Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wtrysku Astra F 1.4i 8v

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z kolegów mógłby podpowiedzieć, który warsztat w Szczecinie lub w Stargardzie Szczecińskim dobrze i rzetelnie wyczyści wtrysk w Oplu Astrze F 1.4i 8v (najlepiej myjką ultradźwiękową)?

Dzięki i pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś z kolegów mógłby podpowiedzieć, który warsztat w >Szczecinie lub w Stargardzie Szczecińskim

> dobrze i rzetelnie wyczyści wtrysk w Oplu Astrze F 1.4i 8v (najlepiej >myjką ultradźwiękową)?

Masz na myśli sam wtryskiwacz??

Czy całą przepustnicę??

Sam wtryskiwacz rzadko się brudzi, a nawet jak jest z nim coś nie tak to rozważ wymianę.

PZDR VEN

Napisano

> Masz na myśli sam wtryskiwacz??

> Czy całą przepustnicę??

> Sam wtryskiwacz rzadko się brudzi, a nawet jak jest z nim coś nie tak to rozważ wymianę.

> PZDR VEN

A jaki może być koszt wymiany?

Pozdrawiam

Napisano

> A jaki może być koszt wymiany?

> Pozdrawiam

Szczerze mówiąc to koszt praktycznie samego wtryskiwacza.

Wymiana po zdjęciu plastikowej obudowy jest banalna.

Edyta:

Teraz jestem po spożyciu, ale mniej więcej nowy wtrysk kosztuje na alledrogo 190 pln, sporo, ale moim zdaniem jak się wtrysk nadaje do czyszczenia w (8V w oplu) to na krótko pomagało, szybszym i o wiele trwalszym rozwiązaniem byłaby wymiana na nowy, tudzież używany z mniejszym przebiegiem i sprawny.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Szczerze mówiąc to koszt praktycznie samego wtryskiwacza.

> Wymiana po zdjęciu plastikowej obudowy jest banalna.

> Edyta:

> Teraz jestem po spożyciu, ale mniej więcej nowy wtrysk kosztuje na alledrogo 190 pln, sporo, ale

> moim zdaniem jak się wtrysk nadaje do czyszczenia w (8V w oplu) to na krótko pomagało,

> szybszym i o wiele trwalszym rozwiązaniem byłaby wymiana na nowy, tudzież używany z mniejszym

> przebiegiem i sprawny.

> PZDR VEN

U mnie zauważyłem, że wtrysk zaczął - jakby to powiedzieć - "cykać" lub "terkotać". Jest to słyszalne w kabinie szczególnie na wolnych obrotach. Myślałem, że to cewka zapłonowa ale pożyczyłem cewkę z innej Astry i nie wyeliminowało to "cykania". Przysłuchałem się tej "gruszce" nad wtryskiem (jeszcze nie miałem czasu jej ściągnąć) i chyba tam jest źródło tego "cykania". Dlatego pomyślałem, że to może być wina wtrysku. Na różnych stronach przeczytałem, że po dokładnym czyszczeniu takie objawy ustępowały. Moja Astra nie ma i nie miała instalacji gazowej.

Napisano

Czy "cykanie" to nie jest po prostu normalny odgłos pracy wtryskiwacza ??

Na jałowych obrotach słychać go bardziej, bo nie zagłusza go dźwięk pracy silnika. Jeśli źle rozumuję to proszę o poprawienie mnie i ukaranie wink.gif

Napisano

> U mnie zauważyłem, że wtrysk zaczął - jakby to powiedzieć - "cykać" lub "terkotać".

A jakbyś przyłożył ucho i wkręcił silnik na obroty to zauważyłbyś, że podczas schodzenia z obrotów wtryskiwacz przestaje cykać wink.gif.

Jak słusznie zauważył kol. Pyth00n, jest to objaw normalnej pracy waytogo.gif.

Co do reszty parametrów to możesz zdjąć chwyt powietrza do zespołu wtryskiwacza i po dodaniu gazu zobaczysz jak wtryskiwacz podaje paliwo. Ma to być ładny stożek. Po wyłączeniu silnika powinien odciąć paliwo i nie puścić ani kropelki.

Napisano

Dokładnie jak kolega Orochimaru mowi - cykanie to normalna praca wtryskiwacza.

U mnie też dość głośno cyka, ale to kwestia zaworu i jego popychacza.

Jeżeli nie masz niepokojących objawów typu:

- zwiększone spalanie

- śmierdzi paliwem

- może coś koledzy jeszcze dopiszą

to nie ma się czym naprawdę przejmować.

PZDR VEN

Napisano

Mi zaczął głośniej cykać jak zalałem kiepskiego paliwa (woda) które później zaprawiłem dodatkiem do benzyny "formuła LPG, czyszczenie wtryskiwaczy i inne magiczne właściwości". Minęło dwa zbiorniki później i 0,5L "jagodzianki na kościach".

Problem z wtryskiwaczem objawia się także problemem z odpaleniem samochodu na ciepłym silniku przy krótkim postoju. Wtryskiwacz cieknie (często może być to problem oringu-u uszczelniającego wtryskiwacz) i trzeba kilka sekund kręcić aż odpali zalany silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.