Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no i skończyło się rumakowanie :( skrzynia / dyfer

Featured Replies

Napisano

a więc obaj jakby się sprzęgło ślizgało - na początku po odjęciu gazu ruszał i jechał a teraz już tylko stoi passed_out.gif

pewnie padł mechanizm różnicowy bo co innego - i teraz pytanie, da się to jakoś wymienić czy trzeba skrzynki szukać ? jeśli tak to od jakich jeszcze aut podpasuje to 1.2 8V

jutro będę wyjmował, także się okaże co się rozleciało

Napisano

Na upartego da sie go wyjac bez wyciagania skrzyni z samochodu, bo ma oddzielny dekiel. Pewnie obsuwa sie zebatka, bo fabrycznie jest wciskana na goraco i chyba na klej. Dopiero w FL byla przykrecana.

Napisano
  • Autor

> Na upartego da sie go wyjac bez wyciagania skrzyni z samochodu, bo ma oddzielny dekiel. Pewnie

> obsuwa sie zebatka, bo fabrycznie jest wciskana na goraco i chyba na klej. Dopiero w FL byla

> przykrecana.

widziałem Twoj wątek, jesli to samo u mnie można to pospawać do kupy i będzie śmigać ?

Napisano

> widziałem Twoj wątek, jesli to samo u mnie można to pospawać do kupy i będzie śmigać ?

Wszystko zalezy w jakim jest stanie. Na poczatek trzeba troche obtoczyc na tokarce skorupe mechanizmu roznicowego, tam gdzie siedziala zebatka. Dorobic pierscien, ktorego trzeba na to nabic na goraco, pozniej jeszcze raz obtoczyc tak aby mial srednice troche wieksza nic otwor w zebatce. Na koniec na goraco na prasie trzeba wcisnac zebatke i calosc obspawac w kilku miejscach aby sie nie zruszylo. Przy calej robocie trzeba uwazac aby nie ukruszyc takich trzech wystepow w skorupie mechanizmu, one trzymaja zebatke aby sie nie zsunela. U mnie to zdalo egzamin, ale jest przy tym troche roboty.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zalezy w jakim jest stanie. Na poczatek trzeba troche obtoczyc na tokarce skorupe

> mechanizmu roznicowego, tam gdzie siedziala zebatka. Dorobic pierscien, ktorego trzeba na to

> nabic na goraco, pozniej jeszcze raz obtoczyc tak aby mial srednice troche wieksza nic otwor w

> zebatce. Na koniec na goraco na prasie trzeba wcisnac zebatke i calosc obspawac w kilku

> miejscach aby sie nie zruszylo. Przy calej robocie trzeba uwazac aby nie ukruszyc takich

> trzech wystepow w skorupie mechanizmu, one trzymaja zebatke aby sie nie zsunela. U mnie to

> zdalo egzamin, ale jest przy tym troche roboty.

kurde najszybciej i pewnie najtaniej byłoby kupienie drugiej używanej skrzyni ale jeśli będzie w takim samym stanie jak moja to co wtedy ?? ehhh ale mnie ten wóz denerwuj !!

dodam tylko, że auto ma od nowości 135 kkm przebiegu !!

ew poliftową skrzynię znaleźć ?

Napisano
klik tu się kolega chwalił że samo spawanie wystarczyło, ja swoją pospawaną skrzynię będę wkładał dopiero na dniach, pospawane zostało zwykłym migomatem, bez pierścienia/toczenia jak u Denusa, talerz siedział ciasno na korpusie więc stwierdziłem że samo spawanie powinno wystarczyć grinser006.gif
Napisano

> kurde najszybciej i pewnie najtaniej byłoby kupienie drugiej używanej skrzyni ale jeśli będzie w

> takim samym stanie jak moja to co wtedy ?? ehhh ale mnie ten wóz denerwuj !!

Kupowanie uzywki to jak kota w worku, warto wziac od FL'a. Ale tak czy inaczej musi byc pewna, bo mozesz kupic gorsza niz swoja frown.gif

> dodam tylko, że auto ma od nowości 135 kkm przebiegu !!

Takie cos potrafilo sie i trafic nawet po 30kkm przebiegu, bo to wada konstrukcyjna, ktora poprawili w FL.

> ew poliftową skrzynię znaleźć ?

Za skrzynie w dobrym stanie z malym przebiegiem musisz zaplacic pona 1000zl.

A tak na marginesie, to skrzynia z mojego bylego PII jest u mnie, gdzies lezy kolo domu. Kumpel kupil samochod i tak jezdzil, ze pekla obudowa skrzyni, wyciekl olej i zajezdzil skrzynie. Po znajomosci mial zalatwiona za 800zl od FL'a angola rozbitka, z przebiegiem ze 3000km, normalnie nowka sztuka.

Napisano

> klik tu się kolega chwalił że samo spawanie wystarczyło, ja swoją pospawaną skrzynię będę wkładał

> dopiero na dniach, pospawane zostało zwykłym migomatem, bez pierścienia/toczenia jak u Denusa,

> talerz siedział ciasno na korpusie więc stwierdziłem że samo spawanie powinno wystarczyć

Byc moze miales troche inny mechanizm. U mnie niby zebatka siedziala ciasno, ale jednak sie obsuwala podczas proby ruszenia samochodem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

czas trwania operacji 6h - bez wyjmowania skrzyni pan mądry mechanik naprawił mechanizm różnicowy, wymienił olej w skrzyni i zdiagnozował później usunął odwieczną problem czyli wibrację podczas przyśpieszania - winny okazał się przegub wewnętrzny

za pół dnia roboty skasował 400zł wraz z 2L oleju + wymiana przegubu więc sądzę, że cena zła nie była - dał gwarancję, że się już nie rozleci - zobaczymy

Napisano

> czas trwania operacji 6h - bez wyjmowania skrzyni pan mądry mechanik naprawił mechanizm różnicowy,

> wymienił olej w skrzyni i zdiagnozował później usunął odwieczną problem czyli wibrację podczas

> przyśpieszania - winny okazał się przegub wewnętrzny

> za pół dnia roboty skasował 400zł wraz z 2L oleju + wymiana przegubu więc sądzę, że cena zła nie

> była - dał gwarancję, że się już nie rozleci - zobaczymy

Gratuluje mechanika ok.gif

Napisano

> z 2L oleju

Tak z ciekawości jaki olej teraz masz w skrzyni hmm.gif

bo nasze fiaciki nie za bardzo tolerują inne niż Tutela sick.gif

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości jaki olej teraz masz w skrzyni

> bo nasze fiaciki nie za bardzo tolerują inne niż Tutela

na forum tak napisali ? proszę Cie taki bajki to sobie możesz ...

wcześniej jeździł na Motulu a teraz na Fuchs'u i jakoś jeździ wink.gif nigdy ze skrzynią problemu nie było ...

ps. inne fiaty w domu a jest ich parę też nie jeźdza na "fabrycznych" olejach i każdy ma się dobrze

Napisano

> na forum tak napisali ? proszę Cie taki bajki to sobie możesz ...

> wcześniej jeździł na Motulu a teraz na Fuchs'u i jakoś jeździ nigdy ze skrzynią problemu nie było

> ...

> ps. inne fiaty w domu a jest ich parę też nie jeźdza na "fabrycznych" olejach i każdy ma się dobrze

Może i bajki ale...

Zimą na nie fabrycznym miałem problemy z wrzucaniem biegów (przy dużych mrozach robił się zbyt gęsty) na Tuteli problem znikł.

Oczywiście parametry oleju zgodne z zaleceniami.

Napisano
  • Autor

> Może i bajki ale...

> Zimą na nie fabrycznym miałem problemy z wrzucaniem biegów (przy dużych mrozach robił się zbyt

> gęsty) na Tuteli problem znikł.

> Oczywiście parametry oleju zgodne z zaleceniami.

jeszcze nigdy nic takiego nie miało miejsca u mnie

Napisano

> jeszcze nigdy nic takiego nie miało miejsca u mnie

- 30 lub - 35 stopni Celsjusza frown.gif

Napisano

> jeszcze nigdy nic takiego nie miało miejsca u mnie

Niestety ale uzyty olej ma znaczenie i lepiej lac do skrzyni to co zaleca producent. Kazda firma dodaje jakies swoje skladniki do olejow, a to ze najlepiej zalac tutele slyszalem nie tylko na ak.

Podobna sytuacja jest ze skrzyniami VW, najlepiej pracuja na oleju zalecanym przez producenta.

Napisano
  • Autor

> Niestety ale uzyty olej ma znaczenie i lepiej lac do skrzyni to co zaleca producent. Kazda firma

> dodaje jakies swoje skladniki do olejow, a to ze najlepiej zalac tutele slyszalem nie tylko na

> ak.

> Podobna sytuacja jest ze skrzyniami VW, najlepiej pracuja na oleju zalecanym przez producenta.

może i tak ja nie wierze w takie zabobony dla mnie parametry to parametry a na Seleni i tak nikt w domu nie jeździ wink.gif

wszyscy na Motulu ja też wink.gif mowa oczywiście o silniku

Napisano
  • Autor

> - 30 lub - 35 stopni Celsjusza

u mnie tak zimno nie jest zlosnik.gifok.gif

Napisano

> może i tak ja nie wierze w takie zabobony dla mnie parametry to parametry a na Seleni i tak nikt w

> domu nie jeździ

> wszyscy na Motulu ja też mowa oczywiście o silniku

W silniku moze i nie robi specjalnie roznicy, ale skrzynie sa wrazliwe na olej. Jezdzilem wieloma Fiatami i skrzynie zawsze najlepiej dzialaly na olejach Tutela, zalecanych przez producenta. Pare razy zalalem jakis inny olej i jakos dziwne mi bylo, szczegolnie w mrozy.

Napisano
  • Autor

> W silniku moze i nie robi specjalnie roznicy, ale skrzynie sa wrazliwe na olej. Jezdzilem wieloma

> Fiatami i skrzynie zawsze najlepiej dzialaly na olejach Tutela, zalecanych przez producenta.

> Pare razy zalalem jakis inny olej i jakos dziwne mi bylo, szczegolnie w mrozy.

zobaczymy zima sie zbliża wink.gif

Napisano

Od 12 lat nie jeżdżę na Tuteli i tylko raz wymieniałem olej i zero problemów ze skrzynią czy to latem czy to zimą...

Dopiero w zeszłym roku pękło - wzdłużnie smile.gif - jedno łożysko.

Nic więcej się nie działo i nie dzieje.

Biegi wrzucam jednym paluszkiem smile.gif

Napisano

> Od 12 lat nie jeżdżę na Tuteli i tylko raz wymieniałem olej i zero problemów ze skrzynią czy to

> latem czy to zimą...

> Dopiero w zeszłym roku pękło - wzdłużnie - jedno łożysko.

> Nic więcej się nie działo i nie dzieje.

> Biegi wrzucam jednym paluszkiem

To zmien teraz olej i zobacz ile wody wyleci razem ze starym smirk.gif.

Ty masz skrzynie z innej epoki. Niestety w PII jest juz bardziej delikatna i bardziej skomplikowana w budowie. U siebie zebatke mechanizmu masz przykrecona, w PII jest wklejona i sie obsuwa oslabiony.gif

Napisano

Jak zmieniali mi olej w skrzyni a potem znów zmieniali przy wymianie łożysk nic nie wspominali, żeby coś tam było nie tak smile.gif

Ale może faktycznie mam jakiś dobry egzemplarz - ponoć w Puntach jedynkach pękają alternatory dość szybko - u mnie dopiero teraz - po 12 latach i 160.000 km. Z tylną belką też nie miałem nigdy kłopotów a ponoć są one nieszczególne smile.gif

Czyli wniosek - chcesz kłopoty kup sobie nowe auto smile.gif

Napisano

> Jak zmieniali mi olej w skrzyni a potem znów zmieniali przy wymianie łożysk nic nie wspominali,

> żeby coś tam było nie tak

moje PI smiga na Tuteli bo na innych było kiepsko

> Ale może faktycznie mam jakiś dobry egzemplarz - ponoć w Puntach jedynkach pękają alternatory dość

> szybko - u mnie dopiero teraz - po 12 latach i 160.000 km.

dwa razy, w końcu dołozyłem dodatkową osłone na alternator i jest ok

Z tylną belką też nie miałem nigdy

dwa razy wymieniałem i znow hałasuje, ale olewam sprawę

> kłopotów a ponoć są one nieszczególne

> Czyli wniosek - chcesz kłopoty kup sobie nowe auto

lub Fiata biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.