Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alpine czy Clarion

Featured Replies

Napisano

Witam znawców,

ostatnio napaliłem się na nowe radio i chciałbym kupić coś fajnego.

Oczywiście nie zależy mi na wyglądzie, a na jakości dźwięku. U kolegi słuchałem clariona CZ100 czy cos w ten deseń. Poczytałem na forum i trochę w sieci i wydaje mi się, że najlepsze radia produkuje firma Alpine.

Tylko teraz tak jak ze wszystkim, firma ok ale jaki model? Mile widziana byłaby karta sd albo USB, jakiś rozbudowany korektor graficzny. Dużo spędzam w aucie i lubie dobrą muzykę. Póki co mam Sony CDX s2000 kiedyś było to super radio. Podoba mi się ALPINE IDA-X311 ale czy cena jest warta tego sprzętu? Narazie nie miałem możliwości odsłuchania tego radia w porównaniu z innymi. Jeśli możecie to podpowiedzcie coś.

Napisano

Odwieczne pytanie. Clarion, czy Alpine?? Jeśli rozpatrywać tylko ta dwie marki i tylko modele w podobnym przedziale cenowym i biorąc pod uwagę jedynie jakość odtwarzanej muzyki, to mój głos zdobędzie Clarion. Zwróć uwagę na model Clariona DXZ588RUSB. Jest z przedziału cenowego podanej przez Ciebie Alpinki. Dużo lepszy od 100-ki, no i przede wszystkim nie taki grzeczny dźwiękowo jak Alpinka.

Napisano
  • Autor

nom fajne fajne to radyjko dziwi mnie, że alpine nie ma takiego wzmacniacza jak ten clarion. Przy czym czytałem, iż mosfet może źle wpływac na jakoś dźwięku. Patrzyłem clariona CZ200 też fajny i z opisów ludzi dźwięk ma świetny ale to opinia ludzi. Chodzi mi o radio grające jak najlepiej, a nie jak najgłośniej.

a taki LG LAC-3900RN

albo LG LCS500UR

mam jeszcze takie pytanie czy opłaca sie kupic radio z filtrami dolno i górno przepływowymi jeśli głośniki mają być zasilane tylko z radia bez wzmacniacza?

Napisano

DXZ, to najwyższa seria Clariona, więc wszystko inne, czy tego chcesz, czy nie, projektowane było przez księgowość. Jaki wpływ na parametry, jakość i dźwięk sprzętu elektronicznego ma księgowy, pozostawię Twojej wyobraźni. Jeśli chodzi o filtry, to masz je dostępne tylko na wyjściu przedwzmacniacza, końcówka mocy radioodtwarzacza gra pełnym pasmem. Niestety. nie pomogę Ci w przypadku radioodtwarzaczy innych firm. Osobiście jestem fanem Clariona i Alpiny, tylko tych używałem do tej pory, a sporadyczne kontakty ze sprzętem innych firm, nie czyniłyby moich wypowiedzi miarodajnymi, a wręcz byłyby tendencyjne.

Napisano

kupiłem dziś Clariona CZ509 za 599zł i jestem zachwycony!

Wczesniej miałem Alpine 9812 i moim skromnym zdaniem gra tak samo dobrze ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak jest z tymi pokretłami od głosności w Alpine? Pytam bo sępiłem na radio i kupiłem 6 mesięcy temu to http://moto.allegro.pl/radio-samochodowe-manta-usb-sd-rs-4500-p-n-nowe-i1326184761.html i dałem na gwarancji do naprawy dzis, bo zciszałem a ono sie pogłasniło i na odwrót. Czy te gałki są trwałe w tych lepszych radiach?

Napisano

> Odwieczne pytanie. Clarion, czy Alpine?? Jeśli rozpatrywać tylko ta dwie marki i tylko modele w

> podobnym przedziale cenowym i biorąc pod uwagę jedynie jakość odtwarzanej muzyki, to mój głos

> zdobędzie Clarion.

mam clariona i nikomu nie polecam, szukamy zniekształcenia no i jakość wykonania czołówki bez rewelacji.

Napisano

Jaki model masz?

W skrócie mówimy oczywiście o wyższych modelach:

Alpine Szybki dynamiczny bass, kiepski środek i b.osta góra lub po prostu ostra w zależności od reszty komponentów. Clarion, lekko mulący i delikatny bass, b. fajny środek i góra przyjemna.

Moja opinia opiera się o modele jakie posiadałem : ok 20 szt Alpine, i 3 szt clarion (dxz 788, 958 hxd2)

Napisano

> Jak jest z tymi pokretłami od głosności w Alpine? Pytam

żadnych "jaj" nigdy nie odnotowałem ;-)

Napisano

> kupiłem dziś Clariona CZ509 za 599zł i jestem zachwycony!

> Wczesniej miałem Alpine 9812 i moim skromnym zdaniem gra tak samo dobrze

I jak się Clarion spisuje? Bo właśnie chcę zrobic identyczną zmianę. W 9812 wkurza mnie brak regulacji samych wysokich tonów, a górę ma naprawdę ostrą...

Napisano

> Jaki model masz?

CLARION CZ309E BLUETOOTH

> W skrócie mówimy oczywiście o wyższych modelach:

mój raczej do wyższych nie należy rok temu dałem za to jakieś 550zł więc szału nie ma.

Napisano

> I jak się Clarion spisuje? Bo właśnie chcę zrobic identyczną zmianę. W 9812 wkurza mnie brak

> regulacji samych wysokich tonów, a górę ma naprawdę ostrą...

w Clarionie jest o wiele lepsza regulacja niż w 9812 ok.gif

jedyny minus Clariona który mnie drażni - idiotyczny sposób zakładania panela sciana.gif

tak poza tym mogę w 100% polecić ok.gif

Napisano

Podłączyłem, potestowałem, posłuchalem i już leży w samochodzie i czeka na zamontowanie zlosnik.gif

Faktycznie, wkładanie panelu to masakra... grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Podepnę się pod temat. Stanąłem przed wyborem budżetowego radia. Waham się między Alpine CDE-111RM(400zł), Clarion CZ200ER(340zł) i Clarion CZ201ER Które z nich jest lepsze?

Napisano

Co mas zna myśli mówiąc najlepiej? W sensie mocniej tłucze? grinser006.gif

Clarion ma środek pasma a alpine tego nie ma co u mnie już tą markę odstawia na bok.

Alpine ma b.ostrą górę i mocny dynamiczny bass i tyle smile.gif

Clariony są bardziej z tonowane i neutralne.

Napisano

> Podepnę się pod temat. Stanąłem przed wyborem budżetowego radia. Waham się między Alpine

> CDE-111RM(400zł), Clarion CZ200ER(340zł) i Clarion CZ201ER Które z nich jest lepsze?

bieri JVC KD-SH 9101

Napisano

> Jaki model masz?

> Alpine Szybki dynamiczny bass, kiepski środek i b.osta góra lub po prostu ostra w zależności od

> reszty komponentów. Clarion, lekko mulący i delikatny bass, b. fajny środek i góra przyjemna.

> Moja opinia opiera się o modele jakie posiadałem : ok 20 szt Alpine, i 3 szt clarion (dxz 788, 958

> hxd2)

Niby Alpine tak zły a dużo osób startujących zawodowo ich używa.

Dla mnie jedno z najczystrzych grań jakie mogą być : )

Ale każdy lubi co innego smile.gif Ja tam polecam Alpine.

Napisano

> Jaki model masz?

> Alpine Szybki dynamiczny bass, kiepski środek i b.osta góra lub po prostu ostra w zależności od

> reszty komponentów. Clarion, lekko mulący i delikatny bass, b. fajny środek i góra przyjemna.

> Moja opinia opiera się o modele jakie posiadałem : ok 20 szt Alpine, i 3 szt clarion (dxz 788, 958

> hxd2)

proszę Cie daruj sobie takie porównania ...

Napisano

> tzn mam nie wyrażać swojej opinii na temat sprzętu jaki słuchałem/posiadałem?

piszesz takie głupoty prawie jak w fakcie.

to tak jakby porównać bmw i mercedesa - kazdy inny i kazdy znajdze swojego klienta. tak samo z tymi radiami KAŻDE inne i KAŻDE ma swoje zastosowanie a rozwodzenie się nad niuansami radia za 500zł czy 800zł nie ma ŻADNEGO sensu ponieważ podłączone jest do takich głośnikó czy też innego wzmacniacza który i tak to wszystko psuje wink.gif

w wielkim skrócie - gra jak najgorsze ogniwo i tyle wink.gif

Napisano

Zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku. Ogólnie słucham muzyki z gatunku trance i pokrewne, czyli w miarę szybki bas, który lubię smile.gif Nie jestem jakimś szczególnym audiofilem, ale trzasków, pisków nie dzierżę. Na głośności zależy mi. Nie interesują mnie bajery, kolorki, animacje i inne wodotryski. No jedynie to musi mieć usb. Nie mogę się doszukać jaką mocą rzeczywistą dysponują oba modele? JVC odpada, wybieram tylko między Clarionem a Alpinem. Na dzień dzisiejszy radio bd podłączone pod głośniki 2x10cm(no name, przód) i 6x9(boschmann, półka tył) W niedalekiej przyszłości mały wzmacniacz do skrzynki basowej.

Napisano

> Zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku.

jesli nie zalezy ci na napędzie to zdecydowanie bierz blaupunkta sd48. Ma sd, usb z tyłu, BARDZO rozbudowaną regulację dzwieku a tanie modele alpine czy clariona kładzie na łopatki.

Żeby nie było - mialem i clariona, alpine (2 modele) i jvc. Blau wygrał zdecydowanie.

Napisano

Napęd czasem się przydaje no ale nie jest jakiś super potrzebny. Tego blaua to nowego za bardzo nie ma, a wolałbym coś nowego z gwarancją...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.