Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przy podłączonym radiu rozładowuje się akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam. Posiadam uno 900. Zakupiłem radio PIONEER DEH-P4100SD i pojawił się problem.Wcześniej bardzo dużo jeździłem więc auto było cały czas w ruchu więc tego nie zauważyłem. Teraz gdy auto postoi 2 dni rozładowuje się akumulator, a ma 4 miesiące (Centra Futura). Problem znika gdy odłączę radio. Auto pali bez problemuniewiem.gif Może ten problem pojawił się u kogoś więc proszę o pomoc

Napisano

> Witam. Posiadam uno 900. Zakupiłem radio PIONEER DEH-P4100SD i pojawił się problem.Wcześniej bardzo

> dużo jeździłem więc auto było cały czas w ruchu więc tego nie zauważyłem. Teraz gdy auto

> postoi 2 dni rozładowuje się akumulator, a ma 4 miesiące (Centra Futura). Problem znika gdy

> odłączę radio. Auto pali bez problemu Może ten problem pojawił się u kogoś więc proszę o pomoc

Masz podłączone na "stałe" czy BATTERY do aku a +12 po stacyjce?

Napisano

> Witam. Posiadam uno 900. Zakupiłem radio PIONEER DEH-P4100SD i pojawił się problem. ... <

Witam,

Na 5 stronie instrukcji jest schemat jak podłączyć poprawnie radio. Obok schematu jest też notatka mówiąca o rozładowaniu akumulatora w przypadku niewłaściwego podłączenia.

Niech Kolega podłączy radyjko zgodnie z instrukcją i będzie wszystko ok.gif

284419437-r1.JPG

284419437-r2.JPG

post-115567-14352510567466_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz podłączone na "stałe" czy BATTERY do aku a +12 po stacyjce?

Jest podłączone na stałe.Jeszcze raz sprawdzę wszystko tak jak jest w tej instrukcji bo skoro się aku rozładowuje to nie jest tak podłączone jak książka pisze passed_out.gif

Napisano

> Jest podłączone na stałe.Jeszcze raz sprawdzę wszystko tak jak jest w tej instrukcji bo skoro się

> aku rozładowuje to nie jest tak podłączone jak książka pisze

A moim radiem jest dokładnie taka sama sytuacja, jeśli jest podłączone na stałe to rozładowuje aku passed_out.gif Musi być "przez stacyjkę", niestety ma to tą wadę że gra tylko, kiedy jest zapłon włączony, ale można sobie zrobić dodatkowy "pstryczek".

Jak jeździłem 2 razy dziennie nie zauważyłem problemu, jak auto postała dobę w weekend to ledwo zapalił... od tamtej pory mam przez stacyjkę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A moim radiem jest dokładnie taka sama sytuacja, jeśli jest podłączone na stałe to rozładowuje aku

> Musi być "przez stacyjkę", niestety ma to tą wadę że gra tylko, kiedy jest zapłon włączony,

> ale można sobie zrobić dodatkowy "pstryczek".

> Jak jeździłem 2 razy dziennie nie zauważyłem problemu, jak auto postała dobę w weekend to ledwo

> zapalił... od tamtej pory mam przez stacyjkę

I nie ma innej opcji?? Tylko przez stacyjkę?? icon_eek.gif ale kupa....

Napisano

> ale można sobie zrobić dodatkowy "pstryczek".

Zaintrygował mnie ten pomysł, myślisz o pozostawieniu zasilania stałego 12V jak jest, tylko dorobiniu na plusie do radia psztyczka za trzy złote ze sklepu z elektroniką?

Napisano
  • Autor

> Zaintrygował mnie ten pomysł, myślisz o pozostawieniu zasilania stałego 12V jak jest, tylko

> dorobiniu na plusie do radia psztyczka za trzy złote ze sklepu z elektroniką?

z tym ,że taki pstryczek "za trzy złote ze sklepu z elektroniką" przypuszczam, że nie będzie za pięknie się komponował w desce

Napisano

> I nie ma innej opcji?? Tylko przez stacyjkę?? ale kupa....

Jest zlosnik2.gif odcinka 2 plusa przy zamknięciu auta centralnym 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> z tym ,że taki pstryczek "za trzy złote ze sklepu z elektroniką" przypuszczam, że nie będzie za

> pięknie się komponował w desce

uniwersalny-wlacznik_1291.jpg

A taki, ew. bez klapki (widziałem w sklepie elektrycznym)?

Napisano

> z tym ,że taki pstryczek "za trzy złote ze sklepu z elektroniką" przypuszczam, że nie będzie za

> pięknie się komponował w desce

ja mam pstryczek magiczek i IMO dobrze się komponuje

Napisano

a ja nie mam pstryczka, nie mam przez stacyjke(radio działa bez zapłonu również) a aku nie rozładowuje:) no ale nie powiem jak to jest zrobione(bo nie wiem) tylko daje znać że się da

Napisano
  • Autor

> A taki, ew. bez klapki (widziałem w sklepie elektrycznym)?

To już jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. Ja osobiście wybrałbym ten z klapką smile.gif... Co do radia to jak miałem starego kaseciaka od mondeo mkI to nie miałem takich problemów...zachciało się radia nowego.... icon_rolleyes.gif

Napisano

> a ja nie mam pstryczka, nie mam przez stacyjke(radio działa bez zapłonu również) a aku nie

> rozładowuje:) no ale nie powiem jak to jest zrobione(bo nie wiem) tylko daje znać że się da

Bo to zależy od radia, nie w każdym występuje wymieniony w temacie efekt...

Napisano

> Zaintrygował mnie ten pomysł, myślisz o pozostawieniu zasilania stałego 12V jak jest, tylko

> dorobiniu na plusie do radia psztyczka za trzy złote ze sklepu z elektroniką?

Dokładnie o takim czymś piszę, ew. jak ktoś tu napisał wykorzystując sygnał "odcięcia zapłonu" z centralki alarmu...

tylko są sytuacje kiedy auto stoi nie zamknięte i aku cierpi...

Wydaje mi się najlepszą opcją przełącznik 2/3-pozycyjny i podłączenie pod jeden styk +12 po stacyjce, a drugi +12 stałe, ew. trzeci styk to pozycja "rozłączone"...

Napisano
  • Autor

> Bo to zależy od radia, nie w każdym występuje wymieniony w temacie efekt...

Ten model mi się spodobał bo ma wejście na karty SD więc nie trzeba wozić tony płyt, które latają po schowku. Może teraz do radia trzeba auto zmienić grinser006.gif

Napisano

> a ja nie mam pstryczka, nie mam przez stacyjke(radio działa bez zapłonu również) a aku nie

> rozładowuje:) no ale nie powiem jak to jest zrobione(bo nie wiem) tylko daje znać że się da

no mi też się nie rozładowuje i co? niewiem.gif

Napisano

> Bo to zależy od radia, nie w każdym występuje wymieniony w temacie efekt...

w takim razie dwa modele trafiłem w porzadku:)

Napisano
  • Autor

> no mi też się nie rozładowuje i co?

U mojego sąsiada w identycznym modelu uno jest to samo. A radio ma całkiem inne...Jakiś lepszy model LG. Jak samemu pokombinuje i nic z tego nie wyjdzie to chyba pojadę do jakiegoś fachury bo już mam dosyć

Napisano

> U mojego sąsiada w identycznym modelu uno jest to samo. A radio ma całkiem inne...Jakiś lepszy

> model LG. Jak samemu pokombinuje i nic z tego nie wyjdzie to chyba pojadę do jakiegoś fachury

> bo już mam dosyć

w elektrycznych rzeczach jest jeden mocny człowiek na AK w Warszawie szyman

Walnij do niego, kontakt masz tutaj jeśli nie czujesz się na siłach sam wink.gif

Napisano

> w takim razie dwa modele trafiłem w porzadku:)

To nie zależy od modelu UNO ale od: wielkości/pojemności aku i od rodzaju radia. Ja mam podłaczone do oryginalnej instalacji ale z pominieciem stacyjki (oba kable zółty i czerwony z radia do żółtego w instalacji kostki radia) i tak ustawione radio, że po jego wyłączeniu wyłączana jest cała instalacja CA (zwłaszcza wzmacniacz, zmieniacz i filtry) poprzez specjalny kabel sygnałowy radia (dodatkowy niebieski). To przy moim aku 60 albo 65Ah w zupelnosci wystarczy nawet na długie postoje w mrozie abym nie miał problemów z odpaleniem czy brakiem prądu.

Napisano
  • Autor

> w elektrycznych rzeczach jest jeden mocny człowiek na AK w Warszawie szyman

> Walnij do niego, kontakt masz tutaj jeśli nie czujesz się na siłach sam

Dzięki chemicq za kontakt do szymana. Jak polegnę na placu boju to nie omieszkam się do niego zgłosić

Napisano

U mnie pobór jałowy z aku wynosi 0,07A

ale przy podłączeniu obu kableków radia pod aku wynosi 0,6A!!!

Więc to radio tyle bierze... wątpię, żeby nawet Twój aku się temu oparł po 2 dniach przestoju...

Napisano

> U mnie pobór jałowy z aku wynosi 0,07A

> ale przy podłączeniu obu kableków radia pod aku wynosi 0,6A!!!

> Więc to radio tyle bierze... wątpię, żeby nawet Twój aku się temu oparł po 2 dniach przestoju...

600mA icon_eek.gif

0.6x12=7.2W

toż to prawie jak świecąca żarówka w kabinie

0.6Ax48h=28.8Ah

a jaką pojemność ma aku? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie pobór jałowy z aku wynosi 0,07A

> ale przy podłączeniu obu kableków radia pod aku wynosi 0,6A!!!

> Więc to radio tyle bierze... wątpię, żeby nawet Twój aku się temu oparł po 2 dniach przestoju...

Czyli co? Auto nie może postać parę dni bo aku będzie siadał? To jest nie możliwe żeby był taki pobór prądu przez wyłączone radio...To co mam sobie aku od kombajnu wstawić? spineyes.gif

Napisano

> Czyli co? Auto nie może postać parę dni bo aku będzie siadał?

czyli zmierz ile ciągnie prądu radio

Napisano
  • Autor

> czyli zmierz ile ciągnie prądu radio

Ok ale nie wydaje mi się, żeby był ten pobór nie wiadomo jak duży

Napisano

> 600mA

> 0.6x12=7.2W

> toż to prawie jak świecąca żarówka w kabinie

> 0.6Ax48h=28.8Ah

> a jaką pojemność ma aku?

Stary aku miał chyba 36 albo 40Ah

Napisano

> Ok ale nie wydaje mi się, żeby był ten pobór nie wiadomo jak duży

to niby dlaczego aku pada?

pobór może być duży bo radio zepsute, albo tttm, uszkodzona instalacja, niedoładowany aku

Napisano

> Stary aku miał chyba 36 albo 40Ah

czyli po dwóch dniach radio wessało większość pojemności zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czyli po dwóch dniach radio wessało większość pojemności

Faktycznie, że radio może mieć jakąś usterkę...Trzeba by pożyczyć od kogoś jakieś radio i zobaczyć czy będzie tak samo...jeżeli tak to znaczy, że instalacja wadliwa

Napisano

> Faktycznie, że radio może mieć jakąś usterkę...Trzeba by pożyczyć od kogoś jakieś radio i zobaczyć

> czy będzie tak samo...jeżeli tak to znaczy, że instalacja wadliwa

Nie jakieś radio, bo nie każde tak ma, musiałbyś mieć takie samo, czyli ten sam model...

Napisano
  • Autor

> Nie jakieś radio, bo nie każde tak ma, musiałbyś mieć takie samo, czyli ten sam model...

To z tym będzie problem...Chyba, żeby je elektronik obejrzał od środka...

Napisano

wiesz, u mnie wystarczy odpiąć panel aby radio nie pobierało wcale prądu smile.gif może tez Ci to wystarczy... pomierz to

Napisano
  • Autor

> wiesz, u mnie wystarczy odpiąć panel aby radio nie pobierało wcale prądu może tez Ci to

> wystarczy... pomierz to

Ciekawa uwaga...tym bardziej, że nigdy nie wyjmuje panela...

Napisano

> To nie zależy od modelu UNO ale od: wielkości/pojemności aku i od rodzaju radia.

no o radio mi chodzilo:) pozdrawiam

Napisano

> no o radio mi chodzilo:) pozdrawiam

Ja mam kenwooda, przekonałem się do marki, zawsze wszystkie kolejne modele miałem wpięte tak samo i nigdy nie miałem problemu z rozładowaniem aku. Aaa i bez wzgledu na to czy radio miało zdejmowany panel, którego nie odpinałem czy też chowany czy odwracany, żadne nie pobierało wiecej niż 0,0cośtam A.

Napisano
  • Autor

> Ja mam kenwooda, przekonałem się do marki, zawsze wszystkie kolejne modele miałem wpięte tak samo i

> nigdy nie miałem problemu z rozładowaniem aku. Aaa i bez wzgledu na to czy radio miało

> zdejmowany panel, którego nie odpinałem czy też chowany czy odwracany, żadne nie pobierało

> wiecej niż 0,0cośtam A.

W mojej sytuacji wole sprawdzic każda opcję. Ale nie wydaję mi się, żeby tu coś radio było winne. Chociaż 100%-wej pewności nie mam niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie.Okazało się, że jest wadliwa instalacja elektryczna.Pomógł mi kolega, który w elektryce dużo bardziej się orientuję jak ja.Dokładnie nie wiem co tam było ale jeden z kabli był pęknięty całkowicie i w dodatku dotykał deski rozdzielczej i z tad ten nadmierny kurz który sie cały czas zbierał na desce.Teraz jest wszystko ok.Pobór prądy wynosi ok. 0,02 W razie jak by ktoś miał podobny problem to pytajcie to zapytam kolegi dokładnie co i jak robił.PZDR i dzięki smile.gif

Napisano

> wiesz, u mnie wystarczy odpiąć panel aby radio nie pobierało wcale prądu może tez Ci to

> wystarczy... pomierz to

Wiesz u mnie wyjecie panela czy wyłączenie go nie pomogło musiałem podłączyć po stacyjce bo inaczej to max 2 dni i po aku.

Napisano
  • Autor

> Wiesz u mnie wyjecie panela czy wyłączenie go nie pomogło musiałem podłączyć po stacyjce bo inaczej

> to max 2 dni i po aku.

No ale to wyżej była rozmowa o tym, że to nie każde radio ma takie przygody cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.