Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komar Sport z dokumentami bez OC

Featured Replies

Napisano

Dobry znajomy garażuje od wielu lat w piwnicy Komara w wersji Sport. Rok produkcji to 1975. Ma go od nowości. W tej chwili Komar jest w niezłym stanie wizualnym, mechanicznie do przeglądu i uzupełnienia kilku braków - ma zdjęty cylinder, głowicę, gaźnik, tłumik. Podobno części te gdzieś są - właściciel ma poszukać. Mam chęć podarować Komarowi drugą młodość, ale jest mały problem. Dowód rejestracyjny podobno gdzieś jest - znajomy ma odszukać, motorower był na niego rejestrowany. Problem w tym, że gdzieś na początku lat '80 przestał za niego płacić ubezpieczenie... (było wtedy obowiązkowe? niewiem.gif). Wiem o tym, że w dniu zakupu mogę ubezpieczyć go na swoje nazwisko na podstawie umowy K-S, ale nie chciał bym narobić przez to problemów znajomemu zlosnik.gif. Może się okazać tak, że ja ubezpieczę, i tym samym ktoś się upomni o zaległe ubezpieczenie od poprzedniego właściciela? Na razie od wielu lat znajomy nic nie płaci i nikt nie przypomina sobie o tym nieopłaconym Komarze. Z drugiej strony, skoro jest DR na ten sprzęt, to chciałbym go zarejestrować. Jak to ugryźć? hmm.gif

Napisano

Najwygodniej byłoby zostać oszustem i spisać fikcyjną umowę kupna-sprzedaży z roku w którym zaprzestał płacenia OC na osobę zmarłą niedawno.

Następnie ty preparujesz umowę kupna-sprzedaży z tą osobą i rejestrujesz pojazd na siebie i płacisz OC.

Oczywiście jest to w 100% nielegalne i nie polecam, ale jakiś czas temu pisano o takiej metodzie na AK.

Napisano

Bez jaj panowie hehe.gif

Normalnie spisuja umowe, nabywca nie pozniej niz w dniu nabycia wykupuje OC i przerejesrowuje komarka.

Napisano
  • Autor

> Bez jaj panowie

> Normalnie spisuja umowe, nabywca nie pozniej niz w dniu nabycia wykupuje OC i przerejesrowuje

> komarka.

I nikt się nie czepnie poprzedniego właściciela za tyle lat niepłacenia ubezpieczenia? hmm.gif

To, że nowy właściciel będzie czysty - to ja wiem, ale ja jako kupujący nie chciałbym również przysporzyć kłopotów sprzedającemu zlosnik.gif

Napisano

> I nikt się nie czepnie poprzedniego właściciela za tyle lat niepłacenia ubezpieczenia?

> To, że nowy właściciel będzie czysty - to ja wiem, ale ja jako kupujący nie chciałbym również

> przysporzyć kłopotów sprzedającemu

Coś było kiedyś o tym. Oc jest obowiązkowe. Ale jeżeli pojazd nie jest zdolny się poruszać, to coś tam było, że wtedy nie trzeba płacić.

Zadzwoń do jakiegoś Towarzystwa, i powiedz jaka jest sytuacja. Oni Ci powinni Ci powiedzieć.

Ojciec kiedyś nie płacil za samochód. Kupil samochód do remontu. Stal rozebrany w garażu i ojciec zadzwonił do towarzystwa. Mówili że nie ma problemu tylko umowę trzeba wypowiedzieć.

Wydaje mi się że informacje nie przepływają tak płynnie miedzy TU. Jeżeloi tak to i tak będzie trzeba zapłacić za ostatnie bodajze 5 lat (reszzta ulega przedawnieniu) - to wtedy poprostu zapłacisz i już - to pewnie bedzie 40-70 zł/rok

Napisano

> Coś było kiedyś o tym. Oc jest obowiązkowe. Ale jeżeli pojazd nie jest zdolny się poruszać, to coś

> tam było, że wtedy nie trzeba płacić.

> Zadzwoń do jakiegoś Towarzystwa, i powiedz jaka jest sytuacja. Oni Ci powinni Ci powiedzieć.

> Ojciec kiedyś nie płacil za samochód. Kupil samochód do remontu. Stal rozebrany w garażu i ojciec

> zadzwonił do towarzystwa. Mówili że nie ma problemu tylko umowę trzeba wypowiedzieć.

> Wydaje mi się że informacje nie przepływają tak płynnie miedzy TU. Jeżeloi tak to i tak będzie

> trzeba zapłacić za ostatnie bodajze 5 lat (reszzta ulega przedawnieniu) - to wtedy poprostu

> zapłacisz i już - to pewnie bedzie 40-70 zł/rok

Wszystko pięknie tylko zapomniałeś o Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym, który może dowalić karę za która sobie kilka takich komarków kupisz.

Napisano
  • Autor

> Wszystko pięknie tylko zapomniałeś o Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym, który może dowalić

> karę za która sobie kilka takich komarków kupisz.

Ale ja o nim pamiętam zlosnik.gif

Masz jakąś propozycję? Czy po prostu spisać umowę, opłacić OC w dniu zakupu i niech się kumpel martwi, skoro nie płacił.. zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wszystko pięknie tylko zapomniałeś o Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym, który może dowalić

> karę za która sobie kilka takich komarków kupisz.

Faktycznie. Sorry ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.