Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pojazdu-dane w DR i faktyczne?

Featured Replies

Napisano

Chcę zakupić zabytkowy pojazd. Pojazd ma dokumenty (DR), nie ma tablicy rejestracyjnej i nie wiem, czy się odnajdzie. W DR widnieje adres Biała Podlaska, właściciel (od 35 lat ten sam) obecnie mieszka w Ciechanowie i taki jest jego adres zameldowania, taki też widniej w jego dokumentach tożsamości.

Jak to kupić, by nie było problemu przy rejestracji? Tablica rejestracyjna, której nie ma, raczej nie powinna być chyba wielkim problemem?? Aha - drugiej też nie ma, bo to motorower...

Problem drugi tego pojazdu - właścicielem jest mój dobry kolega. Od nowości, ale gdzieś w latach '80 przestał płacić ubezpieczenie za ten pojazd (rok prod. 1975). DO tej pory nikt go nie ścigał za brak tego ubezpieczenia, pojazd od tamtej pory garażuje w piwnicy. Ja wiem, że w dniu zakupu powinienem wykupić OC i jestem czysty, ale czy jak to zrobię, nie spowoduję, że raptem ktoś sobie przypomni o tylu latach bez ubezpieczenia i nie będzie ścigał znajomego? Jak to kupić, by nie zaszkodzić przy okazji koledze? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie podpowie, chociażby w kwestii tego adresu - różny adres w DR i w DO - jaki wpisać na umowie KS - prawdziwy, czy stary z DR by nie było problemu? niewiem.gif

Napisano

> Chcę zakupić zabytkowy pojazd. Pojazd ma dokumenty (DR), nie ma tablicy rejestracyjnej i nie wiem,

> czy się odnajdzie. W DR widnieje adres Biała Podlaska, właściciel (od 35 lat ten sam) obecnie

> mieszka w Ciechanowie i taki jest jego adres zameldowania, taki też widniej w jego dokumentach

> tożsamości.

> Jak to kupić, by nie było problemu przy rejestracji? Tablica rejestracyjna, której nie ma, raczej

> nie powinna być chyba wielkim problemem?? Aha - drugiej też nie ma, bo to motorower...

> Problem drugi tego pojazdu - właścicielem jest mój dobry kolega. Od nowości, ale gdzieś w latach

> '80 przestał płacić ubezpieczenie za ten pojazd (rok prod. 1975). DO tej pory nikt go nie

> ścigał za brak tego ubezpieczenia, pojazd od tamtej pory garażuje w piwnicy. Ja wiem, że w

> dniu zakupu powinienem wykupić OC i jestem czysty, ale czy jak to zrobię, nie spowoduję, że

> raptem ktoś sobie przypomni o tylu latach bez ubezpieczenia i nie będzie ścigał znajomego? Jak

> to kupić, by nie zaszkodzić przy okazji koledze?

Najpierw w kwestii tablic rej...

Dowiedz się dokładnie czy kolega przypadkiem nie wyrejestrował auta... Wtedy DR zostawał u właściciela, ale tablice zabierał urząd (tak było przynajmniej w temacie mojego Poloneza). Jak tablice się zgubiły to wytnij kawałek blachy i wymaluj tablice, które zdasz w urzedzie...

Kwestia adresu na DR nie ma wg mnie żadnego znaczenia. Analogicznie, do końca roku nie ma konsekwencji za nieprzerejestowanie auta. Mogłeś jeździć autem na tablicach i DR poprzedniego wlaściciela i de facto nikt nie mógł nic Ci za to zrobić...

Co do ubezpieczenia. Hmm... Może się okazać, że fundusz gwarancyjny odezwie się do kolegi po zaległe składki po rejestracji pojazdu przez Ciebie... Może też być tak, że odezwie się bez Twojej pomocy. Gdyby jednak się okazało, że auto jest czasowo wyrejestrowane to nie było obowiązku płacenia za niego składek OC. Zatem, jeżeli trwa to conajmniej pięc lat (jeżeli dobrze pamiętam) to FG może cmoknąć kolegę w zadek...

Napisano

> Kwestia adresu na DR nie ma wg mnie żadnego znaczenia. Analogicznie, do końca roku nie ma

> konsekwencji za nieprzerejestowanie auta. Mogłeś jeździć autem na tablicach i DR poprzedniego

> wlaściciela i de facto nikt nie mógł nic Ci za to zrobić...

od przyszlego roku ma sie cos zmienic?

Napisano

> Nikt nic nie podpowie, chociażby w kwestii tego adresu - różny adres w DR i w DO - jaki wpisać na

> umowie KS - prawdziwy, czy stary z DR by nie było problemu?

W sprawie adresu musisz miec zasiadczenie o przemeldowaniu (przynajmniej u mnie tak chcieli z dwa lata temu). Tablica nie problem bo mogla zaginac (chyba wystrczy zgloszenie). Co do niezaplaconego OC moze byc problem z kolega.

Napisano
  • Autor

> Najpierw w kwestii tablic rej...

> Dowiedz się dokładnie czy kolega przypadkiem nie wyrejestrował auta... Wtedy DR zostawał u

> właściciela, ale tablice zabierał urząd (tak było przynajmniej w temacie mojego Poloneza). Jak

> tablice się zgubiły to wytnij kawałek blachy i wymaluj tablice, które zdasz w urzedzie...

Podobno nie był wyrejestrowany, ale w sumie było to tak dawno, że mogło się właścicielowi pokręcić. Czy na DR nie będzie jakiegoś znaku, że został wyrejestrowany? Nie wiem, w stylu obcięty narożnik czy jakiś stempel?

> Kwestia adresu na DR nie ma wg mnie żadnego znaczenia. Analogicznie, do końca roku nie ma

> konsekwencji za nieprzerejestowanie auta. Mogłeś jeździć autem na tablicach i DR poprzedniego

> wlaściciela i de facto nikt nie mógł nic Ci za to zrobić...

A po nowym roku się zmieni? Mam pojazd zakupiony blisko 2 lata temu. Nie mogę przerejestrować, bo nie ma aktualnego badania technicznego. Badania nie przejdzie, bo jest w trakcie remontu. Rocznik 1978, więc jest co remontować. I po nowym roku poniosę jakieś konsekwencje z tytułu nieprzerejestrowania tego pojazdu?

> Co do ubezpieczenia. Hmm... Może się okazać, że fundusz gwarancyjny odezwie się do kolegi po

> zaległe składki po rejestracji pojazdu przez Ciebie... Może też być tak, że odezwie się bez

> Twojej pomocy. Gdyby jednak się okazało, że auto jest czasowo wyrejestrowane to nie było

> obowiązku płacenia za niego składek OC. Zatem, jeżeli trwa to conajmniej pięc lat (jeżeli

> dobrze pamiętam) to FG może cmoknąć kolegę w zadek...

Przestał płacić blisko 20 lat temu - znaczy, że co - nic mu po takim czasie nie zrobią? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W sprawie adresu musisz miec zasiadczenie o przemeldowaniu (przynajmniej u mnie tak chcieli z dwa

> lata temu). Tablica nie problem bo mogla zaginac (chyba wystrczy zgloszenie). Co do

> niezaplaconego OC moze byc problem z kolega.

Czyli sprzedający do umowy KS musi dołączyć takie zaświadczenie, a kupujacy idzie z tym i umową KS do WK? hmm.gif

Napisano

> Podobno nie był wyrejestrowany, ale w sumie było to tak dawno, że mogło się właścicielowi pokręcić.

> Czy na DR nie będzie jakiegoś znaku, że został wyrejestrowany? Nie wiem, w stylu obcięty

> narożnik czy jakiś stempel?

Sprawdzę w domu w DR Poldka czy jest adnotacja urzędowa bo nie pamiętam...

> A po nowym roku się zmieni? Mam pojazd zakupiony blisko 2 lata temu. Nie mogę przerejestrować, bo

> nie ma aktualnego badania technicznego. Badania nie przejdzie, bo jest w trakcie remontu.

> Rocznik 1978, więc jest co remontować. I po nowym roku poniosę jakieś konsekwencje z tytułu

> nieprzerejestrowania tego pojazdu?

Nie pamiętam dokładnie jak to ma wygladać, ale podobno droższa będzie rejestracja po przekroczeniu 30dni, ale ile to nie wiem...

> Przestał płacić blisko 20 lat temu - znaczy, że co - nic mu po takim czasie nie zrobią?

Musiałbym poszukać w ClassicAuto albo Automobiliście, ale FG ma określony czas na dochodzenie zaległych składek. Zdaje mi się, że 5 lat wstecz mogą sprawdzać i wnosić roszczenia...

Musiałbyś poszukać w necie o FG...

Napisano

> Czyli sprzedający do umowy KS musi dołączyć takie zaświadczenie, a kupujacy idzie z tym i umową KS

> do WK?

Tak wink.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzę w domu w DR Poldka czy jest adnotacja urzędowa bo nie pamiętam...

> Nie pamiętam dokładnie jak to ma wygladać, ale podobno droższa będzie rejestracja po przekroczeniu

> 30dni, ale ile to nie wiem...

> Musiałbym poszukać w ClassicAuto albo Automobiliście, ale FG ma określony czas na dochodzenie

> zaległych składek. Zdaje mi się, że 5 lat wstecz mogą sprawdzać i wnosić roszczenia...

> Musiałbyś poszukać w necie o FG...

OKi, w wolnej chwili poszperam na temat FG

Dzięki za info ok.gif

Napisano

>Jak tablice się zgubiły to wytnij kawałek blachy i wymaluj tablice, które zdasz w urzedzie...

Nie podpowiadaj nieprawdy!

WK nie przyjmie kawałka blachy z namalowanym numerem!

Przerabiałem to osobiście. Musiałem zgłosić na policji zagubienie (przesłuchanie, protokół itp).

Napisano

> Nie podpowiadaj nieprawdy!

> WK nie przyjmie kawałka blachy z namalowanym numerem!

> Przerabiałem to osobiście. Musiałem zgłosić na policji zagubienie (przesłuchanie, protokół itp).

Przecież to sa 30-letnie blachy... Nikt nie będzie sprawdzał ich oryginalności...

Przy nowych, białych blachach - owszem, masz rację...

Napisano

> Przerabiałem to osobiście. Musiałem zgłosić na policji zagubienie (przesłuchanie, protokół itp).

Ty też trochę mijasz się z prawdą. grinser006.gif

W WK wystarczy oświadczenie, że tablica zagubiona/pojazd nabyty bez tablic. ok.gif

Napisano
  • Autor

Jakieś 1,5 roku temu rejestrowałem zakupione auto, które miało jedną tablicę oryginalną a drugą własnej roboty zlosnik.gif. Oddałem obie, mówiąc, że takie były na aucie - problemów nie było żadnych

Napisano
  • Autor

> Ty też trochę mijasz się z prawdą.

> W WK wystarczy oświadczenie, że tablica zagubiona/pojazd nabyty bez tablic.

Miałem na jednym aucie jedną "blachę" na tekturze własnej roboty zlosnik.gif - oddałem obie i nawet żadnego oświadczenia nie chcieli... co prawda było to jakieś 1,5 roku temu wink.gif

Napisano

> Miałem na jednym aucie jedną "blachę" na tekturze własnej roboty - oddałem obie i nawet żadnego

> oświadczenia nie chcieli... co prawda było to jakieś 1,5 roku temu

No ale chyba łatwiej napisac oświadczenie, niz wystrugac tablicę? grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.