tradycyjnego samochodu - gdzie jest skrzynia biegów??? Zamiast tradycyjnej jakiś mikrolewarek z 4 opcjami:

D, R, N i B. Hmm, D, N i R wiem, ale co to jest B??? Lewarek nie zostaje w wybranym miejscu, ale wraca do pozycji "nie wiadomo co jest włączone". Jak się tym zatrzymać???? Przez zgaszenie silnika??? W końcu znalazłem guzik "P" poniżej "skrzyni biegów" - po jego wciśnięciu można puścić hamulec i samochód się nie rusza. Ale to nie jest "elektryczny hamulec ręczny" jak pewnie mi napiszecie - hamulec "ręczny" jest tam gdzie w każdym Lexusie - w okolicach nieistniejącego sprzęgła - wymogi NHSTA - hamulec awaryjny musi być 100% mechaniczny.

Zapłon - 1000 gizmo się włącza:

a po chwili odpala spalinowy. Niestety nie jest jak w opisywanym wcześniej RX 450h - tutaj czuć wyraźne szarpnięcie w momencie odpalenia spalinowca. No i go słychać wyraźnie.

Jazda - jedzie... Cichy jest, ale bez specjalnych zachwytów. Przyspieszenie nie występuje, nawet w modzie "sport" - kluski z mięsem. Zakręty bierze przyjemnie, ale przechyla się prawie jak RX. Nie jestem przyzwyczajony do takich przechyłów i trochę się przestraszyłem w jednym z zakrętów. Zawieszenie bardzo miękkie, powiedziałbym nawet że za miękkie. No i odkryłem do czego służy "B" - przestawia ono skrzynię w tryb "hamowania silnikiem" - na "D" samochód jedzie bezwładem po puszczeniu gazu, na "B" hamuje dość ostro jednocześnie ładując baterię. Odkryłem także dodatkowy bajer - przy powolnej jeździe do przodu na ekranie navi pojawia się widok z przedniej kamery! Bardzo szerokokątny obiektyw - widać nie tylko co jest przed nami, ale i obok nas. Ciekawa idea, choć nie sądzę by było to coś pomocne bo kamera ostro oddala.

W czasie jazdy samochód jest cichy, ale z okolic tylnego siedzenia dochodzą wysoce wkurzające elektryczne bzyczenia co kilka chwil. Coś jak szerszeń w bagażniku.

Po zgaszeniu silnika samochód zaczyna wydawać dziwne dźwięki:

Coś jakby się zacierało jakieś łożysko???

Kilka zdjęć poglądowych:

dsc0271version2.jpg

dsc0272version2.jpg

dsc0274version2.jpg

dsc0276version2.jpg

dsc0277version2.jpg

dsc0278version2.jpg

dsc0279version2.jpg

dsc0281version2.jpg

dsc0284version2.jpg

dsc0285version2.jpg

dsc0286version2.jpg

dsc0287version2.jpg

dsc0292version2.jpg

dsc0296version2.jpg

I jeszcze filmik na koniec:

P.S. Czy byłem wystarczająco obiektywny???

Napisano

Ja bym polecal przetrzec czasem deske rozdzielcza. Nic nie kosztuje, a znacznie ladniej wyglada w sloncu bez kurzu.

Napisano
  • Autor

> Ja bym polecal przetrzec czasem deske rozdzielcza. Nic nie kosztuje, a znacznie ladniej wyglada w

> sloncu bez kurzu.

Nie będę cudzego samochodu sprzątał.

Napisano

> Nie będę cudzego samochodu sprzątał.

Pewnie tez bym nie pucowal. Ale zawsze mnie denerwowal kurz na wyswietlaczu. Nawet gdy jezdzilem autem kolegi, to przetarlem deske.

Tak na drugie spojrzenie to razi ciemne obicie jasnych foteli przednich (z tylu), ale to najprawdopodobniej opcja wybrana przez wlasciciela - dla mnie fuuuuj.

Nie mam zbyt wielu sposobnosci poogladania lexusow, ale nie zauwazylem ladniejszych klamek. Odrobina chromu by nie zaszkodzila, a wygladaloby toto znacznie ladniej.

Napisano

> P.S. Czy byłem wystarczająco obiektywny???

Nie biglaugh.gif

Quote:

jaki ten samochód jest maleńki

Przesadzasz jak zwykle 270751858-jezyk.gif Pewnie jest wielkości Corolli?

Ale fajny test ok.gifok.gifok.gifok.gifok.gif

Zawsze doceniam takie testy, że komuś się chce pisać claps.gif

bo nawet jeśli opinie są subiektywne, to ciekawie to się czyta waytogo.gif

Zdziwiłem się tylko że to sedan, bo w Europie mamy mieć oczywiście hatchbacka i nie słyszałem żeby sedan też miał być oferowany.

Lexus-CT-200h-Photo-500x355.jpg

Napisano
  • Autor

> Pewnie tez bym nie pucowal. Ale zawsze mnie denerwowal kurz na wyswietlaczu. Nawet gdy jezdzilem

> autem kolegi, to przetarlem deske.

W sumie mnie też denerwuje ten kurz, ale myślę że się po prostu poskarżę oddając go - niech się nauczą żeby sprzątać samochody zastępcze... Dziś mam moje 5 minut chwały w Lexusie:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284348584&an=0&page=0#Post284348584

więc pewnie będą mnie bardzo uważnie słuchali i przepraszali smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przesadzasz jak zwykle Pewnie jest wielkości Corolli?

Większy - HS to europejski Avensis = chyba o pół rozmiaru więcej niż Corolla.

> Ale fajny test

> Zawsze doceniam takie testy, że komuś się chce pisać

> bo nawet jeśli opinie są subiektywne, to ciekawie to się czyta

Dziękuję. Ja znowu piszę bo to dla mnie jedyna forma przekazania moich opinii - żonę samochody nie interesują.

> Zdziwiłem się tylko że to sedan, bo w Europie mamy mieć oczywiście hatchbacka i nie słyszałem żeby

> sedan też miał być oferowany.

Hatchback to CT 250h - teoretycznie inny model, a praktycznie to ten sam zespół napędowy, tylko płyta podłogowa chyba od Corolli/Priusa a nie Avensisa (płyta Avensisa jest za droga)? HS 250h jest dostępny tylko w USA i jest najgorzej sprzedającym się modelem Lexusa - nawet $100K+ LS 600h L sprzedaje się lepiej.

Napisano

>Czyli mówiąc inaczej subiektywny test krzyżówki między Toyotą >Prius (układ napędowy) a Toyotą Avensis z posypką Lexusowych >emblematów.

Wygodna jest ta mocno pochyła konsola środkowa?

Napisano
  • Autor

> Wygodna jest ta mocno pochyła konsola środkowa?

Za dużo nim nie jeździłem jeszcze, dziś pojeżdżę więcej to się odniosę do wygody.

Napisano

ale co to jest B?

Engine Brakezlosnik.gif...

Czyli jednak mi wyszlo ze Corolla na sterydachzlosnik.gif

Jedno lubie w Hybridshahaha.gif Skradac sie do ludzi z V 10km/h. Widzac ich zdziwienie jak auto jedzie bez najmniejszego halasu - pricelesszlosnik.gif

Napisano

> ale co to jest B?

> Engine Brake...

> Czyli jednak mi wyszlo ze Corolla na sterydach

> Jedno lubie w Hybrids Skradac sie do ludzi z V 10km/h. Widzac ich zdziwienie jak auto jedzie bez

> najmniejszego halasu - priceless

Może byłaby to dobra zabawa żeby tak polowac na kangury? smile.gif podjeżdzasz cichutko po czym dajesz gaz w podłoge zeby.GIF

Napisano

> ale co to jest B?

> Engine Brake...

> Czyli jednak mi wyszlo ze Corolla na sterydach

> Jedno lubie w Hybrids Skradac sie do ludzi z V 10km/h. Widzac ich zdziwienie jak auto jedzie bez

> najmniejszego halasu - priceless

Sadysta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wystarczy odpowiednio szybko pompować pedał hamulca. Jako że silnik spalinowy nie działa podczas hamowania, to zadaniem produkcji podciśnienia zajmuje się pompa próżniowa. Niestety nie ma ona szans ze mną = po kilku porządniejszych pompowaniach samochód traci wszelkie systemy i pedał hamulca bezwładnie wpada w podłogę...

Napisano

Nieco OT ale tylko nieco: słyszy się tu i ówdzie, że Lexusy się nie psują. Może się mylę (a już na pewno nie jestem złośliwy) - ale czy to tylko wrażenie, że co i rusz zastępczym jeździsz? Jak to jest z ich awaryjnością.

Napisano
  • Autor

> Nieco OT ale tylko nieco: słyszy się tu i ówdzie, że Lexusy się nie psują. Może się mylę (a już na

> pewno nie jestem złośliwy) - ale czy to tylko wrażenie, że co i rusz zastępczym jeździsz? Jak

> to jest z ich awaryjnością.

Tym razem to prawdziwa awaria - dalem wyzej linka do tematu w ktorym opisuje co sie stalo. Ale normalnie to daja mi zastepcze na czas wymian olejow i wszelkich innych wymian. Jak do tej pory to GS nie mial zadnej awarii a SC mial jedna - padl akumulator. W porownaniu z Saabem ktory psul sie srednio raz w miesiacu to wielki sukces.

Napisano

No właśnie...

Nie mam co też narzekać na Malibu.

Ostatnio w wolnym czasie pofruwałem po salonach - w końcu przymierzyłem się do "zabawnej" Hondy Element i muszę przyznać, że to rozsądne auto dla kogoś, jak ja. Taki niepełny SUV (lub, jak kto woli, nieco bardziej męski crossover) pasowałby mi w sam raz.

Napisano

> Wystarczy odpowiednio szybko pompować pedał hamulca. Jako że silnik spalinowy nie działa podczas

> hamowania, to zadaniem produkcji podciśnienia zajmuje się pompa próżniowa. Niestety nie ma ona

> szans ze mną = po kilku porządniejszych pompowaniach samochód traci wszelkie systemy i pedał

> hamulca bezwładnie wpada w podłogę...

We wszystkich hybrydach jest ten problem?

Napisano

> Wygodna jest ta mocno pochyła konsola środkowa?

Jeździłem trochę Aurisem, w którym jest dodobna.

Wg mnie jest bardzo wygodna i podobało mi się, że drążek zmiany biegów był wyżej ok.gif

Napisano

> Wystarczy odpowiednio szybko pompować pedał hamulca. Jako że silnik spalinowy nie działa podczas

> hamowania, to zadaniem produkcji podciśnienia zajmuje się pompa próżniowa. Niestety nie ma ona

> szans ze mną = po kilku porządniejszych pompowaniach samochód traci wszelkie systemy i pedał

> hamulca bezwładnie wpada w podłogę...

Boszsz facepalm.gif

Ale filmu nie da się obejrzeć bo zaznaczyłeś go jako prywatny.

Napisano

mam wrażenie, że tylne lampy to mieszanka ISa i Saab'a...

a ten model pokazany przez Mabz'a...piękny smile.gif

Napisano
  • Autor

> mam wrażenie, że tylne lampy to mieszanka ISa i Saab'a...

> a ten model pokazany przez Mabz'a...piękny

CT200h bedzie w cenie BMW 1 = samochod dla mas. A dla biedniejszych mas bedzie Auris Hybrid - to samo ale bez znaczka Lexusa.

P.S. HS250h ma 2.4l benzynowiec a CT200h tylko 1.8l.

Napisano

> CT200h bedzie w cenie BMW 1 = samochod dla mas. A dla biedniejszych mas bedzie Auris Hybrid - to

> samo ale bez znaczka Lexusa.

> P.S. HS250h ma 2.4l benzynowiec a CT200h tylko 1.8l.

Auris HSD już jest dostępny np.w Szwecji.

Kosztuje tylko minimalnie więcej niż diesel D4D (w przeliczeniu ok. 4 tys. zł)

Spala podobno w mieście 3,8l, a diesel 6,5.

Napisano
  • Autor

> Ale filmu nie da się obejrzeć bo zaznaczyłeś go jako prywatny.

Poprawiłem. Sorry - wrzucałem na szybko wczoraj wieczorem i mi się zapomniało zaznaczyć odpowiedni checkbox.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.