Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto tankuje samodzielnie?

Featured Replies

Napisano

od czasu wakacyjnego turne po Europie i zrobieniu 5800km poza granicami naszego kraju postanowilem w PL samodzielnie tankować LPG

jak narazie ok.gif nikt mi nie zwraca uwagi

P.S. jakie trzeba miec uparwneinia, żeby sameu tankować LPG. Posiadam uprawnienia dozorowe i eksploatacyjne E3 i D3 SIMP dot: "instalacji i sieci gazowych: wytważających, przetważających, przesyłających, magazynujących i zużywających paliwa gazowe".

Napisano

Mi raz na rękę siknęło i mi się odechciało samodzielnego tankowania wink.gif

Napisano

> P.S. jakie trzeba miec uparwneinia, żeby sameu tankować LPG. Posiadam uprawnienia dozorowe i

> eksploatacyjne E3 i D3 SIMP dot: "instalacji i sieci gazowych: wytważających,

> przetważających, przesyłających, magazynujących i zużywających paliwa gazowe".

To jeszcze inna bajka.

W Rozporządzeniu (Dz.U. Nr 79, poz. 849, z dnia 31 lipca 2001 r.) stoi tak:

RODZAJE URZĄDZEŃ TECHNICZNYCH, PRZY KTÓRYCH OBSŁUDZE I KONSERWACJI WYMAGANE JEST POSIADANIE KWALIFIKACJI [...]

"zbiorniki stałe z zespołami napędowymi na skroplone gazy węglowodorowe oraz

zbiorniki przenośne o pojemności powyżej 350 cm3 - w zakresie napełniania"

I na coś takiego danemu delikwentowi sprawdza się chyba kwalifikacje. Jak to jest w praktyce i kto to konkretnie sprawdza, to nie wiem.

Stosujesz odpowiednie okulary i rękawice ochronne? smile.gif

To, że nie jest to jakieś większe "halo", to wszyscy tu doskonale wiemy. Większość z nas poradziłaby sobie pewnie z takim zadaniem bez żadnych dodatkowych szkoleń, ale ze względów chociażby formalno-prawnych mnie osobiście nie za bardzo korci brać się samemu za ten pistolet. Niech coś tak się przypadkiem spieprzy, to będą mieli dobrą podstawę, żeby Ciebie obciążyć odpowiedzialnością. Materialną - pół biedy, ale tu mogą wejść jeszcze przecież sprawy karne...

Napisano

Na dużych stacjach(nie dotyczy tesco bo tam ganiają pracowników, więc pracownicy ganiają samo-tankujących) sam tankuję, na małych zanim zdążę wysiąść z samochodu to już ktoś biega i szuka wlewu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja nie tankuję... bo i po co ? Od tego jest obsługa, żeby zrobiła to za mnie. Nigdy nie tankowałem LPG, nie ciągnie mnie do tego smile.gif

Napisano

> Ja nie tankuję... bo i po co ? Od tego jest obsługa, żeby zrobiła to za mnie. Nigdy nie tankowałem

> LPG, nie ciągnie mnie do tego

Chodzi o czas, jeśli pracownik jest to też nie brudzę sobie rąk, ale jak mam czekać to sam tankuję a zdarza się, że czeka się 5 minut na pracownika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chodzi o czas, jeśli pracownik jest to też nie brudzę sobie rąk, ale jak mam czekać to sam tankuję

> a zdarza się, że czeka się 5 minut na pracownika.

Ja jestem w sumie za ale jak sobie pomyślę, ze coś przy takim tankowaniu się stanie z ich sprzętem (przypadkowo lub losowo) to zwalą winę na Ciebie bo nie masz uprawnień - za małe zyski wydaje mi się dla mnie a po co kusić los.

Napisano

> Ja nie tankuję... bo i po co ? Od tego jest obsługa, żeby zrobiła to za mnie. Nigdy nie tankowałem

> LPG, nie ciągnie mnie do tego

Szkoda czasu na czekanie na obsługę. Tankuję sam i nie widzę w tym problemu.

Napisano

Ja mieszkam na wyspach, więc w 99% przypadków tankuję samodzielnie. Przy starych końcówkach-takie, wyglądają jak kawałek rurki z wajchą, można je też spotkać w Holandii-też zdarzało się, że gaz prysnął po rękach, ale teraz chyba wszystkie maja pozakładane plastikowe kołnierze. Może przy pistoletach polskich/włoskich też by się to sprawdziło hmm.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to nawet jeśli masz uprawnienia do tankowania pojazdów gazem lpg to możesz to robić tylko i wyłącznie na stacji na której jesteś zatrudniony !

Napisano

Czyli tak oficjalnie w końcu można sobie napompować butle czy nie? Czy to poprostu ktoś nadgryzł temat i sprawa wisi nierozstrzygnięta. hmm.gif

Napisano

> Czyli tak oficjalnie w końcu można sobie napompować butle czy nie? Czy to po prostu ktoś nadgryzł

> temat i sprawa wisi nierozstrzygnięta.

W skrócie:

Zgodnie z przepisami to:

1. szkolenie z napełniania (jakaś firma z uprawnieniami)

2. Szkolenie na stanowisku pracy

3. Szkolenie stanowiskowe BHP

2 i 3 ważne tylko w miejscu zatrudnienia

Jeśli chodzi o parowników kontroluje to PIP

A niezgodnie z przepisami to jak nie zabronią to tankujesz na własną odpowiedzialność zwłaszcza, że na każdej stacji jest informacja o zakazie samodzielnej obsługi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.