Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Minął tydzień .... Wirus ...

Featured Replies

Napisano

No właśnie, dzisiaj minął tydzień od zawirusowania mojego Passata 2003r, silnik AVF.

Marcin wziął się za pracę od zczytania, sprawdzenia czy nie było "grzebane" nic w programie i zhamowania.

Okazało się, że bonusowo było 5 KM więcej smile.gif

Ustaliliśmy, że ma być bezdymnie, raczej spokonie i bezpiecznie dla wszystkich podzespołów.

Po kilku zmianach powstało coś takiego:

FINAL.jpg

Droga powrotna była przepiękna smile.gif Autko fajnie się zbiera, jest czym przycisnąć. Do dnia dzisiejszego żadnych negatywnych skutków nie stwierdziłem. Same pozytywy.

Gorąco polecam Autokącikowego Speca Marcina claps.gifclaps.gif

Napisano

2 pytania:

- który to Marcin?

- ile $$$

Napisano

> 2 pytania:

> - który to Marcin?

> - ile $$$

Pytanie nr. 3:

A jakie prognozy jeśli chodzi o eksploatacje sprzęgła? Czy dwumas to ogarnie i nie okaże się że co 20k km będzie trzeba robić sprzęgło?

Napisano

> Pytanie nr. 3:

> A jakie prognozy jeśli chodzi o eksploatacje sprzęgła? Czy dwumas to ogarnie i nie okaże się że co

> 20k km będzie trzeba robić sprzęgło?

zwieksza ci moc o okolo 30 procent takze o sprzeglo sie nie martw... zalezy jeszcze w jakim aucie smile.gif

p.s mi po tygodniu juz mocy brakowalo zeby.GIF ale najlepszy moment to powrot do domu z hamowni gdzie robili mi program zeby.GIF kurka auta ogarnac nie moglem na poczatku zeby.GIF

Napisano

Ja czekam do wiosny, wpada duże IC, nowe orurowanie, przelot sobie zrobię w zime we firmie i wirusik.

190 KM jakieś będzie choć niektórzy w IKP i ponad 230 z mojego silnikia mają zlosnik.gifoink.gif

Napisano

Ja już dawno nie czuję moich 190KM beksa.gif

Na wiosnę chodzi mi po głowie Big T wink.gif

Napisano

> Pytanie nr. 3:

> A jakie prognozy jeśli chodzi o eksploatacje sprzęgła? Czy dwumas to ogarnie i nie okaże się że co

> 20k km będzie trzeba robić sprzęgło?

dla seryjnego sprzęgła ze 130tki to są zupełnie znośne wartości.

dodam, że w moim BLT w serii było 150KM i 360 Nm.

przejechałem na programie 170KM 50kkm i następne 50kkm mając już 203. sprzęgło nadal seryjne i ma się dobrze, podobnie jak dwumasówka ok.gif

więc jeśli silnik wzdłużny ma sprzęgło tak samo przewymiarowane jak poprzeczny (dlaczego miałoby być inaczej? ) to o ten element martwiłbym się zdecydowanie najmniej.

co innego turbinka grinser006.gif

Napisano

> Ja już dawno nie czuję moich 190KM

> Na wiosnę chodzi mi po głowie Big T

no Ale Ty masz Lełona a ja maciupeńką Ibi więc tam to już czuć bedzie

Napisano

> Ja czekam do wiosny, wpada duże IC, nowe orurowanie, przelot sobie zrobię w zime we firmie i

> wirusik.

> 190 KM jakieś będzie

żeby zrobić ~190KM, nie potrzebujesz zmieniać wydechu.

styknie niezbyt duży FMIC, turbosprężarka z ARLa i zmiana softu

Napisano

> żeby zrobić ~190KM, nie potrzebujesz zmieniać wydechu.

> styknie niezbyt duży FMIC, turbosprężarka z ARLa i zmiana softu

przyda się też rura dolotowa od Cupry ok.gif

Napisano

> przyda się też rura dolotowa od Cupry

U mnie bez tej rury bez problemu i bez dymienia wychodzilo 19x

Po zalozeniu rury wlasciwie nic sie nie zmienilo, wiec przy tych mocach szkoda na to kasy.

Napisano

Dobrze Yarek prawi, ale jak mi się trafi gdzieś za pół darmo to "se" założe grinser006.gif

Napisano

> U mnie bez tej rury bez problemu i bez dymienia wychodzilo 19x

> Po zalozeniu rury wlasciwie nic sie nie zmienilo, wiec przy tych mocach szkoda na to kasy.

moje doświadczenia są zgoła odmienne.

ze standardową rurą wypluło 192KM

po jej wymianie, bez ŻADNEGO strojenia doszło 11KM

to jest pierwszy element jaki bym wymienił po wstępnym sofcie ok.gif

przed wymianą rury:

wykres.jpg

po jej wymianie ( bez strojenia ):

wykress1.jpg

oba programy bezdymne.

Napisano

> Dobrze Yarek prawi, ale jak mi się trafi gdzieś za pół darmo to "se" założe

czyli zapewne nigdy ok.gif

Napisano

> moje doświadczenia są zgoła odmienne.

> ze standardową rurą wypluło 192KM

> po jej wymianie, bez ŻADNEGO strojenia doszło 11KM

> to jest pierwszy element jaki bym wymienił po wstępnym sofcie

> przed wymianą rury:

> po jej wymianie ( bez strojenia ):

> oba programy bezdymne.

Tak jak pisałem, u mnie na pomiarach wyszło że dolot z Cupry właściwie niczego nie zmienił. Nie chcę się wymądrzać, bo żaden ze mnie spec, ale obstawiam, że różnica w Twoich pomiarach wynika z tego, że jeden był robiony w środku lata, a drugi w środku zimy wink.gif

Napisano

> Tak jak pisałem, u mnie na pomiarach wyszło że dolot z Cupry właściwie niczego nie zmienił. Nie

> chcę się wymądrzać, bo żaden ze mnie spec, ale obstawiam, że różnica w Twoich pomiarach wynika

> z tego, że jeden był robiony w środku lata, a drugi w środku zimy

brałem taką ewentualność pod uwagę. gdyby nie to, że samochód po zmianie dolotu zmienił się nie do poznania ( zasadniczo najwięcej się zmieniło w zakresie 1800-2600rpm )

to pewnie nawet mógłbym przyjąć takie tłumaczenie za słuszne.

zaintrygowany tą sytuacją założyłem z powrotem rurkę od seryjnego RSa i efekt: jakby mi ktoś spadochron doczepił ( szczególnie przy niższych obrotach )

przypuszczam, że jeśli nawet temperatura miała jakiś wpływ to niewielki. Swoją drogą pomiary są robione w ogrzewanym garażu, gdzie zimą jest pewnie ponad 15'C, a latem okolice 20'C

Napisano

> czyli zapewne nigdy

nie koniecznie-jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz że rura dała 11 KM to jest to warte założenia ok.gif

Napisano

Jakie osiągi miałeś w Fabii przy 203 KM ?? hmm.gif już fajnie musiała sie zbierać food.gif

Napisano

> brałem taką ewentualność pod uwagę. gdyby nie to, że samochód po zmianie dolotu zmienił się nie do

> poznania ( zasadniczo najwięcej się zmieniło w zakresie 1800-2600rpm )

> to pewnie nawet mógłbym przyjąć takie tłumaczenie za słuszne.

> zaintrygowany tą sytuacją założyłem z powrotem rurkę od seryjnego RSa i efekt: jakby mi ktoś

> spadochron doczepił ( szczególnie przy niższych obrotach )

Trochę dziwne. U mnie i w jeszcze jednej fabii z bardzo podobnym setupem, nie było czuć żadnej różnicy pod nogą, ani na hamowni po założeniu tej rurki.

Nie mam pojęcia skąd taka różnica u Ciebie... może jakiś fachura się wypowie i wyjaśni. smile.gif

Napisano

Przy kilku projektach mocnych TDi jakie widziałem od początku chlopaki nie stosowali tej rurki. Z ich wypowiedzi wywnioskowałem że nie jest to potrzebne. Po prostu wywalanie kasy w błoto. A różnica która jest na tych wykresach powyżej wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z tego żę jak już zostało wspomniane wykonane zostały w różnych porach roku. Nie jest nowością że silniki doładowane czy to diesel czy benzyna, mają troszkę różne moce latem i np zimą.

Napisano

> Jakie osiągi miałeś w Fabii przy 203 KM ?? już fajnie musiała sie zbierać

osiągi są... zbyt dobre w stosunku do podwozia wink.gif

zbiera się pewnie podobnie jak Skoda Yarka. tym bardziej, że te 203KM to wynik z inercji, więc pewnie jest trochę zawyżony grinser006.gif

Napisano

> Trochę dziwne. U mnie i w jeszcze jednej fabii z bardzo podobnym setupem, nie było czuć żadnej

> różnicy pod nogą, ani na hamowni po założeniu tej rurki.

> Nie mam pojęcia skąd taka różnica u Ciebie... może jakiś fachura się wypowie i wyjaśni.

ja mam większą turbinę oraz siłą rzeczy ze względu na zmianę down-pipe'a i brak miejsca ( wcale mnie to nie cieszy ) usunięty katalizator.

dzięki zmianie tej rurki suszarka dużo wcześniej zaczęła wstawać. co do zmiany mocy maksymalnej - mimo, że jest zauważalna, to jednak może być konsekwencją pomiaru w innej temperaturze ok.gif

Napisano

> Przy kilku projektach mocnych TDi jakie widziałem od początku chlopaki nie stosowali tej rurki. Z

> ich wypowiedzi wywnioskowałem że nie jest to potrzebne. Po prostu wywalanie kasy w błoto. A

> różnica która jest na tych wykresach powyżej wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z tego żę

> jak już zostało wspomniane wykonane zostały w różnych porach roku. Nie jest nowością że

> silniki doładowane czy to diesel czy benzyna, mają troszkę różne moce latem i np zimą.

IMHO nie mają racji wink.gif

jak mocne te projekty były? bo ludzie z Diagtronika też się dziwili tej reakcji, ale stwierdzili, że nie mają dość doświadczenia, żeby wypowiedzieć się autorytatywnie na ten temat.

a co do szpeniorów, to w MR-Motors usłyszałem, że istnieje konieczność wymiany tej rury przy mocach w okolicach 200KM i powyżej ok.gif

Napisano

> Fajnie że się podoba

> A tu superb z dziś z oryginalnym przelotem 78kkm:

> Superb 130pd

Cinek, kiedy się zajmiesz tematem TSI? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie że się podoba

> A tu superb z dziś z oryginalnym przelotem 78kkm:

> Superb 130pd

> Pozdro

Spory bonus miała smile.gif:)

Napisano

> Cinek, kiedy się zajmiesz tematem TSI?

1.8T już robiłem, TSI jak będę miał chwile czasu też się ogarnie póki co jednak MED9.1 - do MED17 nie mam jeszcze zabawek do r/w. Może znasz kogoś z tym pierwszym (jakies 2.0tfsi) kto chciałby remap w mega promocji? zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

> Spory bonus miała smile.gif

Bonus spory to fakt. Auto z malutkim przebiegiem to i więcej finalnie się zostawiło smile.gif

Pozdro

Napisano

Może znasz kogoś z tym pierwszym (jakies 2.0tfsi) kto chciałby

> remap w mega promocji?

> Pozdro

Jakie są możliwości schipowania takiego 2,0 TFSI. Obecnie ujeżdżam wersję 180 KM - już dosyć przyjemnie to jeździ. W S3 i Golfie R te motory wyciągają po 270 KM, więc potencjał pewnie jest spory. Silnik jest ok, ale przy FWD z przyczepnością niestety jest zazwyczaj kiepskawo...

Napisano

> 2.0 TFSI

Ciekawe, przyrost mocy z samego chipa spory, a momentu niewielki. Daje się to odczuć w codziennej jeździe? Obecne 320 NM jest już dość sensownie rozłożone.

Napisano

Każde 10KM odczujesz wink.gif

Moment w benzynie nie rośnie jak w dieslu

Pamiętaj, że program to także polepszenie fabryki nawet jeśli jest mały przyrost to auto całkiem inaczej chodzi jak moc jest inaczej rozłożona...

Przykład mojego diesla.

Teraz ciągnie do 4,5

seria

leonseria1.th.jpg

program

leoncompsport1.th.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.