Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i odpalił.

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu kupiłem malucha-dawcę. Napęd oraz inne bebechy posłużą mi do budowy drezyny.

Ponieważ malacz wieki nie był odpalany więc dzisiaj postanowiłem go w końcu odpalić.

Kupiłem nowy akumulator lecz niestety nawet nowy nie poradził sobie z zakurzonym, zaśniedziałym i zardzewiałym rozrusznikiem.

Rozrusznik zakręcił wałem jeden obrót i stawał.

Po wykręceniu świec kręcił normalnie ale z oporem.

Świece zostały oczyszczone.

Nie było iskry ale pomógł zabieg przeczyszczenia przerywacza i przedmuchaniu jego wnętrza.

Brakowało przewodu paliwowego od zbiornika do pompki paliwowej więc za zbiornik posłużyła mi litrowa butelka.

Gdy już się upewniłem, że iskra jest to wkręciłem świece.

Potem strzykawką napełniłem komorę pływakową w gaźniku i założyłem nowy wężyk pomiędzy pompka paliwa, a butelka-zbiornikiem.

Wóz został wzięty na hol gdyż to była jedyna metoda by go uruchomić.

Po przejechaniu około 100m silnik zaskoczył.

Trochę pokaszlał, pokichał ale w końcu zaczął pracować.

Nie wiem jak długo stał bez odpalania ale bardzo długo.

Zadymiło się niemiłosiernie gdyż wentylator chłodzący silnik wydmuchał cały kilkunastoletni kurz.

W szoku byłem, że zapalił bez jakiś większych czyszczeń, bez wymiany świec i kabli, bez czyszczenia gaźnika itp.

Teraz wiem, że z czystym sumieniem mogę go wymontować z nadwozia.

Najlepsze jest to, że w ciągu około 10 minut przez jakie pracował silnik, poszedł cały litr paliwa.

Na początku jak przez chwilę pracował na ssaniu to poszło około pół litra w ciągu paru chwil, potem gdy wyłączyłem ssanie i zmniejszyłem obroty to spalanie zmalało jednak i tak poziom w butelce szybko opadał, zanim się silnik dobrze nagrzał to zgasł z braku paliwa. zlosnik.gif

Ale najważniejsze, że odpalił, co mnie bardzo cieszy.

Napisano

> Najlepsze jest to, że w ciągu około 10 minut przez jakie pracował silnik, poszedł cały litr paliwa.

A założyłeś wężyk na powrót z gaźnika? Bo pompa tłoczy więcej paliwa, a to co nie zostanie spalone przez silnik wraca z powrotem do zbiornika.

Kiedyś zapomniałem o tym wężyku - nie założyłem go na gaźnik i niewiele brakowało a maluch poszedł by z dymem zlosnik.gif - z gaźnika lało się na gorący kolektor wydechowy (tłumik) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A założyłeś wężyk na powrót z gaźnika? Bo pompa tłoczy więcej paliwa, a to co nie zostanie spalone

> przez silnik wraca z powrotem do zbiornika.

> Kiedyś zapomniałem o tym wężyku - nie założyłem go na gaźnik i niewiele brakowało a maluch poszedł

> by z dymem - z gaźnika lało się na gorący kolektor wydechowy (tłumik)

A widzisz?

Nie pomyślałem.

Nic się nie lało to pewnie nadmiar paliwa popłynął do zbiornika.

Nie zwróciłem uwagi na ten drugi wężyk. Brakował tylko tego zasilającego pompę paliwa.

Przypuszczalnie nadmiar paliwa pływa teraz w zbiorniku.

zlosnik.gif

Napisano

> A widzisz?

> Nie pomyślałem.

> Nic się nie lało to pewnie nadmiar paliwa popłynął do zbiornika.

> Nie zwróciłem uwagi na ten drugi wężyk. Brakował tylko tego zasilającego pompę paliwa.

> Przypuszczalnie nadmiar paliwa pływa teraz w zbiorniku.

Pewnie tak, króciec wychodzi z gaźnika na wprost przegrody tylnej - z tyłu gaźnika, zaraz pod plastikowym kolanem dolotu.

Napisano

Heh, znam to uczucie, ja miałem podobną frajdę przy uruchamianiu silnika mojej Syrenki oraz Trabanta. Obydwa pojazdy są mocno zapuszczone i musiałem się trochę napocić by je odpalić. smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

kiedyś tak odpalałem prawie codzienny gdy jeżdziłem maluchem rocznik 80 w roku 1995

Napisano

SPAECJALNIE DLA CIEBIE zlosnik.gif

Warszawo-drezynę to widziałem zlosnik.gif

001wl.jpg

Ale Malucho-drezyny do tej pory niet boje_sie.gif

002pg.jpg

Foty z książki: "Samochody w PRL-u" 20.GIF

Napisano
  • Autor

> SPAECJALNIE DLA CIEBIE

> Warszawo-drezynę to widziałem

> Ale Malucho-drezyny do tej pory niet

> Foty z książki: "Samochody w PRL-u"

Paru zapaleńców już dostosowało swojego Malca do jazdy po torach. Wystarczy wpisać na You Tube "Maluch na torach i można poogladać parę filmów. cool.gif

Napisano

> Paru zapaleńców już dostosowało swojego Malca do jazdy po torach. Wystarczy wpisać na You Tube

> "Maluch na torach i można poogladać parę filmów.

Faktycznie, troche tego jest w necie zlosnik.gif

126vv.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Faktycznie, troche tego jest w necie

Pytanie z czystej ciekawości. Jaki jest cel tworzenia tego typu stworków? ok.gif

Napisano

> Pytanie z czystej ciekawości. Jaki jest cel tworzenia tego typu stworków?

Masz jakieś hobby? zeby.GIF

Napisano

> Masz jakieś hobby?

Oczywiście, jak każdy. Chociaż nie ukrywam, że to jest dla mnie dziwne i niezrozumiałe, ale rozumiem, że może komuś sprawiać wielką frajdę jeżdżenie samochodem po torach cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.