Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpowietrzanie reduktora

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar wymienić płyn w chłodnicy. Widzę jednak że węże z płynem idą do reduktora (reduktor Tomasetto) pod górę. Tak sobie myślę, że mimo pracy pompy nowo zalewany płyn może nie wypełnić całego reduktora. Czy reduktor się jakoś odpowietrza? Są na to jakieś sposoby?

Napisano

Powinien sam się odpowietrzyć, chyba że jest powyżej zbiornika wyrównawczego, wtedy może być w ogóle problem z jego wypełnieniem płynem.

Napisano
  • Autor

> Powinien sam się odpowietrzyć, chyba że jest powyżej zbiornika wyrównawczego, wtedy może być w

> ogóle problem z jego wypełnieniem płynem.

Nie jest raczej powyżej zbiornika wyrównawczego - jest ciut niżej. Moje wątpliwości biorą się z tego, że płyn do reduktora idzie "pod górę".

• 1 miesiąc później...
Napisano

Reduktor musi byc podlaczony szeregowo czy rownolegle?

Napisano

> Reduktor musi byc podlaczony szeregowo czy rownolegle?

raczej rownolegle, inaczej nie byloby trojnikow.

Napisano

> Reduktor musi byc podlaczony szeregowo czy rownolegle?

szeregowo szybciej się na grzeje reduktor, ale następna w kolejności nagrzewnica dostanie ochłodzony płyn, wiec może słabiej grzać

równolegle połączenie teoretycznie zapobiega temu zjawisku

Napisano

No wlasnie bo ja mam podlaczony rownolegle a nagrzewnica i tak slabo grzeje. Tzn grzeje tylko przy podwyzszonych obrotach (termostat nowy).

Napisano

> szeregowo szybciej się na grzeje reduktor, ale następna w kolejności nagrzewnica dostanie

> ochłodzony płyn, wiec może słabiej grzać

> równolegle połączenie teoretycznie zapobiega temu zjawisku

Równoległe połączenie to najgorsze (ale dla wielu pseudogazowników najprostsze) połączenie. W szeregu cały płyn przepływa przez reduktor i nagrzewnicę a sam reduktor w bardzo małym stopniu ochładza płyn. Ogrzewanie działa prawie tak samo jak w identycznym aucie bez gazu.

Połączenie równoległe skutkuje tym że większość płynu przepływa przez reduktor (mniejszy opór) przez co nagrzewnica słabo działa.

Połączenie szeregowe jednak odpada w autach ze sterowaniem ciepłem poprzez zawór na wężu nagrzewnicy (stare auta typu polonez czy inne fiaty)

Napisano

Juz kumam. Jezeli mialbym podlaczony reduktor szeregowo to gdy mialbym wlaczony zimny nawiew to plyn nie przechodzilby przez nagrzewnice, czyli nie lecialby tez do reduktora. Dzieki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.