Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdo elektryczne haka - ciekawe podłączenie.

Featured Replies

Napisano

Musiałem wymienić gniazdo elektryczne od haka.

Spośród różnych gniazd wybrałem produkt firmy DUNAJ. Sprzedawca namówił mnie na gniazdo z tzw 'ósmym stykiem".

Styk ten powoduje to, że w momencie gdy mamy podłączoną przyczepę i włączymy tylne światła przeciwmgłowe to w samochodzie nie świecą, a świecą tylko w przyczepie.

Teraz pytanie.

Czy jest to zgodne z przepisami?

Wiem, że w niektórych samochodach koncernu VW fabryka stosuje taki patent przy fabrycznych instalacjach elektrycznych haka.

Z tym, że tam to jest rozwiązane przez jakiś przekaźnik, a gniazdo jest zwykłe.

W sumie to dość dobre rozwiązanie, często śmigam z przyczepą i podczas mgły gdy włączyłem tylne przeciwmgłowe to w lusterkach odbijała mi się od plandeki czerwona poświata, szczególnie uciążliwe jest to nocą.

Dlatego chyba sobie zamontuję takie gniazdo z tym ósmym stykiem.

Tylko nie wiem czy to legalne czy nie.

102.032.jpg

Napisano

Sprzedawca namówił mnie na gniazdo z tzw

> 'ósmym stykiem".

> Styk ten powoduje to, że w momencie gdy mamy podłączoną przyczepę i włączymy tylne światła

> przeciwmgłowe to w samochodzie nie świecą, a świecą tylko w przyczepie.

> Teraz pytanie.

> Czy jest to zgodne z przepisami?

> Wiem, że w niektórych samochodach koncernu VW fabryka stosuje taki patent przy fabrycznych

> instalacjach elektrycznych haka.

> Z tym, że tam to jest rozwiązane przez jakiś przekaźnik, a gniazdo jest zwykłe.

Sa i z dodatkowym stykiem i z przekaznikiem,

> Tylko nie wiem czy to legalne czy nie.

Legalne i praktyczne ja zakupilem sobie gniazdo 13 pinowe i dodatkowo do przyczepy zamontowalem swiatla wsteczne, bardzo przydatne przy cofaniu z przyczepa w waskich uliczkach noca, dodatkowo zmienilem przerywacz kierunkow na taki ktory kontroluje dzialanie kierunkow przyczepki, teraz mysle tez nad zamontowaniem czujnikow parkowania w przyczepce aby jeszcze bardziej sobie ulatwiac zycie.

Napisano

> Sprzedawca namówił mnie na gniazdo z tzw

> Sa i z dodatkowym stykiem i z przekaznikiem,

> Legalne i praktyczne ja zakupilem sobie gniazdo 13 pinowe i dodatkowo do przyczepy zamontowalem

> swiatla wsteczne, bardzo przydatne przy cofaniu z przyczepa w waskich uliczkach noca,

> dodatkowo zmienilem przerywacz kierunkow na taki ktory kontroluje dzialanie kierunkow

> przyczepki, teraz mysle tez nad zamontowaniem czujnikow parkowania w przyczepce aby jeszcze

> bardziej sobie ulatwiac zycie.

Nie lepiej kamere w samochodzie i przyczepie przepinajaca sie w gniezdzie jak to pmgielne? Niema przyczepy - dziala kamerka w samochodzie, jest czepka - dziala kamerka w czepce. I widzisz wszystko jak na dloni waytogo.gif

Napisano

> Nie lepiej kamere w samochodzie i przyczepie przepinajaca sie w gniezdzie jak to pmgielne? Niema

> przyczepy - dziala kamerka w samochodzie, jest czepka - dziala kamerka w czepce. I widzisz

> wszystko jak na dloni

W samochodzie nie mam miejsca gdzie zamontowac monitor w sensownym miejscu, a czujniki parkowania juz sa w samochodzie, poki co duzo daje swiatlo wsteczne w przyczepce, ale zawsze moze nas zaatakowac jakis agresywny slupek.

Napisano

jak to działa ?

ta blaszka "się podnosi" jak wepniesz wtyczkę ?

ja bym się obawiał że to zaśniedzieje po roku i na stałe rozłączy p/mgielne w aucie wink.gif

co do przepisów nie wiem, chyba nie ma tego sprecyzowanego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.