Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzaskanie przy skręcie-przednie koło

Featured Replies

Napisano

Witam,coś mi trzaska przy przednim kole,najbardziej to słychać przy skręcie na nierównościach.

Do głowy mi przychodzi łożysko amora ewentualnie jakaś gałka.

Napisano

> Witam,coś mi trzaska przy przednim kole,najbardziej to słychać przy skręcie na nierównościach.

> Do głowy mi przychodzi łożysko amora ewentualnie jakaś gałka.

przy skręcaniu - przegub

Napisano

> przy skręcaniu - przegub

niekoniecznie, może być też łożysko w kole ok.gif

Napisano

Sworzeń na wahaczu albo amor siada (ew. guma na amortyzatorze

Napisano

> niekoniecznie, może być też łożysko w kole

łożysko w kole będzie szumiało, (szum narasta przy prędkości) przy zakrętach cichnie dzięki czemu łatwo wybadać które poszło (mowa o zakrętach normalnych w trasie )- dopiero co wymieniałem 4 listopada na SKF-ki zlosnik.gif

Przegub będzie trzaskał/strzelał na zakręcie (wystarczy przejechać się po rondzie na trójce), przerabiane w marcu 2007r.

wink.gif

Jeśli pójdzie sworzeń na wahaczu będzie charakterystyczne walenie - łup szczególnie przy nierównościach (garby, dziury) jak sprawdzić czy to to: wystarczy pod lewarować złapać koło i poruszyć nim w pionie, będzie wyczuwalny luz i słychać te stukanie. Wymieniałem wachacz w czwartek 4 list. właśnie z tego powodu! wink.gif

Napisano

> łożysko w kole będzie szumiało, (szum narasta przy prędkości) przy zakrętach cichnie dzięki czemu

> łatwo wybadać które poszło (mowa o zakrętach normalnych w trasie )- dopiero co wymieniałem 4

> listopada na SKF-ki

> Przegub będzie trzaskał/strzelał na zakręcie (wystarczy przejechać się po rondzie na trójce),

> przerabiane w marcu 2007r.

> Jeśli pójdzie sworzeń na wahaczu będzie charakterystyczne walenie - łup szczególnie przy

> nierównościach (garby, dziury) jak sprawdzić czy to to: wystarczy pod lewarować złapać koło i

> poruszyć nim w pionie, będzie wyczuwalny luz i słychać te stukanie. Wymieniałem wachacz w

> czwartek 4 list. właśnie z tego powodu!

No i tutaj się nie zgodzę.

U mnie wszystkie objawy wskazywały na padnięty przegub, ale po jego wymianie było bez zmian. Dopiero wymiana łożyska pomogła.

Napisano

> łożysko w kole będzie szumiało,

Dobrze zajechane łożysko może już robić różne rzeczy - trzaskać również.

Ale faktycznie - stawiałbym na przegub.

Z mniej prawdopodobnych przyczyn może to być również dyferencjał.

Napisano

> No i tutaj się nie zgodzę.

> U mnie wszystkie objawy wskazywały na padnięty przegub, ale po jego wymianie było bez zmian.

> Dopiero wymiana łożyska pomogła.

łożysko w piaście a przegub to dwie inne bajki (inne odgłosy), ale mogę się nie znać, za krótki mam staż. grinser006.gif

Napisano

> łożysko w piaście a przegub to dwie inne bajki (inne odgłosy), ale mogę się nie znać, za krótki mam

> staż.

teoretycznie tak zlosnik.gif

ale sam byłem zdziwiony gdy po wymianie przegubu dalej byl ten dźwięk. Mój mechanik też, a jest to człowiek z ponad 30 letnim doświadczeniem ok.gif

Napisano

> teoretycznie tak

> ale sam byłem zdziwiony gdy po wymianie przegubu dalej byl ten dźwięk. Mój mechanik też, a jest to

> człowiek z ponad 30 letnim doświadczeniem

tyż racja, ważne że ukierunkowaliśmy kolegę na dobry trop i będzie mógł zweryfikować, co jest uszkodzone i nadaje się do wymiany.

Napisano

> tyż racja, ważne że ukierunkowaliśmy kolegę na dobry trop i będzie mógł zweryfikować, co jest

> uszkodzone i nadaje się do wymiany.

ok.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.