Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2,0 Dti /zafira/

Featured Replies

Napisano

W tym silniku w rozrządzie jest łańcuch, ale na zewnątrz silnika jest pasek wielorowkowy napędzający pompe wody, alternator, pompe klimy. Czy ten pasek ma jakieś wymogi odnośnie wymiany ? Czy wymieniając go trzeba wymienić jakieś napinacze itp. ? Osobiście przejechałem ponad 100 kkm i tego paska nie ruszałem, czy już czas ?

Napisano

> W tym silniku w rozrządzie jest łańcuch, ale na zewnątrz silnika jest pasek wielorowkowy

> napędzający pompe wody, alternator, pompe klimy. Czy ten pasek ma jakieś wymogi odnośnie

> wymiany ? Czy wymieniając go trzeba wymienić jakieś napinacze itp. ? Osobiście przejechałem

> ponad 100 kkm i tego paska nie ruszałem, czy już czas ?

Jak pasek nie jest popękany i nie piszczy to może być choć po 100kkm warto go wymienić. Aż dziwne, że napinacz nie daje o sobie znać grinser006.gif

Napisano

> Aż dziwne,

> że napinacz nie daje o sobie znać

Albo koło pasowe wału (te pseudo-dwumasowe) grinser006.gif

Napisano

> Albo koło pasowe wału (te pseudo-dwumasowe)

ja się zastanawiam czy to nie ono wykańcza u mnie napinacze hmm.gif

Napisano

> ja się zastanawiam czy to nie ono wykańcza u mnie napinacze

Ja się "skusiłem" na jego wymianę wczesną wiosną i od tamtej pory spokój z wibracjami, hałasem na wolnych obrotach itp. Cena tylko była lekko zwalająca facepalm.gif

Napisano

> Ja się "skusiłem" na jego wymianę wczesną wiosną i od tamtej pory spokój z wibracjami, hałasem na

> wolnych obrotach itp. Cena tylko była lekko zwalająca

jakie kupowałeś TRW czy corteco różnica między nimi jest dwukrotna hmm.gif

Napisano

> W tym silniku w rozrządzie jest łańcuch, ale na zewnątrz silnika jest pasek wielorowkowy

Tak z ciekawości zapytam ile taki łańcuch wytrzymuje? Jak ze spalaniem tego silnika w tym aucie? Jakie typowe bolączki oraz ceny części.

Napisano

> Tak z ciekawości zapytam ile taki łańcuch wytrzymuje? Jak ze spalaniem tego silnika w tym aucie?

> Jakie typowe bolączki oraz ceny części.

Łańcuch kontrola po bodajże 400 lub 500kkm hehe.gif

Typowe bolączki ??? Wprawdzie forum Vectry ale poczytaj ok.gif

Napisano

> ja się zastanawiam czy to nie ono wykańcza u mnie napinacze

Kurcze u mnie tez te napinacze lecą średnio 1 na 1,5 roku. Przerabiając napinacz popełniłem błąd zakładając zwykłe kryte łożysko a powinienem jakieś szczelne bo po ostatnich deszczach zaczęło szumieć i pewnie je szlak trafi.

Napisano

> Kurcze u mnie tez te napinacze lecą średnio 1 na 1,5 roku. Przerabiając napinacz popełniłem błąd

> zakładając zwykłe kryte łożysko a powinienem jakieś szczelne bo po ostatnich deszczach

> zaczęło szumieć i pewnie je szlak trafi.

U mnie kończy się siłownik hydrauliczny od napinacza a jako, że już drugi w okresie 3 lat zaczyna podskakiwać więc rozważam wymianę go razem z kołem pasowym zlosnik.gif

Napisano

> Swag, płaciłem coś około 270zł o tutaj ...

ile juz na nim sie turlasz ??

Napisano

> Około 12kkm

to się chyba skusze bo febi w cenie ok 330 zeta zawsze zostanie na mechanika aby wymienił bo sam to tej śruby na pewno nie ruszę zlosnik.gif

Napisano

> to się chyba skusze bo febi w cenie ok 330 zeta zawsze zostanie na mechanika aby wymienił bo sam to

> tej śruby na pewno nie ruszę

Myślisz, że będzie lepsze niż swag ??? grinser006.gif

Napisano

> Myślisz, że będzie lepsze niż swag ???

no właśnie nie wiem, ale też kupię swag zeby.GIF

Miałeś drżenie kiery na luzie przed wymianą ?

U mnie koło wygląda ok, ale myślę, że guma już nie tłumi jak powinna hmm.gif

Napisano

> no właśnie nie wiem, ale też kupię swag

I to wg mnie jest słuszna koncepcja ok.gif Już straciłem zaufanie do części w kartonikach Febi no.gif

> Miałeś drżenie kiery na luzie przed wymianą ?

Było i teraz jest jakby mniejsze. Podejrzewam jeszcze poduszki silnika i skrzyni biegów.

> U mnie koło wygląda ok, ale myślę, że guma już nie tłumi jak powinna

U mnie przed wymianą mechanik sprawdzał koło swoimi sposobami i się zapierał, że jest ono ok i nie widzi potrzeby wymiany. Ja uparłem się i kazałem wymienić (patrzył na mnie jak na screwy.gif co pewnie nie ma co z kasą robić. Tylko że on nie jeździ tym autem i nie musiał się wq....ć). Po wymianie ja od razu widziałem różnicę a on dalej się zapierał, że nie ma poprawy (zapewne nie chciał się przyznać do swojej błędnej diagnozy).

Jedynym minusem tej całej operacji jest to, że na wolnych obrotach od razu usłyszałem głośno pracujące łożysko oporowe sprzęgła bo silnik ciszej pracuje (szumi i terkocze na luzie) sick.gif

Napisano

> I to wg mnie jest słuszna koncepcja Już straciłem zaufanie do części w kartonikach Febi

Ja jeszcze nie mam złych doświadczeń ok.gif

> Było i teraz jest jakby mniejsze. Podejrzewam jeszcze poduszki silnika i skrzyni biegów.

w mnie nieraz drga mocno, ustępowało po wymianie napinacza paska. Ale pada za szybko więc podejrzewam koło icon_rolleyes.gif

> U mnie przed wymianą mechanik sprawdzał koło swoimi sposobami i się zapierał, że jest ono ok

U mnie tez twierdzą że ok. Chuć jak ja przykładałem śrubokręt do pracującego koła (prawie go dotykałem) to w słychac było nierównomierne stykanie się elementów. Więc na tej podstawie podejrzewam że koło powoduje wibracje które wykańczają napinacz hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jeszcze nie mam złych doświadczeń

> w mnie nieraz drga mocno, ustępowało po wymianie napinacza paska. Ale pada za szybko więc

> podejrzewam koło

> U mnie tez twierdzą że ok. Chuć jak ja przykładałem śrubokręt do pracującego koła (prawie go

> dotykałem) to w słychac było nierównomierne stykanie się elementów. Więc na tej podstawie

> podejrzewam że koło powoduje wibracje które wykańczają napinacz

To u mnie się okazuje, że tylko przebieg tych elementów mnie martwi...ja zrobiłem trochę ponad 100 kkm w ciągu 3 i pół roku a jakiś belg wcześniej na tym pasku i rolce to niewiem niewiem.gif ile ? Podejrzewam, że napewno przed pozbyciem się auta nic przy nim nie robił. Nadmieniam, rzadnych negatywnych zachowań ze strony technicznej niema ze strony paska i napinacza, jedyne przebieg ...........

Chyba nic nie bede ruszał....

Napisano

> Chyba nic nie bede ruszał....

Stara zasada - jak nic się nie dzieje niepokojącego to się nie rusza. wink.gif

Napisano

> Chyba nic nie bede ruszał....

Jak pasek nie popękany i postrzępiony to może zostać, Choć przy okazji wymiany oleju bym go sprawdził wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.