Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z punciakiem 1.2 16v cd..

Featured Replies

Napisano

Od wiosny tego roku byłem szczęśliwym posiadaczem fiata punto II 1.2 16v. Od kilku miesięcy miałem problemy z szarpaniem i brakiem mocy itp. brał też dużo oleju ok 1L na 4-5tys. Nie wiedziałem o co chodzi do dzisiaj. Rano w garażu zauważyłem że dymi na niebiesko frown.gif chyba szykuje się remont, w przyszłym tyg jadę na pomiar kompresji bo bez tego mechanik nie chciał podać kosztów naprawy. Przechodził ktoś przez to? Mógłby ktoś podać orientacyjne koszty naprawy? Samochód ma przebieg 175000 tys. km. Udokumentowany od samego początku, wszystkie naprawy, przeglądy dokonywane i udokumentowane w aso fiata. Dziwi mnie bardzo że po takim przebiegu silnik wymaga remontu. Miałem kilka samochodów i zawsze starałem się obalać mit "fiata" ale tym razem sam się zawiodłem. Po za tanimi częściami to naprawdę nic dobrego. Pomijam drobne usterki typu cewka, różnorakie czujniki i rdze na bezwypadkowym samochodzie...

Napisano

Moje ma przejechane 170kkm, ostatnie 70kkm pod moją nogą, ciężką nogą. Oleju znika w zależności od traktowania, do 1l na 10000kkm. Czyli od wymiany do wymiany dolewam maksymalnie litr.

Kupiłeś bardzo zaniedbany egzemplarz, albo masz pecha, skoro przebieg niby "rzeczywisty".

Jest "gaz" na pokładzie ?

Napisano
  • Autor

Jak go kupiłem było wszystko ok. Miał coś koło 150000, przez 5 miesięcy przejechałem ok 25tys. i zaczęły się problemy. Gaz założyłem miesiąc temu, jak jeszcze było w miarę ok. Sprzedający dbał o auto, tak jak pisałem, na bieżąco serwisowany w aso.

Napisano

miałem podobnie .. obstawiałbym uszczelkę pod głowiną ..

nie zagotowałeś go przypadkiem ?

Napisano

> Jak go kupiłem było wszystko ok. Miał coś koło 150000, przez 5 miesięcy przejechałem ok 25tys. i

> zaczęły się problemy. Gaz założyłem miesiąc temu, jak jeszcze było w miarę ok. Sprzedający

> dbał o auto, tak jak pisałem, na bieżąco serwisowany w aso.

chłopie aut ma 175 tysi. czego od niego wymagasz? Przy tym przebiegu i włożenieu gazu pad uszczelki pod głowica nie jest czymś wyjątkowym nie tylko w punto. koszt naprawy pewnie nie przekroczy 600-800 zł z materiałami.

Napisano

> Jak go kupiłem było wszystko ok. Miał coś koło 150000, przez 5 miesięcy przejechałem ok 25tys. i

> zaczęły się problemy. Gaz założyłem miesiąc temu, jak jeszcze było w miarę ok. Sprzedający

> dbał o auto, tak jak pisałem, na bieżąco serwisowany w aso.

Co za gaz tam założyłeś, czy aby nie chciałeś przyoszczędzić i nie wepchałeś tam instalacji mieszalnikowej (II generacji)?

Skoro to punto II a nie IIFL i do końca było serwisowane w ASO - czy czasem nie było to auto służbowe?

Napisano
  • Autor

> chłopie aut ma 175 tysi. czego od niego wymagasz? Przy tym przebiegu i włożenieu gazu pad uszczelki

> pod głowica nie jest czymś wyjątkowym nie tylko w punto. koszt naprawy pewnie nie przekroczy

> 600-800 zł z materiałami.

Ostatnio jeździłem vectrą z 97r, przelot grubo ponad 300tys (z tego 150000 na gazie) i nie było z nią tyle problemów co z punciakiem. Nie sądzę żeby to była uszczelka pod głowicą. Po za spalaniem oleju w autku bardzo stukają zawory rano. To też nie jest coś wyjątkowego?

Napisano
  • Autor

> Co za gaz tam założyłeś, czy aby nie chciałeś przyoszczędzić i nie wepchałeś tam instalacji

> mieszalnikowej (II generacji)?

> Skoro to punto II a nie IIFL i do końca było serwisowane w ASO - czy czasem nie było to auto

> służbowe?

Instalacja sekwencyjna, stag 300 bodajże... Autko od pierwszego właściciela. Serwisowane od nowości do 140000 tys.

>To nie jest znowu tak dużo.

Dzisiaj wlałem czwarty litr oleju, biorąc pod uwagę ze pojemność układu to coś koło 3L to dużo. W tym tygodniu oddaje dziada do lekarza i zobaczymy.

Napisano

Zdaj relację z wyników badań.

Dziwne, że tak nagle zaczął pijakiem olejowy być. Coś musiało się wydarzyć, możliwe że został przegrzany.

Napisano

Mój Kropek I nie bierze w ogóle oleju smile.gif Od wymiany do wymiany bez problemu - wymiana co 15.000 km smile.gif

Napisano

Mój punciak nie bierze nic oleju, dokładnie NIC mimo to i tak chyba niedługo będę musiał silnik wymienić na inny frown.gif

Napisano

Czemu?

Napisano

przepraszam autora watku..ale nie chcem zakladac nowego tematu..

ostatnio slyszalem ze 1.216v w PII lubi sie przegrzewac... i nawet pekac glowica?? prawda to...

i ogolnie w punto jak juz silnik w benzynie to 8v

Napisano

> Czemu?

W sumie to już sam nie wiem, słychać głośno zawory, myślałem że jakiś popychacz albo kilka już nie dają rady, ale robię sporo kilometrów ostatnio, teraz w ciągu 3 dni znowu 1600km i silnik dalej ładnie jeździ.

Napisano

> przepraszam autora watku..ale nie chcem zakladac nowego tematu..

> ostatnio slyszalem ze 1.216v w PII lubi sie przegrzewac... i nawet pekac glowica?? prawda to...

> i ogolnie w punto jak juz silnik w benzynie to 8v

Ja bym 8v nie kupił, 16v jest bardzo przyjemne w jeździe smile.gif

Napisano

> ostatnio slyszalem ze 1.216v w PII lubi sie przegrzewac... i nawet pekac glowica?? prawda to...

nie wiem kto Ci takich głupot nagadał ten silnik nie przegrzewa się wręcz przeciwnie wentylator rzadko kiedy się włacza nawet latem stojąc w korkach

Napisano

Zarówno 8 jak i 16V to dobre silniki. Nie były przewidziane do naprawy głównej, więc są trwałe, prostej budowy. Ludzie czasem narzekają na klekotanie zaworów na zimnym w 16V bo tam jest hydrauliczna kasacja luzów. Z przegrzewaniem kłopotów nie ma, jeśli układ chłodzenia jest zadbany, to jest bardzo wydajny i nawet latem ciężko go zagrzać do włączenia wentylatora ( pomiając korek oczywiście).

Napisano

W moim Pinto 8V to i zima czasem sie wentylator zalaczy, latem czesto sie wlacza, ale silnika nigdy nie przegrzalem niewiem.gif

Napisano

bo to Fjat, musi sie psuc!

rotfl.gif

Napisano

PII 1.2 16V na torze, w okolicach 5-10 st.C ciężko jest zmusić do zapalania się wiatraka zlosnik.gif

Silnik znośny. Muł, ale do jazdy po mieście, w jedną osobę, bez bagażu, z wiatrem, lekko z górki, starcza ok.gif

Napisano

czyli dobrze ze to nie prawda o przegrzewaniu sie grinser006.gif

szkoda tylko ze malo 16v jest w gazie sick.gif

Napisano

> czyli dobrze ze to nie prawda o przegrzewaniu sie

> szkoda tylko ze malo 16v jest w gazie

Mało jest w ogóle 16V.

Bardzo dużo jeżdżę, a niestety, jestem z tych, co się gazu boją.

A raczej boję się gaziarzy. Nie znam żadnego, któremu z czystym sumieniem polecił bym założenie kuchenki.

Jak jakiś się znajdzie, zanim dobije do 200kkm, to założę.

Czyli do końca przyszłego roku, może wcześniej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.