Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowe wycieraczki zostawiaja smugi....

Featured Replies

Napisano

problem wystepuje w aucie mojego kolegi.niedawno zakupil auto[vectra 2006 jesli ma to jakies znaczenie] i od poczatku wycieraczki zostawialy smugi na szybie.kupil wiec nowe[bosch] i zapomnial o sprawie bo nie padalo.teraz jechal do polski i we francji byl zmuszony zakupic nowe[tym razem valeo] bo nie byl w stanie jechac ze smugami.niestety te takze zostawiaja slady.wydaje sie ze nie jest to wina samych pior wycieraczek-pytanie co mozna zrobic?

Napisano

> problem wystepuje w aucie mojego kolegi.niedawno zakupil auto[vectra 2006 jesli ma to jakies

> znaczenie] i od poczatku wycieraczki zostawialy smugi na szybie.kupil wiec nowe[bosch] i

> zapomnial o sprawie bo nie padalo.teraz jechal do polski i we francji byl zmuszony zakupic

> nowe[tym razem valeo] bo nie byl w stanie jechac ze smugami.niestety te takze zostawiaja

> slady.wydaje sie ze nie jest to wina samych pior wycieraczek-pytanie co mozna zrobic?

docisk, ramię wycieraczki. Możliwe, że sprężyna się już wyciągnęła.

Napisano

Może szyba jest czymś wysmarowana? Jakieś woski, niewidzialne wycieraczki itp? Ja bym zaczął od umycia jakimś klasycznym płynem do szyb. No może amoniaku bym im oszczędził, choć nie wiem, czy może jakoś zaszkodzić lakierowi.

Napisano

> wydaje sie ze nie jest to wina samych pior wycieraczek-pytanie co mozna zrobic?

a może winy szukać w samej szybie a nie w wycieraczkach. Niech dobrze odtłuści szybę i założy nowe wycieraczki.

Napisano

> a może winy szukać w samej szybie a nie w wycieraczkach. Niech dobrze odtłuści szybę i założy nowe

> wycieraczki.

ktoś gdzieś pracował nad komercyjną usuwaczką niewidzialnej wycieraczki - jeśli obie wycieraczki zostawiają jednakowe smugi to pewnie to.

Można ponownie zaaplikować jakieś nano-gówno, ew pojechać jakimiś płynami do "odnawiania" szyb (tak lekko polerujące że nie zostawią śladów np turtle wax)

Napisano

> Można ponownie zaaplikować jakieś nano-gówno, ew pojechać jakimiś płynami do "odnawiania" szyb (tak

> lekko polerujące że nie zostawią śladów np turtle wax)

nie pamiętam dokładnie, ale ktoś tu kiedyś pisał o cifie czy jakimś innym mleczku do czyszczenia, ale jak pisałem nie jestem pewny co to było.

Napisano

> nie pamiętam dokładnie, (...) ale jak pisałem nie jestem pewny co to było.

To po co piszesz cokolwiek???

mar00ha

Napisano

> ktoś gdzieś pracował nad komercyjną usuwaczką niewidzialnej wycieraczki - jeśli obie wycieraczki

> zostawiają jednakowe smugi to pewnie to.

Zwyczajna benzynka ekstrakcyjne lub (ostrożnie, rozpuszcza dobrze wiele rzeczy, może lakier uszkodzić) zmywacz do paznokci (acetonowy) na waciku i szybę przeciścić. ABSOLUTNIE nie stosować jeśli szyba nie jest szklana tylko np. pleksi - nieodwracalnie zniszczy.

Napisano
  • Autor

> ktoś gdzieś pracował nad komercyjną usuwaczką niewidzialnej wycieraczki - jeśli obie wycieraczki

> zostawiają jednakowe smugi to pewnie to.

tak,obydwie zostawiaja slady ok.gif

Napisano

a u nie po wizycie w aso (nie jestem do końca pewien czy to miało jakiś związek) wycieraczki zaczęły strasznie szurać po szybie. Lustrując dokładnie szybę stwierdziłem, że jest cala upszczona bezbarwnymi chropowatymi kropkami więc umyłem ją wodą z płynem do naczyń i nic nie pomogło. Wziąłem więc benzyne ekstrakcyjną i też nic, dalej chropowata. Dopiero rozwiązałem sprawę skrobaczką do czyszczenia kuchenek z płytą ceramiczną zlosnik.gif. Po tym zabiegu wycieraczki cichutko przesuwają się po szybie i dobrze zbierają palacz.gif

Napisano

> To po co piszesz cokolwiek???

znalazłem specjalnie dla Ciebie grinser006.gif

Quote:

i wtedy wkraczamy z mleczkiem do czyszczenia np. CIF a na koniec płyn do szyb AJAX. Można inne marki ale ja jakoś te sobie upodobałem. Szyby pięknie zmyte i żadna warstwa nienaruszona.

Quote:

ja myję szyby środkiem do łazienek : Cif

na mokro, troche na szmatkę i lekko poleruję, potem, spłukać porządnie wodą i potem dobzre wytzreć szmatą

po takim zabiegu wycieraczki ładnie śmigają

Napisano

> Niech w Polsce kupi sobie wycieraczki Motgum. Zapomni o problemie.

nawet motgumy (skądinąd rzeczywiście warte polecenia) nic nie dadzą jeśli szyba jest tłusta.

Napisano

> nawet motgumy (skądinąd rzeczywiście warte polecenia) nic nie dadzą jeśli szyba jest tłusta.

Owszem - czysta szyba to podstawa. Doświadczony kilkukrotnym zakupem wielce markowych wycieraczek znanych firm, po trzech miesiącach zmuszony do ich kolejnej wymiany, w końcu trafiłem na Motgum (oby się tylko nie zespuli). Wycieraczki wytrzymują dwa lata (około 40000) - kupuję klasyczne, bo z płaskimipodobno bywa rożnie. Muszę jeszcze dodać, że przy ich wymianie jakość wycierania jest o niebo lepsza niż tych markowych, których używałem po 3 miesiącach ich użytkowania. Szczytem wszystkiego była wymiana pióra wycieraczki w serwisie citroena. Było to w 2000 roku. Cena bubla wynosiła 50 złotych (do C15), serwisant mówiłwtedy, że to bardzo tanio. Wyciaraczka gorzej pracowała niż jej poprzedniczna, ale ta poszła w kosz w serwisie.

Napisano
  • Autor

wczoraj podczas deszczu sprawdzalismy szybe i chyba jest to ta niewidzialna wycieraczka.na przedniej nie pozostawala ani kropla deszczu w przeciwienstwie do pozostalych.dzieki za naprowadzenie .

Napisano

> Zwyczajna benzynka ekstrakcyjne lub (ostrożnie, rozpuszcza dobrze wiele rzeczy, może lakier

> uszkodzić)

Benzyna ekstrakcyjna jak najbardziej.Niektórzy lakiernicy używają tejże właśnie do odtłuszczania lakieru.

Napisano

>> Zwyczajna benzynka ekstrakcyjne lub (ostrożnie, rozpuszcza dobrze wiele rzeczy, może lakier

>> uszkodzić)

> Benzyna ekstrakcyjna jak najbardziej.Niektórzy lakiernicy używają tejże właśnie do odtłuszczania

> lakieru.

"[...]lub (ostrożnie, rozpuszcza dobrze wiele rzeczy, może lakier uszkodzić) zmywacz do paznokci (acetonowy)[...]"

Ostrzeżenie odnosiło się do acetonu grinser006.gif.

Napisano

> Ostrzeżenie odnosiło się do acetonu .

Dokładnie tak ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.